Értekezlet H.E. Abdelkarim HERMI-vel Tunézia nagykövetével, valamint Faycal Nagazi nagykövet-helyettessel

Értekezlet H.E. Abdelkarim HERMI-vel Tunézia nagykövetével, valamint Faycal Nagazi nagykövet-helyettessel

Értekezlet H.E. Abdelkarim HERMI-vel Tunézia nagykövetével, valamint Faycal Nagazi nagykövet-helyettessel

Értekezlet H.E. Abdelkarim HERMI-vel Tunézia nagykövetével, valamint Faycal Nagazi nagykövet-helyettessel 2021/10/20
Értekezlet H.E. Abdelkarim HERMI-vel Tunézia nagykövetével, valamint Faycal Nagazi nagykövet-helyettessel 12:24

2021. október 18-án H.E. Abdelkarim HERMI, Tunézia nagykövete, valamint Faycal Nagazi nagykövet-helyettes udvariassági látogatást tett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában.

2021. október 18-án H.E. Abdelkarim HERMI, Tunézia nagykövete, valamint Faycal Nagazi nagykövet-helyettes udvariassági látogatást tett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában. A delegációt a BKIK Nemzetközi és Külgazdasági Kollégiumának (MAGHREB térség) képviseletében Prof. dr. Steier József, valamint a BKIK Nemzetközi Kapcsolatok Iroda nevében Babák Péter fogadta. Az értekezlet nyelve francia volt.

A megbeszélésen a köszöntőket követően Babák Péter bemutatta a BKIK és a Nemzetközi és Külgazdasági Kollégium felépítését, majd H.E. Abdelkarim HERMI beszélt a tunéziai külgazdasági intézményrendszerről, az ország EU-val, valamint a szomszédos országokkal való kapcsolatáról, Magyarország és Tunézia közti közlekedési összeköttetés fejlesztéséről, valamint a további együttműködés kereteiről.

A nagykövet beszámolt arról, hogy Tunézia várhatóan a közeljövőben aláír az EU-val egy széleskörű együttműködési megállapodást (Accord de libre-échange complet et approfondi (ALECA)). Ez a megállapodás a szabad kereskedelemet kívánja elősegíteni a vámok és nem vámjellegű akadályok mérséklésével, magában foglalva a szolgáltatások és az iparcikkek, nyersanyagok és a mezőgazdasági termékek kereskedelmét. A nagykövet javasolta, hogy tekintsünk úgy Tunéziára, mint „Afrika ablakára”, vagyis Tunézián keresztül könnyebb üzletet kötni a szubszaharai térségbeli afrikai országok vállalkozásaival. A nagykövet büszke rá, hogy Tunézia 6. kereskedelmi partnere az Európai Uniónak.

H.E. Abdelkarim HERMI kiemelte, hogy a mezőgazdaság területén lát komolyabb együttműködési lehetőségeket Magyarországgal. Külön felhívta a figyelmünket a líbiai lehetőségekre. A politikai helyzet rendeződésével, a magyar vállalkozások számára is jó piacnak tekinti az ásványkincsekben gazdag szomszédos országot és javasolja, hogy mindez Tunézián keresztül történjen, ahol számos vállalkozásnak már meglévő és egyre bővülő kereskedelmi kapcsolatuk van Líbiával.

Örömmel tölti el, hogy a Jasmin Airways, az új fapados tunéziai légitársaság hamarosan közvetlen járatot indít a két ország fővárosa között.

Javasoltuk nagykövet úrnak, hogy a két ország közötti Tudományos és Technológia (TÉT) transzfert ugyanúgy kihasználni és fejleszteni kellene, mint a Stipendium Hungaricum ösztöndíj rendszer adta lehetőségeket.

Az értekezlet második felében a klímaváltozás kezeléséhez kapcsolódóan Prof. Steier József mutatta be H.E. Abdelkarim HERMI úrnak az ENSZ 17 prioritását (UN SDG 17) támogató új, magyar fejlesztésű fajhibridet a Smaragdfát, amely már Afrikában is bizonyított. Ez a fa bírja az extrémitásokat (-25 és +53 Celsius) és nagyon előnyös lehet a telepítése akár a sivatagi éghajlaton is.