Nyit a turizmus – ezt mondták az ÁSZ elemzői

Nyit a turizmus – ezt mondták az ÁSZ elemzői

Nyit a turizmus – ezt mondták az ÁSZ elemzői

Nyit a turizmus – ezt mondták az ÁSZ elemzői 2021/05/04
Nyit a turizmus – ezt mondták az ÁSZ elemzői 09:52

Indul a nyitás a turizmusban, amelynek erősíteni kell a válságállóságát – többek között erre hívták fel a figyelmet az Állami Számvevőszék elemzői március végén.

Az ÁSZ szakértői arra világítottak rá, hogy a turizmus és a vendéglátás sérülékenységének mérséklése érdekében kiemelt figyelmet szükséges fordítani az ágazati stratégiák, a kockázatok és egyes szolgáltatástípusok újragondolására.

A turizmus helyzetét a COVID-19 világjárvány előtti és alatti időszakban értékelő, az ÁSZ honlapján elérhető elemzésben a szakértők leszögezik, hogy a turizmus világszerte az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasági ágazat, a 2020-ban kitört koronavírus világjárvány azonban megmutatta az ágazat sérülékenységét. Az ÁSZ elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy a turizmus időbeli és térbeli koncentrációja, a kifejezetten külföldi látogatókra szabott, a helyi és belföldi lakosság számára kevésbé elérhető szolgáltatások, valamint a turizmus egyes adottságai (szálláshely koncentráció, tömeges turizmusra épülő attrakciók, ültetett vendéglátás) csökkentik az ágazat és a szereplők válságállóságát. 

Az ÁSZ szakértői felidézik: a 2020-ban kitört COVID-19 világjárvány jelentősen érintette a hazai szolgáltató szektort, ezen belül is elsősorban a turizmust és vendéglátást. A kereskedelmi szálláshelyek veszteségei 2019 azonos időszakához mérten meghaladták a 257 milliárd forintot, amely 54%-os visszaesést jelent – világítanak rá az ÁSZ elemzői. A turisztikai ágazat begyűrűző válságának okai a világjárvány komplex, számos gazdasági ágazatot érintő hatásmechanizmusa mellett a turizmus szerkezetében, nemzeti karakterisztikájában, a szolgáltatások jellegében keresendők – világítottak rá  az ÁSZ elemzői március végén.

Az ÁSZ szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a válságot követő fellendüléssel kapcsolatban az elemzett trendek alapján megalapozott a pozitív várakozás, azonban az ágazat gyors regenerálódását késleltetheti az elhúzódó válság és a talpon maradó szolgáltatások számának csökkenése.

Az ÁSZ elemzőinek értékeléséről és következtetéseikről ITT részletesen olvashat az ÁSZ Hírportálon.