Az Országos Tisztifőorvos közleménye

Az Országos Tisztifőorvos közleménye

Az Országos Tisztifőorvos közleménye

Az Országos Tisztifőorvos közleménye 2020/05/05
Az Országos Tisztifőorvos közleménye 09:42

Az Országos Tisztifőorvos tájékoztatója az alkalmi munkavállalók felvételének alkalmassága megállapításához előírt kötelező tüdőszűrő vizsgálatról a vészhelyzetben. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ elsődleges célja a SARS-CoV-2 vírus okozta járvány kapcsán, hogy lehetőség szerint minimálisra csökkentse a vírus további terjedésének lehetőségét, ugyanakkor biztosítsa a megfelelő munkaerőt a lakosság ellátása szempontjából kritikus területeken, így az élelmiszergyártásban, élelmiszer-feldolgozásban is.

Ezen állásfoglalás értelmében a fenti két cél együttes megvalósulása érdekében – figyelemmel a hazai tuberkulózis (tüdőgümőkór) előfordulási adataira – a 33/1988.(VI.24) NM rendeletben meghatározott, járványügyi érdekből kiemelt munkakörökben – illetve ezekkel a tevékenységekkel foglalkozók számára – az alkalmasság megállapításához előírt kötelező tüdőszűrő vizsgálatot a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig nem szükséges elvégeztetni. Ennek hiányában is megállapítható a felvételre jelentkező dolgozók alkalmassága, amit a foglalkozás egészségügyi alapszolgálat orvosa időkorlátozással ad meg: „Alkalmas a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig.”

Budapest, 2020. április 21. 

 

Müller Cecília

Országos tisztifőorvos, sk.