Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 21. péntek PEST

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 21. péntek PEST

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 21. péntek PEST

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 21. péntek PEST 2020/02/11
Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 21. péntek PEST 15:18

Pest

Világörökségi rész 1987 óta

Belváros-Lipótváros

13.00  és 15.00 Országgyűlési Könyvtár - A séta megtelt!

A látogatás során megtekintjük az Országházban található – Steindl Imre által tervezett – könyvtár varázslatos, két emelet magas olvasótermét. Megismerhetjük az intézmény múltját és jelenét, gyűjteményeit, a régi könyvkötészeti gépeket és a mai modern könyvtár működését. A könyvtár ablakából megcsodálhatjuk fa Várnegyed és a Duna-part látványát.

Találkozó: 15 perccel a sétakezdés előtt az Országház metró kijárathoz legközelebb eső sarkánál (Bp. V., Kossuth Lajos tér 1-3. XXV. kapu)

Útvonal: az Országház árkádsora, az Országgyűlési Könyvtár termei

A könyvtárban a vezetést az Országgyűlési Könyvtár munkatársai tartják.

A látogatást követően lehetőség van megtekinteni, megvásárolni az Országház Kiadó kiadványait.    http://orszaghazkonyvkiado.parlament.hu/

A szakvezetés időtartama: 60 perc

A belépés: térítésmentes

Regisztráció: latogatas@ogyk.hu  csoportonként max. 25 fő

Kérjük, hogy a jelentkezéskor tüntessék fel, hogy a három időpont (csütörtök, péntek, szombat) közül melyik napon kívánnak részt venni az Országgyűlési könyvtár tárlatvezetésén.

Jelentkezési határidő legkésőbb: 2020. február19. kedd estig

A regisztráció alkalmával kérjük, adja meg a nevét (ahogy a személyazonosításra való okmányában szerepel) és születésének dátumát. Kérjük, hozza magával azt az igazolványt. A könyvtárba való belépéskor az előírások értelmében a repülőterekhez hasonló biztonsági átvilágítás történik, szúró-vágó eszközt ne hozzanak magukkal.

 


 

Pesti Vigadó

17.00 és 18.00 Épületlátogatás a Pesti Vigadóban - A séta megtelt!

A klasszicista Duna-sor palotái közepén, a hajóhíd környezetében épült fel 1833-ban Pollack Mihály legszebb alkotása, a Redout. 1849 májusában Hentzi tábornok ágyútüzének áldozata lett. Porig égett. Helyén 1865. január 15-én nyílt meg Feszl Frigyes mór elemeket vegyítő, romantikus épülete, a Marschalkó János, Alexy Károly, Strobl Alajos szobraival, Lotz Károly és Than Mór freskóival díszített mai Vigadó. A II. világháború után a legnagyobb méretű újjáépítést követően a Pest és az ország történelmében, zenei életében meghatározó szerepet játszó épület 2014 óta ismét látogatható kulturális színtér.

A Pesti Vigadó szeretettel várja a gyönyörű belső terei, történelme és páratlan panorámája iránt érdeklődőket, akik felkészült idegenvezetők segítségével járhatják be az épületet.

Az épületismertető séták időpontjáról az alábbi linken tájékozódhatnak:
https://vigado.hu/programok/-/event/ps802t0l0df0dt0d0/1/75

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából 2020. február 21. és 23 között a látogatók FÉLÁRON válthatnak jegyet a sétákra, azaz egységesen 750 Ft/fő áron.

A vezetés időtartama várhatóan 60 perc

A csoport létszáma: max. 35 fő   

Találkozó: a séta előtt 15 perccel a Pesti Vigadó (Bp. V. Vigadó tér 2.) előcsarnokában, a jegypénztárnál                                              

A 17.00- kor induló csoport vezetője: Drescher Ferenc, a Vigadó helyi idegenvezetője.

Belépőjegyét előre is megvásárolhatja: az idegenvezető neve melletti linkre kattintva

A 2020.  február 21. péntek 17:00 órai vezetésre - Drescher Ferenc - jegyvásárlás

Az 18.00- kor indul csoport vezetője: Pancsik Károly, a Vigadó helyi idegenvezetője

Belépőjegyét előre is megvásárolhatja: az idegenvezető neve melletti linkre kattintva

A 2020. február 21. péntek 18:00  órai vezetésre  – Pancsik Károly - jegyvásárlás

Az Idegenvezetők Világnapja hétvégéjén kiállítások megtekintésére is van lehetőség. Az aktuális kiállítások az alábbi linken keresztül érhetőek el:
https://vigado.hu/programok/-/event/ps1t0l0df0dt0d1582369200000/1/75

 


 

Lipótváros

 

10.00-17.00 A Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítása (1054. Budapest, Honvéd u.3.)

