Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 20. csütörtök

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 20. csütörtök

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 20. csütörtök

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 20. csütörtök 2020/02/10
Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 20. csütörtök 14:58

Kérjük figyelmesen olvassa el a sétákon, tárlatvezetéseken és egyéb programon való részvétel feltételeit. Regisztrálni az adott sétánál, programnál megadott e-mail címen vagy regisztrációs linken tud. Ahol még nincs fent a link, ott hamarosan pótoljuk. Fontos, hogy a séták Buda és Pest, azon túl pedig kerületi bontásban szerepelnek.

A 2020. február 20-21-22-23-i világnapunkon a megjelölt gyalogos sétáinkhoz a kulturált, városbarát turizmus előmozdítása érdekében egyszerűen kezelhető audioguide adó-vevő készüléket használunk.

Nincs hangoskodás! Az audioguide készülék segítségével idegenvezetőink normál beszédhangon mutatják be a látványosságokat, és vezetik a csoportot a séták színterén: szabadban, épületbelsőkben. A készülék hatótávolságának köszönhetően nincs lemaradás a sétán! Bátran fényképezhetünk, elidőzhetünk egy-egy szép épületrészleten.

Az audioguide készülékeket a TourGuideSystem.hu Kft. szolgáltatja. Az audioguide-készülékek használati díja 450 Ft/fő, melyet a séta helyszínén a jelentkezés során kell kifizetni a szolgáltatónak. Kérjük, hogy a 450 Ft-ot előre készítsék ki lehetőleg kis címletekben (50, 100, 200) címletekben és a helyszínen adják át a társaság munkatársának.

Kérjük, vegyék figyelembe ezt a költséget, amikor regisztrálnak, és a séta helyszínén jelentkeznek.

 

Budai-hegység

Svábhegy

13.30 Galaxis-útikalauz csillagászokhoz
Csillagászati előadás és helytörténeti bemutató a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

Hogyan lesz valaki csillagász, hogyan dolgoznak valójában a csillagászok, miből áll a kutatás, mennyire sikeresek a magyar csillagászok - ezekre és az érdeklődők további kérdéseire is válaszokat kaphatnak az Idegenvezetők Világnapja alkalmából tartott programon résztvevők. Ennek során megmutatjuk Budapest legnagyobb csillagvizsgáló kupoláját és megismertetjük a csillagászok izgalmas munkahelyeit, munkáját.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont által létrehozott interaktív csillagászati élményközpont. Célunk, hogy a Világegyetem szépségét és a tudomány eredményeit elérhetővé tegyük mindenki számára.

Helyszín: Svábhegyi Csillagvizsgáló (1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 15-17)
Találkozó: 13.15- kor a középső kapu, homlokzat előtt
Megközelítés: a Széll Kálmán térről, a Várfok utcából induló 21-es (Csillebérc, KFKI felé) vagy 21A (Normafa felé) induló buszokkal. A buszokra felszállhatunk a Déli Pályudvarnál, az Alkotás úton is.

A 20-25 perces buszút után a 21/A busz végállomásától 5 perc sétával érjük el a Csillagvizsgálót, míg a 21-es busz közvetlenül a csillagvizsgáló Kutatói bejáratánál tesz le. Innen fél perc séta a Látogatói bejárat. https://www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu/kapcsolat/

A program: 13:30–kor indul
Időtartam: 1,2-2 óra

Előadó: Boldog Ádám, Rózsahegyi Márton, Szabó Olivér Norton (a változtatás jogát a SCsv fenntartja)

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Svábhegyi Csillagvizsgáló programjának kedvezményes részvételi díja: 2400 Ft / fő felnőtteknek, gyermekeknek, kisiskolásoknak és a kísérőiknek 

Regisztráció: https://www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu/esemenyek/

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSehnF5LQZXpT84LDYU6shh8HF3wsDDbUTn1LUlMy-K48DyFsg/viewform

A regisztrációs határidő: 2019. február 18., kedd 18 óra

 


 

Budai-hegyek

Dr. Kadić Ottokár (1876-1957) emlékére 

14.00 Természetjárás a Budai-hegységben

Találkozó: 14.00-kor a Fenyőgyöngye Vendéglő előtt  (Bp. II. Szépvölgyi út 155.)                              Megközelíthető a Kolosy tér felől a Szépvölgyi úton (a 65-ös autóbusszal)

Útvonal: Szépvölgyi út - Árpád-kilátó (Glück Frigyes út) - Törökvészi út -  Ferenc-hegyi – barlang (Ferenchegyi út 80.) - a Ferenc-hegy tetején keresztül a Ferenchegyi úton, sétányon - Barlang-utca - a Barlangkutatók emlékparkja és kilátópont - a Szemlő–hegyi - barlang (Pusztaszeri út 35.)

A túra hossza: kb. 6 km
Időtartama: kb. 80 perc

A sétát vezetik: Németh Tamás barlangász, Elekes Andor idegenvezető. A Természetjáró túra ingyenes.
Akik a barlangtúrán is részt kívánnak venni, a találkozó színhelyén kérjük átadni a túra vezetőjének. A barlangtúra kedvezményes díja egységesen: 1 700 Ft /fő az Idegenvezetők Világnapja alkalmából. Aki nem kíván részt venni a természetjáráson, azzal a csoport a Szemlő-hegyi-barlang Fogadóterében találkozik.

 


 

15.45 Vezetett túra a Szemlő-hegyi-barlangban - A séta megtelt!

Találkozó: 15.30-kor a Szemlő-hegyi-barlang (Bp. II. Pusztaszeri út 35.) fogadóterében

Megközelítés: Bp. Árpád-híd - Szentlélek térről a 29-es autóbusszal a barlangig, majd gyalogosan 100 m lefelé a barlang fogadóépületéig.

A barlanglátogatás szakvezetővel történik.
A barlangtúra időtartama: 40 perc
A kedvezményes belépőjegy a barlangtúrán egységesen:  1 700 Ft/fő

A regisztráció lezárult.

