Országos Vállalkozói Mentorprogram – Pályázati felhívás

Országos Vállalkozói Mentorprogram – Pályázati felhívás

Országos Vállalkozói Mentorprogram – Pályázati felhívás

Országos Vállalkozói Mentorprogram – Pályázati felhívás 2019/09/10
Országos Vállalkozói Mentorprogram – Pályázati felhívás 10:00

Megjelentek a beszállítói és külpiaci területen mentorálandó kis- és középvállalkozások kiválasztására vonatkozó pályázati felhívások a már futó Országos Vállalkozói Mentorprogram keretében.

Elindult a beszállítói- és külpiaci mentoráltak kiválasztása

Megjelentek a beszállítói és külpiaci területen mentorálandó kis- és középvállalkozások kiválasztására vonatkozó pályázati felhívások a már futó Országos Vállalkozói Mentorprogram keretében. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) olyan termelőtevékenységet folytató kkv-kat keres beszállítói mentoráltnak, amelyek be kívánnak lépni a hazai, illetve uniós/nemzetközi beszállítói láncokba. Külpiaci mentoráltnak pedig olyan kkv-k érdeklődését várják, amelyek exportképesek és bővíteni szeretnék a külpiaci tudásukat, valamint be kívánják indítani külkereskedelmi tevékenységüket, tapasztalt, jó eredményeket elért közepes ill. nagyvállalatok iránymutatásával. 

 A jelentkezéseket a www.vallalkozztudatosan.hu címen 2019. szeptember 9-től október 9-ig lehet benyújtani.

A beszállítói és külpiaci mentorálás elsődleges célja – a kormányzati célokkal összhangban – a kkv-k ösztönzése termelési, szolgáltatási színvonaluk emelésére. A mentorprogramban való részvétel fontos lehetőség a kkv-k számára, hogy egy tapasztalt mentorvállalat beszállítójává váljanak vagy elindíthassák külpiaci tevékenységüket. A program számos területen kínál lehetőséget a fejlődésre: termelésmenedzsment, minőségmenedzsment, vállalatirányítás (lean menedzsment), logisztika, emberi erőforrás menedzsment, stratégiai kontrolling, Ipar 4.0, pénzügyi menedzsment, valamint cég- és nemzetközi jog. A mentorált vállalat fejlődési pontjainak meghatározása alapján a program eredményeként a beszállítói alprogram esetében beszállító-fejlesztési terv, a külpiaci alprogram mentoráltjainak exportstratégiai terv készül. A kiválasztásra kerülő kkv-k a mentorvállalatok és külső szakértők segítségével e-learning tananyagra építve sajátíthatják el ismereteiket.

A beszállítói és külpiaci mentoráltak toborzása 20 területi egységre bontva (19 megye és Budapest) történik. A beszállítói és a külpiaci mentorálás során országosan 240-240 cég, (területi egységenként 12-12 mentorált), kerül kiválasztásra. A feladatot az MKIK a területi kereskedelmi és iparkamarákkal közösen, megyei programkoordinátorok segítségével valósítja meg. Az Országos Vállalkozói Mentorprogram csoportos mentorálással nyújt segítséget területi egységenként 3 beszállítói és 2 külpiaci mentor jelenlétével.

A már megerősödött, minőségileg magasabb szintet elért kkv-k képesek lesznek önállóan bekapcsolódni a nemzetközi munkamegosztásba akár beszállítóként, akár közvetlen exportőrként.

A Pályázati Felhívások keretében tehát olyan kkv-k jelentkezését várják, amelyek bővíteni szeretnék a beszállítóvá váláshoz, illetve külpiacra lépéshez szükséges alapismereteiket, gyakorlati tapasztalataikat.

A pályázati felhívásokról és a jelentkezésről bővebb információt a projekt honlapjáról - www.vallalkozztudatosan.hu - és a megyei programkoordinátoroktól lehet megtudni.

A Széchenyi 2020 program keretében 3,3 Mrd Ft európai uniós támogatás segítségével 2020 végéig megvalósuló projektet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (2,3 Mrd Ft) az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (0,2 Mrd Ft), illetve a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvánnyal (0,8 Mrd Ft) konzorciumi együttműködésben valósítja meg.