Kerekasztal beszélgetés a latin-amerikai és Karibi-térség nagyköveteivel

Kerekasztal beszélgetés a latin-amerikai és Karibi-térség nagyköveteivel

Kerekasztal beszélgetés a latin-amerikai és Karibi-térség nagyköveteivel

Kerekasztal beszélgetés a latin-amerikai és Karibi-térség nagyköveteivel 2022/05/17
Kerekasztal beszélgetés a latin-amerikai és Karibi-térség nagyköveteivel 14:31

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara által rendezett, „Az E-mobilitásról másképpen VII.” c. konferencia programjának részeként, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2022. május 10-ére kerekasztal beszélgetésre hívta meg a latin-amerikai és Karibi-térség budapesti nagyköveteit a nemzetközi befektetési és kereskedelmi lehetőségek feltérképezésére.

A kerekasztal beszélgetésen a BKIK Gazdasági Szolgáltatások Tagozat elnöke és a Nemzetközi Kollégium latin-amerikai tanácsosa, Dr. Sztranyák József vezetésével a meghívottak a nemzetközi együttműködési lehetőségeket vizsgálták meg.

A magas szintű fórumon a Mexikói Nagykövetségtől Rosario Asela Molinero Molinero nagykövetasszony, és a gazdasági-, kereskedelmi kapcsolatokért és turizmusért felelős tanácsos, Armando López Trujillo vett részt. A Perui Nagykövetséget Raúl Salazar Cosio nagykövet és Julio Taquia diplomata képviselte, a Chilei Nagykövetségről Sebastian Aguilera kereskedelmi és gazdasági tanácsos, a Kolumbiai Nagykövetségről, Carmenza Jaramillo Gutierez nagykövetasszony, és Freddy Alejandro Imbachi kereskedelmi tanácsos érkezett, az Ecuadori Nagykövetségtől pedig José Luis Salazar Arrarte nagykövet és Mariela del Rocío Salguero Llanos miniszterasszony.

Az együttműködési lehetőségek felvázolása előtt bemutatták az Alianza del Pacífic-ot, azaz a Csendes-Óceáni Szövetséget. A stratégiailag kiemelt fontosságú gazdasági társulás 2011-ben jött létre négy latin-amerikai ország Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru között, gazdasági és fejlesztési kezdeményezéseként, azzal az elsődleges céllal, hogy elősegítse a térség fejlődését. A Pacific Alliance a világ nyolcadik legnagyobb gazdasági szereplőjeként, különböző befektetéseket kínál, és számos üzleti lehetőségeket nyújt.  Ennek fényében megtisztelő volt, hogy a hazai rendezvényen a Csendes-Óceáni Szövetség államainak valamennyi nagykövetsége képviseltette magát, továbbá jelen volt megfigyelői státuszú ecuadori külképviselet is.

Néhány sokatmondó adat: 2019-ben a Pacific Alliance részesedése a latin-amerikai és a karibi-térség teljes GDP-jéből 2019-ben 42,5% (4,3 trillió dollár) volt. Ugyanebben az évben közvetlen tőkebefektetés a Csendes-Óceániai Szövetség országaiban 41,2 % volt, míg 2014-2019 között a teljes latin-amerikai és karibi térségben átlag 43,57 %-ot tett ki.

A Csendes-Óceáni Szövetséget Rosario Asela Molinero Molinero mexikói nagykövetasszony mutatta be, majd a jelenlévő nagykövetek mondták el azokat a tényezőket, amelyek a magyar vállalatok számára érdemessé teszik a piacukra történő belépést. A szabadkereskedelmi, gazdasági és a fejlesztési célok a továbbiakban is közös fellépésre ösztönzik a négy latin-amerikai országot a nemzetközi együttműködések színpadán. A Nemzetközi Kapcsolatok Iroda által is támogatott konferencia sikerét és eredményességét mutatja, hogy Dr. Sztranyák József egy következő, részletesebb és konkrétabb együttműködési megállapodásról szóló tárgyalást kezdeményezett a résztvevőkkel. Mindemellett számos diplomata élénk érdeklődést mutatott néhány termék, illetve konkrét együttműködési lehetőség iránt, és kérte kamaránk közreműködését az ügyben!