A barlang hőmérséklete 10-12°C egész évben, levegőjük légzőszervi betegségben szenvedőknek orvosilag ajánlott.
A természetjáráshoz, barlangtúrához megfelelő meleg öltözetben és túracipőben szíveskedjenek megjelenni!

 


 

Óbuda, Zichy-kastély

Óbudai Múzeum

12.00 „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád”

A kiállítás a 19. században Sziléziából Óbudára érkező Lazetzky család történetét mutatja be: hogyan asszimilálódtak, Lazetzky Márton miként indította el építőmesterként a vállalkozását, amelynek segítségével egzisztenciájuk és társadalmi szerepük megnövekedett, illetve később gyermeke, Lazetzky Rezső és unokája, Lazetzky Stella hogyan léphettek művészeti pályára. A tárlaton bemutatott család Bán István textilművész személyével gazdagodott, aki 1953-ban vette el feleségül Stellát.”….  (a múzeum kiállítás ajánlója) www.obudaimuzeum.hu

Találkozó: 11.45-kor az Óbudai Múzeumban (Budapest, III., Fő tér 1.sz.)   
Időtartam: 60 perc

Kurátori tárlatvezetés az időszaki kiállításon. Az idegenvezetők Világnapja alkalmából az Óbudai Múzeum eltekint a tárlatvezetés díjáról és egységes (50%-os) kedvezményes belépőjegyet nyújt: 400 Ft / fő

Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu max: 25 fő

 


 

15.00 Vasarely - Hommage á 1969

A „támogatott absztrakció” ötvenéves hazai jubileuma

1969 őszén a magyar származású, de már Franciaországban élő sikeres op-art művész, Victor Vasarely Budapestre érkezett, hogy bemutassa műveit a magyar közönségnek. A kiállítás 1969. október 18-án nyílt a Műcsarnokban, A rövid ideig tartó tárlatot közel 100 ezer látogató kereste fel. Az addig csak megtűrt absztrakt művészet egyik első és mindmáig legnagyobb retrospektív magyarországi bemutatóját maga Vasarely készítette elő, nyitotta meg,

Az óbudai Vasarely Múzeum kamara kiállítással emlékezik meg erről a magyarországi bemutatóról. Fotók, filmek és dokumentumok segítségével a látogatók felidézhetik, mekkora szenzációt keltett a tárlat, és milyen ellentmondásos fogadtatásban részesítette az akkori közönség és a művészeti élet képviselői. Herskó Anna művészi igényű korabeli dokumentumfilmje ötven év távolából hozza közelünkbe a saját kiállítását rendező, a nézőt kulisszatitkokba avató és ars poeticáját különös intimitással megmutató, kultikus tisztelettel körbevett Victor Vasarely alakját.
https://vasarely.hu/ (a kiállítás ismertető nyomán)                                    

Találkozó: 14:50-kor a Vasarely Múzeum előcsarnokában (Budapest, III. Szentlélek tér 6. sz.)

A tárlatvezetés időtartama: 60 perc
A kurátori vezetést tartja: Pócs Veronika művészettörténész

Belépőjegy: 700 Ft/fő

A séta regisztrációja lezárult, azonban a létszám nem telt be, így várjuk Önöket a sétán, ha szeretnének csatlakozni.

 


 

Kassák Múzeum (PIM)

17.00 …”s fejünk fölött elröpül a nikkel szamovár…„
(Kassák Lajos: A ló meghal, a madarak kirepülnek)

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) az óbudai Zichy-kastély egyik szárnyában őrzi az avantgárd művészet magyar vezéralakjának, az autodidakta képzőművész, költő, író, tipográfus, a Tett, a MA folyóiratok szerkesztőjének, Kassák Lajosnak (1887- 1967) a hagyatékát.

A tárlatvezetés korabeli dokumentumok, kiadványok, képzőművészeti alkotások bemutatásával segít eligazodni e folyton megújulni vágyó, formabontó művész világában, gazdag, sokoldalú életművében. http://www.kassakmuzeum.hu/index.php?p=kiallitas&id=1                        

Találkozó: 16.45–kor a Kassák Múzeumban (1033 Budapest, Fő tér 1.)                                           

A Kassák életművet bemutatja és az avantgárd tematikáról mesél: Dobó Gábor, irodalomtörténész
A tárlatvezetés időtartama: 45 perc
Belépődíj: 800 Ft/fő
A csoportos tárlatvezetés díja: 2 500 Ft / csoport   

18.00 Mattis Teutsch – Avantgárd és konstruktív realizmus

A Kassák Lajos Múzeum időszakos kiállításán különleges válogatást láthatunk Mattis Teutsch János (1884–1960) műveiből. A brassói művészt az első világháború idején Kassák Lajos fedezte fel a magyar avantgárd számára, grafikái meghatározták a budapesti MA folyóirat arculatát, és Kassák önálló kiállításokon is szerepeltette alkotásait. Mattis Teutsch a húszas évek első felében a kelet-közép-európai avantgárd mozgalom egyik nemzetközi hírnevű művésze lett. Az 1930-as évek végétől a haláláig tartó időszakban készített munkáira kisebb figyelem irányult. A tárlat e kései alkotások hátterére világít rá. http://www.kassakmuzeum.hu/index.php?p=kiallitas&id=632       

A tárlatvezetés időtartama: 45 perc
A tárlatot vezeti: Pacsika Márton, múzeumi szakember
Az időszaki kiállítás tárlatvezetésén múzeumi belépővel vagy a 17 órakor kezdődő korábbi tárlatvezetésre váltott jeggyel lehet részt venni.

A séta regisztrációja lezárult, azonban a létszám nem telt be, így várjuk Önöket a sétán, ha szeretnének csatlakozni.

 


 

Az Esernyős Óbuda Fő terén

Ajánló- egész évre

Óbuda Fő terén sétálva érdemes ellátogatni az Esernyősbe. A 2014 óta működő közösségi tér a kerületiek kedvenc szoborcsoportjáról kapta a nevét, Varga Imre Várakozók alkotását sokszor Esernyős lányoknak hívják, izgalmas története van, amit az információs pultban szívesen mesélnek el a betérő látogatóknak.

