Idegenvezetés: a világ legszebb szakmája

Idegenvezetés: a világ legszebb szakmája

Idegenvezetés: a világ legszebb szakmája

Idegenvezetés: a világ legszebb szakmája 2020/02/26
Idegenvezetés: a világ legszebb szakmája 09:14

Idegenvezetés: a világ legszebb szakmája

120 séta és épületbejárás, 42 buszos városnézés, 7 térítésmentes és 2 térítéses hajó, 4 kerekesszékesek által is igénybe vehető kisbusz, 3 különjárati és 2 menetrendszerinti villamos, több mint száz önkéntes idegenvezető és mintegy 10 ezer regisztrált résztvevő az idei Idegenforgalmi Világnap mérlege. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának szervezésében február 20-23 között megrendezett turisztikai eseménysorozat hagyományos sétáira és különleges kultúrtörténeti, bemutatóira valamennyi program zsúfolásig megtelt.

1985 óta számos országban ünneplik az Idegenvezetők Világnapját, amely mára több európai fővárosban egy héten át tartó ünneppé fejlődött. 1990-ben a világ 15 országának részvételével rendezték meg először a világnapot. A budapesti idegenvezetők a kezdetektől csatlakoztak az eseményhez, amely mára több napos programmá nőtte ki magát. A rendezvényt február utolsó hétvégéjén tartják világszerte, melynek célja az idegenvezetői munka népszerűsítése, új programok bemutatása az utazásszervezőknek, a turisztikai szakmának és természetesen a turistáknak. A BKIK idegenvezetői közel 20 éve csatlakoztak a mozgalomhoz a Kereskedelmi Tagozat támogatásával.

Az Idegenvezetők Világnapján a főváros idegenvezetői évről évre ingyenes városnézésekre hívják a hazai érdeklődőket. A tavaszi turisztikai szezon nyitányaként megrendezett eseménnyel a szervezők az idegenvezetők értékteremtő munkájára kívánják felhívni a figyelmet. A február 23-án vasárnap megtartott központi eseménynek a Bálna Budapest adott otthont, ahol az érdeklődők művészi és hagyományőrző kézműveseink portékáját is megtekinthették. Itt kapott helyet a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia, a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft, valamint a Budapestinfo Point® irodahálózat információs pultja is. A Bálnától és közeléből indultak térítésmentesen a városnéző autóbuszok, sétahajók, valamint a kerekesszékkel közlekedők számára szervezett, speciális autóbuszos túrák, amelyekre előzetesen lehetett regisztrálni. Külön járatként indult élő idegenvezetéssel villamos a 2-es valamint a 6-os villamos vonalán, a BKK jóvoltából pedig az 56A és 61-es menetrendszerinti villamosjáratokon. Gyalogos városnézések, tematikus séták, indultak a város különböző pontjairól, sok különlegességgel, épületbejárással, meglepetésekkel.

Számokban kifejezve: mintegy 120 séta és épületbejárás, 42 buszos városnézés, 7 térítésmentes és 2 térítéses hajó indítása, 4 kerekes székesek által is igénybe vehető kisbusz, 3 különjárati és 2 menetrendszerinti villamos valamint több mint száz önkéntes idegenvezető és 9-10 ezer regisztrált résztvevő az idei eseménysorozat mérlege.

Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának elnöke nyitóbeszédében az idegenvezetői munka szerepét és fontosságát emelte ki. - Az úti cél, a program mindig nagyon fontos, ám egyáltalán nem mindegy, milyen az idegenvezető. Az utasnak az a legfontosabb, hogy zökkenőmentes, tartalmas és élvezetes legyen a kikapcsolódás, a jó idegenvezetőnek pedig az az igazi elismerés, ha az utas elégedett – méltatta az Idegenvezetői Világnap főszereplőit Szatmáry-Jähl Angéla. Bár hosszú távon nagyon fárasztó, felelősségteljes és teljes embert igénylő munkáról van szó, az idegenvezetés a világ egyik legszebb szakmája – vélekedett.

A nyitóbeszéd után a vendégeket Keszthelyi Dorottya, a Humán területekért felelős főpolgármester-helyettesi iroda vezetője köszöntötte, az eseménysorozatot Bornemisza Miklós, a BKIK Kereskedelmi Tagozat, Turizmus Vendéglátás Osztály elnöke méltatta.

A négy napon át zajló turisztikai rendezvénysorozat alatt az érdeklődők immár hagyományos tematikus sétákon – a Pál utcai fiúk nyomában, Szerbek Pesten, Bolgárok a Terézvárosban, a Pesti Brodwayon – és klasszikus városnézéseken – többek között a Várnegyedben – vehettek részt. Az intézményi tárlatvezetések során számos múzeum, így a Kassák, a Vasarely, a Bélyeg, vagy éppen a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetéssel és kedvezményes belépéssel kedveskedett a vendégeknek, de az Országos Széchenyi könyvtár és a Kincsem park is megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

A Fővárosi Levéltárban az „Idén 70 éves Nagy-Budapest” kiállítást is megtekinthették meg az érdeklődők, ahol megtudhattuk, hogy 1950. január elsején 7 kisvárost (Budafok, Csepel, Kispest, Pesterzsébet, Pestszentlőrinc, Rákospalota és Újpest) és 16 községet (Albertfalva, Békásmegyer, Budatétény, Cinkota, Mátyásföld, Nagytétény, Pesthidegkút, Pestszentimre, Pestújhely, Rákoscsaba, Rákoshegy, Rákoskeresztúr, Rákosliget, Rákosszentmihály, Sashalom és Soroksár) csatoltak a fővároshoz,  ezzel megszületett a főváros mai formája.

