Innovatív megoldásokkal a versenyképességért – Lépést kell tartanunk az új nemzetközi trenddel

Innovatív megoldásokkal a versenyképességért – Lépést kell tartanunk az új nemzetközi trenddel

Innovatív megoldásokkal a versenyképességért – Lépést kell tartanunk az új nemzetközi trenddel

Innovatív megoldásokkal a versenyképességért – Lépést kell tartanunk az új nemzetközi trenddel 2019/11/13
Innovatív megoldásokkal a versenyképességért – Lépést kell tartanunk az új nemzetközi trenddel 10:40

A nemzetközi kereskedelemben tapasztalható változásokról, új tendenciáiról, az alkalmazkodást segítő innovatív megoldásokról, a világ különböző térségeiben tapasztalható lehetőségekről és korlátokról cserétek eszmét a szakma képviselői a Kamarai Napok keretében november 13-án megtartott külkereskedelmi fórumon. 

Az Aquincum Budapest Hotelben Külkereskedelem és innováció néven megrendezett konferencián vendégelőadók, szakértők valamint a hazai kis-és középvállalkozások képviseltették magukat

Nagy Elek elnök köszöntőjében a korunk minden területét átszövő változásokat, a digitális forradalom adta lehetőségeket, a 64 millió lakost érintő V4 országok együttműködésében rejlő piaci potenciált kiemelve, a kamara által, a kis- és középvállalkozások részére biztosított platformok kihasználására buzdító gondolataival nyitotta meg a rendezvényt.

Szatmáry-Jähl Angéla, a Kereskedelmi Tagozat elnöke a mindennapi életből vett példákkal hívta fel a figyelmet a vállalkozásokat érintő változásokra. A kereskedelemben és az ipar területén egyaránt megmutatkozó új trend, a digitalizáció és a robotika térhódításával szakmák szűnnek meg és újak kelnek életre. A kis- és középvállalkozásoknak lépést kell tartaniuk a kor kihívásaival, de ezekre a változásokra fel kell készíteni őket.

A BKIK kiemelt hangsúlyt fektet a kis-és középvállalkozások minél teljesebb tájékoztatására, amivel hozzájárul a szektor munkájának a gazdasági, pénzügyi, jogi tevékenysége fejlesztéséhez – csatlakozott az előtte szólókhoz Balogh Sándor, a GSZT elnöke. Ez a fórum is ezt hivatott szolgálni, elsősorban a megváltozott bel- és külkereskedelmi feltételek ismertetésében. A múlt századtól óriási technikai fejlődésnek vagyunk részesei az informatika, a távközlés, az adatrögzítés és feldolgozás mindennapi életünk szerves részévé vált. A globalizációval együtt országhatárokon átívelő hatalmas kutatói, termelői és szolgáltatói kapacitások jöttek létre, melyek alapjaiban változtatták meg a nemzetközi kooperációt, a külkereskedelmet, a logisztikát és a banki szolgáltatásokat. Ezekhez az új feltételekhez, a rendkívüli gyorsan változó és egyre globalizálódó világhoz kell alkalmazkodnia egy olyan nyitott gazdasággal rendelkező, fejlett, de az innováció terén igen jelentős ország kis- és középvállalatainak, mint Magyarország. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a 21. századi hi-tech világában is fontosak az emberi kapcsolatok, a partner megismerése, az emberi szó és ehhez a nyelvtudás – hívta fel a figyelmet Balogh Sándor.

A fórumon neves előadók – Becsey Zsolt László egyetemei oktató, volt államtitkár, dr. Szedlacskó Zoltán, az AHEAD GLOBAL-Hungary és az EBCAM European Business tagja, dr. Eszterhai Viktor, a Pallas Athéné innovációs és technológiai alapítvány helyettes kutatásvezetője és Steier József, a Sunwo Zrt. alapítója – a hallgatóság bevonásával cseréltek eszmét a külkereskedelem és az innováció témakörét érintő tudásokról, tapasztalataikról.

 

A szakma kiválóságai egyetértettek abban, hogy a rohamosan fejlődő világ olyan kihívást jelent a vállalkozások számára, melyre a szakképzés és a munkaerőpiac tudatos átalakítása, a magasabb hozzáadott értéket előállító munkahelyek létrehozása, az innováció és a technológiai alapú termelékenységnövelés ad választ.