Magyarországra történő beutazásra vonatkozó szabályok

Magyarországra történő beutazásra vonatkozó szabályok

Magyarországra történő beutazásra vonatkozó szabályok

Magyarországra történő beutazásra vonatkozó szabályok 2021/10/08
Magyarországra történő beutazásra vonatkozó szabályok 10:14

Aktuális határátlépési információk.

A Kormány 468/2021. (VIII. 6.) Kormányrendelete módosította a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásait, mely szerint a 408/2020. (VIII. 30.) Kormányrendelet hatálya 2021. augusztus 7-étől nem terjed ki azokra a személyekre, akik

 • 72 óránál nem régebbi,
 • a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti országok valamelyikében elvégzett,
 • az egészségügyi szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – eredményét tartalmazó,
 • magyar vagy angol nyelvű

okirattal igazolják, hogy a szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Magyar Közlönyben megjelent módosítás szerint augusztus 7-től be lehet utazni Magyarországra az alábbi országok valamelyikében elvégzett, 72 óránál nem régebbi PCR-teszt negatív eredményéről szóló angol vagy magyar nyelvű igazolással:

 • az Európai Unió tagállamai vagy európai uniós tagjelölt országok
 • a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamai
 • az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) tagállamai
 • Oroszországi Föderáció
 • Egyesült Arab Emírségek
 • Bahrein,
 • a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa tagállamai (Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgízia, Törökország, Üzbegisztán)
 • a külpolitikáért felelős miniszternek a közbiztonságért felelős miniszterrel egyetértésben kiadott rendeletében megjelölt országok.

A rendeletmódosítással megoldódott az a főként az Európai Unión kívüli országokból érkezőket érintő probléma, hogy a Magyarországon elfogadott védettségi dokumentumok (magyar védettségi igazolvány, Magyarország által elismert külföldi védettségi igazolás, uniós digitális Covid-igazolvány) hiányában eddig nem lehetett repülővel beutazni, mely most már lehetséges.

A beutazási könnyítés olyan fontos küldő piacokra is kiterjed, mint Nagy-Britannia, az USA, Kanada, Izrael, Japán vagy Dél-Korea NATO-, illetve OECD-tagok lévén.

A rendelet egyúttal Ukrajnára is kiterjesztette a minden korlátozástól mentes szabad beutazást, amelyet az összes többi szomszédos országból (Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából) érkezők számára már június 23-tól biztosított Magyarország a szárazföldi és vízi határain. Így most már valamennyi szomszédos országból – a légi utat kivéve – lehetőség van korlátozás nélküli belépni Magyarország területére, ehhez sem védettségi igazolás, sem negatív PCR-teszt nem szükséges.

A Magyarországra érkező külföldiek továbbra is védettségi igazolvány nélkül látogathatják a szálláshelyeket, éttermeket, turisztikai attrakciókat.

https://mtu.gov.hu/cikkek/konnyebb-beutazas-magyarorszagra-2430

Magyarország schengeni belső határain június 23-án hajnalban megszűnt a határellenőrzés.

A teljes tájékoztató IDE kattintva olvasható.