Bedő Béla palotáját Vidor Emil az összművészet, az u.n. Gesamtkunstwerk jegyében tervezte 1903-ban, a belga Victor Horta első teljes art nouveau háza után hat évvel. Egyidőben a skót Mackintosh jeles összművészeti házával. 2003-ban a Magyar Szecesszió Háza Kft. vállalkozott arra, hogy az épület teljes körű felújításával visszaadja méltóságát az épületnek. Régi fényképek alapján sikerült rekonstruálni a pávafark-íves, fakeretes portált, kibontani a régi belső teret. Az egész ház homlokzata azóta olyan, mint Bedő úr idején volt - Benkovich Attila építésznek és Gerle János építészettörténésznek, a korszak első rangú szakértőjének köszönhetően.

A Magyar Szecesszió Háza korhű bútorok, dísztárgyak, festmények és használati eszközök gyűjteményével a XX. század eleji budapesti polgári élet hangulatát idézi. (szabad idézés a honlapról)

A Magyar Szecesszió Háza az Idegenvezetők Világnapja alkalmából 2020. február 20-21-22. napokon

10-17 óra között 1.000.- Ft-os kedvezményes  belépőjegyet kínál állandó kiállításának megtekintéséhez.  www.magyarszecessziohaza.hu   

A belépődíj tárlatvezetést nem tartalmaz.

A látogatáshoz a jelszó: „Idegenvezetők világnapja’’ 

www.antik-modern.hu

●  Az Antik-Modern Art Shop (1054. Budapest, Honvéd u.3.)

2020. február 20-21-22. napokon 10.00 - 17.00 óra között kedvezményekkel várja a látogatókat: a könyvek árából 10 % kedvezményt nyújt, a 20%- ot  régiségből.

●   A Szecesszió Kávéház ( 1054 Budapest Honvéd utca 3. ) a Magyar Szecesszió Háza földszintjén, 2020. február 20-21-22. napokon 10.00 - 17.00 óra között az  Idegenvezetők világnapja alkalmából 20% kedvezményt nyújt a fogyasztásból.

Facebook:  https://www.facebook.com/secessio/

 


 

12.30 Templomséta az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében - A séta megtelt!

Sétánkon először az államalapító I. István királyunk Szent Jobbját őrző és Árpád-házi szentjeinknek emléket állító Lipótvárosi plébániatemplomot látogatjuk meg, mely 1938-ban a kettős szentév alkalmával a 34. Eucharisztikus Világkongresszus eseményeinek a központja volt.

A Bazilika után Pest városfalán belül emelt Belvárosi Szent Anna-plébániatemplomot nézzük meg. Végül Pest történelmének tanúépületét, Szent Gellért püspök ereklyéjét őrző Belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia – templom megtekintésével zárunk a sétánk.

Találkozó: 12.15-kor  a Szent István Bazilika előtt (Bp. V. Szent István tér)

Útvonal: Szent István tér:  Szent István Bazilika (1851- 1905, Hild , Ybl, Kauser) - Hercegprímás utca - Erzsébet tér - Deák tér - Sütő utca - Szervita tér: Szent Anna templom (1725 – 1732,  Hölbling, Pauer) a Mária-oszloppal (1729)  - Kristóf tér -  Váci utca -  Piarista köz-  Március 15. tér

A séta időtartama:  kb. 2,5 óra.

A sétát vezeti: Botta Ádám idegenvezető és a Turistaangyal idegenvezető csapata                      

Regisztráció: turistaangyal@gmail.com   

A Tourguide készülék használati díja: 450 Ft/fő

 


 

Belváros-Lipótváros - Terézváros- Városliget - Zugló

Tárlatvezetések a Földalatti Vasúti Múzeumban

Anno 1896 

Gizella tér - Deák Ferenc tér- Váczi körút- Opera- Oktogon- Vörösmarty utca- Körönd-Bajza utca- Aréna út - Állatkert - Artézi fürdő 

11.00 Utazz velünk a Millenniumi Földalatti Vasúton!
Az európai kontinens első földalatti vasútján, a Világörökség részén

A Ferenc József Földalatti Villamos Vasút túlélte névadóját, a világháborúkat.

