Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 21. péntek BUDA

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 21. péntek BUDA

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 21. péntek BUDA

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 21. péntek BUDA 2020/02/11
Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 21. péntek BUDA 09:12

Kérjük figyelmesen olvassa el a sétákon, tárlatvezetéseken és egyéb programon való részvétel feltételeit. Regisztrálni az adott sétánál, programnál megadott e-mail címen vagy regisztrációs linken tud. Ahol még nincs fent a link, ott hamarosan pótoljuk. Fontos, hogy a séták Buda és Pest, azon túl pedig kerületi bontásban szerepelnek.

A 2020. február 20-21-22-23-i világnapunkon a megjelölt gyalogos sétáinkhoz a kulturált, városbarát turizmus előmozdítása érdekében egyszerűen kezelhető audioguide adó-vevő készüléket használunk.

Nincs hangoskodás! Az audioguide készülék segítségével idegenvezetőink normál beszédhangon mutatják be a látványosságokat, és vezetik a csoportot a séták színterén: szabadban, épületbelsőkben. A készülék hatótávolságának köszönhetően nincs lemaradás a sétán! Bátran fényképezhetünk, elidőzhetünk egy-egy szép épületrészleten.

Az audioguide készülékeket a TourGuideSystem.hu Kft. szolgáltatja. Az audioguide-készülékek használati díja 450 Ft/fő, melyet a séta helyszínén a jelentkezés során kell kifizetni a szolgáltatónak. Kérjük, hogy a 450 Ft-ot előre készítsék ki lehetőleg kis címletekben (50, 100, 200) címletekben és a helyszínen adják át a társaság munkatársának.

Kérjük, vegyék figyelembe ezt a költséget, amikor regisztrálnak, és a séta helyszínén jelentkeznek.

 

Budapest

Budai-hegység

Svábhegy

13.30 Galaxis-útikalauz csillagászokhoz
Csillagászati előadás és helytörténeti bemutató a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

Hogyan lesz valaki csillagász, hogyan dolgoznak valójában a csillagászok, miből áll a kutatás, mennyire sikeresek a magyar csillagászok - ezekre és az érdeklődők további kérdéseire is válaszokat kaphatnak az Idegenvezetők Világnapja alkalmából tartott programon résztvevők. Ennek során megmutatjuk Budapest legnagyobb csillagvizsgáló kupoláját és megismertetjük a csillagászok izgalmas munkahelyeit, munkáját.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont által létrehozott interaktív csillagászati élményközpont. Célunk, hogy a Világegyetem szépségét és a tudomány eredményeit elérhetővé tegyük mindenki számára.

Helyszín: Svábhegyi Csillagvizsgáló (1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 15-17)

Találkozó: 13.15- kor a középső kapu, homlokzat előtt

Megközelítés: a Széll Kálmán térről, a Várfok utcából induló 21-es (Csillebérc, KFKI felé) vagy 21A (Normafa felé) induló buszokkal. A buszokra felszállhatunk a Déli Pályudvarnál, az Alkotás úton is.

A 20-25 perces buszút után a 21/A busz végállomásától 5 perc sétával érjük el a Csillagvizsgálót, míg a 21-es busz közvetlenül a csillagvizsgáló Kutatói bejáratánál tesz le. Innen fél perc séta a Látogatói bejárat. https://www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu/kapcsolat/

A program: 13:30–kor indul
Időtartam: 1,2-2 óra

Előadó: Boldog Ádám, Rózsahegyi Márton, Szabó Olivér Norton, (a változtatás jogát a SCsv fenntartja)

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Svábhegyi Csillagvizsgáló programjának kedvezményes részvételi díja : 2400 / fő felnőtteknek, gyermekeknek, kisiskolásoknak és a kísérőiknek.

Regisztráció: https://www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu/esemenyek/

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSehnF5LQZXpT84LDYU6shh8HF3wsDDbUTn1LUlMy-K48DyFsg/viewform

A regisztrációs határidő: 2019. február 18., kedd 18 óra         

                                                        


Óbuda

Aquincum 

13.00 7000 éves üzenet - Az újkőkori világ emlékei Budapest vidékén

Az Aquincumi Múzeum időszakos kiállítása

A főváros első állandó lakóit a vonaldíszes kerámia népének élelemtermelő közösségei képviselték, akik Kr. e. 5450/5400 táján telepedtek meg környékünkön. Történetüket az edények díszítőstílusának változása alapján Kr. e. 5000/4950-ig követhetjük.

