Készen állnak az együttműködésre

Készen állnak az együttműködésre

Készen állnak az együttműködésre

Készen állnak az együttműködésre 2019/11/18
Készen állnak az együttműködésre 11:35

Közös Információs Iroda nyílt a Vajdaságban november 19-én a BKIK és a Törökbecsei Önkormányzat együttműködésével. Az újonnan létesült iroda feladata a partnerek gazdasági együttműködésének a fejlesztése a helyi önkormányzatok, vállalkozók és non profit szervezetek közreműködésével.  Az ünnepélyes átadóra a település polgármestere, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke, helyi vállalkozások valamint a BKIK tagozatainak elnökei és képviselői jelenlétében került sor.

Az iroda többéves erőfeszítés eredményeként jött létre, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara valamint Szerbia budapesti Nagykövetsége, a Vajdasági Gazdasági Kamara, a Törökbecsei helyi önkormányzat, a vajdasági városok és községek együttműködésével.

Kismárton Ottó, az információs iroda irányításával megbízott törökbecsei vezetője a vendégek köszöntése után külön köszönetét fejezte ki a Bartos Gábor alelnöknek és Bornemisza Miklósnak, a BKIK Nemzetközi és Külgazdasági Kollégium alelnökének, akik elmúlt években odaadó munkájukkal és a szerb nép iránti tiszteletük kifejezésével kiváló együttműködési kapcsolatot hoztak létre, megteremtve a feltételeket a törökbecsei székhelyű Információs Iroda működtetéséhez.  Kiemelte: a partnerek prioritásként határozták meg a két ország gazdasági együttműködésének a fejlesztését, a szabad áru-, munkaerő- és szolgáltatáscsere megvalósulását. - Arra törekszünk, hogy összehozzuk a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vállalkozóit és a vajdasági vállalkozókat. Mindezt határokon túl átívelő projektekkel, közös európai uniós pályázatokkal és forrásokból kívánjuk megvalósítani – hangsúlyozta.

Bornemisza Miklós, a BKIK Nemzetközi és Külgazdasági Kollégiumának alelnöke, az Információ Iroda magyarországi vezetője köszönetet mondott kollégáinak a csapatmunkáért. Bartos Gábor mellett Szatmáry-Jähl Angéla, a Kereskedelmi Tagozat elnökének, dr. Kupcsok Lajos elnöki tanácsadónak valamint László Sándornak, a Kézműipari Tagozat elnökének a  szerepét emelte ki. Törökbecse és a BKIK együttműködéséről elmondta: minden önkormányzattal és partnerrel végig kívánják beszélni a problémákat, javaslatokat, a lehetséges megoldásokat és a kooperáció részleteit.

Szatmáry-Jähl Angéla, a kereskedelmi tagozat elnöke jelentős lépésnek nevezte a partneriroda létrehozását.  A BKIK-nak 300 ezer regisztrált tagja van, akiket fontos tájékoztatni, merre nyithatnak, hová helyezhetik a befektetéseiket.  – Mindazon projektek, melyek az uniós forrásokat célozzák meg, mindkét régió vállalkozásainak fejlesztést hozhat – vélekedett.

Saša Maksimović, Törökbecse polgármestere Magyarország és Szerbia kapcsolatát történelmi visszatekintésben a legeredményesebbnek, a két ország diplomáciai viszonyát konstruktívnak és barátinak nevezte.  - A széleskörű – politikai, a művelődés, sport és oktatás területén megvalósuló – együttműködéssel utat nyitunk a régiók gazdasági fejlődéséhez. Biztos vagyok abban, hogy a jó szomszédsági viszony továbbra is megmarad, és számíthatunk egymásra a válságos pillanatokban is – mondta bizakodva a polgármester, aki a törökbecsei székhely létrehozásáért a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának és a támogatásban részt vállaló Vajdasági Gazdasági Kamarának mondott köszönet. - Bár a BKIK 300 ezer fős tagságával szemben Törökbecse lakossága mindössze 23 ezer főt számlál, van emberi erőforrásunk, van gazdasági erőnk, és készen állunk az együttműködésre! – jelentette ki a polgármester.

Az információs iroda ünnepélyes átadása a vendégek tiszteletére adott közös ebéddel, múzeumlátogatással és városnéző sétával zárult.

 

Közös Iroda a Vajdaságban

 

A törökbecsei székhellyel újonnan nyitott Információs Iroda az országhatárokon átívelő gazdasági együttműködés fejlesztése – a szabad áruforgalom, munkaerő- és szolgáltatáscsere – támogatására jött létre, a BKIK tagvállalkozói és a vajdasági vállalkozók között. Főbb feladatának az együttműködést segítő információk átadását, az egyes célcsoportok tájékoztatását, üzleti találkozók, kiállítások és konferenciák szervezését, a gazdasági kihívásokra adott válaszok és javaslatok megfogalmazását tekinti.  Segítséget nyújt a kétoldalú kapcsolatok erősítésében a BKIK, a vajdasági vállalkozók és a helyi önkormányzatok között gazdasági, politikai, oktatási, művelődési, sport, turisztikai és általános vonatkozásban egyaránt.