Eredeti utcabútoraitól idővel megvált: a vasút állomásaihoz vezető lépcsők fölé épített lejárócsarnokokat, köztük az impozáns Deák térit lebontották, helyükbe kőkorlátokat emeltek. A huzat ellen szélfogó ajtókat szereltek, és az állomásokra a peronőrők, jegykezelők számára fülkéket helyeztek el. Máig megmaradt a Schlick-gyárban készült vas tartószerkezet, a Zsolnay gyár készítette fehér- barna csempeburkolat, rajta a finoman keretezett állomásnév.

A Földalatti vonalát Buda-Óbuda-Pest egyesítésének centenáriumára (1973) a Mexikói útig meghosszabbították. A teljes 4,4 km-es vonal föld alá került. Az átépítés alkalmával kicserélték a biztosító berendezéseket is. Ekkor tért át a Földalatti a „jobbra hajts” közlekedésre.

1975 óta a földalatti Deák téri alagút szakaszában működő Múzeumban kiállított számos ipari, műtárgy a világ második, villamos berendezése okán a világ első földalatti vasútjának történetéről mesél.

A földalatti vasút történetét bemutató állandó kiállítás mellett a látogatók megtekinthetik a BKV arcai című időszaki tárlatot is, amely  a fővárosi közlekedés forgalmi dolgozóinak – járművezetők, kalauzok, ellenőrök – munkájába enged betekintést.

Találkozó: 11 órakor a Földalatti Vasúti Múzeumban (Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül)

A tárlatvezetés időtartama: 30 perc

Belépőjegyek: felnőtt: 350 Ft, diák, nyugdíjas 280 Ft, ingyenes: 6 év alatt, 70 év felett, fotó-, videójegy: 500 Ft
Létszám: 25 fő/ csoport
Regisztráció és információ: muzeum@bkv.hutelefonon: (1) 461-6500/11271 (Győrfi Judit)

 


 

Terézváros

14.00 Bolgárok nyomán a Terézvárosban II.
Bolgár Kulturális Intézet az Andrássy úton
Történelem és kultúra

Látogatásunk alkalmával bepillantunk a magyar-bolgár kulturális kapcsolatok és a bolgár főváros történetébe.

Az 1936. október 1-én nyitották meg a Bolgár Kulturális Intézetet a Pázmány Péter (ma Eötvös Loránd) Tudományegyetem Szláv Tanszékén. Az egyetemi hallgatóknak kívánt segítséget nyújtani a bolgár nyelv elsajátításában, a bolgár kultúra megismerésében és befogadásában. Az Intézet fennállása óta fáradhatatlanul igyekszik fenntartani és gazdagítani a bolgár-magyar kulturális kapcsolatokat.

Találkozó: 13.45 órakor a Bolgár Kulturális Intézetben (Bp. VI. Andrássy út 14.)
Az épületet és az intézményt bemutatják: Németh Petra és Kupenova Tánya idegenvezetők
Az épületlátogatás időtartama: kb. 60 perc
A programon a részvétel terítésmentes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a bolgaridegenvezetes@gmail.com e-mail címre lehet, legkésőbb 2020. február 17-ig.

 


 

16.00 A Magyar Állami Operaház - A séta megtelt!
Ybl Miklós, 1884
Épületlátogatás mini koncerttel 

A Magyar Állami Operaház épületében jelenleg felújítási munkálatok zajlanak. Az épületismertető séta így az épület elérhető terein keresztül vezet. Az épületlátogatást mini koncert zárja.

Gyülekező: 15.45 - kor az Operaház előcsarnokában ( 1061 Budapest, Andrássy út 22.sz.) Bejárat az épület bal oldaláról, a Dalszínház utca / Andrássy út sarka felől.

Indulás: 16.00-kor kordonoknál lévő táblától
Útvonal: az Operaház közönségforgalmi területei. 
(Az előcsarnok, a főlépcsőház, a Feszty Bár, a Vörös Szalon és a Királylépcső. A z Operaház nézőtere nem látogatható)

A séta időtartama: 30 perces

A sétát: az Operaház helyi idegenvezetője vezeti

Az Operalátogatás kedvezményes belépő jegye: 590 Ft, mellyel az épületben lévő csoportokkal együtt a Mini-koncertet is meg lehet hallgatni

A regisztráció lezárult.

