Betiltották a belső levegőt keringtető klímák használatát a hazai vendéglátóhelyeken

Betiltották a belső levegőt keringtető klímák használatát a hazai vendéglátóhelyeken

Betiltották a belső levegőt keringtető klímák használatát a hazai vendéglátóhelyeken

Betiltották a belső levegőt keringtető klímák használatát a hazai vendéglátóhelyeken 2020/05/20
Betiltották a belső levegőt keringtető klímák használatát a hazai vendéglátóhelyeken 09:32

Május 16-tól lépett életbe az a kormányrendelet, melynek értelmében a vendéglátóhelyeken csak olyan hűtő- és fűtőberendezéseket lehet üzemeltetni, amelyek a külső levegő beszívásával működnek vagy UV-fénnyel közömbösítik a levegőben lévő esetleges vírusokat, kórokozókat.

Fokozatosan enyhítenek Magyarországon a járvány megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedéseken. Így például a fővárosban megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei, vidéken pedig már a belső teret is használhatják a vendégek, de az üzemeltetőknek be kell tartaniuk bizonyos szabályokat.

Május 16-án jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint a fokozott fertőzésveszélyre való tekintettel vendéglátó üzletekben kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható. A rendelet egyúttal kimondja, hogy vendéglátó üzletben tilos olyan berendezést használni, amely a belső levegőt keringeti. A tiltás alól kivételt képeznek azok a helyiségek, amelyekben a berendezés használata az ott tárolt nyersanyagok állagának a megóvása, vagy az ott működtetett eszközök zavartalan működtetése miatt elengedhetetlenül szükséges, illetve olyan berendezés is használható, amely a belső levegőt keringeti ugyan, de UV-sterilizáló technológiával ellátott.

VGF Szaklap összegyűjtötte, hogy a kormányrendelet alapján pontosan milyen eszközöket lehet majd használni és melyek azok, amelyeknek a használata tilos a vendéglőkben. A rendelet kifejezetten a belső levegőt keringető berendezések használatát tiltja vendéglátó üzletben, így a ventilátorok, split klímák és fan-coilok nem használhatók.

A légcsatornázható, 100 százalékos külső beszívásos berendezés használata megengedett, ezeknél ugyanis nincs a helységből visszaszívott levegő, így nem áll fenn fertőzésveszély.

A kormányrendelet kihirdetésétől számított 15 nap után be lehet majd kapcsolni azokat a berendezéseket, amelyek extra vírusmentesítő védelmet biztosítanak, így az UV-sterilizáló technológiával ellátott berendezéseket.

Bár a rendelet elsősorban a vendéglátó üzletekre vonatkozik, a portál szerint a szakmai logika megkövetelné, hogy ezeket az óvintézkedéseket egyéb közületi és olyan intézményekben is figyelembe vegyék, ahol nagyobb a fertőzésveszély a nagyobb átmenő forgalom miatt.

Forrás: vgfszaklap.hu