Az Esernyős nevéhez méltóan egyébként igazi ernyőszervezet, ahol több kerületi kiadvánnyal is lehet találkozni, digitális nomádként munkaállomást bérelni a közösségi irodában vagy estéről-estére élvezni a színes kulturális programkínálatot, koncertektől kezdve kiállításokon át a filmes és irodalmi rendezvényekig.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a hangulatos kávézó ajánlata közül érdemes megízlelni a különleges vegán desszerteket, házi készítésű finomságokat egy zamatos kávé mellett.

Lehet kicsit kalandozni is, felfedezni a belső tereket:

●  egész februárban Nádor Tibor festőművész látomásos színárnyalatokat felvonultató Képtáj című kiállítása ingyenesen látogatható az Esernyős Galériában, nyitva tartási időben, hétfőtől szombatig 10-20 óra és vasárnap 10-15 óra között   ●

Be lehet kukkantani az izgalmas belső udvarba is, ahová majd nyáron is muszáj lesz visszatérni, akár szabadtéri koncertekre, akár színházi előadásokra a varázslatos esti fények, árnyat adó fák alá, a mediterrán sajátos, óbudai hangulatába.

Az Esernyős egész évben – az Idegenvezetők Világnapja idején is – szeretettel várja a vendégeit. Mindenkori programjairól a www.esernyos.hu honlapon, valamint az Esernyős Facebook oldalán (www.facebook.com/esernyos) tájékozódhatnak, Óbuda látnivalóit, attrakcióit pedig a www.visitobuda.hu oldalon tekinthetik meg.

 


 

Budai Várnegyed  

1987 óta a  Világörökség része

Budai Várnegyed- Tabán

10.00 A Siklótól a Budavári Palotán és a Várkerten át a Tabánba - A séta megtelt!

Idén március 2-án ünnepeljük a Budai Hegypálya megnyitásának 150.évfordulóját, amely Széchenyi Ödön javaslatára épült. Sétánkat innen, a Sándor-palota melletti Budavári Sikló felső végállomásától kezdjük A középkori Koldus- kapun átmegyünk a királyi palota területére.  Megszemléljük a Hauszmann-program eddig elért eredményeit. A Hunyadi udvarban megtekintjük a visszaépített Főőrség épületét és teraszáról széttekintünk a tájon. Átmegyünk az Oroszlános kapun és a királyi palotaszárny folyosóján kitekintve megfigyeljük a Csikós-szobrot és a Lovarda, valamint a Stöckl- lépcső építési munkáit. Ezután egy pillantást vetve az Oroszlános udvarra, a Hunyadi-díszkút felé indulunk. Tovább Savoyai Jenő hadvezér szobránál időzünk el. Gyönyörködünk az elénk táruló  látványban. A Savoyai-terasztól kiépített úton haladunk, majd a felújított déli kortinafal melletti Vízhordó-lépcsőn leereszkedünk a Várkert - reneszánsz kertbe. Innen a Tabánba sétálunk le, az Apród utca 1–3.sz házba, ahol ma az Orvostörténeti Múzeum működik. A hajdani Meindl-ház udvarán lelte végső nyughelyét a 155 évvel ezelőtt elhunyt dr. Semmelweis Ignác (1818 – 1865) , az Anyák megmentőjeként tisztelt orvos.

Találkozó: 10 órakor a Sikló Várhegyen lévő megállójánál

Útvonal: a Sikló felső végállomása - Hollós-kapu - Hunyadi udvar – Főőrség palotája – kilátópont: az 5. emeleti Gyorslift folyosó - Oroszlános udvar - Mátyás kút – Savoyai terasz - lépcsőn le a Galériával szemben vezető Palota út - Vízhordó lépcső a Déli Kortinafalban - Szárazárok (Reneszánsz kert) - Sándor Móric lépcső - Semmelweis-ház

Időtartam: 2 óra
A sétát vezeti: Fésüs Mónika idegenvezető

A séta során helyenként szűk lépcsőkön kell haladni, esetleg csigalépcsőn is egy rövid szakaszon, ha a lift nem működik, így fokozott figyelmet kérünk.

A regisztráció lezárult.

 


 

Buda ● Polgárváros

10.00 11.00 | 14.00 

Nagyboldogasszony (Mátyás) - templom
Minden forrásom belőled fakad. (Zsolt 87,7)

A szeptemberben Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a Budavári Nagyboldogasszony-templomban kamarakiállítások láthatók. A tárlatok az Oltáriszentség ünneplésének hagyományait mutatják be: a Szent István-kápolnában az Úrnapja ünnepének, az emeleti termekben a szentmise és a szentségimádás valamint az 1938-as, budapesti kongresszus liturgikus eszközei, tárgyai láthatók. A termekben található digitális kijelzőkön további érdekességek is elérhetők.

Találkozó: A program kezdete előtt 15 perccel a templom oldalsó bejáratánál (Menyasszony kapu), a Szent István lovasszoborhoz legközelebbi kapunál. (Bp., I. Szentháromság tér 2.)

A jelentkezés a 10.00, 11.00 és a 14.00 órakor induló templomi vezetésre regisztrációhoz kötött.

A 14:00 órás séta megtelt!

Regisztráció: turizmus@matyas-templom.hu  / max. 25 fő / csoportonként
Kérnénk a program nevét, időpontját és a jelentkező nevét és telefonos elérhetőségét feltüntetni.
Csak az e-mailben visszaigazolt jelentkezés érvényes. A regisztráció időrendi  jelentkezés alapján történik. 

 


 

15.00 Látogatás a Zenetörténeti Múzeumban
A polgári zenekultúra kincsei

Előadás a magyar zene 19. századi jellemzőinek illusztrálásával és hangfelvételről a hangszerek hangjának bemutatásával

Az előadó Gombos László zenetörténész. Kutatási területe a 19-20. század magyar zenéje és zeneélete, különös tekintettel Hubay Jenő, Dohnányi Ernő, Farkas Ferenc és Szokolay Sándor életművére, valamint a magyar hegedűiskolára és a budapesti hangversenyek kutatására. Kiemelkedő zenetudományi, és zenei ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként 2018-ban Szabolcsi Bence-díjjal tüntették ki.