Fizetési mód: a helyszínen kizárólag készpénzzel. Kérjük, készítse ki előre egy címletben a belépti díjat, hogy a vezetés indulása előtt fennakadások nélkül megválthassa a jegyét.

A résztvevők száma korlátozott. Kérjük, mielőbb jelezze részvételi szándékát.

Regisztrációja visszaigazolás után válik érvényessé.

 


 

Erzsébetváros

11.00 és 13:00 Bemutatkozik a Bélyegmúzeum

Kezdetként megismerkedhetünk a Rimanóczy Gyula tervei alapján készült épülettel.

Ennek során választ kaphatnak olyan kérdésekre, hogy hogyan került a szűk mellékutcákba a Pesti Postapalota és vele együtt a Bélyegmúzeum? Ahol megtudhatják hogyan lett a hétből nyolc… Ahol az épület tervezőjének tekintete kíséri figyelemmel a látogatókat… Ahol még a Zsolnay-gyár által készített falicsempe is perforált… mindezek mellett még sok más érdekességet megtudhatnak erről az egyedülálló épületről.

A séta után, a múzeum állandó kiállításában megtekinthetik a bélyegvilág legérdekesebb darabjait és megismerkedhetnek a bélyegkiadás történetével.

Vendégeink megnézhetik, meghallgathatják – a séta és a tárlatvezetés után - a „Magyar írók, költők szobrokon és bélyegeken” című vetítettképes előadást, melyben felfedezhetik, hogyan látják az ábrázolt személyt a szobrászok és a grafikusok.

Szeretettel várjuk Önöket programjainkra!

Találkozó: a Bélyegmúzeumban (Bp. VII. Hársfa utca 47.)

Az épületet bemutatja és a "Magyar írók, költők szobrokon és bélyegeken" című előadást tartja: Zombor Zoltán muzeológus

Regisztráció: iroda@belyegmuzeum.hu vagy telefonon a +36-1-342-3757-es számon.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Bélyegmúzeum eltekint a tárlatvezetés díjától.

Belépőjegy: http://www.belyegmuzeum.hu/

 


 

Józsefváros

Népszínház negyed

15.00 A Blahától a Telekiig a Népszínház utcán át - A séta megtelt!

A Blaha Lujza tértől indulva felfedezzük a Népszínház utcát. Megismerkedünk Józsefváros történetével. Beszélünk arról, kik éltek ebben a valamikor pezsgő, nyüzsgő utcában és környékén, és miért éppen itt telepedtek meg. A Népszínház utca két oldalán haladva megtekintjük az I. vh előtt és a két világháború között épült bérházakat, melyeket neves építészek: Vidor Emil, Lajta Béla, Freund Dezső, a Löffler fivérek, Révész- Kollár, Málnai - Haász, Fejér-Dános építőpáros terveztek. De megfigyeljük a házak világán túl az utca mai életét is.

Találkozó: 14.45 –kor a Budapest, VIII. Blaha Lujza téren a szökőkútnál.
Indulás: 15.00-kor
Útvonal: a Népszínház utcán át a Teleki térig
A vezetés időtartama: kb. 2-2,5 óra
A sétát vezeti: Danka Attila idegenvezető

A regisztráció lezárult.

A Tour Guide készülék használati díja: 450 Ft/fő

 


 

Külső- Ferencváros

10-00 Bemutatkozik a GUNDEL
„A múlt kötelez, a jövő követel tőlünk.” (Gundel Károly)

Hivatalos nevén a BKSZC Gundel Károly Szakképző Iskolája ma is a vendéglátóipari és idegenforgalmi szakképzés egyik legnagyobb intézménye. Elődjéhez, a Hubai utcai Vendéglátóipari Technikumhoz híven évtizedek óta minőségi szakoktatást- szakképzést - szakmai gyakorlatot nyújt a növendékeinek. Sok híres szakács, vendéglátó szakember sajátította el itt mesterségének alapjait. Tavaly a Gundel szakiskola a második helyen végzett a 39. Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyen– amelyet az iskola egykori igazgatója, Czubor János alapított szakács-, cukrász- és pincértanulók megmérettetésére. A magyar konyha, gasztronómia, vendéglátás kiemelkedő alakjának, Gundel Károlynak (1883 – 1956) a nevét viselő szakiskola idegenforgalmi szakembereket is képez az Üllői út – Ecseri út térségében működő intézményében. https://gundeliskola.hu/