Az újfajta életformához társuló képzetekhez számos, számunkra titokzatos rítus kapcsolódott, amelyek a természetfeletti hatalmak jóindulatának megnyerésére irányulhattak. Mindezek néma tanúi többek között a ritka különleges ember- és állatformájú agyagszobrocskák és az emberarcokkal átlényegített edények, amelyek az egykori művészet remekei is egyben” (idézet az Aquincumi Múzeum kiállítás ajánlójából)

Találkozó: 12.45-kor az Aquincumi Múzeum pénztáránál (Bp. III. Szentendrei út 135. sz.)
A szakvezetést a kiállítást a kurátor, M. Virág Zsuzsa régész tartja
Időtartam: min. 45  perc 

A Turizmus Világnapja alkalmából az Aquincumi Múzeum eltekint a belépőjegy és a tárlatvezetés díjától.

A séta regisztrációja lezárult, azonban a létszám nem telt be, így várjuk Önöket a sétán, ha szeretnének csatlakozni.

Az 1894-ben megnyílt Aquincumi Múzeum folyamatosan kutatja és bemutatja a magyar főváros őskori, ókori és népvándorlás kori történetét.

A múzeum állandó és időszaki kiállításairól, kulturális programjairól, a Múzeum kiállítóhelyeiről tájékozódni a Múzeum honlapján www.aquincum.hu  lehet. 

Azok, akik a Graphisoft Parkot bemutató  sétára is regisztráltak, az Aquincumi Múzeum Záhony utcai kapujától megközelíthetik a Graphisoft Park fogadóépületét, a séta találkozó helyét.

 


 

14.00 Látogatás a Graphisoft Parkbanahol a fák a házak fölé nőnek és nincsenek autók az utakon

Változás: a péntekre hirdetett séta elmarad. Megértésüket köszönjük! A szervezők.

A Duna-parthoz közel, az Óbudai Gázgyár ipartelepén indult el húsz évvel ezelőtt egy különleges ingatlanfejlesztés, melynek eredménye a mai Graphisoft Park.

Bojár Gábor, az egyik legnépszerűbb építész tervezőprogramot, az  ArchiCad ® -et fejlesztő Graphisoft cég vezetője választotta ezt a csendes, vízparti környezetet, a Hajógyári –sziget északi csúcsával szemközti területet cége új központjának. Itt valósította meg a Szilícium-völgy magyar mását: azt a kutató-fejlesztő és oktató központot, ahol több világpiac-vezető informatikai cég  (Microsoft, SAP, Canon ), a gyógyszeripari Servier stb… világszínvonalú , környezetbarát, inspiráló munkakörnyezetben dolgozhat. Ahol az igazi piaci elvárásoknak megfelelően oktatják a jövő mérnökeit, kutatóit, szoftverfejlesztőit, üzletembereit, vállalkozóit.

A látogatáson alkalmunk lesz megismerni a Graphisoft Park „ars poeticáját”, alapgondolatát.  Megtapasztaljuk, milyen építészeti, tájépítészeti szempontok szerint formálódott a Park és környezete, kik az irodák, kutatólaboratóriumok bérlői, és mit jelent az Aquincumi campuson tanulni.

Sétánkon felkeressük a generátorházat, egyes épületek – a D épület, az Aquincumi Technológiai Intézet, a South Park, Start Up Ház, a Budapest Építészeti Nívódíjjal kitüntetett Fogadóépület -  látogatható tereit.

A Graphisoft Park ingatlanfejlesztési koncepciójáról Kocsány János, a Graphisoft Park vezérigazgatója tart előadást.

A Graphisoft Parkban kalauzol: Veress Dorottya, HR&Office Manager, üzemeltető, beruházó
Találkozó: 14.00-kor a Graphisoft Park Budapest, III. Záhony utcai főbejáratánál (I. kapu)
Megközelítése: http://www.graphisoftpark.hu/megkozelites

A sétát vezeti: Kacskovics Fruzsina építész, idegenvezető
Regisztráció: max. 20 fő
Regisztrálni a  fruzsina1945@gmail.com  e.mail címen lehet 2020. február 20-ig.

Ajánló:

Az Aquincumi Múzeum www.aquincum.hu őrzi azoknak a koroknak, kultúráknak az emlékeit, amelyekre a múzeum régészei bukkantak a Duna partjához közel települt Óbudai Gázgyár építkezésekor és két évtizede a Gázgyár ipartelepén kialakított Graphisoft Park ingatlanfejlesztése során.

 


 

Óbuda

Az Esernyős Óbuda Fő terén

Ajánló- egész évre

Óbuda Fő terén sétálva érdemes ellátogatni az Esernyősbe. A 2014 óta működő közösségi tér a kerületiek kedvenc szoborcsoportjáról kapta a nevét, Varga Imre Várakozók alkotását sokszor Esernyős lányoknak hívják, izgalmas története van, amit az információs pultban szívesen mesélnek el a betérő látogatóknak.