Helyszín: az egykori Erdődy-palota (Bp. I. Táncsics MIhály utca 7.) a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézet - Zenetörténeti Múzeum http://zti.hu/index.php/hu/mza

Gyülekező: 14.45-kor a Palota előcsarnokában
A zenei előadás időtartama: 60 perc

Kedvezményes belépőjegy: 800 Ft/fő  az Idegenvezetők Világnapja alkalmából

A séta regisztrációja lezárult, azonban a létszám nem telt be, így várjuk Önöket a sétán, ha szeretnének csatlakozni.

 


 

Budapest XI. kerülete - Újbuda

14.00 Séta Szentimrevárosban - A séta megtelt!

Sétánkat a Móricz Zsigmond körtéren kezdjük. Átsétálunk Szent Imre herceg szobrához. Majd  Szentimrevárosba érkezünk , ahol Szent Imre herceg halálának 900. évfordulója és a kettős szentév, Eucharisztikus kongresszus idejére felépültek az egyházi, oktatási intézmények a Szent Imre herceg útján (ma Villányi út): a budai ciszterek neobarokk gimnázium (1929), templom (1938) és rendház együttese ( Wälder Gyula ) és az Isteni Megváltó Leányai budapesti Leánygimnáziuma (1938, dr, Fábián), mely rend Árpád-házi Szent Margit nevét vette fel, benne látva példaképet a magyarság felemelkedésére az I. világháború, a trianoni béke után. Elhaladunk gr. Klebelsberg Kuno szobra előtt, aki az új határok közé zárt ország területén a közoktatásunkat szervezte meg. Teszünk egy sétát a Feneketlen-tó partján, mely a kettős tornyú Szent Imre templommal Újbuda egyik címer eleme. Mielőtt a Fadrusz utcába térnénk, megnézzük a Szent István – udvar (1931) homlokzatát díszítő Szent István intelmei c. szekkót. Annak a tiszteletnek a művészi megfogalmazása, mely államalapító királyunkat és az ifjúság példaképévé emelt Szent Imre herceget és nevelőjét, Szent Gellért püspököt övezte a 20-as, 30-as években. E korszak népies, mitológiai tárgyú, magyar történelem ihlette díszeivel találkozunk még a Fadrusz utcai „udvarokon”, társasházakon. Sétánkat a Szent Margit Gimnáziumban zárjuk, amelynek kupolájából kitekintünk Újbudára és tovább….

Találkozó: 14 órakor a Móricz Zsigmond körtér, az M4es Metro kijáratánál

Útvonal:  Váli utca  1. sz. - Móricz Zsigmond körtér - Villányi út - Tas vezér utca - Ulászló utca - Bartók Béla út 79. sz. -  Kosztolányi Dezső tér – Frankfurti sétány - Feneketlen-tó - Fadrusz utca - Villányi út 

Váli utca 1. sz. Újbudai József Attila Gimnázium – Móricz Zsigmond körtér - Szent Imre szoborcsoport (Kisfaludi Strobl Zsigmond) – Villányi út – Szent Margit Gimnázium -  Szent Imre ciszterci templom - rendház – gr. Klebelsberg Kuno szobra - Boldog Brenner János szobra (2018, Rieger) -  Tas vezér utca (Danubius Hotel Flamingo) - Ulászló utca - Bartók Béla 79. sz. házfal: Szent István intelmei -  Kosztolányi Dezső tér - Frankfurti sétány a Feneketlen-tó körül - Fadrusz utca: Nap-ház, Medgyaszay istván - Villányi út -  Gymnasium St. Margaritae (kápolna- és kupolalátogatás)

A séta időtartama: 2 óra
A sétát vezeti: Antal János idegenvezető
A Szent Margit Gimnázium kupolájának a látogatása: 5 000 Ft/csoport

A regisztráció lezárult.

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő

 


 

Pest

13.30 Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom
Épületismertető séta Pest történelmének tanútemplomában

A látogatás során megtekintjük a római katonai tábor romjait, a Szent István-féle templom alapjait, a XIV. századi ún. "Trónoló Madonna" freskót, a Mátyás oratóriumot, a török kori ún. mihrábot, három magyar szent ereklyéjét (Szent László, Szent Gellért, Szent Erzsébet), valamint a Molnár-C Pál féle főoltárt, megismerhetjük Liszt Ferenc kötődését a templomhoz. A séta végén az altemplomban megtekintjük az ún. Szent Kereszt ereklyét és a múzeumot. Március végétől a Belvárosi templom toronykilátójából a Dunára, a Budai-hegyekre, a fővárosra nyíló kilátásban is gyönyörködhetünk.

Találkozó: 13.15-kor a belvárosi plébániatemplom bejáratánál (Budapest, V. Március 15. tér.)

Időtartam: kb. 80-90 perc
A programot szervezte: Aranyossy Mihály turisztikai referens
A templomismertető sétát tartja: a templom szakvezetője
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a templomismertető séta a regisztrált vendégek számára díjmentes!

A regisztráció lezárult.


 

14.00 Mitológiai séta a Belvárosban - A séta megtelt!            

Gondolták volna, hány Hermész-figura számolható meg Pest Belvárosában?

Talán nem meglepő, hogy a nagyrészt kereskedők, iparosok, polgári mesterségeket űzők lakta Pest önazonosító, szimbolikus alakja lett az olümposzi istenek hírnöke, aki egyben a pásztorok, utazók, kereskedők, súly- és hosszmértékek istene, az ékesszólás, irodalom, az atlétika és a tolvajok védelmezője. Aki elhíresült furfangjáról és ravaszságáról is, de Apollón (a költészet) kedvelt barátja is.