Az iskola idegenvezető hallgatóinak kalauzolásában most megismerkedünk a Gundel Károly Szakképző iskolával és környezetével. A sétát az ikonikus Ecseri téri templomban kezdjük és az idén hatvan éves József Attila lakótelep környezetében sétálunk. Megnézzük a Szederinda éttermet, amely korunk egészségügyi és táplálkozás - problémáira keres megoldásokat. Végül megérkezünk a Gundel Károly Szakképző iskolába. Megismerkedünk az iskola történetével, örökös igazgatójának Czubor Jánosnak az alakjával, a Gundeles-hagyományokkal. Bekukkantunk a korszerű tankonyhákba, felszolgáló  termekbe, és belépünk az iskola látogatható tereibe.

Találkozó: 10 órakor a Külső-Ferencvárosi Szent Kereszt plébánia templom főbejáratánál (1091 Üllői út 145.)

A sétát a BKSZC Gundel Károly Szakképző iskola tanulói vezetik felkészítő tanárukkal, Gálné Országh Mária idegenvezetővel

A séta időtartama: min. 2 óra
A program ingyenes

Regisztráció: gundelivv2020@gundeliskola.humax. 30 fő             

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő 

 


 

Ferencváros

Unicum Ház

15.00 „Das ist ein Unicum!” – 2015 óta Hungaricum 
Látogatás az Unicum Házba - A séta megtelt!

A Soroksári út és vonzáskörzetében az Osztrák- Magyar Monarchia idején alapított gyárak, ipartelepek helyét napjainkban fokozatosan lakóparkok, irodaházak, loftok foglalják el. Ebben az újraformálódó környezetben régi korok tanújaként Zwack J. és Társai gyára ott áll, ahová 1892-ben települt.

Az Unicum Ház látogatása során végigkísérjük a világhírű márka történetét a Zwack család históriáján keresztül. A filmvetítés, a múzeumi terek és a régi lepárló megtekintése után - kizárólag 18 év feletti vendégeink számára a pincében lévő hordók egyikéből csapolt termékkóstolóra is sor kerül.

Találkozó: 14:45-kor az Unicum Házban (Bp. IX. Dandár utca 1. sz. múzeum bejárata)

A program indul: 15.00-kor

A látogatás időtartama: 60 percA tárlatvezetést a Látogatóközpont munkatársai tartják.
 

A belépődíj egységesen (majdnem) félárú jegy:  1.300 Ft / fő – az Idegenvezetők Világnapja alkalmából. A megváltott jegy a teljes múzeumi programot és a kóstolót is tartalmazza. 18 év alatti vendégeknek az ár változatlan, azonban a túra nem tartalmaz kóstolót!

Létszám: max. 30 fő jelentkezését várjuk a termek és a pince befogadóképessége miatt

Belépőjegyüket előre megvásárolhatják az alábbi linken: https://zwack.jegy.eu/

A helyszínen jegyet váltani a maradék jegyek függvényében lehetséges.

 

 


 

Budapest XIII. kerülete

Budapest Főváros Levéltára

 

A főváros múltjának emlékeit őrzi a jelenkor egyik legkorszerűbb levéltári épülete a jövő generációi számára.

Budapest Főváros Levéltára több mint 36.000 iratfolyóméter iratanyagot őriz a 14. századtól napjainkig a főváros múltjára vonatkozóan. A legkorábbi oklevelünk 1300-ból származik. Irataink között található Pest és Buda 1703. évi privilégiumlevele, az egyik legnagyobb magyar építész, Ybl Miklós hagyatéka, Klösz György városfotói, pesti és budai tanácsülési jegyzőkönyvek 1686-tól, állami, egyházi és iskolai anyakönyvek, bírósági és közjegyzői iratok. A séta alatt a látogatók bekukkanthatnak raktárakba, munkaszobákba, láthatják munka közben az Állományvédelmi Főosztály munkatársait, akik digitalizálnak, restaurálnak, könyvet kötnek.

A programok ingyenesek.

Honlap: www.bparchiv.hu

Virtuális séta: http://bfl.archivportal.hu/eleveltar/tour/hu_index.html

 


 

10.00 – 11.30 Tematikus levéltári séta - A séta megtelt!
Fókuszban a 70 éves Nagy-Budapest

1950. január elsején 7 kisvárost (Budafok, Csepel, Kispest, Pesterzsébet, Pestszentlőrinc, Rákospalota és Újpest) és 16 községet (Albertfalva, Békásmegyer, Budatétény, Cinkota, Mátyásföld, Nagytétény, Pesthidegkút, Pestszentimre, Pestújhely, Rákoscsaba, Rákoshegy, Rákoskeresztúr, Rákosliget, Rákosszentmihály, Sashalom és Soroksár) csatoltak a fővároshoz, ezzel megszületett a főváros mai formája.