Az Esernyős nevéhez méltóan egyébként igazi ernyőszervezet, ahol több kerületi kiadvánnyal is lehet találkozni, digitális nomádként munkaállomást bérelni a közösségi irodában vagy estéről-estére élvezni a színes kulturális programkínálatot, koncertektől kezdve kiállításokon át a filmes és irodalmi rendezvényekig.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a hangulatos kávézó ajánlata közül érdemes megízlelni a különleges vegán desszerteket, házi készítésű finomságokat egy zamatos kávé mellett.

Lehet kicsit kalandozni is, felfedezni a belső tereket:

●  egész februárban Nádor Tibor festőművész látomásos színárnyalatokat felvonultató Képtáj című kiállítása ingyenesen látogatható az Esernyős Galériában, nyitva tartási időben, hétfőtől szombatig 10-20 óra és vasárnap 10-15 óra között   ●

Be lehet kukkantani az izgalmas belső udvarba is, ahová majd nyáron is muszáj lesz visszatérni, akár szabadtéri koncertekre, akár színházi előadásokra a varázslatos esti fények, árnyat adó fák alá, a mediterrán sajátos, óbudai hangulatába.

Az Esernyős egész évben – az Idegenvezetők Világnapja idején is – szeretettel várja a vendégeit. Mindenkori programjairól a honlapon, valamint az Esernyős Facebook oldalán (www.facebook.com/esernyos) tájékozódhatnak, Óbuda látnivalóit, attrakcióit pedig a www.visitobuda.hu oldalon tekinthetik meg részlet

 


 

Óbudai Múzeum

 

11:00 "Templomok a talpunk alatt"

" Az Óbudai Múzeum pincéjében látható állandó kiállítás a mai Fő téren állt két középkori templom történetét mutatja be. Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól 1343-ig királyi, majd a török időkig királynéi központ volt. A város középkori épületei azonban áldozatul estek a tatárok és a törökök pusztításainak, majd a Zichyek és a lakosság építkezéseinek. Így ezen épületek romjai nagyrészt a „talpunk alatt” rejtőznek. A tárlat ötletét is a múzeum pincéjében előkerült, az egykori Szűz Mária templomhoz tartozó két falmaradvány adta. A kiállítás – ásatási fotók és naplók, rekonstrukciós rajzok és néhány eredeti kőtöredék segítségével – e gótikus katedrális elődjének, a románkori Szent Péter templomnak is emléket kíván állítani, de egy mai térképre vetítve megismerkedhetünk a középkori Óbuda többi épületével is. Továbbá betekintést nyerhetünk „Vetus Buda” mecénása, Łokietek Erzsébet királyné (1305-1380) életébe is, aki fiától, Nagy Lajos királyunktól kapta ajándékba a várost és várát." ( az Óbudai múzeum kiállítás ajánlója) ) www.obudaimuzeum.hu

Időtartam: 60 perc

Tárlatvezetés: az állandó kiállítást a kurátor mutatja be

Találkozó: 10.45-kor az Óbudai Múzeumban (Budapest, III., Fő tér 1.sz.)    

Az idegenvezetők Világnapja alkalmából az Óbudai Múzeum eltekint a tárlatvezetés díjáról és egységes (50%-os) kedvezményes belépőjegyet nyújt: 400 Ft / fő

Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu  max: 25 fő

 


 

Óbuda – Krúdy-negyed

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

11.00 Protokoll és diplomácia

Az MKVM és a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös kiállítása igazi protokoll fogadáson keresztül ismerteti meg a látogatóval a protokoll különböző szakterületeit.

„Miközben a látogató végig vonul a vörös szőnyegen, Először katonai tiszteletadás fogadja, mely kizárólag magas rangú vendégeknek jár, minekután egy államfői rezidenciába érkezik Tovább haladva megtekintheti Budapest Főváros által adott, illetve kapott protokoll ajándéktárgyakat, majd csemegézhet a vendéglátás protokolljában a régmúlttól egészen napjainkig. Elképzelheti, milyen lehet egy nemes étkészlettel terített, elegáns díszétkezésen részt venni; megcsodálhatja többek között a királyi készletet a Parlamenti pohárszéken. A vallásprotokoll szekcióban megtekintheti például az első magyarországi pápalátogatás eddig ki nem állított relikviáit, majd megérkezik egy kiemelt nemzetközi sporteseményre… A múzeum ….valódi különlegességeket gyűjtött össze: ritkaságszámba menő magas rangú kitüntetések, különleges ajándékok, felbecsülhetetlen értékű muzeális darabok várják az érdeklődőket.” https://mkvm.hu/protokollesdiplomacia/

Találkozó: 10.50-kor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum előterében (Bp. III. Korona tér 1.)

