Gazdasági Havi Tájékoztató 2019. december

Gazdasági Havi Tájékoztató 2019. december

Gazdasági Havi Tájékoztató 2019. december

Gazdasági Havi Tájékoztató 2019. december 2019/12/19
Gazdasági Havi Tájékoztató 2019. december 15:36
A GVI 2019. októberi negyedéves konjunktúrafelvételének eredményei
 
Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) negyedéves vállalati konjunktúrafelmérésében 400 cégvezető véleményét kérdezzük a cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól. A 2019. októberi adatfelvétel eredményei szerint Magyarországon az üzleti bizalom szintje tovább csökkent 2019 júliusához képest.
 
Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) negyedéves vállalati konjunktúrafelmérésében 400 cégvezető véleményét kérdezzük a cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól.
 
A 2019. októberi adatfelvétel eredményei szerint Magyarországon az üzleti bizalom szintje tovább csökkent 2019 júliusához képest: a Negyedéves Konjunktúramutató 33-ról 26 pontra esett vissza.
 
A Negyedéves Konjunktúramutató tíz komponensből áll:
 
• jelenlegi/várható üzleti helyzet;
• jelenlegi/várható jövedelmezőség;
• beruházási aktivitás várható alakulása;
• jelenlegi rendelésállomány;
• elmúlt féléves/várható termelési szint;
• létszám várható változása;
• kapacitáskihasználás várható alakulása.
 
Az almutatók esetében megállapítható, hogy a vállalkozások vezetői a jelenlegi jövedelmezőség kivételével rendre pesszimistábban ítélik meg az összes vizsgált szempontot a 2019. júliusi szinthez viszonyítva. Az előző év azonos időszakához képest – a beruházások várható szintjével kapcsolatos várakozások kivételével – szintén minden mutató tekintetében negatívabb a vállalatok helyzetértékelése, mint 2018 októberében.
 
A részletes elemzés IDE kattintva tölthető le.