„Kis-Budapest” 1 millió 58 ezer fős lakosságát 531 ezer fővel gyarapította a „második városegyesítés”. Sokan Rákosi Mátyás megalomániájának gondolják a korábbinál kétszer nagyobbra – 207 km2-ről 525 km2-re – nőtt Budapest megszületését, pedig a tervek már évtizedekkel korábban léteztek.

Találkozó: 10 órakor a BFL Levéltár előcsarnokában (1139 Budapest, Teve utca 3–5.)

A séta időtartama: 90 perc
A sétát vezeti: Garami Erika

Regisztráció: garamie@bparchiv.hu (max. 20 fő)

 


 

11.45 – 12.30 Tárlatvezetés A 20. századi budapesti fürdők villanófényben c. kiállításon - A séta megtelt!

A főváros gazdag hévízforrásaira épülő fürdőkultúrája, gyógyfürdői nemzetközi hírnévnek örvendenek és komoly idegenforgalmi vonzerőt jelentenek mind a bel-, mind a külföldi turisták számára. A kellemes időtöltés közepette nem is gondolnak arra a látogatók, hogy a fürdőknek is van történelme, amelyet a vizet egyáltalán nem kedvelő levéltári iratok őriznek. Milyen híres vendégek fordultak meg például a Gellért fürdőhöz tartozó patinás hotelben, vagy a kikapcsolódás, pihenés helyett milyen kellemetlenségeket kellett eltűrniük a fürdők vendégeinek? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat, ha ellátogat hozzánk és megtekinti a kiállítást.

Találkozó: 11.45-kor a BFL Levéltár előcsarnokában (1139 Budapest, Teve utca 3–5.)

A vezetés időtartama: 45 perc
A sétát vezeti: Csombor Erzsébet és Berzsenyi Anett

A programok ingyenesek.

Regisztráció: garamie@bparchiv.hu (max. 10 fő)

 


 

12.45 – 13.45 Tárlatvezetés a „Falba zárt sorsok” és a „Kasztner-vonat utasai” c. kiállításon

A Falba zárt sorsok című kiállítás 1944-be viszi vissza a látogatót. A kalandos módon előkerült összeírási ívek fővárosi házak és lakóik sorsába engednek bepillantást a zsidók összeköltöztetése előtti pillanatban. A kiállítás másik részében magyar és svájci gyűjtemények, személyes dokumentumok és fotók alapján olyan fővárosi családok történetei elevenednek meg, akik egy mentőakció keretében, az úgynevezett Kasztner-vonattal menekültek el Magyarországról.

Találkozó: 12.45-kor a BFL Levéltár előcsarnokában (1139 Budapest, Teve utca 3–5.)

A vezetés időtartama: 60 perc
A sétát vezeti: Lukács Anikó és Sipos András

A programok ingyenesek.

Regisztráció: garamie@bparchiv.hu (max. 15 fő)

 


 

Budapest XIV. kerülete

 Világörökség része  2002 óta

 

A Városliget kapuja ●  Hősök tere (1932)

2001.óta Nemzeti Emlékhely

15.00 Schickedanz – emlékséta - A séta megtelt!

A Városliget adott otthont a honfoglalás ezredik évfordulójára megrendezett ünnepségsorozatnak.

A Várból a Lánchídon át a Ligetig az (Sugárúton) Andrássy út szolgált az ünnepi promenád útvonalának. Az Andrássy út felől emelték az 1896. május 2-án megnyitott kiállításhoz vezető főkaput. Diadalívszerű építmény alatt egy hídon át lehetett a kiállítás hatalmas (520 ezer négyzetméter) területére jutni. A díszkapu előtt a Gloriette-kútház állt, ennek jobb oldalán a frissen avatott Műcsarnok, Schickedanz Albert alkotása.  Az új épülettel szemben felállították a Rotundát, benne a Feszty-körképet a honfoglalásról. 1906-ra itt épült fel a Szépművészeti Múzeum a Schickedanz-Herzog építésziroda tervei alapján.