A tárlatvezetés időtartama: 60 perc

A kiállítást bemutatja: dr. Török Róbert muzeológus-igazgatóhelyettes, a kiállítás kurátora

Belépőjegy: múzeumi belépő

Regisztráció: max. 30 fő – mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

 


 

Buda

Budavári Palota

Világörökségi rész 1987 óta

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma

10.00 Akik láthatták a tatárokat - Kána falu feltárása

Terei György régész előadása és tárlatvezetése az Árpád-kori Kána falu feltárásáról

Az Árpád-kori Kána falu feltárásai 15 évvel ezelőtt fejeződtek be. Az ásatás felszínre hozta Magyarország eddig feltárt legnagyobb és leggazdagabb tatárjárás előtti települését. A bemutató vetítettképes előadás része az ásatási eredményeket ismerteti, a második részben a kiállításban tekintjük meg az előkerült leleteket. Az érdeklődő komplex módon hallhat egyrészt a faluról, a házakról, a templomról, a sírokról, a leletekről másrészt az ásatás befejezése óta eltelt másfél évtized munkájáról.

Találkozó: 9.45 –kor a BTM Vármúzeumának jegypénztárában (a Bp. I. Budavári Palota E épületében- Az építkezések miatt a Múzeum bejárata az Oroszlános udvarral szembeni szárny bal sarkában található)

Az előadás helyszíne a BTM Gótikus terem

Időtartam: min. 60 perc

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a tárlatvezetés díja térítésmentes, a kedvezményes belépőjegy egységesen: 500 Ft/fő

Regisztráció: https://forms.gle/6tPFoh2hbUfULX3WA max.30 fő

Ajánló:

Tavaszi nagytakarítás Kánán - történelmi emlékeink védelmében

Tavasszal megismételjük a régészeti- természetjáró - környezetvédő sétánkat. Terei György régész kalauzolásában felkeressük a szabadon látogatható, ezért környezetében elhanyagolt kánai apátság romjait. Kitakarítjuk lomjaiból a környezetét.    

A természetjáró régészeti - takarító túra időpontjáról a Budapesti Történeti Múzeum honlapján hamarosan tájékozódhatnak. http://www.btm.hu/

 


 

16.00 70 éves Nagy-Budapest

A Budapesti Történeti Múzeum kutató munkáinak, ásatásainak köszönhetően egyre árnyaltabb képet kapunk fővárosunk létrejöttét – a 1873. évi Óbuda- Buda és Pest városok egyesítését- megelőző történetéről, a Duna vonzáskörében megtelepedett népekről és kultúrájukról. Különösen az utóbbi évtized és a jelenleg is zajló régészeti feltárások eredményeképpen egyre többet tudunk a budai királyi központ és környezetének történetéről, a budai, pesti városkapuk lebontása után fejlődésnek indult egykori külvárosok és végül az 1950-ben a fővároshoz csatolt peremvidékek történelméről: Nagy-Budapest kerületeit alkotó városrészek formáló erőiről, a városrészek helytörténeti értékeiről.

Fővárosunk évfordulója alkalmából rövid köszöntőt mond dr Végh András, a Budapesti Történeti Múzeum vármúzeumának régésze, főmuzeológusa

 


 

16.15 Budapest Fény és Árnyék. A főváros 1000 éves története”

”Előttünk egy város, amely a Duna két partján, az Alföld és a hegyek gyűrűjében fekszik. Hogyan alakult ki a római tartományi központ, Aquincum romjain a középkori Magyar Királyság fényes székhelye, majd pusztult el a török kori háborúk és ostromok során? Hogyan jutott el Pest, Buda, Óbuda az egyesülésig és vált Közép-Európa egyik leggyorsabban fejlődő metropoliszává a 19-20. század fordulójára? Hogyan döntötte romba a második világháború a békeidők nagyvárosát és hogyan formálódott Nagy-Budapest?...” A kiállítás az időrendet követve, a múzeum legfontosabb műtárgyait felsorakoztatva mutatja be Budapest történetét az antik előzményektől a rendszerváltásig (a Múzeum kiállítás ajánlója).

Találkozó: 15.45 –kor a BTM Vármúzeumának jegypénztárában (Budavári Palota E épületében. Az építkezések miatt a Múzeum bejárata az Oroszlános udvarral szembeni szárny bal sarkában található) 

Időtartam: min. 60 perc

A tárlatot vezeti: dr Végh András régész a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának állandó kiállításának kurátora

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a tárlatvezetés díja térítésmentes, a kedvezményes belépőjegy egységesen: 500 Ft/fő

Regisztráció:https://forms.gle/hJA2LG4v2PUPHUrM6 max.30 fő

 


 

Budai Várnegyed - Polgárváros

 

13.30 Múltidéző séta a Várnegyedben - a polgárváros északi kapujától a Szentháromság térig - A séta megtelt!

Főúri paloták, patinás polgárházak, vallási közösségek épületei mellett haladunk el, sorsdöntő történelmi események helyszínein járunk, de betekintést nyerünk a letűnt századok emberének mindennapjaiba is.

