Kutatási jelentés a budapesti vállalkozások körében végzett felmérésről

Kutatási jelentés a budapesti vállalkozások körében végzett felmérésről

Kutatási jelentés a budapesti vállalkozások körében végzett felmérésről

Kutatási jelentés a budapesti vállalkozások körében végzett felmérésről 2021/03/30
Kutatási jelentés a budapesti vállalkozások körében végzett felmérésről 10:20

A koronavírus-járvány időszakában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által megfogalmazott, a fővárosi gazdasági szereplőket segítő javaslataival a vállalkozások több, mint 80 százaléka ért egyet. A napokban lebonyolított online kutatás megerősítette a BKIK vezetését abban is, hogy ki kell állnia a kamarai működés önkormányzatiságon alapuló modellje mellett. A válaszadók 84 százaléka ugyanis határozottan elutasítja a Parragh-féle, jogszabályellenesen előkészített, a kamarai rendszer véleményét figyelmen kívül hagyó, központosító törvénymódosítást.

A BKIK 155 000 regisztrált vállalkozásának, köztük az önkéntes tagjainak a véleményét kérdezte meg abban a gyorsfelmérésben, melyet 2021. március 23. és 25. között végeztek a Trend International kutató cég bevonásával. A kutatásban résztvevő 1700 önkéntes válaszadó vállalkozás foglakoztatotti létszám és árbevétel tekintetében reprezentatív a magyar vállalkozások egészére, vagyis az összes hazai vállalkozás arányainak megfelelően képezi le a cégeket azzal, hogy a közepes és a nagyobb cégek enyhén felülreprezentáltak voltak.

A válaszadók több mint 80 százaléka támogatja a budapesti kamara eddig kezdeményezéseit és meglepően magas azok ismertsége is, a kérdezett vállalkozások átlagosan 55 százalékban hallottak a BKIK javaslatairól. (1 ábra.)

A kutatásban résztevevő közel 2000 cég elsöprő többsége, 84 százaléka nem ért egyet azzal, hogy módosítsák a gazdasági kamarákról szóló törvényt úgy, hogy az 5000 forintos kamarai hozzájárulás beszedése és újraosztása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hatáskörébe kerüljön. A cégek forgalom szerinti nagysága és a foglalkoztatotti létszám nem mutat korrelációt a törvénymódosítás megítélésével, vagyis a cégek méretétől és forgalmuk nagyságától teljesen független és egységes a törvényjavaslat elutasítása (2. és 3. ábra.) 

A törvénymódosítás elutasításának legfőbb okait úgy kérdeztük meg, hogy több választ is lehetett adni. A válaszadók közel kétharmada (64%) említette, hogy „Az szedje be a pénzt, aki a helyi vállalkozásokat szolgálja”, 30% szerint „Az országos kamarával semmilyen kapcsolatom nincs, nem ismeri a helyi igényeket” továbbá a válaszadók harmada említette azt is, hogy „Jelen helyzetben ne ezzel foglalkozzon a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara” (4. ábra). 

A budapesti gazdálkodó szervezetek számára tehát egyöntetűen fontos, hogy az általuk befizetett kamarai hozzájárulási díjat helyben, a területi kamaráknál használják fel és azt a jövőben se a Parragh László vezette MKIK ossza el.

A kutatási jelentés IDE kattintva tölthető le és olvasható.