Pénteken érhetjük el a 3,5 millió beoltottat, várhatóan szombaton nyithatnak a teraszok

Pénteken érhetjük el a 3,5 millió beoltottat, várhatóan szombaton nyithatnak a teraszok

Pénteken érhetjük el a 3,5 millió beoltottat, várhatóan szombaton nyithatnak a teraszok

Pénteken érhetjük el a 3,5 millió beoltottat, várhatóan szombaton nyithatnak a teraszok 2021/04/22
Pénteken érhetjük el a 3,5 millió beoltottat, várhatóan szombaton nyithatnak a teraszok 16:14

Már valószínűleg április 23-án pénteken elérhetjük a 3,5 millió beoltottat, így várhatóan szombaton nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai – jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely. A beoltottak számát a belügyminiszter állapítja majd meg, ezután másnap lehet nyitni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszámolt, hogy kitolódik a kijárási korlátozás kezdete.

Mint mondta, szombat estétől 23 órától kezdődik a kijárási korlátozás, a vendéglátóhelyek pedig 21:30-ig lehetnek nyitva.

A kormány benyújtotta a költségvetés módosítását is, ez Gulyás Gergely szerint az újraindítás költségvetése lesz, 6000 milliárdos alappal, ami a gazdaság újraindítását, és a munkahelyek teremtését biztosítja. Kiemelte, hogy a bértámogatás májusra is jár a vendéglátóhelyeknek.

Amennyiben a beadott oltások száma meghaladja a 3,5 milliót nyithatnak a teraszok.

Megjelent a szabályozás a Magyar Közlönyben (484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet módosítása), mely  elindítja a vendéglátó egységek fokozott nyitását.

Az éttermeknek/vendéglátó egységeknek újranyitáskor a következő szabályokat kell figyelembe venniük:

  • A vendéglátó üzletek kerthelyiségei és teraszai fogadhatnak vendégeket reggel 5 és este fél 10 között.
  • A kültéri egységekben nem kell a vendégeknek maszkot viselniük, viszont zárt térben (pl.: rendeléskor) kötelező számukra is a maszk viselése (kivéve azoknak, akiknek a rendelet szerint korábban az utcán sem kellett).
  • A személyzet számára kötelező a maszk viselése
  • A szabályok betartatásáért a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve vezetője a felelős.
  • A vendéglátó egységek zárt terében az elviteles ételek kiadása és a mellékhelyiség használata kivételével csak a személyzet tartózkodhat.
  • Munkahelyi étkezdék, büfék, szálláshelyek éttermei, oktatási/egészségügyi intézmények menzái/büféi esetében zárt térben is történhet a kiszolgálás és a fogyasztás, amennyiben ott csak az adott intézmény munkavállalói/szállóvendégei/tanulói kerülnek kiszolgálásra.

Bővebben: 175/2021. (IV. 15.) Korm. rendelete