A Bécsi kapu tér patinás épületeinek bemutatásával kezdjük el sétánkat. A Várnegyed erődítmény rendszerének bemutatásával folytatjuk a Bástya sétányon./ az szerintem BABITS SÉTÁNY !!! Innen a Táncsics Mihály utcába jutunk, a középkori zsinagógához érkezünk. Megállunk Kossuth és Táncsics börtönénél és mesélünk az 2019.évi régészeti szenzációról. Megismerjük a szomszédos Erdődy Palota ( Zenetudományi Intézet) titkait és  a Vörös Sün Ház legendáit. Bekukkantunk a „Fortuna Fogadóba”, mely visszanyerte egykori díszeit. A Hess András tér  épületei mellett elsétálva érkezünk a Mátyás templomhoz és a Halászbástyához, ahol befejezzük múltidéző, történelmi sétánkat.

Találkozó: 13.15 -kor a Bécsi-kapu téren, a Budavári Evangélikus templom előtt

Útvonal: Bécsi-kapu tér - Babits Mihály sétány (kilátópont) - Táncsics utca (Táncsics Mihály utca 21–23. sz. telken lévő (ún. Mendel-zsinagóga), Zsidó Imaház -9. Kammerhof - 7. volt Erdődy Palota (barokk, 1750-1769. Nepauer Máté), az MTA Zenetudományi Intézete -  5 Koller Galéria –  Fortuna utca - Hess András tér – 3.  Vörös sün ház- Little Litea Budai Krónika Könyvesbolt - a Hilton új fogadó tere, liftje - Szentháromság tér - Mátyás-templom - Halászbástya

Időtartam: 2,5 óra épületbejárásokkal

A sétát vezeti: Tábi Márta idegenvezető 

A séta: ingyenes

A Táncsics utcai Zsidó Imaház belépti díja egységesen: 400 Ft/fő az Idegenvezetők világnapja alkalmából

A Zenetörténeti Múzeumba belépő jegy egységesen: 500 Ft /fő

Regisztráció: tabim@freestart.hu max 25 fő   

A sétához a Tourguide- készülék használati díja: 450 Ft/fő   

     


                               

17.00 A De la Motte-Beer-palota- a patikus háza

A PINCÉTŐL A PADLÁSIG- túra történelmi, építésztörténeti kalandozásra hívja a látogatót a Várnegyedben, a Dísz téren épült palota titkainak a felfedezésére. A kutatók - Bor Ferenc, művészettörténész és Holló Szilvia Andrea, történész - a restaurátorok, valamint Hajdi Márta építészmérnök gondos munkája nyomán megújult, Buda polgárvárosában épült páratlan értékű barokk ízlésben fogant épületegyüttest ismerhetik meg.

Különlegességét az adja, hogy az épületet – amelyben Buda másodikként alapított gyógyszertárát, az úgynevezett tábori patikát működtette Beer József Kajetán gyógyszerész – a tulajdonosa a pincétől a padlásig saját foglalkozása képére formálta.

A klasszikus patikusházban a földszinti üzletből nyílt az anyagraktár és a laboratórium, a pincében tartották a különböző gyógyvizeket, szeszeket, a gyógynövényeket a padláson szárították. Az üzletben mai értelemben vett kávéházi élet zajlott, ahol patikus és paciensei megvitatták a legmegfelelőbb gyógymódokkal kapcsolatos teendőket, tudnivalókat.

Találkozó: 16.45-kor a De la Motte - Beer-palotában (Bp. I. Dísz tér 15.)

A túra időtartama: 60 perc

Az épületismertetést tartja: Pölhös Ildikó idegenforgalmi menedzser, a De la Motte-Beer-palota létesítményvezetője

Belépődíj és tárlatvezetés kedvezményes díja egységesen: 1000 Ft/fő az Idegenvezetők Világnapja alkalmából.

Regisztráció: https://delamotte.jegy.hu/program/a-pincetol-a-padlasig-a-de-la-motte-beer-palota-bemutatasa-idegenvezetok-vilagnapja-114686  / max.30 fő

 


 

Krisztinaváros 

 

13.00 Palota a Krisztinavárosban

Az Áldásy-ház, az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum otthona

A Magyar Telecom székház modern épületének környezetéből szép klasszicista arányával, copf ablakrácsaival kitűnik a palota, amely 1953-tól otthona a magyar színjátszás történeti és kortárs emlékeit őrző intézménynek, benne a nyilvános szakkönyvtárral és a kutatókat fogadó helyiségekkel.

