Ellenőrzésekkel indul az építőanyagpiac szabályozása

Ellenőrzésekkel indul az építőanyagpiac szabályozása

Ellenőrzésekkel indul az építőanyagpiac szabályozása

Ellenőrzésekkel indul az építőanyagpiac szabályozása 2021/07/06
Ellenőrzésekkel indul az építőanyagpiac szabályozása 16:02

Az építőipari alapanyagok árának drasztikus emelkedése kapcsán tervezett kormányzati intézkedéseket megelőzően a fogyasztóvédelem és a GVH is ellenőrzi a piaci szereplőket. 

A megyei kormányhivatalok munkatársai az ország minden részében felkeresik az építőipari alapanyagokat forgalmazó kiskereskedelmi egységeket, és a jogszabályokban biztosított hatáskörük szerinti összes szempontból vizsgálják az építőanyag-forgalmazókat. A helyszíni ellenőrzések kiterjednek az árfeltüntetési és termékbiztonsági követelmények betartásának számon kérésére is. Ha a szakemberek a jogosítványaikon túlmutató mulasztásokat, visszásságokat tapasztalnak, az ügyben eljáró társhatóságok bevonását kezdeményezik. 

A Gazdasági Versenyhivatal pedig a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva kivizsgál minden jelzést, amely jogsértésre utalhat az építőipari alapanyagok drasztikus áremelkedésében a piacon. Közlésük szerint az utóbbi időszakban egyre több panasz érkezik hozzájuk az építőiparral kapcsolatban, melyek aggályos jelenségekre hívják fel a figyelmet. 

Magyarországon az elmúlt hónapokban kiugróan drágultak az építőipari alapanyagok, melynek kapcsán a kormányzat a piacot szabályozó intézkedéseket helyezett kilátásba. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetség a versenyhivatali és kormányzati intézkedések kidolgozásához tanácsadóként járul hozzá. 

Forrás: BKIK, MTI