DDP export Nagy-Britanniába

DDP export Nagy-Britanniába

DDP export Nagy-Britanniába

DDP export Nagy-Britanniába 2021/03/24
DDP export Nagy-Britanniába 09:09

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága kilépett az Európai Unióból (Brexit), ezzel a Nagy-Britanniát alkotó Angliába, Walesbe vagy Skóciába induló magyar szállítmányok 2021. január 1-től exportnak minősülnek. Észak-Írországra speciális szabályok vonatkoznak, ide nincs szükség export vámkezelésre, a szállítmányok úgy mehetnek ide, mintha egy Uniós tagországba indulnának. Ez a változás számos új helyzetet teremtett, és ezek közül az egyik kritikus probléma a DDP paritással kötött üzletek végrehajtása. Amíg az Egyesült Királyság az Európai Unió vámuniójának és egységes piacának része volt, a DDP paritás nem okozott gondot exportőreinknek, de ez évtől kezdve a magyar eladót terheli e paritásnál a nagy-britanniai import vámkezelés is. Ennek oka az Incoterms 2020 DDP paritás alábbi szabálya, saját fordításomban:

Az Export/import vámkezelés

Amennyiben alkalmazandó, az eladónak kell végrehajtania az összes export/tranzit/import vámkezelési feladatot és fizetnie érte, amit az export, tranzit és import ország előír, mint például:

  • export/tranzit/import engedély
  • biztonsági kezelés exportban/tranzitban/importban
  • szállítás előtti vizsgálat
  • bármely más hatósági engedélyezés.

Ennek végrehajtásához Nagy-Britanniában a magyar exportőrnek helyi közreműködőre lehet szüksége, vám regisztrációval és az import ÁFA-ra tekintettel ÁFA regisztrációval kell rendelkeznie, és rendszeres – havi – beszámolót kell küldenie az Egyesült Királyság adóhatóságának.

Forrás: Nietsch Tamás, az MKIK ICC Magyar Tagozat Vám- és kereskedelemtámogatási  munkacsoportvezetője

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ICC Magyar Tagozat Vám- és Kereskedelemtámogatási Munkacsoportja a fentiek megoldására javaslatot tud tenni. Kérdés esetén kérjük, e-mail-ben keressék meg a munkacsoport vezetőjét, Nietsch Tamást a nietsch.tamas@nietsch.hu címen.