A ház Adam Clark, a Lánchíd és a Budavári Alagút tervezőjének emlékét is őrzi. E palotában élt feleségével, a tulajdonos Áldásy Antal budai városi előljáró lányával halála napjáig.

Belépve a palota eredeti boltíves kapuján, a kertben Kelemen László (1762-1814), az első magyar színjátszó társulat vezetőjének szobra látható. Az épületben őrzött gyűjteményi egységekről a honlapon https://oszmi.hu/ tájékozódhatnak bővebben.

Találkozó: 13.00 - kor az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum előtt (Budapest, I. Krisztina körút 57.)

Az Áldásy-palotában dr. Ács Piroska főmuzeológus, művészettörténész fogad és bemutatja a Színháztörténeti Intézet és Múzeum épületét és az ott zajló tevékenységet

A vezetés időtartama: kb. 90 perc

Belépőjegy: 1000 Ft/fő

A séta regisztrációja lezárult, azonban a létszám nem telt be, így várjuk Önöket a sétán, ha szeretnének csatlakozni.

 


 

Rózsadomb

15.00 Gül baba türbéje - A séta megtelt!

Sétánkon Buda török kori emlékét keressük fel, a Rózsadomb Dunára néző délkeleti lejtőjén álló Gül Baba türbéjét.  Az 1541-ben Budán meghalt bektasi dervis (harcos muszlim szerzetes) sírja fölé emelt sírkápolna az iszlám kultúra legtávolabb eső szent helye, egyetlen működő zarándokhelye a keresztény Európa területén. Sétánkon megismerkedünk a Rózsák atyjának is mondott legendás török dervis alakjával, a köré fűzött legendákkal. A helyszínen kialakított Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely muzeális terében megtekintjük a rend életéről és szokásairól rendezett kiállítást. Megismerjük a türbe évszázados történetét a 16. század közepétől egészen az előző évek felújítási munkájáig. A látogatás végén megcsodáljuk a duna-parti panorámát a türbe előtti teraszról. Ezután pár perces sétával a középkorias Gül baba utcán ereszkedünk le a domb aljára.

Találkozó: 14.45-kor  a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Török utcai könyvtára előtt, 1023 Budapest, Török utca 7-9. (az Irgalmasrendi Kórház főbejárata előtti kis téren)

Megközelíthető: 4, 6-os villamos, Margit híd, Budai hídfő megállója 17, 19, 41-es villamos, Lukács fürdő megállója

Útvonal: Frankel Leó út-  Gül baba utca - Turbán utca- Türbe tér - Gül baba lépcső, Frankel Leó út

A séta időtartama: 1,5 óra
A sétát vezeti: Ondrej Ildikó idegenvezető

A regisztráció lezárult.

 


 

Alhévíz és Felhévíz

 

Gyógyítás és egészségmegőrzés a Duna-partján
Séta a budai „fürdőkorzón”

Az egykor Alhévíznek és Felhévíznek nevezett budai városrészekben gyógyfürdők egész sora jött létre a mélyből feltörő termál- és gyógyvízkincsre épülve. A Gellért- Rudas- Rácz - Király – Szent Lukács-Gyógyfürdők- az Irgalmasok Veli bej fürdője - Császár–Komjádi Sportuszoda valóságos ’fürdőkorzót” alkotnak a Duna –partján.

Sétánkon az egykori török Kakas-kapu maradványát tekintjük meg és a közeli Király fürdő kiállító terét, udvarát, majd a Margit híd és az Árpád híd között épült két gyógyfürdőt látogatjuk meg.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek köszönhetően - a Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda épületkomplexumát is felkeressük, ahol helyi vezetőnktől tájékozódhatunk az ivókúraként alkalmazható gyógyvizekről is.

Majd az Irgalmasok Veli bej fürdőjét keressük fel, ahol Palotás Eszter építészmérnök mesél a török fürdő és a köré épített épületegyüttes történetéről.

Találkozó: 11.30 –kor a Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete előtt. (Bp. II. Bem rakpart 47. sz.)

