Beszámoló vállalkozói fórumról

Beszámoló vállalkozói fórumról

Beszámoló vállalkozói fórumról

Beszámoló vállalkozói fórumról 2020/09/11
Beszámoló vállalkozói fórumról 10:42

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara online vállalkozói fórumot szervezett 2020. szeptember 9-én az I., II. és XII. kerületi vállalkozások meghívásával.

Keszthelyi Péter, II. Kerületi Tagcsoport elnök nyitotta meg a rendezvényt. Elmondta, hogy a fórum témája a közös gondolkodás, létrehozni egy központi élő teret a Fény utcai piac környezetében a vállalkozások és lakosság részére egyaránt. 

Őrsi Gergely, II. kerület polgármestere elmondta, hogy mennyire örül a kerületek összefogásának és szeretné, ha a belső Víziváros rész egységet alkotna. 

A Széll Kálmán tértől a Városmajorig gyalogos alagút kerül kiépítésre. A Fény utcai piac átszervezése elkezdődik a hagyományos piaci jelleget megőrizve, de a modernkori elvárásoknak megfelelően. A Széllkapu vonzáskörzetében található Margit körút élettel való megtöltése, a gyalogos forgalom visszaállítása, az üzlethelyiségek kiadása fontos feladat a jövőben, ennek kidolgozásánál számít a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara segítségére. Idegenforgalmi szempontból és a turisták miatt is meghatározó a környék vonzóvá tétele. 

V. Naszályi Márta, I. kerületi polgármester asszony hozzászólásában kiemelte, hogy előre mutatónak és jó iránynak látja a közös gondolkodást, tervezést. Fontosnak tartja, hogy a Széna tér kényelmes, hangulatos, vonzó városi köztérként legyen megújítva. Az önkormányzatok egyik feladata, hogy a kreatív, kezdeményező vállalkozások működéséhez jogi és gazdasági lehetőséget biztosítson. A Széna tér a kulcsa annak, hogy tud gyalogosbarát helyszínné válni a Batthyány teret összekötve a Duna-parttal, illetve a Budai Várral. A kerületi, üresen álló önkormányzati üzlethelyiségeket kedvezménnyel bocsájtanák a vállalkozások részére. Lényegesnek tartja a jövőben a Kamarával és a vállalkozásokkal történő együttműködést, az intézkedési tervek, szabályozások közös megfogalmazását. 

Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának és Önkormányzati Kapcsolatok Kollégiumának elnöke hangsúlyozta, hogy megfelelő infrastruktúrával, programokkal vásárlóerőt kell szervezni ahhoz, hogy a kereskedők életképesek maradjanak. A piac közösségi térré való alakítása kapcsán a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara felajánlja segítségét az önkormányzat részére. Tapasztalata szerint bevált a naponkénti tematikus piaci rend kialakítása, mely a hét bizonyos napján régiség-, másik napon például zöldségpiacként működik. Többek között emiatt is fontosnak tartja az önkormányzati bizottságokban való kamarai részvételt. 

Végezetül Antal Attila, a BUM Nonprofit Kft. képviseletében prezentációjában beszámolt a Fény utcai piac történelméről, lehetőségeiről, a nehézségekről. Felvázolt külföldi, akár követendő példákat a működésre, marketing lehetőségeket. Előadásának részletei a csatolt prezentációban találhatóak.