Ha ezentúl megakad a szemük egy-egy szárnyas csizmát, karimás kalapot, arany kardot viselő figurán, aki netán pásztorsípot tart kezében, vagy pálcát, melyen kígyó tekereg – Hermész kacsint vissza Önökre.

Kevés egyetlen séta, hogy megszólítsanak minket a görög-latin mitológia kelléktárából ismert istenek, félistenek, lények, akik benépesítik a belváros tereit, lakóházak homlokzatát, kapualját, közintézményeink belső falait, homlokzatát. Felfedező utunk a kezdet a város ilyeténképpen való megismeréséhez.

A sétánkat ajánljuk az iskolás korosztálynak, akik most ismerkednek a görög mitológiával, de azoknak is, akik érdeklődnek Pest belvárosának története iránt.

Találkozó: 13.45-kor az ELTE Egyetemi Könyvtár épülete előtt (Budapest, V. Ferenciek tere 6.)

A séta útvonala: Ferenciek tere - Petőfi Sándor utca - Városház utca - Szervita tér - Régiposta utca - Apáczai csere János utca - Vörösmarty tér

A séta várható időtartama: 2-2,5 óra
A sétát vezeti: Dr. Szabó Mária idegenvezető

A regisztráció lezárult.

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő

 


 

15.00 Szerbek Pesten - A séta megtelt!

A pesti középkori városfalon belül, annak déli részén alakult ki egy számottevő szerb közösség. A Szent György Nagyvértanúnak szentelt templom környezetében a Szerb, a Veres Pálné, a Bástya, a Nyáry Pál és a Váci utcában éltek és ugyancsak itt hozták létre intézményeiket is. Sétánk során megismerkedünk ezekkel az épületekkel (Szerb Ortodox Templom, Tökölyanum, Angelianum stb.) és bepillantást nyerünk a szerb közösség életébe. Eközben elhaladunk a híres Veres Pálné Gimnázium, a Vitkovics ház, a Lechner ház és számos más említésre méltó épület előtt, mielőtt megérkeznénk a végállomásunkra, a Ferenciek terére.

Útvonal: Veres Pálné utcán keresztül a Vámház körúttól a Ferenciek teréig
Találkozó: 15 órakor, Budapest, V. ker. Veres Pálné utca és a Bástya utca sarkán
A sétát vezeti: Kerepesi Mária idegenvezető
A séta időtartama: 1,5-2 óra
Regisztráció: mariakerepesi@gmail.com, max. 30 fő

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő

 


 

Belváros-Lipótváros

13.00 Látogatás a Politikatörténeti Intézetben - A séta megtelt!

Az egykori Igazságügyi Palota déli oldalszárnyában működő, de jelenleg költözés előtt álló Politikatörténeti Intézmény az Idegenvezetők Világnapja keretében megnyitja tereit a nagyközönség előtt. A séta során megismerhetjük a Hauszmann Alajos tervezte épülettömb és környezetének történetét. Megtekinthetjük a díszes Tanácstermet, amely a két világháború között bírósági ítélkezés helyszíneként szolgált, illetve a Könyvtár gyönyörűen felújított termeit. Ezután az Intézet levéltárának és könyvtárának izgalmas, egyedi dokumentumai közül a trianoni békeszerződés centenáriumára emlékezve láthatunk néhány érdekességet.

Találkozó: 13.00 órakor a Kossuth téren, a Metró kijáratánál
A látogatás és a séta időtartama: kb. 2 óra

Az épület és környékének történetét Turi Olga idegenvezető mutatja be. A Politikatörténeti Intézet működéséről Darvasi Piroska levéltáros, a kutatószolgálat vezetője mesél.

A Politikatörténeti Intézetben a vezetés és az épület környezetét bemutató séta ingyenes

A regisztráció lezárult!

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő

 


 

15.00 Országgyűlési Könyvtár - A séta megtelt!

A látogatás során megtekintjük az Országházban található – Steindl Imre által tervezett – könyvtár varázslatos, két emelet magas olvasótermét. Megismerhetjük az intézmény múltját és jelenét, gyűjteményeit, a régi könyvkötészeti gépeket és a mai modern könyvtár működését. A könyvtár ablakából megcsodálhatjuk a Várnegyed és a Duna-part látványát.

Találkozó: 14.45 - kor az Országház metró kijárathoz legközelebb eső sarkánál (Bp. V., Kossuth Lajos tér 1-3. XXV. kapu)

Útvonal: az Országház árkádsora, az Országgyűlési Könyvtár termei

A könyvtárban a vezetést az Országgyűlési Könyvtár munkatársai tartják. A látogatást követően lehetőség van megtekinteni, megvásárolni az Országház Kiadó kiadványait.
http://orszaghazkonyvkiado.parlament.hu/

A szakvezetés időtartama: 60 perc
A belépés: térítésmentes

Regisztráció: latogatas@ogyk.hu, csoportonként max. 25 fő

Kérjük, hogy a jelentkezéskor tüntessék fel, hogy a három időpont (csütörtök, péntek, szombat) közül melyik napon kívánnak részt venni az Országgyűlési könyvtár tárlatvezetésén.

Jelentkezési határidő legkésőbb: 2020. február 19. kedd estig

A regisztráció alkalmával kérjük, adja meg a nevét (ahogy a személyazonosításra való okmányában szerepel) és születésének dátumát. Kérjük, hozza magával azt az igazolványt. A könyvtárba való belépéskor az előírások értelmében a repülőterekhez hasonló biztonsági átvilágítás történik, szúró-vágó eszközt ne hozzanak magukkal.

 


 

Lipótváros

10.00-17.00 A Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítása (1054. Budapest, Honvéd u.3.)

Bedő Béla palotáját Vidor Emil az összművészet, az u.n. Gesamtkunstwerk jegyében tervezte 1903-ban, a belga Victor Horta első teljes art nouveau háza után hat évvel. Egyidőben a skót Mackintosh jeles összművészeti házával. 2003-ban a Magyar Szecesszió Háza Kft. vállalkozott arra, hogy az épület teljes körű felújításával visszaadja méltóságát az épületnek. Régi fényképek alapján sikerült rekonstruálni a pávafark-íves, fakeretes portált, kibontani a régi belső teret. Az egész ház homlokzata azóta olyan, mint Bedő úr idején volt - Benkovich Attila építésznek és Gerle János építészettörténésznek, a korszak első rangú szakértőjének köszönhetően.