Útvonal: Bem rakpart  -  Fő utca- Frankel Leó utca – Árpád fejedelem útja

Frankel Leó utca 17-19.: az Új Budai Irgalmasrendi Kórház (1903, Kiss ) – 25-29.sz/ Árpád fejedelem útja 5-6:: Szent Lukács fürdő ( BGYH)  - 48. a volt Népfürdő (1895, Ray Dezső) és a Malomtó, Molnár János - vizes barlang – 31-33.sz./ Árpád fejedelem útja 7.: az Irgalmasok Veli bej fürdője és épületkomplexuma 

A séta időtartama: min. 2 óra

A sétát vezeti: Elekes Andor idegenvezető

Közlekedés: BKV jegy vagy érvényes bérlet

A sétára regisztráció: bpfurdoi@gmail.com  max. 30 fő

Jelentkezni 2020.február 17. hétfő 15 óráig lehet

Figyelem: A jelentkezéskor kérjük, a (hivatalos) teljes nevüket adják meg és a személyi igazolvány vagy az útlevelük számát. A helyszínre azon okmányt hozzák magukkal, amellyel jelentkeztek a sétára. A rendezvény után személyi adataikat töröljük a rendszerünkből.

A kihangosító készülék használati díja: 450 Ft/fő

 

A séta következő állomása:

14.30 Az Irgalmasok Veli Bej Fürdője - épületismertető séta

Találkozó: 14.15-kor a fürdő előcsarnokában, kávézójában (Budapest, Árpád Fejedelem útja 7.)

A séta időtartama:,30 perc

A fürdő épületét: Palotás Eszter építészmérnök mutatja be

A szakvezetés: ingyenes

15.00-18.00 Fürdőélmény az Irgalmasok Veli bej fürdőjében (Bp II. Árpád fejedelem útja 7.)

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából 2020. február 21. pénteken a 15.00-18.00 óra között CSAK a meghirdetett fürdőzésre regisztrált max. 30 fő részére a belépőjegy: 1750 FT/fő  

Regisztráció: furdoelmeny@gmail.com max. 30 fő                                 

Figyelem:  a Séta a budai „fürdőkorzón” c. programra és a Fürdőélmény programra külön-külön szíveskedjenek jelentkezni, akkor is, ha mindkét programon részt kívánnak venni.

 


 

Újbuda

10.00 Látogatás az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár laktanyában

A sokak által Petőfi laktanyaként emlegetett sárga épületegyüttes a Budaőrsi úton, a sziklás Sas-hegy lábánál , IV. Károly honvéd gyalogsági laktanya néven kezdte meg működését. Az Üllői úti laktanyában ideiglenesen elszállásolt két új - a magyar királyi 29-es és 30-as gyalogsági – ezred számára 1912-ben kezdte építeni a Dr. Lipták és Társa nevű budapesti cég. A telken „ egy őrépület, három legénységi -, egy törzs-, négy raktár-, egy lőoktató épület, egy gyengélkedőház, egy fedett lovarda, hat istálló, egy patkolda, négy járműszin „ építési munkálatait kezdték el. Az új honvéd laktanyát 1916-ban adták át rendeltetésének. (Maczó Balázs kutatása alapján)

Látogatásunk alkalmával megismerjük a főváros kiemelt pontjain „turisztikai látványosságot” nyújtó 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, (Honvéd Koronaőrség, Honvéd Palotaőrség, Honvéd Díszzászlóalj és a Budapest Helyőrségi Zenekar) körletét.

Megtudjuk, hogyan formálódott Budapest helyőrsége Mária Terézia korától napjainkig, azt is, kik teljesítenek szolgálatot, kiket képeznek a laktanya falai között.

Megismerjük a világháborúkat megélt Budaörsi úti laktanya múltját és jelenét, bejárjuk az épületkomplexum tereit, köztük a díszkertet, és Nyáry Éva festőművész által adományozott a Magyar Szentkorona zománcképei-t is megtekintjük.

9:45- 10:00  csoport beérkezése a Petőfi laktanyába

10:00-10:30 32. Nemzeti Honvéd Díszegység statikus bemutató

10:30-11:00  32. NHD Budapest Helyőrségi Zenekar bemutatása

11:00-11:30 a Petőfi Sándor laktanya szoborpark megtekintése

11:30-12:00 a Magyar Szent Korona zománcképek festményeinek megtekintése

Találkozó: 9.30 - 9.45 között MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (1118 Budapest, Budaörsi út 49-53.) Budapest, XI. Töhötöm és Bonc utca sarkán lévő bejáratnál.

Regisztráció: petofilaktanya2020@gmail.com max. 30 fő 

Jelentkezési határidő: 2020. február 19. csütörtök 14.00 óráig 

Kérjük, a jelentkezéskor adja meg személyi adatait (nevét, fényképes igazolványszámát, amely okirattal a látogatáson részt vesz), amelyet a helyszíni  jelentkezéskor ellenőrizni fognak.

