Autószerelő- és fényező vállalkozások figyelmébe

Autószerelő- és fényező vállalkozások figyelmébe

Autószerelő- és fényező vállalkozások figyelmébe

Autószerelő- és fényező vállalkozások figyelmébe 2022/05/12
Autószerelő- és fényező vállalkozások figyelmébe 13:31

A világjárvány enyhülésével ismét elindult az Erasmus+ diákcsere program, amelynek keretében a szakképzésben tanuló európai fiatalok is részt vehetnek külföldi szakmai gyakorlaton az Európai Unió országaiban. Mindez pedig nem csak az utánpótlásnevelés színvonalát javíthatja Európa-szerte, de a fogadó vállalkozások munkatársai számára is előnyös, hiszen a programban külföldi szakmai továbbképzésre is lehetőséget kaphatnak a fogadó cégek. Jelenleg autószerelő- és fényező fogadóműhelyt keresünk 10-14 fő autószerelő és 4 fő fényező tanuló számára, akik júniusban érkeznek Franciaországból.

Miért érdemes külföldi diákot fogadni?

Az Erasmus+ programba mindazon cégek bevonhatók, akik fogadni tudják a külföldi, szakképzésben tanuló diákokat és később akár a magyar tanulóknak is biztosítanak majd gyakorlati lehetőséget. A fogadó vállalkozások munkatársai a program finanszírozásában több napos külföldi szakmai továbbképzésen vehetnek részt.

Milyen cégek jelentkezhetnek és mit várnak tőlük?

Júniusban 10-14 fő autószerelő + 4 fő fényező érkezése várható Franciaországból, elsősorban számukra keresünk fogadó műhelyt, de a szakképzés keretében oktatott számos egyéb területen lehet fogadni fiatal szakembereket.

A vállalkozások feladata nem több, mint a munkalehetőség és a szakmai feladatok biztosítása egyszerre legalább két fő külföldi tanulónak, egyéb ráfordítást a programban való részvétel nem igényel. Az angol nyelvtudás természetesen jól jön, de nem alapfeltétel.

Akik már fogadnak diákokat

Idén tavasszal már több gépészeti szakmát tanuló, például autószerelő és járműfényező diák vett részt magyarországi szakmai gyakorlaton. Így a BKIK önkéntes tagja, a Gablini zuglói és budaörsi műhelyei például áprilisban fogadtak diákokat, de várhatóan a Schiller Opelnél is dolgoznak majd fiatal tanulók.

Miről szól az Erasmus+?

Az Erasmus+ program célja, hogy a szakképzésben tanuló diákok és a szakember utánpótlással foglalkozó szakemberek szakmai gyakorlaton vehessenek részt külföldön, az Európai Unió országaiban. A célzott uniós támogatásnak köszönhetően így Európa-szerte javulhat a szakképzés színvonala.

A cserediákok közvetítését, utaztatását és elhelyezését a szakképző centrumok és intézményeik végzik: számos diákjukat küldik külföldi gyakorlatra, miközben segítik a más országokból érkező tanulók fogadását a hazai vállalkozásoknál. Az így létrejött partnerségek szorosabbra fűzik a kapcsolatot az oktatás és a munka világa között, így célzottan segítik a színvonalas szakember-utánpótlást.

Érdekel a lehetőség, hol jelentkezhetek?

Az Erasmus+ program iránt érdeklődő cégek jelentkezését a BKIK is segíti. További információ és jelentkezés az erasmus@bkik.hu email címen.