Európai Hulladékcsökkentési Hét

Európai Hulladékcsökkentési Hét

Európai Hulladékcsökkentési Hét

Európai Hulladékcsökkentési Hét 2022/10/12
Európai Hulladékcsökkentési Hét 13:10

A 2022-es év kiemelt témája a körforgásos és fenntartható textiliák. Ennek szellemében olyan akciókat várunk, melyek középpontjában a textilipar ökológiai lábnyomának csökkentése, a textilek, ruhák újrahasználata és újrahasznosítása, élettartamuk növelése kerül, valamint minden egyéb a hulladékcsökkentési témához kapcsolódó kezdeményezés.

A 2009-ben indult Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction -EWWR) egy olyan kezdeményezés, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére, és ösztönözze az európaiakat, hogy hulladékcsökkentéssel, újrahasználattal, újrahasznosítással vagy hulladékszedéssel kapcsolatos önkéntes figyelemfelkeltő akciót hajtsanak végre.

A kezdeményezés fő koordinátora, az EWWR Irányító Bizottsága európai szinten foglalkozik a hulladékok problémájával, missziója, hogy megszólítsa az embereket és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére. Azonban nem csak ezen az egy héten, de hosszútávon is, így ösztönözve a lakosságot, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra.

A Technológiai és Ipari Minisztérium felkérésére idén is az ÉMI Nonprofit Kft. tölti be az akcióhét magyarországi koordinátori szerepét és fogja össze országosan a programhoz csatlakozókat.

A 2022-es év kiemelt témája a körforgásos és fenntartható textiliák. Ennek szellemében olyan akciókat várunk, amelyek középpontjában a textilipar ökológiai lábnyomának csökkentése, a textilek, ruhák újrahasználata és újrahasznosítása, élettartamuk növelése kerül, valamint minden egyéb a hulladékcsökkentési témához kapcsolódó kezdeményezés.

Idén november 19-27. között kerül megrendezésre az akcióhét.

A programra 2022. november 3-án 15 órági lehet regisztrálni az akcióötletekkel az alábbi 5 kategóriában:

  • államigazgatási szerv/hatóság,
  • egyesület/civil szervezet,
  • gazdálkodó/ipari szervezet,
  • oktatási intézmény,
  • magánszemély.

A hazai pályázók közül a legjobbakat a nemzetközi versenyre delegálják.

A honlapunkon kapcsolódó ismeretterjesztő anyagokat, az idei év plakátját és további hasznos információs anyagot talál. Honlap címe: https://www.emi.hu/hulladekcsokkentesihet/index.html

Regisztrálni az alábbi linken lehet: https://www.emi.hu/hulladekcsokkentesihet/csatlakozas.html