 


 

Újbuda - Hegyvidék

15.00 A Sion-lépcsőtől a Sas-hegyi Látogatóközpontig - A séta megtelt!

A Hegyalja útról a Sas-hegy oldalába vezet a lépcső, mely őrzi az 1892-ben alapított rend nevét. A Notre Dame de Sion nővérek 1930-ban megnyílt zárdaiskolájához vezetett, amely épületkialakításában és az oktatás színvonalában a kor legmodernebb iskolái közé tartozott. A megmaradt egyházi épülettömbbe 1954-ben az Arany János Általános Iskola és Gimnázium költözött, mely öko-iskolaként működik. 2005 óta az ELTE gyakorlóhelye. 2009 óta az MTA támogatásával indít reál-osztályt.

Sétánkon felkeressük az iskolát, amely a budai városkép meghatározó eleme: sárga impozáns tömege a Sas-hegy előterében mindenhonnan látható. Az Arany János nevét viselő iskolában Aszódi Judit igazgatóhelyettes kalauzolja a vendégeket.

Következő állomásunkon a Sas-hegy gyomrába ereszkedünk le. Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumát tekintjük meg Süle Bálint, az Obszervatórium munkatársa vezetésével.

Egy újabb lépcsőn felkapaszkodunk a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Látogatóközpontjába, ahol megismerjük a hegy kialakulását, nevének eredetét, természeti értékeit Vatai Anna, a látogatóközpont vezetője kalauzolásában.

A Kilátópontról, ha kedvez az idő, megláthatjuk a Mátra vonulatait, a Gödöllői-dombságot, a Visegrádi-hegységet , a váci Naszályt és Óbuda- Buda - Pest nevezetes épületeit a Duna, a körutak, sugárutak osztásában.

Találkozó: 14.45 órakor a Hegyalja úton, a Sion-lépcső buszmegállóban (Megközelítés: a 8 E jelzésű autóbusszal)

Útvonal: Hegyalja út, Sion – lépcső - Meredek utca 1. és 18. - Tájék u. 26.

A séta időtartama: 2,5 óra
A sétát vezeti: Vatai Anna, a Sas-hegyi Látogatóközpont vezetője

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából egységesen 700 Ft/fő a kedvezményes belépőjegy a Látogatóközpontba

Regisztráció: sashegy@dinpi.hu max. 30 fő

Kérjük, hogy az időjárásnak és a túrának megfelelő öltözékben jelenjék meg!

Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő

 


 

Budapest XII. kerülete

Farkasrét

10.00 Farkasréti temető

Sétánkat a Dr. Zelcsényi házaspár és több idegenvezető társunk emlékére ajánljuk

Igen szép környezetben, a Széchenyi-hegy lejtőjén, a Márton-hegy és a Sas-hegy között hozták létre 1894-ben a Farkasréti temetőt. Ma már a Németvölgyi út - Bürök utca - Hóvirág utca - Márton Áron tér - Érdi út határolta területig húzódik. Alsó (“régi”) és a felső (“új”) részét a Denevér utca választja el egymástól. A sírkertbe az egykori budai temetők - a 30-as években megszüntetett Tabáni, Vízivárosi és a 60 -as években bezárt Németvölgyi temető - , valamint a Kerepesi és Rákoskeresztúri temető több sírja került. 1903-ban a Vízivárosi katonai temető utódaként a sírkert délkeleti sarkában alakították ki a Farkasréti katonai temetőt. 1952-től a Farkasréti temető lett a régi politikai, egyházi, gazdasági és katonai elit, a tudós- és művészvilág temetkezési helye. Mai napig tudósok, egyházi személyek, sportolók, művészek: közéletünk kíválóságainak a végső nyughelye a sírkert.

Sétánkat a főbejáratánál álló Griffmadár szobortól (2008, Veres Kálmán) kezdjük, majd a Farkasréti temető alsó részét (Bartók-sírkert, régi sírboltok, Kodály-körönd és MTA-sírok) járjuk be, a „Művészparcella” (25) megtekintésével. A jobb oldali főút neves sírjainak érintésével térünk vissza a főbejárathoz.

Miközben megemlékezünk a magyar kulturális és tudományos élet jeles alakjairól, megfigyeljük a magyar síremlékművészet szép példáit is: Beck Ö. Fülöp, Borsos Miklós, Búza Barna, Horvay János, Kerényi Jenő, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Kő Pál, Medgyessy Ferenc, Melocco Miklós, Pátzay Pál, Schaár Erzsébet, Stróbl Alajos, Szervátiusz Tibor, Telcs Ede, Amerigo Tot, Varga Imre, Vilt Tibor és mások alkotásait.

Találkozó: 10 órakor a Farkasréti temető főbejáratánál (Bp. XII. kerület, Németvölgyi út 99.) A séta

Időtartama: kb. 2 óra.
A sétát vezeti: Szilágyi Rita, a Budapesti Temetkezési Intézet idegenvezetője.

Kérjük, hogy az időjárásnak megfelelően öltözzenek, kényelmes lábbelit vegyenek fel a túrához.