Építőipari vállalkozások figyelem! Online felület nyílt a hiánytermékek beszerzésének támogatására

Építőipari vállalkozások figyelem! Online felület nyílt a hiánytermékek beszerzésének támogatására

Építőipari vállalkozások figyelem! Online felület nyílt a hiánytermékek beszerzésének támogatására

Építőipari vállalkozások figyelem! Online felület nyílt a hiánytermékek beszerzésének támogatására 2021/07/12
Építőipari vállalkozások figyelem! Online felület nyílt a hiánytermékek beszerzésének támogatására 08:09

Az építőipari vállalkozások az epito.emi.hu oldalon adhatják meg, hogy milyen termékek hiánya nehezíti a beruházásaikat, az adatbázisban összegyűlt információk alapján pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium felderíti a lehetséges helyettesítő termékeket, valamint, hogy azokat honnan lehet beszerezni – jelentette be a szaktárca. Az online felületre már elindult az önkéntes regisztráció és igénybejelentés.

Ez az intézkedés egy újabb eleme annak a sorozatnak, amelyet a kormány az építőipari alapanyagoknál az elmúlt időszakban tapasztalható drasztikus áremelkedés miatt hozott meg.

Az intézkedések között szerepel egyes építőipari termékek kivitelének bejelentési, regisztrációs kötelezettsége, így bizonyos anyagokat - acél és vas termékeket, szigetelőanyagot, homokot, követ, kavicsot és sódert - csak a bejelentés tudomásul vétele után lehet kivinni az országból.

Mindezek mellett a fogyasztóvédelem helyszíni ellenőrzéseket folytat a kereskedőknél, a káros gyakorlatok visszaszorítására érdekében.

Magyarországon az elmúlt hónapokban kiugróan drágultak az építőipari alapanyagok, melynek kapcsán a kormányzat a piacot szabályozó lépéseket helyezett kilátásba. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége a versenyhivatali és kormányzati intézkedések kidolgozásához tanácsadóként járult hozzá. 

Javaslataik a kritikus hiányterületek megjelölése mellett a hazai építőanyag termelés növelésére, az export átmeneti állami szabályozására, valamint az importtevékenység növelésére irányultak. Koji László, a BKIK általános alelnöke szerint az importfüggőségét hosszabb távon is csökkenteni kell, így a hazai építőipari kapacitásokat úgy kell tervezni, hogy tartósan elegendő legyen az országon belüli feladatok ellátásához. 

(Forrás: ITM, BKIK)