„Kis-Budapest” 1 millió 58 ezer fős lakosságát 531 ezer fővel gyarapította a „második városegyesítés”. Sokan Rákosi Mátyás megalomániájának gondolják a korábbinál kétszer nagyobbra – 207 km2-ről 525 km2-re – nőtt Budapest megszületését, pedig a tervek már évtizedekkel korábban léteztek.

Kamarához méltóan, a főváros gazdasága történetének piciny szeletét is feltárták az érdeklődőknek. Bemutatták hogyan vált Pest a török kiűzetése után virágzó kereskedelmi központtá. Az első görög diaszpóra emlékei a mai pesti belvárosban elnevezésű sétán, olyan kérdésekre is választ kaphattak a látogatók, mint: Hány náció kellett ahhoz, hogy a Lánchíd-projekt létrejöhessen? Kinek a pénzéből épült fel a híd? A XIX. században ki volt a legnagyobb mecénás az országban? A Váci utca melyik mellékutcája volt magánkézben? Kinek köszönhetjük a Városligetet? Kik voltak a Sinák, Nákók, Lykák, Borárosok, Harisok, Szacelláriak, Murátiak, Derrák?

Az Idegenvezetők Világnapján és a Kereskedelmi Tagozat évközi turisztikai rendezvényein a szakiskolák hallgatói is évek óta lehetőséget kapnak, hogy tanult ismereteiket élesben is bemutassák a közönségnek, ahol valódi munkakörnyezetben szembesülnek az idegenvezetés szakmai és embert próbáló elvárásaival. Dicséret illeti azokat a diákokat, akik vállalták, hogy sétákon, járműveken bemutatják tudásukat a nagyközönségnek. A SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium, az EFEB és a BKSZC Gundel Károly Szakképző Iskolájának tanulói a buszoknál segítették a zökkenőmentes részvételt.

A városnéző buszok között oktatójármű és két angol nyelvi idegenvezetéssel ellátott autóbusz is indult, további két járat útvonala pedig a külvárosokat is – Újpestet és Kispestet, megállóval a Megyeri Csárdánál valamint Koller Bácsi Cukrászdájánál a Wekerle telepi Kós Károly téren – is érintette. A jövő generációjára, a gondozásban élő gyermekekre külön odafigyelve, egy kifejezetten gyermekeknek szóló, 160 fő részére biztosított hajós városnézésre is sor került.

Az idei év programja nagyon széles választékot kínált, a természetjáróktól (barlangtúra), a sport szerelmesein át (Fradi Múzeum látogatás és stadiontúra a zöld-fehérek megújult otthonában), a közlekedés barátokig (látogatás a Földalatti múzeumban) mindenki megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő sétát.

A BKIK idegenvezetői nemcsak a fővárosban vezettek, volt séta Szentendrén, Gödöllőn, a Budaőrsi reptéren is. Idén Sopron is csatlakozott az Idegenvezetői Világnaphoz.

A BKIK Kereskedelmi Tagozata ezúton mond köszönetet minden segítőnek a munkájáért, mindenekelőtt az idegenvezetők önzetlen felajánlásáért, akik nélkül nem valósulhatott volna meg ez az esemény.


Az Idegenvezetők Világnapját február 21-én ünnepeljük, melyet a nemzetközi idegenvezetők szövetsége 1985. február 21-én tartott meg először Magyarország 1991-ben csatlakozott az eseményhez. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozata 2011 óta városnéző sétákkal ünnepli az Idegenvezetők Világnapját azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az idegenvezetők szakmai szerepére, presztízsére. A négy napos eseménysorozat keretében szakképzett idegenvezetők mutatták be  a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit tematikus sétákon, tárlatvezetéseken, épület- és múzeumlátogatásokon a főváros különböző pontjain. A 100 változatos program között dunai hajózás, városnéző buszos túra, különjáratú villamos valamint speciális, a kerekesszékkel közlekedők számára kialakított mikrobuszos városnézés is szerepelt.

A négy napos turisztikai eseményt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Kereskedelmi Tagozata, valamint idegenvezetői szervezték. Társszervezőként a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ (BTFK), valamint a Bevásárló-és Tematikus Utcák Menedzsmentje (BUM) vett részt a rendezvény szervezésében. A rendezvény nem jöhetne létre idegenvezetőink társadalmi munkája nélkül.

Az Idegenvezetői Világnap fővédnöke Karácsony Gergely főpolgármester volt. A programokat Medzay Anikó állította össze.