Ne váljon kibertámadás áldozatává!

Ne váljon kibertámadás áldozatává!

Ne váljon kibertámadás áldozatává!

Ne váljon kibertámadás áldozatává! 2019/09/06
Ne váljon kibertámadás áldozatává! 08:30

Napjainkban már számtalan dolgot intézhetünk online. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a kényelem veszélyekkel jár: az óvatlan online ügyintézés a kiberbűnözés melegágya.

Napjainkban már számtalan dolgot intézhetünk online. Az internet nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően megoldhatjuk otthonról a nagybevásárlást, időben értesülhetünk az akciókról és leárazásokról, de egy átutalásért vagy szerződéskötésért sem kell feltétlenül személyesen befáradni a bankfiókba. Mi több, mindezt akár a saját lakásunktól távol, mobiltelefonnal is elvégezhetjük. Fontos szem előtt tartani azonban, hogy a kényelem veszélyekkel jár: az óvatlan online ügyintézés a kiberbűnözés melegágya.

De mi is az a kiberbűnözés? Ez egy gyűjtőfogalom. Az ilyen típusú bűncselekmények egy részénél a számítógép a bűntett eszköze, melynek segítségével az internetet felhasználva csalást, hamisítást követnek el. A cselekmények másik része a számítógép, illetve az azon vagy az ahhoz kapcsolódó eszközön tárolt adatok ellen irányul: a támadók módosíthatják, törölhetik vagy ellophatják, és később felhasználhatják azokat. A kiberbűnözők folyamatosan keresik a módját annak, hogy pénzt kereshessenek mások megkárosításával, ennek egyik formája a pszichológiai manipulációt alkalmazó kibercsalás. Ebben az esetben – kihasználva és visszaélve az emberi jóindulattal, figyelmetlenséggel – az információkat egy adott személytől csalják ki, és nem a rendszereket törik fel.

Felkészültséggel, odafigyeléssel és előrelátással csökkenthető annak az esélye, hogy ilyen típusú bűncselekmény áldozatává váljon: legjobb védekezés az éberség.

A következő tippek a kibertámadások elleni védekezéshez, azok elkerüléséhez nyújtanak segítséget.

  • Ellenőrizze rendszeresen online fiókjait.
  • Ellenőrizze rendszeresen bankszámláját, és a gyanús tevékenységekről tegyen bejelentést bankjánál.
  • Az internetencsak biztonságos webhelyeken fizessen. Ellenőrizze, hogy a webhely címének beírására szolgáló mezőben látható-e a lakat, illetve figyeljen arra, hogy a webcím eleje „https” legyen, és csak biztonságos kapcsolatot használjon. Nyilvános wifi helyett saját mobilinternetre csatlakozzon.
  • Bankja soha nem kérdez olyan bizalmas információkattelefonon vagy e-mailben, mint az online fiókja hitelesítő adatai. Ha ilyen jellegű felszólítást kap, gyanakodjon, és mielőbb jelentse bankjánál.
  • Ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, szinte minden esetben csalás.
  • Mindig ügyeljen személyes adatai biztonságára, valamint azok biztonságos tárolására.
  • Gondolja át alaposan, mennyi személyes információt oszt meg a közösségimédia-oldalakon. A csalók az adatai és fényképei felhasználásával hamis személyazonosságot hozhatnak létre, vagy megpróbálhatják átverni.
  • Ha azt gyanítja, hogy megadta fiókja adatait egy csalónak, azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankjával.
  • Ha megpróbálták megkárosítani, minden esetben tegyen bejelentést a rendőrségen, még akkor is, ha a csalási kísérlet nem volt sikeres.

A banki kibercsalások legtipikusabb formái, a hamis banki e-mailek, banki hívások, hamis banki SMS-ek, meghamisított banki oldalak, vagy befektetési lehetőségek, online ajánlatok. Ami arra utalhat, hogy hamis megkeresés érkezett, az többek között a személytelen megszólítás, helyesírási hibák, furcsa szófordulatok, olyan adatok kérése, ami korábban fel sem merült.

A kibercsalók támadásai nem csak a személyes eszközökre, online profilokra és adatokra fókuszálnak. A munkahelyén is kibertámadás áldozatává válhat, ilyen esetben az elkövetők a céget akarják megkárosítani. Ilyen lehet a hamis ügyvezetői utasítás e-mailben vagy telefonon.

Az Európai Hálózatbiztonsági Ügynökség (ENISA) 2012 óta minden év októberében nemzetközi kampányt szervez – melyhez Magyarország is rendszeresen csatlakozik – annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a kibertérben fenyegető veszélyekre. Magyarországon az érintett nemzeti és EU-s felekkel való kapcsolattartást és egyeztetést a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) látja el. A kampánnyal kapcsolatos további tudnivalókat, valamint a kibervédelemről szóló bővebb tájékoztatóanyagokat, videókat az Európai Kiberbiztonsági Hónap - Magyarország hivatalos honlapján, a www.kiberhonap.hu weboldalon találhatnak az érdeklődők.