Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 22. szombat BUDA

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 22. szombat BUDA

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 22. szombat BUDA

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 22. szombat BUDA 2020/02/12
Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 22. szombat BUDA 10:45

Bemutatkozik a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium

 

Az Idegenvezetők Világnapján és az évközi turisztikai rendezvényeinken évek óta lehetőséget teremtünk a szakiskolák hallgatóinak, hogy az oktatás keretében tanult ismereteiket bemutathassák a vendégeknek. Igazi munkakörnyezetben szembesüljenek az idegenvezetés  szakmai és „embert próbáló” elvárásaival.

Az idei világnapon a szombati programjaink között az idegenvezetés tantárgy kötelező vizsgafeladatai közül kettő sétát tartanak és két tematikus sétát mutatnak be szaktanáruk, Szántó Ágnes idegenvezető felkészítésével:

10 órakor a Városligetben
10.30-kor a budai polgárvárosban
11 órakor Budán, a Rózsadomb és Felhévíz városrészben
11.órakor a Király utcában 
13.30-kor a Hősök terén

Köszönjük szépen a séták helyszínén található intézmények támogatását a séta megvalósításában.

Fogadják szeretettel a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium hallgatóit és küldjék el nekünk észrevételeiket a sétáikkal kapcsolatban.

https://www.szamalk-szalezi.hu/kepzesek/idegenvezeto/

 


 

Kirándulás a Budai-hegyekben

Hűvösvölgy ● Széchenyi-hegy • Gyermekvasút

 

10.00 Utazás a világ leghosszabb gyermekvasút-vonalán és természetjárás a budai hegyekben - A séta megtelt!

"A Guinness World Records (GWR) Rekordok Könyve szerint a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a világ leghosszabb olyan vasútvonala (11,7018 kilométer), amelyen a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el." (2015)

Találkozó: 10.00 órakor a Hűvösvölgy BKV végállomáson az újságosbódé mellett

Megközelíthető a Széll Kálmán térről induló 56, 56A, 59B, 61 jelzésű villamossal.

Útvonal: utazás vonattal Hűvösvölgy – Hárshegy – Szépjuhászné – Vadaspark mh. – Jánoshegy – Virágvölgy, majd természetjárás a Szent Anna kápolna – Normafa – Svábhegyi Fogaskerekű (1874, Cathry Szaléz Ferenc) 

A túra első részében a Hűvösvölgy Gyermekvasutas Otthonba nézünk be. Megtudjuk, kik lehetnek gyermekvasutasok és milyen szolgálatot teljesíthetnek.

Az otthon közelében Vinis Gyulával, a vontatási telephely nyugdíjas műszaki vezetőjével bejárjuk a vontatási telepet, más néven a fűtőházat. Megismerjük a kisvasút járműveit. Betekintünk a gyermekvasutas múzeumba. https://gyermekvasut.hu/muzeum/

Hegyek-völgyek között’’ zakatolunk tovább. Miközben felfedezzük a budai hegyek állat- és növényvilágát, hallunk a Gyermekvasút környékének turisztikai látnivalóiról és megismerjük a Gyermekvasút történetét.

A természetben gyalogolunk tovább. Elsétálunk a Szent Anna kápolnához, a Normafához és az idén 146. éve közlekedő Fogaskerekű Svábhegyi végállomásáig.

A séta végén a Fogaskerekű vasúttal a Városmajorig, vagy a 21 és 21A jelzésű autóbusszal a Széll Kálmán térig lehet utazni.

A túra időtartama: kb.3 óra

A programot és a túrát vezetik a Gyermekvasút képviseletében:

Lévai Imréné (Anikó néni) nyugdíjas pedagógus és Vinis Gyula a vontatási telephely nyugdíjas műszaki vezetője-mindketten gyermekvasutas nemzedékek oktatói, nevelői.  

A viteldíj a Gyermekvasúton: 800 Ft/fő (felnőtt), 400 Ft/fő (6-18 éves korig) https://gyermekvasut.hu/dijszabas/

A belépődíj a gyermekvasutas múzeumba: 100 Ft/fő 

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!  

Regisztráció: idvez.gyermekvasut.2020@gmail.com, max. 30 fő

Kérjük, hogy az időjárásnak és a természetjárásnak megfelelő, kényelmes öltözetben jelenjen meg a túrán!

Az Idegenvezetők Világnapja idején és egész évben várja a kirándulókat, a természet kedvelőit, a kisvasutak rajongóit a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútja

http://www.gyermekvasut.hu
https://www.facebook.com/gyermekvasut

 


 

Budai-hegység

Svábhegy

 

13.30 Galaxis-útikalauz csillagászokhoz

Csillagászati előadás és helytörténeti bemutató a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

gyermekprogram-  óvodásoknak és kisiskolásoknak

Tudjátok-e, hogyan lesz valakiből csillagász, hogyan dolgoznak igazából a csillagászok, miből áll a kutatás, mennyire sikeresek a magyar csillagászok ? – ezekre és a Ti kérdéseitekre adunk választ a Svábhegyi Csillagvizsgálóban.

