Lezárult a SEEMEIN projekt

Lezárult a SEEMEIN projekt

Lezárult a SEEMEIN projekt

Lezárult a SEEMEIN projekt 2022/06/30
Lezárult a SEEMEIN projekt 15:50

Innovatív támogatási eszköz multikulturális vállalkozásoknak.

 

2022, június 16. Milánó - Divatmárkát hoztak létre és éttermet nyitottak, mindehhez a design-t kifejezési eszközként használták. Céljuk egy és ugyanaz volt: mindannyian egy multikulturális vállalkozást szerettek volna létrehozni a saját hazájuktól távol, így igyekeztek a befogadó országok és saját hazájuk kultúráját egyesíteni.

A multikulturális vállalkozók előtt új lehetőségek nyíltak meg. A kamara partnerségével megvalósított nemzetközi SEEMEIN projekt keretében kifejlesztett Multikulturális vállalkozói HUB (https://interehub.eu/) minden lehetőséget megad, amire szükségük van vállalkozásuk fejlesztéséhez, a helyi jogszabályokkal kapcsolatos tájékoztatóktól és pénzügyi mutatóktól kezdve, egészen a marketinggel és az emberi erőforrásokkal kapcsolatos gyakorlati tanácsokig. A HUB célja, hogy az Európai Unión kívül érkezett és az EU országok egyikében törvényesen tartózkodó személyek által alapított vállalkozásokat támogassa. Ezek a vállalkozások gyakran nem tudják kihasználni a teljes potenciáljukat, nyelvi korlátok, kulturális különbségek, vagy adminisztratív nehézségek miatt, így nem tudnak eléggé versenyképessé válni a piacon.

A projekt egy új hálózat kiépítésével, új kapcsolatok és szolgáltatások tesztelésével kíván eszközöket adni az interkulturális háttérrel rendelkező vállalkozásoknak.

A Fondazione Politecnico di Milano által vezetett SEEMEIN nemzetközi projekt konzorciumban tíz partner vett részt Európa öt országából (Horvátország, Németország, Magyarország, Olaszország és Szlovénia). Magyarország képviseletében  a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vett rész a projekt megvalósításában.

Az online platformokon kívül, a projekthez csatlakozó multikulturális vállalkozók részt vehettek képzésekben, és webináriumokont, amely keretében tapasztalt vállalatok tudást és tájékoztatást nyújtottak valamennyi résztvevőnek, valamint több egyéb kapcsolatépítő rendezvényre is sor került. Ezekkel az akciókkal SEEMEIN projekt hozzájárult a vállalkozási hálózat bővítéséhez és a társadalmi összetartás erősítéséhez a projektben minden részt európai országokban. A projekt sikerességét alátámasztó főbb eredményei többek között egy üzleti receptkönyv, amely bemutatja a multikulturális gasztronómiai vállalkozások személyes történetét, dolgozóit, hagyományos és üzleti receptjeit, valamint hat Közép-Európában tevékenykedő divattervezőnek adott lehetőséget, hogy egy videoban mutassák be cégüket, tapasztalataikat és missziójukat.

„Ez a projekt a nemzetközi együttműködés tökéletes példája. A Milánói Foglalkoztatási Paktum is kiemelte a programot. A „Milánó a lehetőségek városa” című rész arra utal, hogy tudjuk, miként kell végrehajtani azokat a politikai lépéseket, amelyek segítik a külföldről érkezők fogadását, valamint a városunkban történő vállalkozásalapítást. Ez a projekt, különböző aspektusokat ötvöz, amelyek mindegyike igen értékes.. A kézzelfogható társadalmi befogadás kulcsa, a külföldi kis- és középvállalatok fejlesztése.” – magyarázta Alessia Capello Milánó város Gazdaság Növekedési és Foglalkoztatási Politikáért felelős tanács képviseletében.

 „Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a SEE ME IN projekten keresztül egy nyitott platformot és egy támogatói hálózatot hoztunk létre. Mától már elérhető ez a plusz segítség mindazoknak, akik már elkezdték vagy éppen megalapítani készülnek a multikulturális vállalkozásukat. A Fondazione Politecnico di Milanonál hiszünk abban, hogy az innováció elsősorban nem más, mint a szakmák, a régiók és az emberek közötti párbeszéd. Büszkék vagyunk arra a felelősségünkre is, hogy olyan pozitív társadalmi hatással rendelkező projekteket támogatunk, amelyek értékes, kreatív és multikulturális kapcsolatokat hozhatnak létre és ezzel egy új és izgalmas vállalkozást indíthatnak el.” – mondta Manuela Pizzagalli, a Fondazione Politecnico di Milano Operatív Igazgatója.

„Az üzletkötés egy nagy kaland, amely néha nyugodt, néha pedig zord vizeken történő utazás. Egyedül egyre nehezebb mindent csinálni, ezért azt gondoltuk, hogy a bevándorlóként ide érkezett emberek által alapított vállalkozások mellé állunk, kiterjesztve erre a társadalmi vállalkozások modelljét. Ez az együttműködési modell az évek során tovább nőtt, amelynek fejlődését támogatta a hálózat maga, a különböző megbeszélések és tudás megosztása. A társadalmi vállalkozások úgy indultak el és fejlődtek, hogy vállalkozók új szektorokat, ötleteket és együttműködéseket kerestek. Tapasztalataink alapján, az együttműködés és a megosztás az egyetlen módja annak, hogy a veszélyben lévő vállalkozások új lehetőségeket találjanak, így tehát mi magunk is egy új úton indultunk el.” – tette hozzá Sabrina Bellione, a CGM Európai Tervezéséért felelős menedzsere.

Töltse le a receptkönyvet a ide kattintva! Nézze meg a divatvideót a következő linken!

A SEE ME IN projekt 1,7 millió eurós támogatás keretében valósulhatott meg  az Interreg Central Europe programból (2014-2020), az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a Magyar Állam támogatásával. A projektet vezető partnerere  Fodazione Politecnico di Milano, további partnerei Milánó városa, Cooperative Group CGM, Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, Aiforia GmbH, Northern Primorska Ltd. Nova Gorica Regionális Fejlesztési Ügynöksége és Iskriva - Helyi Potenciálfejlesztési Intézet.

További információ: https://nemzetkoziprojektek.bkik.hu/uzletfejlesztes/see-me-in-harmadik-orszagbol-jott-vallalkozasok/