Kata-módosítás: Elindult online konzultációnk

Kata-módosítás: Elindult online konzultációnk

Kata-módosítás: Elindult online konzultációnk

Kata-módosítás: Elindult online konzultációnk 2022/07/06
Kata-módosítás: Elindult online konzultációnk 06:17

Elstartolt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) kata módosítását érintő online konzultációja, melyen a kamara az adónem átalakítására és előnyeinek megtartására vonatkozó koncepcióját véleményezhetik a vállalkozók.

 

Az előzetes ígéretünknek megfelelően már kitölthető a BKIK online vállalkozói konzultációja a kata módosításával kapcsolatban. Ezúttal arra kérjük a vállalkozókat, hogy a szakértői egyeztetéseink során kialakított koncepciónkkal és az abban felvázolt megoldási irányokkal kapcsolatban jelezzék észrevételeiket, annak érdekében, hogy a még szélesebb körű véleménynyilvánítás alapján kialakított koncepciót javasolhassunk a jogalkotóknak.

Átfogó szakmai javaslatunk célja, hogy a kata legfontosabb és bizonyítottan működő, a versenyképességet javító előnyei megmaradhassanak úgy, hogy a foglalkoztatási formához kapcsolódó jogok és fizetendő kötelezettségek jobban közelítsenek a munkaviszonyban állók jogosultságaihoz és az utánuk fizetett terhekhez, ugyanakkor a kedvezményes adónem nyújtotta visszaélések a legnagyobb mértékben kiszoruljanak.

A véleményezhető javaslat főbb elemei a következők:

·        A katát használó vállalkozói csoportok differenciálása (pl. lakossági és szórt vállalati ügyfelű, koncentrált ügyfelű vagy keresetkiegészítésű célú katások, stb.),

·        A katás vállalkozók további profilozása a „kata jogosultság” megerősítésére (pl. hány megbízónak állít ki számlát, lakosságnak, vagy céges megbízóknak számláz-e),

·        Sávos vagy egy adómérték kialakítása jövedelmi szintenként,

·        A kata aktualizálása az adózási és tb-környezet jelenlegi szintjeihez – a minimálbér változásaihoz igazítás: magasabb teherviselés magasabb várható nyugdíjjal.

·        Mekkora többlet adó-, illetve adminisztrációs terhet hajlandók vállalni a kedvezményes adózási forma megtartása érdekében

A BKIK több mint 300 ezer regisztrált vállalkozójával az ország legnagyobb gazdasági kamarájaként a közvetlen budapesti témákon túl egyes országos ügyekben is köteles felszólalni, ha veszélyeztetve érzi regisztrált vállalkozóinak jogos érdekeit, ahogyan jelenleg a kata ügyében.