Jogértelmezés a turizmus újraindításához

Jogértelmezés a turizmus újraindításához

Jogértelmezés a turizmus újraindításához

Jogértelmezés a turizmus újraindításához 2021/05/03
Jogértelmezés a turizmus újraindításához 10:47

A jogértelmezés a turizmus újraindításához c. összefoglaló dokumentum a koronavírus miatt 2020 őszén bevezetett, a turisztikai ágazatot érintő korlátozó intézkedések lépcsőzetes feloldásához kapcsolódó jogszabályi rendelkezéseket foglalja össze, valamint értelmezi azokat.


Magyarország Kormánya a fokozatosság elve alapján, a koronavírus ellen beadott védőoltások számához igazítva, több lépcsőben kívánja a turisztikai ágazatot újraindítani. Ebben a folyamatban az újraindulás kezdete a hárommillió-ötszázezredik védőoltás első dózisának beadását követő nap, azaz 2021. április 24-e volt. Ez a nap a bezártsággal telt hosszú időszak után meghatározó jelentőségű volt a hazai vendéglátásban, hiszen a több hónapos zárva tartás után ekkor nyithattak ki először újra a vendéglátóhelyek teraszai, ahol immáron maszk nélkül van lehetőségünk fogyasztani. A nyitás azonban tovább halad majd, hiszen a négymilliomodik védőoltás első dózisának beadásával újabb lépcsőfokhoz érkezhetünk: a szálláshelyek a védelmi intézkedések megtartásával ismét normál üzemben működhetnek majd, a védettség igazolásával pedig már nemcsak a teraszok látogatására lesz lehetőségünk, hanem akár a vendéglátóhelyek belső tereiben, illetve fürdőkben is tartózkodhatunk.


Annak érdekében, hogy az újranyitás során a turisztikai szolgáltatók minél hatékonyabban felelhessenek meg a jogszabályoknak, a Magyar Turisztikai Ügynökség összefoglalta a vonatkozó rendelkezéseket és választ adott azokra a gyakran ismétlődő kérdésekre, amelyek mind a szálláshelyek, a vendéglátó üzletek, valamint az egyes szabadidős létesítmények nyitásra való felkészülése során felmerülnek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség Jogértelmezés...kiadványa ITT érhető el.