A Magyar Szecesszió Háza korhű bútorok, dísztárgyak, festmények és használati eszközök gyűjteményével a XX. század eleji budapesti polgári élet hangulatát idézi. (szabad idézés a honlapról)                               

A Magyar Szecesszió Háza az Idegenvezetők Világnapja alkalmából 2020. február 20-21-22. napokon 10-17 óra között 1 000 Ft-os kedvezményes  belépőjegyet kínál állandó kiállításának megtekintéséhez.  www.magyarszecessziohaza.hu

A belépődíj tárlatvezetést nem tartalmaz.

A látogatáshoz a jelszó: „Idegenvezetők világnapja’’

www.antik-modern.hu

●  Az Antik-Modern Art Shop (1054. Budapest, Honvéd u.3.)

2020. február 20-21-22. napokon 10.00 - 17.00 óra között kedvezményekkel várja a látogatókat: a könyvek árából 10 % kedvezményt nyújt , a 20%- ot  régiségből.

●   A Szecesszió Kávéház (1054 Budapest Honvéd utca 3.) a Magyar Szecesszió Háza földszintjén, 2020. február 20-21-22. napokon 10.00 - 17.00 óra között az  Idegenvezetők világnapja alkalmából 20% kedvezményt nyújt a fogyasztásból.

facebook:  https://www.facebook.com/secessio/

 


 

Belváros-Lipótváros - Terézváros- Városliget - Zugló

Tárlatvezetések a Földalatti Vasúti Múzeumban

Anno 1896 

11.00 Utazz velünk a Millenniumi Földalatti Vasúton!
Az európai kontinens első földalatti vasútján, a Világörökség részén

…Balázs Mórnak köszönhető, hogy végül a Sugárúton lóvasút és villamosvasút helyett a kor legkorszerűbb földalatti vasútja épült meg. Méltó egy rohamosan fejlődő világvároshoz, mint amilyenné a millenniumi ünnepségek idejére vált Budapest. Ez a vasút, melyhez mintát Balázs Mór Londonban látott, alkalmasnak tűnt arra, hogy a Városligetbe tervezett nagyszabású kiállításhoz  szállítsa a közönséget. A kivitelezéssel a Siemens és Halske céget bízták meg. A munkálatokban szerepet kapott Wünsch Róbert budapesti vállalkozó, az építésvezető mérnök Vojtek Ödön volt. A villamos berendezéseket a Siemens Halske cég szállította, a kocsikat a Schlick Gyár készítette…

A földalatti vasút történetét bemutató állandó kiállítás mellett a látogatók megtekinthetik a BKV arcai című időszaki tárlatot is, amely  a fővárosi közlekedés forgalmi dolgozóinak – járművezetők, kalauzok, ellenőrök – munkájába enged betekintést.

Találkozó: 11 órakor a Földalatti Vasúti Múzeumban (Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül)

A tárlatvezetés időtartama: 30 perc

Belépőjegyek:
felnőtt: 350 Ft, diák, nyugdíjas 280 Ft
ingyenes: 6 év alatt, 70 év felett
fotó-, videójegy: 500 Ft

Létszám: 25 fő/ csoport

Regisztráció és információ: muzeum@bkv.hutelefonon: (1) 461-6500/11271 (Győrfi Judit)

 


 

Terézváros

13.30 Bolgárok nyomán a Terézvárosban I.

A Bajza utca 44.sz szecessziós épülete, Baruch Sámuel háza (1898, Bálint- Jámbor) ad otthont a bolgár identitás-megőrzés jelentősebb intézményeinek: Itt működik a Bolgár Országos Önkormányzat, a Bolgár Kutatóintézet, a Malko Teatro, magyarországi bolgár színház, a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola, a Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda és egy bolgár ételkülönlegességeket kínáló bolt, a Trákia Delikát.

Találkozó: 13.15- kor a Budapest, VI. Bajza utca 44.sz. ház előtt
A séta időtartama: kb. 60 perc
Az épületet és az intézményeket bemutatják: Németh Petra és Kupenova Tánya idegenvezetők
A sétán a részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a bolgaridegenvezetes@gmail.com e-mail címre lehet, legkésőbb 2020. február 17-ig.

 


 

Belső-Ferencváros

13.30 A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Szentfalva, Franzstadt, Ferencváros - a főváros IX. kerületeként
ismert városrész 600 éves múltját foglalja össze a Helytörténeti Gyűjtemény

A gyűjtemény közel hétezer fényképet, több száz képeslapot és térképet őriz, könyvtára több mint ezer kötetet számol. A városrész történetéről nem csak tárgyi emlékek vallanak – az intézmény vezetője filmvetítésekkel, helytörténeti vetélkedőkkel, kerületi sétákkal, a Ferencvárosi séták c. helytörténeti műsor http://www.kilenc.tv/gonczi_ambrus.html szerkesztésével, vezetésével hívja fel a figyelmet a városrész teremtett értékeire.     

Találkozó: 13.30-kor a  Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény udvarán (1092 Budapest, Ráday utca 18. Bejárat az Erkel utca 15. felől)

Időtartam: kb. 60 perc
A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményt igazgatója, „Budapestért” díjas helytörténész, muzeológus dr. Gönczi Ambrus mutatja be

Regisztráció: info@ferencvaroskalauz.hu max: 20 fő

Belépőjegy: ingyenes

 


 

Ferencváros

15.00 Üllői út - FTC- Fradi 
Fradi Múzeum látogatás és stadiontúra a zöld-fehérek megújult otthonában - A séta megtelt!