Megnézhetitek Budapest legnagyobb csillagvizsgáló kupoláját és megmutatjuk a csillagászok izgalmas munkahelyeit, munkáját.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Svábhegyi Csillagvizsgáló programjának kedvezményes részvételi díja gyermekek, kisiskolások és kísérőik számára: 2400/fő

Regisztráció: : https://www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu/esemenyek/

A regisztrációs határidő: 2019. február 18., kedd 18 óra

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSehnF5LQZXpT84LDYU6shh8HF3wsDDbUTn1LUlMy-K48DyFsg/viewform

 


 

Óbuda

 

11.00 In memoriam Varga Imre (1923-2019) 
Séta Óbuda köztéri szobrai között

Sétánkon Óbuda központjában, a hajdani Zichy-kastély és a Fő tér környezetében emelt szobrok történetével ismerkedünk meg. A vallási fogantatású Szentháromság-szobortól indulunk és érkezünk a Fő tér és Laktanya utca „profán” sarkára, a „Várakozók”Esernyős lányokhoz”. Innentől kezdve tudjuk „időben és térben”elhelyezni Varga Imre művészetét Óbuda központja és e központ szobrainak művészeti közegében.  Igy jutunk el a szobrászművész Gyűjteményes kiállításához. Itt Megemlékezünk a világszerte ismert szobrászművészről, akinek műveihez pl. a Dohány utcai zsinagóga kertjében álló Emanuel Emlékfához vagy a római Szent Péter Bazilika Magyarok Nagyasszonya kápolnához sokan zarándokolnak és csodálják meg Szűz Máriának „koronáját” országát ajánló Szent István királyunk alakját. Ugyanígy sokan méltatják a mester Radnótiról készített szobrát.

A múzeumban megismerkedhetünk Varga Imre több száz szoborból álló műveinek világszerte ismert és elismert gyűjteményével, azok kisplasztikai modelljeivel és egész alakos szobraival .

Találkozó: 10.45-kor a Szentháromság-szoborcsoport előtt (Bp. III. Szentlélek téren, az Óbudai Múzeummal szemben) 

Útvonal: Szentlélek tér (Szentháromság-szobor, 1740, 2000) -  Fő tér (Szindbád, a hajós a szobra, 2013, Szanyi Péter),  Harrer Pál (1829-1914), Óbuda első polgármesterének a szobra  - Kórház utca id. Ugray György Óbuda szobra (2019) – a  Laktanya utca sarkán:  Várakozók (1986, Varga Imre)

Laktanya utca 7.: a Budapest Galéria Varga Imre Gyűjteménye

A séta időtartama: min. 90 perc

A sétát vezeti és Varga Imre művészetét, gyűjteményes kiállítását bemutatja Tunkli Ádám tárlatvezető

Belépőjegy, tárlatvezetés díja: az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Budapest Galéria Varga Imre Gyűjteménye eltekint a belépőjegy és a tárlatvezetés díjától

Regisztráció: vargaseta2020@gmail.com, max.25 fő   

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő

 


 

Az Esernyős Óbuda Fő terén

Ajánló- egész évre

 

Óbuda Fő terén sétálva érdemes ellátogatni az Esernyősbe. A 2014 óta működő közösségi tér a kerületiek kedvenc szoborcsoportjáról kapta a nevét, Varga Imre Várakozók alkotását sokszor Esernyős lányoknak hívják, izgalmas története van, amit az információs pultban szívesen mesélnek el a betérő látogatóknak.

Az Esernyős nevéhez méltóan egyébként igazi ernyőszervezet, ahol több kerületi kiadvánnyal is lehet találkozni, digitális nomádként munkaállomást bérelni a közösségi irodában vagy estéről-estére élvezni a színes kulturális programkínálatot, koncertektől kezdve kiállításokon át a filmes és irodalmi rendezvényekig.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a hangulatos kávézó ajánlata közül érdemes megízlelni a különleges vegán desszerteket, házi készítésű finomságokat egy zamatos kávé mellett.

Lehet kicsit kalandozni is, felfedezni a belső tereket:

●  egész februárban ingyenesen látogatható az Esernyős Galériában Nádor Tibor festőművész látomásos színárnyalatokat felvonultató Képtáj című kiállítása, nyitva tartási időben, hétfőtől szombatig 10-20 óra és vasárnap 10-15 óra között  ●

Be lehet kukkantani az izgalmas belső udvarba is, ahová majd nyáron is muszáj lesz visszatérni, akár szabadtéri koncertekre, akár színházi előadásokra a varázslatos esti fények, árnyat adó fák alá, a mediterrán sajátos, óbudai hangulatába.

