Milánói Design Hét 2021. szeptember 5–10.

Milánói Design Hét 2021. szeptember 5–10.

Milánói Design Hét 2021. szeptember 5–10.

Milánói Design Hét 2021. szeptember 5–10. 2021/09/08
Milánói Design Hét 2021. szeptember 5–10. 16:04

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Milánói Design Hét 2021. szeptember 5–10. 

MULTIKULTURÁLIS INTELLIGENCIA:

Ízelítő a SEE ME IN projekt tapasztalataiból

Afrika-ház: Afrika egy multikulturális szeglete a milánói Isola negyedben a Stecca 3-ban

Milánóban jelenik meg ezúttal az Interreg Central Europe alapból finanszírozott SEE ME IN projekt legújabb állomása. A SEE ME IN harmadik országból érkezett vállalkozóknak nyújt átfogó támogatást, ezúttal a világhírű milánói Design Weeken (Fuorisalone) való megjelenés formájában.

A SEE ME IN projekt révén Afrika energiája, melegsége és lüktetése színesíti a Fourisalone-hoz kapcsolódó eseményeket az Isola Design District rendezvényközpontban. A 2021-es Milánói Design Hét alatt, szeptember 5–10. között a BRIChECO, a híres asztalosműhely látja vendégül a Via De Castilla 26. alatt található Stecca 3-ban a „MULTIKULTURÁLIS INTELLIGENCIA: Ízelítő a SEE MEE IN projekt tapasztalataiból” című rendezvényt. A BRIChECO erre az időre átalakul egy vibráló, sokszínű Afrika-házzá, hogy bemutassa néhány művész és designer munkáját Németországból, Horvátországból, Magyarországról és Olaszországból. 

Az Interreg Central Europe Program és a magyar állam társfinanszírozásában megvalósuló SEE ME IN projekt olasz vezető partnere, a Fondazione Politecnico di Milano mellett magyar részről a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nyugat-Pannon Közhasznú Nonprofit Kft. vesz részt a projekt megvalósításában. A projekt magyarországi teljesítése a magyar állam társfinanszírozása jóvoltából valósul meg. A rendezvény olyan művészek és kézművesek munkáit mutatja be, akik az Európai Unión kívül születtek, de legálisan élnek valamelyik tagállamban, és akik számára a nyelvi, bürokratikus és kulturális akadályok gyakran megnehezítik, hogy megvessék lábukat a piacon. 

Egy „Afrika-háznál” nem is lehetne jobb és alkalmasabb környezetet találni az eseménynek, hiszen itt az első számú szabály, hogy fogadjuk örömmel és szívesen a vendégeket, érkezzenek is a világ bármely tájáról. Ez a varázslatos hangulat tölti be a Stecca 3 épületét, amely fizikailag és szimbolikusan is olyan nyílt térré alakul át, ahol számos kultúra találkozik és bocsátkozik párbeszédbe a művészet és a design jegyében, hogy a kreativitás és a művészi szinergiák új elegyét alkossák meg. 

A „MULTIKULTURÁLIS INTELLIGENCIA: Ízelítő a SEE ME IN projekt tapasztalataiból” hat, a design, divat, gasztronómia, városi bútorok és kézművesség területén működő multikulturális vállalkozást mutat be. A Vitaly Onlus által meghívott vállalkozásoknak a BRIChECO biztosítja a kiállítási területet, ahol a nyilvánosság elé tárhatják művészi és kézműves alkotásaikat, amelyeket a multikulturalizmus és a különböző hagyományok közötti párbeszéd ihletett. 

A homokban, a szélben lobogó viaszos anyagok között sétálva, miközben a fűszerek és a tömjén aromája lengi be a teret, az ember hirtelen az Egyenlítőtől délre érzi magát. Először Franca De Lucia digitális designer, valamint Yaya Dembele zenész és kézműves DJELISO című projektjét fedezheti fel a látogató. Ez után Valeria Zanoni és Cheickh Diattara varrószalonjába, a KECHIC-be nyerhetünk bepillantást, ahol a dakari és milánói szabászati hagyományokat ötvözik (és ahonnan a Stecca 3-ban megrendezett Afrika-ház dekoratív bútorai és berendezési tárgyai érkeztek). A következő vállalkozás a TERANGA REVOLUTION, ahol a szenegáli ételek ízvilágára alapozva alkotnak afrikai fúziós recepteket. A rendezvényen bemutatkoznak a német P3-WERKSTATT designerei, akik fából készítenek városi bútorokat, és akik egy csodálatos mobil konyhát hoztak el Milánóba. Az érdeklődők megismerhetik továbbá a magyar MULTIPARK design stúdiót, amely beltéri designer berendezési tárgyakra és hangosítási felszerelésekre specializálódik, valamit a horvát PURO AMORt, amelynek munkatársai különleges, feliratos emléktárgyakat készítenek. 

Ne hagyják ki szeptember 8-án 18 órától Yaya Dembelének és afrikai együttesének performansz-koncertjét!

Ne maradjanak le egy olyan kiállításról és olyan találkozásokról, amelyek biztosan elkápráztatnak mindenkit! Ha betartják a COVID megelőzését szolgáló szabályokat, akkor legfeljebb az Afrika iránti rajongás lehet fertőző. Mi szóltunk! 

A SEE ME IN projektről bővebb információ az alábbi elérhetőségeken kérhető: 

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
Nemzetközi Projektiroda
projektiroda@bkik.hu
https://nemzetkoziprojektek.bkik.hu/