ÉVOSZ-BKIK felmérés: Mérséklődik az év eleji brutális drágulás az építőiparban. Így látják az évet a cégek

ÉVOSZ-BKIK felmérés: Mérséklődik az év eleji brutális drágulás az építőiparban. Így látják az évet a cégek

ÉVOSZ-BKIK felmérés: Mérséklődik az év eleji brutális drágulás az építőiparban. Így látják az évet a cégek

ÉVOSZ-BKIK felmérés: Mérséklődik az év eleji brutális drágulás az építőiparban. Így látják az évet a cégek 2021/09/10
ÉVOSZ-BKIK felmérés: Mérséklődik az év eleji brutális drágulás az építőiparban. Így látják az évet a cégek 09:06

2021. év első felében előre nem látott áremelkedések kezdődtek az építési piacon, mely napjainkra már mérséklődik. Az építőipari alapanyagok és építési termékek áremelkedései, a munkaerőköltség növekedései különösen nehéz helyzetbe hozták az építési piac minden szereplőjét, a megrendelőket, a tervezőket, és a kivitelezőket is – derül ki az ÉVOSZ 400 vállalkozás részvételével a BKIK közreműködésével végzett kutatásából.

A kutatás főbb megállapításai:

  • Budapesten a 2021. I. félévi építőanyag-árak és a szolgáltatások díja kisebb mértékben emelkedtek, mint vidéken, ez a különbség a második félévben a várakozások szerint kiegyenlítődik.
  • Az árváltozások következtében a legtöbb esetben nem lehet a korábbi vállalási árakon a kivitelezéseket megvalósítani. A kivitelezés alatt lévő létesítmények többségénél a megrendelő és kivitelező csak kompromisszumokkal tudja a piaci áremelkedéseket korrektül kezelni. Sok esetben szükségessé vált a szerződések módosítása, amit az árak korrekciójával, a műszaki tartalom megváltoztatásával vagy a feladatok részleges időbeli átütemezésével valósítottak meg
  • A cégek nettó árbevétele az előző évhez képest jobban csökkent a budapestiek körében, mint az ország többi területén működő vállalkozásnál. Országosan átlagosan 6 %-kal emelkedett az ágazatban működők árbevétele.
  • A budapesti vállalkozásoknak azonban árbevételárányos jövedelmezőségük magasabb szintet képvisel. A jövedelmezőség az idei évben a válaszadók közel felénél várhatóan nem fog javulni, a fővárosiak inkább a jövedelmezőség csökkenésére számítanak.
  • A kivitelezők az áremelkedés meghatározó részét nem tudták érvényesíteni vállalási áraikban, azokat kénytelenek a nyereség rovására elkönyvelni.
  • Az alacsony jövedelmezőségi szint egyébként is a piaci szereplők közül főleg a kivitelezőknél tapasztalható, 10% feletti értékről inkább az építőanyag-gyártók és -kereskedők számolták be. A válaszadók tevékenységüket akadályozó tényezőként elsősorban az építőanyagok árának nem várt mértékű emelkedését és az európai szinten is tapasztalható beszerzési nehézségeket említették az évek óta jelen lévő szakmunkáshiánnyal együtt.
  • A vállalkozások az év hátralévő részében az építőanyag-árak nagymértékű emelkedésének megtorpanásában bíznak – minden vizsgált termék és szolgáltatás tekintetében.

Az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szövetsége) a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével 400 építési vállalkozást kérdezett meg, hogy bemutathassa a tervező, kivitelező, mérnöki vállalkozások, valamint az építőanyag-gyártók, és -kereskedők által tapasztalt helyzetet. A megkérdezettek mintájában kis-, közép- és nagyvállalkozások egyaránt szerepeltek, országos lefedettséggel. A válaszadók 75%-a a kivitelezésben dolgozik, fele budapesti vagy pest megyei székhellyel rendelkezik. 

A budapesti és országos helyzetet és várakozásokat az ÉVOSZ által összeállított sajtóanyag mutatja be részletesen: Felmérés 2021. szeptember - Az építőipar árváltozásai