Összefoglaló a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara valamint Mexikó Külgazdasági Minisztériumának küldöttsége között létrejött megbeszélésről

Összefoglaló a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara valamint Mexikó Külgazdasági Minisztériumának küldöttsége között létrejött megbeszélésről

Összefoglaló a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara valamint Mexikó Külgazdasági Minisztériumának küldöttsége között létrejött megbeszélésről

Összefoglaló a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara valamint Mexikó Külgazdasági Minisztériumának küldöttsége között létrejött megbeszélésről 2021/12/06
Összefoglaló a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara valamint Mexikó Külgazdasági Minisztériumának küldöttsége között létrejött megbeszélésről 16:21

2021. december 1-jén Iker Jiménez Martínez mexikói külgazdasági államtitkárt Zsabka Zsolt általános alelnök fogadta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székházában. Az értekezleten részt vett az államtitkár mellett Rosario Molinero, Mexikó magyarországi nagykövete, valamint Armando Lopez Trujillo kereskedelmi tanácsos, a BKIK részéről László Sándor alelnök és Babák Péter, a BKIK Nemzetközi Kapcsolatok Iroda vezetője.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a Külgazdasági Minisztériumon belül az általa vezetett főigazgatóság felel Mexikóban a gazdaságfejlesztésért, a vállalkozók és a kamarák közötti kapcsolati háló kialakításáért, fejlesztéséért, valamint a külföldi befektetések ösztönzéséért. Az igazgatóság 6 kiemelt prioritású területet azonosított be, amelyekre a gazdaságfejlesztés terén a fő fókuszt helyezik:

mobilitás (autóipar)
légi ipar, repülőgépgyártás
közlekedési infrastruktúra
egészségügy (gyógyszeripar, orvosi segédeszközök gyártása)
elektronika, IT
mezőgazdaság

A főigazgatóság új kezdeményezése az Atlas projekt, melynek a gazdaságélénkítés kiemelt területein azonosított kihívásokra külföldi partnerek bevonásával keresi a megoldást. Így a megújuló energiák közül a szélerőművek, a gyógyszeripar, a repülőgépgyártás, a mezőgazdaság, valamint az előzőeket támogató petrolkémiai iparágak vonatkozásában alakítanak ki nemzetközi üzleti kapcsolatokat.

Mindezek mellett további fontos törekvése a főigazgatóságnak egy olyan cselekvési terv kialakítása, amely eredményeként a mexikói autóipart, amely több, mint 31%-át adja az ország GDP-jének és a városi infrastruktúrát át tudják állítani alternatív hajtású, elektromos járművek gyártásra, illetve fogadására, beleértve a beszállító cégek felkészítését, képzését is.

Együttműködési lehetőségek

A két ország gazdasága közötti párhuzamot és a lehetséges kapcsolódási pontokat, együttműködési lehetőségeket is ezen a területen emelték ki a felek.

Zsabka Zsolt általános alelnök a BKIK részéről elmondta, hogy Budapest már most túlterhelt a járműforgalom szempontjából, ami magas levegőszennyezettséggel jár együtt. Sürgetővé vált az alternatív hajtású járművekre történő átállás, így Magyarország Kormánya komolyan segíti azokat a vállalkozásokat, akik nyitottak erre a folyamatra. Ennek két elengedhetetlen eleme van: az infrastruktúrában megfelelő megfelelő kapacitású töltőállomás hálózat megléte és technológiailag felkészült szerviz háttér kialakítása. A cél eléréséhez fontos a szervízelési folyamatot nyújtó szakemberek képzése is.

Ennek szellemében indítja januárban a BKIK hiánypótló továbbképzését az alternatív hajtású járművek javítására.

Budapesten jelenleg nagyjából 7000 autószerelő vállalkozást tartanak nyilván, beleértve a nagyobb cégeket, cégcsoportokat is. A kisebb méretű javítóüzemek versenyképességének megtartása, valamint az egyre bővülő alternatív hajtású járműpark szakszerű kiszolgálásának céljából állították össze a BKIK-nál a képzési programot. A képzés során szakképző intézmények tapasztalt oktatói készítik fel a résztvevőket a modern technológiával szerelt járművek fogadására.

Mindkét fél egyetértett, hogy ez a képzési program hatékonyan adaptálható és illeszthető a korábban említett mexikói törekvésekhez a mobilitási környezet átstruktúrálásában. A mexikói fél kifejezte nyitottságát a program adaptálhatóságának megvizsgálására, amellyel kapcsolatban hamarosan egyeztetéseket kezdeményeznek.

László Sándor a BKIK alelnöke hozzászólásában elmondta, hogy az autógyártás egy nagyon gyorsan változó iparág és Magyarország az európai autógyártás egyik fellegvárának számít.  Hazánkban folytat gyártói tevékenységet az Audi, az Opel, a Mercedes, a Suzuki a kapcsolódó beszállítókkal, mint pl. a Hankook és a Continental. Hozzátette, hogy Magyarországon az iparágban jelentős a külföldi beruházás, kiemelte, hogy dél-koreai tőkéből, 680 milliárd Ft-os befektetéssel Iváncsán épül a világ legnagyobb akkumulátor gyára.

A rendezvény végén a felek megegyeztek abban, hogy a két ország közötti tudástranszfer és tapasztalatcsere lehet az elsődleges prioritás az együttműködés elindításában, amelynek keretében a BKIK felajánlotta, hogy a mexikói Atlas programot bemutatja azoknak a budapesti vállalkozásoknak, akik üzleti potenciált látnak Mexikóban. A jövőbeni együttműködéssel kapcsolatos információáramlás támogatására a BKIK felajánlotta kommunikációs csatornáit, amelyeken keresztül közel 150 000 vállalkozással tart kapcsolatot. Jiménez Martínez úr ezen túlmenően megerősítette, hogy nagyon fontosnak tartja az emberi erőforrások kapcsán is a tapasztalatcserét és a Mexikóban rendkívül magas szinten képzett munkaerő magyarországi továbbképzését vetítette előre példaként, akár kétoldalú ösztöndíj megállapodások keretében.

A KarcFM Spájz című műsorban beszélt a témáról Zsabka Zsolt általános alelnök és László Sándor alelnök: KarcFM - Spájz 2021. 12.07.