Fővárosi bevásárló utcák: Összefogással eredményesebben vészelhető át a válság

Fővárosi bevásárló utcák: Összefogással eredményesebben vészelhető át a válság

Fővárosi bevásárló utcák: Összefogással eredményesebben vészelhető át a válság

Fővárosi bevásárló utcák: Összefogással eredményesebben vészelhető át a válság 2021/10/08
Fővárosi bevásárló utcák: Összefogással eredményesebben vészelhető át a válság 13:32

Budapest, 2021. október 8. – Az egymással összefogó budapesti üzletek könnyebben vészelték át a járványidőszakot és a harmadik hullámot követő hónapokat – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által létrehozott Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) 11 fővárosi bevásárlóutcáját vizsgáló szeptemberi kutatásból. A bezárások utáni újraindulást feltérképező felmérés szerint ezekben az utcákban  jelenleg 195 üzletből mindössze 16 tart zárva.

Összefogással a válság ellen 

A BUM célja, hogy a főváros tematikus utcáiban lévő vállalkozásokat összefogja, segítse, népszerűsítse szolgáltatásaikat, valamint támogassa az ott szerveződő kulturális és egyéb programokat. A BUM szeptemberi felmérése szerint ez is szerepet játszhatott abban, hogy a budapesti bevásárlóutcák programjában részt vevő  összesen 195 üzlet közül már csak 16 tart zárva, ami a szervezethez nem csatlakozó, közel 700 üzlet esetében jóval nagyobb arányban van így: ezen a kiszolgáló egységek mintegy ötöde nem működik. A válaszokból az is látható, hogy a BKIK által is szorgalmazott, a válsághelyzetet enyhíteni hivatott bérletidíj engedmények fontos segítséget nyújtottak számos vállalkozás életben maradásához. Emellett habár a felmérésben résztvevők csaknem 80 százaléka tart a negyedik hullámtól, a megkérdezett üzletek felkészültek az esetleges szigorításokra. 

Ez a helyzet a legismertebb bevásárló utcákban 

„Érdekesség, hogy leginkább ott nyíltak új üzletek az elmúlt másfél évben, ahol nem a turistákra építenek, de természetesen akadnak olyanok is, akik most még felújítanak, a nyitást pedig az őszre tervezik. Ezeket ugyan most még a bezárt üzletek közé sorolták, de az adventi időszakra – ha nem lesz újabb bezárás – biztosan ismét megnyitják kapuikat. A főleg turistákra fókuszáló területek, így az V. kerület nagy része, a volt bulinegyed vagy a Nagykörút üzleteinek 30-40 százaléka tart zárva, kiváló ellenpélda viszont a Fashion Street, ahol a jó menedzsmenttel negyven üzletből csak kettő zárt be, ellentétben a szomszédos utcákkal” – mondta el Király Gabriella, a BUM bevásárlóutca menedzsere

A Falk Miksa utcában nem sokkal maradt el a nyári forgalom a 2019-es évihez képest, a galériák jó része ugyanis ebben az évszakban a járvány előtt is hosszabb szünetet tartott. A munkaerőhiány nem érintette őket, de tartanak a negyedik hullámtól, amely ellenére is készülnek kiállításokkal, aukciókkal és közös tárlatvezetésekkel. 

A Ráday utcában elmaradt a nyári forgalom a két évvel ezelőttihez képest, de nem panaszkodnak a helyi vállalkozók, mint elmondták, a tanév lezárását követően a Forma1 és az Eucharisztikus kongresszus hozott meglepően sok vendéget. Nagy problémát jelent viszont itt a munkaerőhiány, mert a képzett munkaerő vagy más területen helyezkedett el, vagy magasabb bérekért nagyobb, illetve vidéki (főleg balatoni) éttermek csábították el őket. A bérleti díjak esetében jól működtek ugyan eddig az egyéni megállapodások, de egy újabb bezárás komoly gondot jelentene. A turisták nagyobb számával itt már csak 2022 nyarától számolnak, illetve a helyi vállalkozások a bizonytalan helyzet miatt nem terveznek előre, de az utca közös megmozdulásaihoz szívesen csatlakoznának. 

Mivel a magyar vendégekre építettek eddig is, egészen jó nyarat zártak az üzletek és a vendéglátóhelyek a Bartók Béla Boulevard-on. A bérleti díj körüli bizonytalanság viszont, mivel nem volt világos, hogy meddig is tart a moratórium, okoz a tervezésben nehézséget, illetve a munkaerő hiánya és a nem megfelelő minősége bosszúságot. A vendégek viszont szeretik az utcát, így türelmesek, melynek eredményeként a hosszú távú megoldások kikísérletezésén munkálkodhatnak a helyek. Ők már most gondolkodnak az újabb bezárások okozta probléma megoldásán, azt viszont leszögezték, hogy nem fognak ismét átállni a házhozszállításra azok, akik eredetileg nem erre rendezkedtek be, mert nem éri meg. Folyamatosan az újabb és újabb közös programokat készítik elő, és mi lehetne jobb példa erre, mint hogy a vírushelyzet ellenére is megrendezték az utca évente kétszer megtartott fesztiválját, az Eleven Ősz és az Eleven Tavasz rendezvényeket, még ha kicsit néha újragondolva is. 

A Liszt Ferenc téren főként a Zeneakadémia zárva tartása miatt maradt el a forgalom a 2019-es évihez képest. Problémát okoz még itt a munkaerőhiány, bár ezzel a pandémia előtt is küzdöttek, csak nem ekkora mértékben. Sajnos az üzletek mintegy 40 százaléka tart zárva, több jelenleg is eladó, a helyzeten pedig nem segít a negyedik hullám miatti aggodalom. Mindez rányomja a bélyegét a jövővel kapcsolatos tervezésre is, de azért remélik, hogy az ősz legalább a magyar vendégek tekintetében kedvezőbb időszakot eredményez. 

Az üzletekhez eljuttatott kérdőív kitért a nyári forgalomra, a munkaerőhiányra, a bérletidíjak változására, a negyedik hullámra vonatkozó tervekre, és az őszi-téli időszakra. A válaszadók több mint öthatoda mikrovállalkozás volt, akik tíz főnél is kevesebb alkalmazottal működnek, csaknem kétharmaduk pedig valamiféle vendéglátóhelyként (étterem, kávézó, cukrászda, bár, kocsma, szórakozóhely) vagy galériaként működik. 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) Budapest 11 utcáját, városrészét fogja össze, amelyek üzleteinek nyitvatartása az alábbi módon alakult:

· Art&Antik Street, FalkArt Fórum, Falk Miksa utca: 33 üzletből 3 zárva;

· Bartók Béla Boulevard, Bartók Béla út: 27 üzletből 0 zárva;

· Broadway Egyesület, Liszt Ferenc tér: 9 üzletből 1 zárva;

· Fashion Street, Deák Ferenc utca: 24 üzletből 0 zárva;

· Haris Bazár Klaszter, Haris köz: 5 üzletből 3 zárva;

· Királyutca-Designutca Klaszter, Király utca: 13 üzletből 1 zárva;

· Palota Piknik Egyesület, Mikszáth tér és Krúdy Gyula utca: 5 üzletből 1 zárva;

· Pozsonyi Piknik Egyesület, Pozsonyi út és környéke: 8 üzletből 0 zárva;

· Ráday Soho Egyesület, Ráday utca: 34 üzletből 4 zárva;

· KultUnio Klaszter, KultUnio negyed (VI. és VII. kerület): 37 üzletből 3 zárva,

· Piacok működnek.