Meghívó: Egyszer használatos műanyagok betiltása - de mi van helyette?

Meghívó: Egyszer használatos műanyagok betiltása - de mi van helyette?

Meghívó: Egyszer használatos műanyagok betiltása - de mi van helyette?

Meghívó: Egyszer használatos műanyagok betiltása - de mi van helyette? 2021/03/03
Meghívó: Egyszer használatos műanyagok betiltása - de mi van helyette? 10:17

MEGHÍVÓ

Tisztelt Hölgyem/Uram! 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozata tisztelettel meghívja Önt az 

Egyszer használatos műanyagok betiltása - de mi van helyette?

A 2021. július 1-jén hatályba lépő, az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatali tiltásáról szóló végrehajtási rendelettervezet és az ehhez kapcsolódó termékdíj-módosítások bemutatása, továbbá rövid kitekintés a jelenleg folyó, betétdíjas (visszavételi díjas) és hulladékgazdálkodási jogszabályalkotás kereskedőket is érintő részeire c. konferenciájára. 

A 2021. július 1-jén hatályba lépő, az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatali tiltásáról szóló jogszabálytervezet a következő, a kereskedőket, vendéglátó helyeket érintő termékekre vonatkozik: evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika), tányér, szívószál, italkeverő pálcika, expandált polisztirolból készült ételtároló edény, ételtartó, italtároló és italtartó pohár (beleértve ezek kupakját és fedelét is) bármilyen műanyagból készült italtartó pohár az ital értékesítési pontján biztosítva, (beleértve ezek kupakját és fedelét is), könnyű műanyag hordtasak (50 mikronnál kisebb falvastagságú, a termék értékesítési pontján biztosítva az elszállításhoz a fogyasztónak (mely biológiailag lebomló termékkel helyettesíthető)). Érintjük a környezetvédelmi termékdíj módosulásait is.

Ezek első hazai forgalomba hozatali tiltása szerepel jelenleg a tervezetben, de ezek további forgalmazása nem tiltott július 1-től (készletfelhalmozás lehetősége). Ezen termékek és a velük kapcsolatos forgalomba hozatali kérdések, alternatív megoldások, és a jogalkotói szándék áttekintése történik konferenciánkon. A napokban elfogadott 2021. évi II. törvény hulladékgazdálkodási tárgyú, kereskedőket is érintő rendelkezéseiről is szó fog esni, többek között bemutatva a jelenleg ismert jogalkotói elképzeléseket is a következő években bevezetésre kerülő betétdíjas (visszavételi díjas) rendszerről (végrehajtási rendeletek még nem ismertek). 

Időpont: 2021. március 11. (csütörtök) 10 óra

Előadóink: Kelemen István és Kiskovács Miklós, a Green Tax Consulting Kft. szakértői

Pogram:

10 óra Kelemen István és Kiskovács Miklós, a Green Tax Consulting Kft. szakértői előadása 

11 óra Felkért hozzászólónk: Neubauer Katalin az MNKSZ főtitkára az egyszerhasználatos műanyag csomagolóanyagok problémáiról a kereskedelemben 

11 óra 15 perc konzultáció az előadókkal 

A konferencián alkalmazott szoftver a „Zoom Client for Meetings”, amely a https://zoom.us/download#client_4meeting oldalról tölthető le és telepíthető a számítógépére, illetve a mobil rádiótelefonra fejlesztett alkalmazást az operációs rendszere szerinti alkalmazás áruházban „Zoom Cloud Meetings" elnevezéssel keresse. Az alkalmazás felhasználó oldali használata díjfizetéshez nem kötött, annak költsége a Kamarát terheli, de a konferenciaüléssel kapcsolatos adatforgalomért az internet szolgáltató az ülés résztvevője részére díjazást számíthat fel. 

Konferenciaszoba elérési útja: ZOOM LINK 

Amennyiben nem a fenti elérési útvonal használatával jelentkezne be a videó konferencia hívásba, annak azonosítói a következők:

Meeting ID: 862 0711 5370
Passcode: 134592  

A konferenciaülés résztvevői előzetesen egy ún. várószobába lépnek be, ahol azonosításuk megtörténik, mielőtt a konferenciaülésen részt tudnának venni. 

Kérem, hogy a Zoom alkalmazás indításakor az azonosítás megkönnyítése érdekében felhasználónévként teljes vezeték és utónevüket szerepeltessék. 

Kérem, hogy a konferenciaülés időben történő kezdése érdekében az ülés kezdete előtt legalább 10 perccel jelentkezzenek be a rendszerbe.  

Megtisztelő részvételére számítunk. A rendezvényen való részvétel térítésmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött, ezért részvételi szándékát feltétlenül jelezze a BKIK regisztrációs felületén:

REGISZTRÁCIÓ

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tájékoztatja a résztvevőket, hogy a rendezvényen kép- és/vagy hangfelvétel készül. A résztvevő a rendezvényen való regisztrációjával, részvételével előzetes és kifejezett hozzájárulását adja ahhoz, hogy a BKIK a megadott személyes adatait kezelje, így ahhoz is, hogy a rendezvényen róla kép- és/vagy hangfelvétel készüljön, s ezeket a BKIK a rendezvényről szóló tájékoztatásaiban, valamint egyéb kiadványaiban és online felületein felhasználja.

Az BKIK tájékoztatja a résztvevőket, hogy a rendezvényen való részvétel biztosítása és az ehhez kapcsolódó költségek igazolása céljából megadott személyes adataik (név, aláírás, mobilszám, e-mail cím, képmás és/vagy hangfelvétel) kezelésére az BKIK adatvédelmi szabályzatában foglaltak az irányadók.