Az Andrássy út végi teresedés csak 1932-ben kapta a mai Hősök tere nevét. Addigra ligetes jellegét elvesztette, folyamatosan formálódott. Mai arculata – a Schickedanz Albert, Herczog Fülöp, Zala György által megtervezett Millenniumi oszlop és szoborcsoportjával, a teret két oldalt lezáró múzeumokkal, valamint a Hősök Emlékkövével - az Andrássy út történelmi környezeteként 2002 óta a Világörökség része.

Találkozó: 14.45-kor a Hősök terén, a Millenniumi Földalatti lejáratánál

A séta időtartama: kb. 2,5 óra
A sétát vezeti: Kerepesi Mária idegenvezető

Belépő jegy: 1.600 Ft/fő.  Kérjük, hogy az összeget 1000, 100, 200, 500 Ft-os címletekben előre készítsék ki.

A Szépművészeti Múzeum az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a séta résztvevői számára 50 %-os, kedvezményes (1.600 Ft/fő) belépőjegyet nyújt, mellyel a sétán a csoport megtekintheti a múzeum földszinti (Márvány, Reneszánsz, Román), csarnokait a séta után pedig ugyanezzel a jeggyel a Múzeum állandó kiállításait egyénileg, tárlatvezetés nélkül megnézheti. 

Regisztráció:  mariakerepesi@gmail.com, max. 25 fő

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő

 


 

Szépművészeti Múzeum

15.00 Remekművek remek válogatásban - A séta megtelt!

Tárlatvezetés a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításában az Európai művészet 1250-1600  c. kiállítási egységében   

A három évig tartó felújítást követően újranyitott Szépművészeti Múzeum Régi Képtára új koncepcióban mutatja be az európai művészetet 1250 és 1600 között. A majd 400 műtárgy között túlnyomó többségben vannak a festmények, a bemutatott anyagot azonban számos más művészeti ág alkotása: szobrok, metszetek, kerámiatárgyak és ötvösművek gazdagítják. A különböző iskolák, korok és műfajok olyan festőóriások művein bontakoznak ki, mint Raffaello, Correggio, El Greco, Memling, Bruegel vagy Cranach.

A tárlatvezetésen az érdeklődők a gótika, a reneszánsz és a barokk művészet emlékeinek bemutatásával nagy ívű időrendi áttekintést kapnak az európai festészet történetéről. https://www.szepmuveszeti.hu

Találkozó: 14.45 - kor a Szépművészeti Múzeum előcsarnokában. (Budapest, XIV. Dózsa György út 41.)

A tárlatvezetés indul: 15 órakor.  Akkorra kérjük, vásárolják meg a belépőjegyüket.
A vezetés időtartama: 60 perc

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a tárlatvezetési díjat a múzeum elengedi és egységesen 1.600 Ft / fő    50%-os kedvezményes belépőjegyet nyújt.

A regisztráció lezárult!

 


Városliget

10.00 A Millennium Háza

A Liget legrégibb, ma is álló épülete, a korábban Olof Palme Házként ismert Millennium Háza, eredetileg az 1885. évi Országos Általános Kiállítás Műcsarnokaként épült, Pfaff Ferenc tervei szerint. A külső homlokzat valóságos szabadtéri Zsolnay-bemutatóteremként sorakoztatta a pécsi gyár akkori termékpalettáját. A mintegy 2500 darab festett kerámia dísz jelentős károkat szenvedett az épület hosszú hányattatása során. A két évig tartó rekonstrukció keretében a homlokzat műemléki igényességű restauráláson esett át, melynek eredményeként az eredeti látvánnyal egyező szépségű ékszerdoboz született. A Millennium Háza báját a mintegy 1500 tő virággal ékes Rózsakert emeli ki.

Találkozópont: 9.45-kor a Millennium Háza főbejáratánál, a Rózsakertben (Bp. XIV. Olof Palme sétány 1.)

Időtartam: 60 perc

A háztörténeti sétát vezeti: A Millennium Háza munkatársai

Belépő: a sétákon való részvétel díjtalan

Regisztráció: előzetes regisztráció nem szükséges. (Egy-egy csoportban 40-50 fő fogja hallani fizikailag a vezetőt.)

 


 

Budapest XX. kerülete

Pesterzsébet

11.00 A 150 éves Pesterzsébet - A séta megtelt!

Pesterzsébeti sétánk során először az immár 113 éves szecessziós Városháza Nagytermét tekintjük meg. Ezután a Pesterzsébeti Múzeumba megyünk, ahol megismerkedünk az idén 150 éves település és lakosságának történetével. Ezután ellátogatunk a Gaál Imre Galériába.

