Piackutatással és oktatással segíti a vállalkozókat a megújult BKIK

Piackutatással és oktatással segíti a vállalkozókat a megújult BKIK

Piackutatással és oktatással segíti a vállalkozókat a megújult BKIK

Piackutatással és oktatással segíti a vállalkozókat a megújult BKIK 2019/10/10
Piackutatással és oktatással segíti a vállalkozókat a megújult BKIK 17:20
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara februárban választott új elnököt. Nagy Elek a Portfolio-nak elmondta, új sebességre kapcsolt a kamara, érezhető reformok jönnek. Az alapvető cél az, hogy folyamatos, interaktív kapcsolatot építsenek ki a budapesti vállalkozókkal.
 
Szeretnénk minden fontos ügyben kikérni a vállalkozók véleményét, mert csak így lehet a BKIK valóban „szolgáltató” szervezet: egy olyan kamara, amely felkutatja és célzottan az érintettekhez juttatja el a nekik szóló pályázatokat, és képes fejleszteni tagsága általános vállalkozói, jogi ismereteit, ahová adózási és számviteli tanácsért, mentorálásért lehet fordulni, amelynek segítségével a budapesti vállalkozások akár nemzetközi projektek megvalósításában is részt vehetnek
 
– mondta. Hogy mindez megvalósuljon, fejlesztik a BKIK online felületeit, a hírlevél is korszerűbb lesz és különböző edukációs anyagokkal és iparági kutatásokkal is próbálják segíteni a fővárosi vállalkozókat. Nagy Elek szerint ugyanis a vállalkozók helyzetét nagyban megkönnyítené, ha olyan piaci információkhoz juthatnának hozzá, amelyeket önerőből nem tudnak összegyűjteni, azonban segíthetné a minden napi működésüket.
 
Elsőként a budapesti vendéglátóipari szektort vizsgálták, a kutatás során részben fővárosi éttermek, streetfood-helyek, cukrászdák, kávézók, sörözők, borozók és romkocsmák tulajdonosait, valamint az ezeket látogató budapestieket kérdezték meg. A kutatásból jól látszik, hogy a szektor legégetőbb problémája a munkaerőhiány.
 
A vendéglátóhelyek tulajdonosai szerint a szakképzett munkaerő nagy része külföldre vándorolt, az álláshirdetésekre jelentkezők többsége pedig képzetlen, alulbecsüli a szakmát, úgy véli, hogy “vendéglátózni” mindenki tud. A fiatal munkavállalók sem feltétlenül jelentenek megoldást a problémára: a vendéglátósok tapasztalatai szerint az Y és Z generáció fizetési elvárásai magasak, nincsenek tisztában a munka és saját munkájuk értékével, illetve ha már betanultak, akkor tovább állnak, magasabb bérért.
 
Pályázatfigyelő szolgáltatással segítik a kkv-kat
 
Nagy Elek azt is elmondta, hogy megújították és jogtárral bővítették ki jogszabályfigyelő szolgáltatásukat, amelyben a kkv-kat érintő változásokról, a jogi helyzetek értelmezéséről és gyakorlati tudnivalókról könnyen elérhető, jól átlátható információhálót adnak majd a vállalkozóknak.
 
“A napokban elindított pályázatfigyelő fórumunk pedig nem csak az EU-s és a hazai pályázati forrásokról, hanem a kedvező banki finanszírozási lehetőségekről is tájékoztatja az érdeklődő vállalkozásokat”– tette hozzá az elnök, aki szerint ahhoz, hogy a BKIK eredményes legyen, alulról építkezve, a budapesti vállalkozásokkal együttműködve kell, hogy tovább építsék a kamarát.
 
Forrás: Portfolio