Nem tiltják be egyelőre az egyszer használatos műanyagokat

Nem tiltják be egyelőre az egyszer használatos műanyagokat

Nem tiltják be egyelőre az egyszer használatos műanyagokat

Nem tiltják be egyelőre az egyszer használatos műanyagokat 2020/05/22
Nem tiltják be egyelőre az egyszer használatos műanyagokat 12:02

Az Országgyűlés egy későbbi időpontban tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos törvénymódosítási javaslatot. A leginkább környezetromboló termékek hazai korlátozása továbbra is kiemelt kormányzati cél, a technológiaváltás hatékony végrehajtásához azonban további egyeztetésekre van szükség.

Az Európai Unió 2021-től betiltja a könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, így a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 13-án este nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát. A terv az volt, hogy jövő év elejétől betiltják a nejlonzacskók és a műanyag tasakok használatát a zöldségeknek és a péksüteményeknek a boltokban. A beterjesztett törvényjavaslatot a kormány május 19-én visszavonta.

A törvény elfogadásával a kormány felhatalmazást kapott volna arra, hogy rendeletben állapítsa meg a korlátozás és tilalom alá sorolható termékek körét, valamint a termékek gyártását, forgalomba hozatalát, felhasználását és kereskedelmét korlátozó vagy tiltó részletes szabályokat. Ez azokra a termékekre irányulna, amelyek jellemzően egyszeri használat után hulladékká válik, vagy ha a termék a környezetet kevésbé terhelő termékkel helyettesíthető.

Az origo.hu információi szerint, Országgyűlés egy későbbi időpontban tárgyalja majd a törvényjavaslatot. A környezetromboló termékek hazai korlátozása továbbra is kiemelt kormányzati cél, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került hazai műanyagipari vállalkozások lélegzetvételhez jussanak. Az egyszer használatos műanyagtermékek kivezetése érdekében szükséges technológiaváltást a kormány messzemenőkig támogatja. Annak érdekében, hogy ez a leggördülékenyebben megvalósuljon, a kormány egyes veszélyhelyzeti intézkedések feloldása mellett felhívta az ITM-et az egyeztetések folytatására és ütemterv készítésére a technológiaváltás hatékony végrehajtása tekintetében. Emellett értelmezési kérdésekre is várnak válaszokat az Európai Bizottságtól, mivel hiányoznak az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó pontos előírások és iránymutatások illetve arra vonatkozó példák, hogy milyen termékek minősülnek egyszer használatos műanyagterméknek a vonatkozó uniós irányelv alkalmazásában. Ez azért is fontos, mivel a tagállami jogszabályok hatályba léptetéséhez az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges.

Forrás: origo.hu