InnoHPC

InnoHPC

InnoHPC

InnoHPC 2017/03/23
InnoHPC 09:55

InnoHPC
Nagyteljesítményű számítástechnika a hatékony innovációért a Duna régióban

A Duna Transznacionális Program keretében az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló projekt a nagy teljesítményű számítástechnikát (high performance computing - HPC) a technológiai fejlesztés és innováció szolgálatába kívánja állítani. A szlovén Novo Mesto-i Informatikai Egyetem által irányított projekthez a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara projekt partnerként csatlakozott.

Az InnoHPC projekt fő célja az innováció hatékonyságának növelése a Duna régióban, a HPC szolgáltatók, üzleti támogató szervezetek, felsőoktatási intézmények, kutatási intézmények valamint a szakpolitikai döntéshozók összekapcsolásával. A projekt specifikusan az autóipari és elektronikai ágazati kis- és középvállalkozások innovativitására fókuszál.

Specifikus célként említhető:

  • a HPC mint általános célú technológia terjesztése által és a működő HPC infrastruktúrához való hozzáférés növelésével erősíteni a vállalkozások innovációs képességét,
  • kapacitásnövelő eszközök fejlesztése, révén, hozzájárulni a HPC innovációs folyamatokban történő hatékony felhasználásához
  • növelni a HPC transznacionális együttműködést a Duna régióban.

A projekt eredményeként az InnoHPC Laboratórium transznacionális hálózata, valamint egy webplatform kerül felállításra. Míg az előbbi célja a regionális HPC infrastruktúrák és kompetenciák összegyűjtése, addig az utóbbi kapacitásfejlesztő eszközök elérésével segíti elő a HPC infrastruktúrához való hozzáférést a szolgáltatók és a felhasználók körében egyaránt.

Projekt költségvetése: 2 054 600 EUR.
A projekt saját honlapja itt  érhető el.

További információ a projekttel kapcsolatban: projektiroda@bkik.hu