Ne féljünk a digitalizációtól!

Ne féljünk a digitalizációtól!

Ne féljünk a digitalizációtól!

Ne féljünk a digitalizációtól! 2019/06/13
Ne féljünk a digitalizációtól! 11:55

2019. június 4-én Tagozati Fórumot tartott a BKIK Ipari Tagozata, melynek fő témája a Modern Vállalkozások Programjának (MVP) bemutatása volt.

A Fórumot Zsabka Zsolt, az Ipari Tagozat elnöke nyitotta meg, aki röviden beszámolt a 2018. augusztusi megválasztása óta eltelt időszakról. Értékelése szerint megválasztása óta jelentősen élénkült az Ipari Tagozat tevékenysége. Elnökként folyamatosan arra törekszik, hogy az állami és fővárosi cégek kiszámítható és megkerülhetetlen partnerként számíthassanak a Tagozatra. Ennek egyik eszköze a havi rendszerességgel megrendezett Ipari Tagozati Fórum, ahol minden alkalommal egy különleges témához hívnak előadót, valamint a kerületekhez kihelyezett reggeli, ahol az aktuális kerület polgármesterével, képviselőivel, nagyvállalatok vezetőivel és a KKV szektorhoz tartozókkal együtt kötetlen keretek között meg tudják beszélni a vállalkozásokat érintő problémákat és azok megoldási lehetőségeit. A kamarai irodában ülve nem nyerhető el a vállalkozók bizalma, ehhez el kell menni hozzájuk, és közvetlenül kell megszólítani őket – vallja Zsabka Zsolt.

Czimbalmos Levente, a Modern Vállalkozások Program szakmai vezetője elmondta, hogy a program fő célja a hazai kkv-k informatikai képességeinek fejlesztése és ezáltal versenyképességük javítása. Az MVP tanácsadói szerint a vállalkozók nagy számban teherként élik meg a digitális vagy online világot, nem pedig eszközként, támaszként tekintenek rá. A projekt fő feladata, hogy olyan szemléletformáló tevékenységet végezzen, amely eredményeként a kkv-k megszabadulnak az infokommunikációs eszközökkel szembeni fenntartásaiktól, meggyőződhetnek arról, hogy a vállalkozás életében a korszerű eszközök bevezetése a gazdaságosabb működést szolgálja, és ezáltal ledolgozzák a digitalizáció területén lévő hátrányukat, fokozzák versenyképességüket. Továbbá segítséget kapnak ahhoz, hogy milyen pályázati források bevonásával tudnak elindulni a fejlődés irányába.
Kott Ferenc, az Ipari Tagozat VII. Hírközlési és Informatikai Osztály elnöke arról beszélt, hogy szeretnék a programot a Közép Magyarországi Régióra (KMR) is kiterjeszteni, mert ez a régió is el van maradva az európai átlagtól és fontos a felzárkóztatás annak érdekében, hogy a KKV-k a külpiacon is megállják a helyüket.
Luft Tamás, az iTwise ügyvezető igazgatója az MVP egyik beszállítójaként számolt be arról, hogy a program keretében megszerzett Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítés megléte és a projektben létrehozott voucher-rendszer nagymértékű biztosítékot jelent cégének, a részvétel révén pedig 3,5-szeresére nőtt vállalkozása forgalma, és kézzelfogható a szemléletváltozás is.
Zsabka Zsolt zárszóként elmondta, hogy a BKIK támogatni fogja a Modern Vállalkozások Program budapesti kiterjesztését. Fontos, hogy személyesen át tudják adni a vállalatoknak azt az üzenetet, miért előnyös számukra is az ipari digitalizáció területén való fejlődés.