Marad a taxiszolgáltatás szabályozott árazása

Marad a taxiszolgáltatás szabályozott árazása

Marad a taxiszolgáltatás szabályozott árazása

Marad a taxiszolgáltatás szabályozott árazása 2023/01/26
Marad a taxiszolgáltatás szabályozott árazása 15:10

A taxis szakma kérését összefogó budapesti kamara javaslatára kormányrendeletben rögzítették a fix tarifa megtartását.

A kormányzati támogatásnak köszönhetően országszerte biztonságos és kiszámítható maradhat a taxiszolgáltatás. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint 18 fővárosi és vidéki szakmai szervezet és taxitársaság kérésére ugyanis mostantól rendelet rögzíti, hogy a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki.

A rendelet előzménye, hogy több budapesti és vidéki szakmai szervezet és taxis társaság közösen fejezte ki álláspontját a hatósági árazás és ezen keresztül a tiszta taxis piac védelmében. A szakmai összefogás élén Nagy Elek, a BKIK elnöke az ügyben levélben kereste meg a miniszterelnököt, melyre a kormányzat szerdai döntésével válaszolt is.

A budapesti kamara szerint a 2013 és 2015 között a főváros, a BKIK és a taxis szervezetek, cégek részvételével kialakított keretrendszer megszüntetése a valamennyi érintett fél számára kielégítő egyensúlyi helyzet felborulásával fenyegetett volna. Egy ilyen intézkedés méltánytalanul érinthette volna a mostani szolgáltatási színvonalhoz szokott utazóközönséget és a taxiszolgáltatókat is, hiszen a szigorúbb működési feltételek ellentételezése alapvetően a hatósági ár bevezetése és megfelelő szinten tartása volt.

A budapesti kamara és a kezdeményezést indító vidéki és fővárosi szakmai szervezetek üdvözlik a fuvarszervezőktől a vállalkozókon át az utasokig minden fél számára előnyös intézkedést.