Minden a grundon kezdődött, a Tűzoltó utcában a Sturza gyár telkén. Itt rúgták a labdát, és űztek mindenféle sportot a Mester utcai gyerekek, a „Tizenegyek bandája”. Aztán az egész Ferencváros megmozdult, hogy legyen egy csapat, egy pálya, és legyenek rangadók. A nagy összefogás eredményeképpen 1899-ben dr. Springer Ferenc elnök megalapította a Ferencvárosi Torna Clubot. Üllői úti végleges otthonát, a Mattyók Aladár tervezte sportpályát, stadiont 1911-ben adták át. A 2014-ben Groupama Aréna néven felújított stadionban megnyílt Fradi Múzeum a zöld-fehérek, a Ferencváros ikonikus labdarúgó csapatának történetét idézi fel tárgyakon, stadion maketteken, sportereklyéken keresztül.

A séta során meglátogatjuk a Fradi Múzeumot és megtekintjük a stadionbelsőt.

Találkozó: 14.45-kor  a Groupama Aréna főbejáratál, a pénztáránál (1091 Budapest, Üllői út 129.)

A csoportot a recepciónál a túra vezetője fogadja, és vezeti körbe a Fradi otthonában, a Groupama Arénában.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából kedvezményes belépődíj: 800 Ft/2 fő, mely a múzeumlátogatást és a stadiontúrát is tartalmazza. (A kedvezményes múzeum belépőt minden 2. látogató után kell fizetni)

Időtartam:  kb 50 perc

A regisztráció lezárult.           

 


 

Unicum Ház

15.00 „ Das ist ein Unicum!” – 2015 óta Hungaricum 
Látogatás az Unicum Házba

A Soroksári út és vonzáskörzetében az Osztrák- Magyar Monarchia idején alapított gyárak, ipartelepek helyét napjainkban fokozatosan lakóparkok, irodaházak, loftok foglalják el. Ebben az újraformálódó környezetben régi korok tanújaként Zwack J. és Társai gyára ott áll, ahová 1892-ben települt.

Az Unicum Ház látogatása során végigkísérjük a világhírű márka történetét a Zwack család históriáján keresztül. A filmvetítés, a múzeumi terek és a régi lepárló megtekintése után - kizárólag 18 év feletti vendégeink számára a pincében lévő hordók egyikéből csapolt termékkóstolóra is sor kerül.

Találkozó: 14.45-kor az Unicum Házban (Bp. IX. Dandár utca 1. sz. múzeum bejárata)

A program indul: 15 órakor
A látogatás időtartama: 60 perc
A tárlatvezetést a Látogatóközpont munkatársai tartják.

A belépődíj egységesen (majdnem) félárú jegy:  1 300 Ft / fő – az Idegenvezetők Világnapja alkalmából. A megváltott jegy a teljes múzeumi programot és a kóstolót is tartalmazza. 18 év alatti vendégeknek az ár változatlan, azonban a túra nem tartalmaz kóstolót!

Létszám: max. 30 fő jelentkezését várjuk a termek és a pince befogadóképessége miatt

Belépőjegyüket előre megvásárolhatják az alábbi linken: https://zwack.jegy.eu/

A helyszínen jegyet váltani a maradék jegyek függvényében lehetséges.

 


 

15.30 Bolgárok nyomán a Ferencvárosban
Látogatás a Szt. Cirill és Szt. Metód Bolgár Pravoszláv Templomba és kápolnába

A XIX. században egyre több bolgár telepedett le a Magyarországon. A főváros piacára termesztettek kemény munkával, sajátos technikával zöldséget. Az élelmiszeriparáról, mezőgazdaságáról híres Ferencvárosban jöttek létre központi intézményeik és itt szentelték fel első, hitük szerint ortodox kápolnájukat. Az egyre gyarapodó közösségük számára később a főváros adott telket a Vágóhíd utcában egy új templom építésére. Az építkezés költségeit a magyarországi bolgárok fedezték. Templomuk 1931-ban épült fel. Árkay Aladár tervezte. Sajátos építészeti értéket képvisel.  Budapest egyetlen bizánci stílusú, alaprajzú épülete. Háromhajós, kupolás építmény. A híres szófiai Alekszander Nevszki székegyház és a bacskovói kolostortemplom mintáját követi. A bolgár ortodox egyház Közép- és Nyugat Európai egyházmegyéjének központja. Szent Cirill és Metód – nevét viseli, akik a bolgár egyház szentjei, a szláv írásbeliség megteremtői. Európa védőszentjei.

Találkozó: 15.30 - kor a Bp. IX. kerület Vágóhíd u. 15. sz. előtt
A templomot bemutatja Atanaszij Archimandrita, aki „beavatja” az érdeklődőket az ortodox szentély szimbolikájába is.
A látogatást vezetik: Németh Petra és Kupenova Tánya, idegenvezetők
A templomlátogatás időtartama: kb. 60 perc

Regisztrálni a bolgaridegenvezetes@gmail.com e-mail címre lehet, legkésőbb 2020. február 17-ig.

 


 

Budapest XIII. kerülete

Budapest Főváros Levéltára

1139 Budapest, Teve utca 3–5.

A főváros múltjának emlékeit őrzi a jelenkor egyik legkorszerűbb levéltári épülete a jövő generációi számára.

Budapest Főváros Levéltára több mint 36.000 iratfolyóméter iratanyagot őriz a 14. századtól napjainkig a főváros múltjára vonatkozóan. A legkorábbi oklevelünk 1300-ból származik. Irataink között található Pest és Buda 1703. évi privilégiumlevele, az egyik legnagyobb magyar építész, Ybl Miklós hagyatéka, Klösz György városfotói, pesti és budai tanácsülési jegyzőkönyvek 1686-tól, állami, egyházi és iskolai anyakönyvek, bírósági és közjegyzői iratok. A séta alatt a látogatók bekukkanthatnak raktárakba, munkaszobákba, láthatják munka közben az Állományvédelmi Főosztály munkatársait, akik digitalizálnak, restaurálnak, könyvet kötnek. www.bparchiv.hu

Virtuális séta: http://bfl.archivportal.hu/eleveltar/tour/hu_index.html

A programok ingyenesek.

