Egyszer használatos műanyagok betiltása - de mi van helyette? - Beszámoló

Egyszer használatos műanyagok betiltása - de mi van helyette? - Beszámoló

Egyszer használatos műanyagok betiltása - de mi van helyette? - Beszámoló

Egyszer használatos műanyagok betiltása - de mi van helyette? - Beszámoló 2021/03/11
Egyszer használatos műanyagok betiltása - de mi van helyette? - Beszámoló 13:55

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozata Egyszer használatos műanyagok betiltása - de mi van helyette? címmel on-line konferenciát tartott március 11-én a 2021. július 1-jén hatályba lépő, az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatali tiltásáról és az ehhez kapcsolódó termékdíj-módosításokról.  Az előadók kitekintettek a jelenleg folyó, betétdíjas (visszavételi díjas) és hulladékgazdálkodási jogszabályalkotás kereskedőket is érintő részeire is.

 

A 2021. július 1-jén hatályba lépő, az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatali tiltásáról szóló jogszabálytervezet a következő, a kereskedőket, vendéglátó helyeket érintő termékekre vonatkozik: műanyag evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika), tányér, szívószál, italkeverő pálcika, expandált polisztirolból készült ételtároló edény, ételtartó, italtároló és italtartó pohár (beleértve ezek kupakját és fedelét is), könnyű műanyag hordtasak (50 mikronnál kisebb falvastagságú, a termék értékesítési pontján biztosítva az elszállításhoz a fogyasztónak (mely biológiailag lebomló termékkel helyettesíthető)). 

Szakértőink, Kelemen István és Kiskovács Miklós, a Green Tax Consulting Kft. munkatársai, elmondták, hogy ezek első hazai forgalomba hozatali tiltása szerepel jelenleg a tervezetben, de ezek további forgalmazása nem tiltott július 1-től (készletfelhalmozás lehetősége). Szakértői összefoglalójuk, melyben a környezetvédelmi termékdíjra és a visszaváltás várható szabályaira is kitérnek, letölthető INNEN

Neubauer Katalin, az MNKSZ főtitkára felveti, hogy a műanyagok ára az utóbbi időben drágult. Egy péksütemény, vagy zöldség-gyümölcs csomagolására ma használt, nem szállításra szolgáló 30x45 cm méretű, 10 mikron vastagságú zacskó beszerzési ára 1 hónap alatt 1,90 Ft-ról 2,90 Ft-ra nőtt, ugyanennek az új környezetvédelmi termék díjjal növelt ára 7,80 Ft lesz. Ugyanez biológiailag lebomló műanyagból 16 Ft. A hús csomagolásánál használt 15-50 mikronos zacskók esetében az 9,44 Ft-ról 14,20-ra emelkedtek az árak, az új termékdíjtétellel számolva július 1-től, ez 31 Ft lesz. Ugyanennek a lebomló változata 70 Ft. Ezt az összeget a kisboltok nem lesznek képesek kigazdálkodni. Ugyanakkor a biológiailag lebomló műanyag nem valós alternatíva, ugyanis szaga van és minőségmegőrzési ideje. A pandémiás időszakban ezeknek a friss áruknak a megfelelő csomagolása elengedhetlen a fertőzések elkerülésére. 

Az egyszer használatos műanyagtermékek betiltásánál a legfájóbb pont a műanyagpoharak és azok fedelének betiltása, amely magyar sajátosság, túlmutat az EU-s kötelezettségünkön. Minden, a kelleténél korábban bevezett EU-s előírás versenyhátrányba hozhatja a magyar vállalkozásokat. A műanyag evőeszközöknek és tányéroknak nincs megfelelő alternatívája. 

A hulladékgazdálkodással, termékdíjjal kapcsolatos kérdések, várható változások a kereskedők számára meghatározóak lehetnek működésük tekintetében, ezért ezt a témát folytatni szeretné a Kereskedelmi Tagozat. Legközelebb a visszaváltás kérdéskörével szeretnénk foglalkozni.