Sétánk utolsó állomásaként - 13.45 tájban - az Árpád-házi Szent Erzsébet Főplébániatemplomban megismerkedünk a festőművész, grafikus, iparművész Nagy Sándornak (1868-1950), a Gödöllői Szecessziós iskola mesterének lenyűgöző alkotásaival.

Találkozó: 10.50-kor a Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal, Városháza főbejárata előtt (1201 Budapest Kossuth Lajos tér 1.)                                               

Megközelíthető a Bp. IX. Boráros tértől induló 23-as busszal vagy a Határ úttól a 66-os busszal Pesterzsébet Városközpont megállóig

Útvonal: Városháza (11 órakor) – Pesterzsébeti Múzeum (11.45) -  Gaál Imre Galéria - Árpád-házi Szent Erzsébet – főplébániatemplom (kb. 13.45)

Kossuth Lajos tér 1.; Kossuth-szobor -  Városháza (1906,szecessziós), a dísztermében Rátkay Endre (1928-2011) Szinopszis című monumentális műve, 1956 -  Baross u. 53.: Pesterzsébeti Múzeum (Bocsák-villa):  Neményi Lili  emlékszoba;  Állandó Helytörténeti Kiállítás; Nagy Sándor és az Árpád-házi Főplébániatemplom c. időszaki kiállítás  - Kossuth Lajos utca 39.: Gaál Imre (1922-1964)  Galéria, benne Tóth Menyhért (1904-1980) emlékkiállítása  - Szent Erzsébet tér:  Anyák szobra (1933): Árpád-házi Szent Erzsébet-főplébániatemplom (1909, Bánszky Mihály, Nagy Sándor freskói, üvegablakai, szárnyas oltára ) www.pesterzsebetimuzeum.hu

A város-és művészettörténeti sétát vezetik: D. Udvary Ildikó múzeumigazgató, történész-művészettörténész, főmuzeológus, Skaper Brigitta  történész, néprajzos muzeológus, Tóth Anita irodalomtörténész, színháztörténész, muzeológus

A séta időtartama: 3 óra

Regisztráció: info@pesterzsebetimuzeum.eu, max.30 fő

 


 

1987 óta Budapest Duna-parti látképe a Világörökség része

18.00 Esti hajós városnézés a MAHART PassNave Kft. BUDAPEST hajójának a fedélzetén

Útvonal: Vigadó tér- Margit híd- Lágymányosi (Rákóczi) híd- Vigadó tér

Beszállás: 17.30 órától a Vigadó téri hajóállomás 5. sz. MAHART- kikötőjénél

Indulás:  18 órakor

Érkezés:  19 órakor a Vigadó téri hajóállomásra

A hajózás időtartama: 60 perc

Az élő magyar nyelvű városnézést dr. Lengyel János idegenvezető tartja 

A hajón büfé áll a vendégek rendelkezésére.

Az Idegenvezetők Világnapjának rendezvénye alkalmából a kedvezményes hajós városnézés ára egységesen  800 Ft/fő (a 2 év alatti gyermekek számára ingyenes regisztrációs jegy váltandó). Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a hajós városnézésen részt venni a kedvezményes jegy előzetes megvásárlásával lehet két módon:

A jegyét megválthatja személyesen a Nemzetközi Hajóállomás jegypénztárában (1056 Budapest, Belgrád rakpart), mely hétfőtől péntekig: 09: 00 - 17:00 között tart nyitva, február 21-én pénteken 17.45-ig (szombat és vasárnap zárva), vagy a MAHART PassNave Kft. webshopjában történt vásárlással 2020. február 20-ig Idegenvezetők Világnapja 2020„  -  jelszóval.

Mivel a Vigadó téri hajóállomás MAHART-jegypénztára zárva tart a téli hajózási időszakban, a MAHART PassNave Kft. alkalmi pénztárt nyit a Budapest hajó fedélzetén, ahol az indulás előtt 30 perccel - korlátozott számban, az át nem vett jegyek függvényében – megválthatják a jegyüket azok is, akik az utolsó pillanatban választják az esti hajózási programunkat. www.mahartpassnave.hu

Kellemes szórakozást kívánunk! https://b2c.mahartpassnave.hu/mahartweb/