 


 

13.00 – 14.30 Tematikus levéltári séta
Fókuszban a 70 éves Nagy-Budapest

1950. január elsején 7 kisvárost (Budafok, Csepel, Kispest, Pesterzsébet, Pestszentlőrinc, Rákospalota és Újpest) és 16 községet (Albertfalva, Békásmegyer, Budatétény, Cinkota, Mátyásföld, Nagytétény, Pesthidegkút, Pestszentimre, Pestújhely, Rákoscsaba, Rákoshegy, Rákoskeresztúr, Rákosliget, Rákosszentmihály, Sashalom és Soroksár) csatoltak a fővároshoz, ezzel megszületett a főváros mai formája. „Kis-Budapest” 1 millió 58 ezer fős lakosságát 531 ezer fővel gyarapította a „második városegyesítés”. Sokan Rákosi Mátyás megalomániájának gondolják a korábbinál kétszer nagyobbra – 207 km2-ről 525 km2-re nőtt Budapest megszületését, pedig a tervek már évtizedekkel korábban léteztek.

Találkozó: 13 órakor a BFL Levéltár előcsarnokában (1139 Budapest, Teve utca 3–5.)
A séta időtartama: 90 perc
A sétát vezeti: Ternovácz Bálint

Regisztráció: garamie@bparchiv.hu (max. 20 fő)

 


 

14.45 – 15.30 Tárlatvezetés A 20. századi budapesti fürdők villanófényben c. kiállításon - A séta megtelt!

A főváros gazdag hévízforrásaira épülő fürdőkultúrája, gyógyfürdői nemzetközi hírnévnek örvendenek és komoly idegenforgalmi vonzerőt jelentenek mind a bel-, mind a külföldi turisták számára. A kellemes időtöltés közepette nem is gondolnak arra a látogatók, hogy a fürdőknek is van történelme, amelyet a vizet egyáltalán nem kedvelő levéltári iratok őriznek. Milyen híres vendégek fordultak meg például a Gellért fürdőhöz tartozó patinás hotelben, vagy a kikapcsolódás, pihenés helyett milyen kellemetlenségeket kellett eltűrniük a fürdők vendégeinek? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat, ha ellátogat hozzánk és megtekinti a kiállítást.

Találkozó: 14.45-kor a BFL Levéltár előcsarnokában (1139 Budapest, Teve utca 3–5.)
A vezetés időtartama: 45 perc
A sétát vezeti: Csombor Erzsébet és Berzsenyi Anett
Regisztráció: garamie@bparchiv.hu, max. 10 fő

 


 

15.30 – 16.30 Tárlatvezetés a „Falba zárt sorsok” és a „Kasztner-vonat utasai” c. kiállításon - A séta megtelt!

A Falba zárt sorsok című kiállítás 1944-be viszi vissza a látogatót. A kalandos módon előkerült összeírási ívek fővárosi házak és lakóik sorsába engednek bepillantást a zsidók összeköltöztetése előtti pillanatban. A kiállítás másik részében magyar és svájci gyűjtemények, személyes dokumentumok és fotók alapján olyan fővárosi családok történetei elevenednek meg, akik egy mentőakció keretében, az úgynevezett Kasztner-vonattal menekültek el Magyarországról.

Találkozó: 15.30-kor a BFL Levéltár előcsarnokában (1139 Budapest, Teve utca 3–5.)
A vezetés időtartama: 60 perc
A sétát vezeti: Lukács Anikó és Sipos András
Regisztráció: garamie@bparchiv.hu (max. 15 fő)

 


 

Budapest XVI. kerülete

Rákosszentmihály

13.30 Szentmihályi séta: kocsma, templom, kilátó

A 800 éves múltú Rákosszentmihály központjában teszünk látványos körsétát, érintve több szép parkot a mai 16. kerületben. A települést a vendéglők falujának hívták, ezért körülnézünk az egykori Otthon kávéházban, és felidézzük a múlt századelő mulatságainak hangulatát. Útba ejtjük a hajdani zsinagógát, az evangélikus, a katolikus és a református templomot, egyikbe be is térünk. Érintünk több régi elemi iskolát, a volt községházát, Placid atya szülőházát és a víztárolót (lehetséges, hogy utóbbit megnyitják nekünk). Szétnézünk a budai panorámát nyújtó, 17 méter magas, attraktív új kilátóból a Reformátorok terén. Lépcsőzés nélkül is szép a kilátás a térről, ahol a neves reformátorok szoborcsoportja melletti kávézóban pihenünk meg. (A sétán egy vendéglőbe, egy kávézóba és egy templomba megyünk be, a többi épületet érintjük.)

Találkozó: 13.30 –kor a Corner's Pizzéria, az étterem előtt (1161 Bp., Rákosi út 112. József utca sarkán)

Megközelíthető az Örs vezér teréről induló 244-es és 144-es busszal, leszállás a József utcánál.

Útvonal: József utca 55.: emléktábla a volt zsidó imaház falán (2019) -  Hősök tere: volt községháza, ma ált. iskola (1915) – evangélikus templom (1934, Sándy Gyula) - Templom tér 3: Szent Mihály templom (1902 Módl, 1937 Szabó J.) – Béla u. 23.: elemi iskola (1909), ma kat. ált. iskola -  Rákóczi út 4/2.: Placid atya szülőháza (emléktábla, 2017) – Budapesti út 82.: református templom (Árkay Aladár, 1929) - Budapesti út 51.: Rákosszentmihályi víztároló (kívülről) - Havashalom park - Reformátorok tere (2017) – Reformáció emlékműve (R.Törley Mária, 2017) - Kertvárosi Kilátó (17 m,100 lépcső), kávézó és csúszdapark

A sétát vezeti: Benedek Ágnes helytörténész
A séta időtartama: kb. 150 perc
Regisztráció kötelező: kertvarosiidoutazo@gmail.com, max. 20 fő

Honlap - Facebook: Kertvárosi Időutazó

https://www.facebook.com/kertvarosiidoutazo/