Jogszabályfigyelő 2021 – 37. hét

Jogszabályfigyelő 2021 – 37. hét

Jogszabályfigyelő 2021 – 37. hét

Jogszabályfigyelő 2021 – 37. hét 2021/09/22
Jogszabályfigyelő 2021 – 37. hét 12:23

Alábbi cikkünkben a 2021/168–171. számú Magyar Közlönyök legfontosabb újdonságai közül válogattunk. 

E heti összeállításunkban a közjegyzői álláspályázatokkal kapcsolatos rendeletmódosítás mellett a parlamenti őszi ülésszakának a menetrendjéről és a COVID-19 védőoltásokkal kapcsolatos alkotmányjogi panaszok elbírálásának a folyamatáról olvashatnak. 

Tartalom:
A közjegyzői törvény végrehajtási rendeletének a módosítása
A Parlament 2021-es őszi ülésszaka
Tájékoztató a koronavírus-oltásokkal kapcsolatos alkotmányjogi panaszokról  

A közjegyzői törvény végrehajtási rendeletének a módosítása

Alapvetően és túlnyomó többségében a közjegyzői álláspályázat szabályait érintette az alábbiakban hivatkozott módosítás. Kiemelést érdemel ugyanakkor az az előírás, amelynek szerint az országos kamara a közjegyzői pályázatok benyújtásával és elbírálásával kapcsolatos, jogszabályban nem rendezett kérdésekről külön szabályzatban rendelkezik a jövőben. E szabályzatot a tárgyalt módosítás hatálybalépését követő 30. napig meg kell küldeni az igazságügyi miniszter részére.

Joganyag: 13/1991. (XI. 26.) IM rendelet a közjegyzőkről szóló 1991. évi XLI. törvény végrehajtásáról
Módosította: 8/2021. (IX. 17.) IM rendelet
Megjelent: MK 2021/171. (IX. 17)
Hatályos: 2021. 09. 18.
Megjegyzés: közepes terjedelmű módosítás  

A Parlament 2021-es őszi ülésszaka

Az alábbiak szerint alakul az őszi törvényalkotási menetrend az Országgyűlés elnökének a javaslata szerint: az ülésszak 2021. szeptember 20-án kezdődik és december 15-éig tart. Az eddig megszokott kéthetes ciklusok szerint működik majd a törvényhozás azzal, a részletes vitákat a plenáris ülések második hetében folytatják le.

Joganyag: –
Módosította: –
Megjelent: www.parlament.hu
Hatályos: –
Megjegyzés: Országgyűlés elnökének javaslata  

Tájékoztató a koronavírus-oltásokkal kapcsolatos alkotmányjogi panaszokról

Az Alkotmánybíróság tájékoztatót tett közzé a koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatos alkotmányjogi panaszok vizsgálatáról. A tájékoztatóban felhívták a figyelmet arra, hogy a: „[…] több érintett által benyújtott, az Alaptörvényben biztosított azonos jog sérelmére és alkotmányos összefüggésre alapított, azonos tárgyú indítvány esetén az Alkotmánybíróság az ügy érdemi vizsgálatát az első befogadást követően elvégezheti. […] Jelenleg a koronavírus-oltások tárgykörében három tárgykörben folyik a fentiek szerinti eljárás.”

E tárgykörök: a védettségi igazolványhoz fűződő előnyökre vonatkozó szabályozás, a védőoltás kötelezővé tétele az egészségügyi dolgozók számára, illetve az ellenanyag-vizsgálathoz kötött igazolványok kiállításának feltétele. 

A tájékoztató teljes terjedelemben itt érhető el.

Joganyag: –
Módosította: –
Megjelent: www.alkotmanybirosag.hu
Hatályos: –
Megjegyzés: az Alkotmánybíróság tájékoztatása