Az Esernyős egész évben – az Idegenvezetők Világnapja idején is – szeretettel várja a vendégeit. Mindenkori programjairól a www.esernyos.hu honlapon, valamint az Esernyős Facebook oldalán (www.facebook.com/esernyos) tájékozódhatnak, Óbuda látnivalóit, attrakcióit pedig a www.visitobuda.hu oldalon tekinthetik meg részlet

 


 

Óbudai Múzeum

 

11.00 „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád”

A kiállítás a 19. században Sziléziából Óbudára érkező Lazetzky család történetét mutatja be: hogyan asszimilálódtak, Lazetzky Márton miként indította el építőmesterként a vállalkozását, amelynek segítségével egzisztenciájuk és társadalmi szerepük megnövekedett, illetve később gyermeke, Lazetzky Rezső és unokája, Lazetzky Stella hogyan léphettek művészeti pályára. A tárlaton bemutatott család Bán István textilművész személyével gazdagodott, aki 1953-ban vette el feleségül Stellát.”„…  (a múzeum kiállítás ajánlója) www.obudaimuzeum.hu

Találkozó:  10.45-kor az Óbudai Múzeumban (Budapest, III., Fő tér 1. sz.)

Időtartam: 60 perc

Kurátori tárlatvezetés az időszaki kiállításon

Az idegenvezetők Világnapja alkalmából az Óbudai Múzeum eltekint a tárlatvezetés díjáról és egységes (50%-os) kedvezményes belépőjegyet nyújt: 400 Ft / fő

Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu, max: 25 fő

 


 

Óbuda- Újlak 

 

12:00 Séta a Bécsi út két oldalán - Újlak és Óbuda városrészekben és az Óbudai Promenádon

Sétánkat a történelmi Újlakot és Óbudát határként elválasztó Nagyszombat utcától kezdjük, az Óbudai Árpád Gimnázium (1940, Hidasi –Papp) elől. Ez az épület valósult meg a tervből, amely az ún. Királyhegy halma alól kibontott Aquincumi katonai amfiteátrum környezetét kívánta rendezni.

Amikor feltárták a Nagyszombat - Pacsirtamező - Viador - Szőlő utcák tömbjében a szenzációs méretű (131,8 m X  108,4 m) római kori építményt, a romok hátterében már álltak a dombra felkapaszkodó Városi házak (1928, Hikisch -ifj. Paulheim). A régi újlaki mészégető területén épültek, az Újlaki (Sváb) temető szomszédságában. Idővel e temető helyén a domboldalon  és ennek Bécsi úti alján oktatási intézmények sora jött létre, melyek ma az Óbudai Egyetem campusát alkotják.

Sétánkat a Bécsi úton folytatjuk, mely a középkorban Óbuda majd Buda Esztergom felé vezető főútvonala volt. Az ókori római főúttal szinte azonos nyomvonalon halad. Az ókori népek ittlétéről tanúskodnak a térségben feltárt római, és az egyetemi építkezések során napvilágra került II-V. századi kelta-eraviscus temetők tárgyi emlékei.

A Bécsi út környezetében feküdtek a kiscelli agyagbázisra épülő téglagyárak, melyeket 1944-ben gyűjtőtáborként használtak. Sétánkon – emléktáblák híján- azokra emlékezünk, akiket innen deportáltak a haláltáborokba.

Az Óbudai Egyetem Bécsi úti campusán megtekintjük a Kandó Kálmán (1869- 1931) tervezte  mozdonyt és felidézzük a Villamosmérnöki Kar névadójának a munkásságát.

Majd a Városi házakat tekintjük meg. Ezután az Óbudai Promenádon sétálunk, ahol egy kis időre belépünk a Csodák palotájába: a tudomány és játék birodalmába. A sétány végén, a Kolosy téri piacnál a Bécsi út és a Szépvölgyi út összefutásánál- megtekintjük a gazdag múltú Újlaki Sarlós Boldogasszony plébániatemplomot és a körmeneti kápolnát.

A séta útvonala: Nagyszombat utca - Bécsi út - Kecske/ Makovecz Imre  utca - Bécsi út - Óbudai Promenád - Kolosy tér- Bécsi út - Szépvölgyi út és az Ürömi utca sarka

Találkozó: az Óbudai Árpád Gimnázium előtt (Budapest, III. Nagyszombat utca 19.)

A séta időtartama: kb. 2,5 óra

A sétát vezeti: Sípos István  idegenvezető

A séta regisztrációja lezárult, azonban a létszám nem telt be, így várjuk Önöket a sétán, ha szeretnének csatlakozni.

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő

 


                                         

A Budai Várnegyed 1987 óta a Világörökség része

Budai Várnegyed- polgárváros

 

10.00 Városélet a várkapukon belül ● Séta Buda polgárvárosában

A sétánkon megtudhatják, hogyan éltek századokkal ezelőtt Buda polgárai, milyen törvények szabályozták az életüket, mit írt elő számukra a Budai Jogkönyv és polgárjog, hol tartották a piacokat, vásárokat, honnan nyerték ívóvízüket a budai lakosok.
Először meglátogatunk egy palotát, amelyet Bor Ferenc művészettörténész kutatásai nyomán megismert Beer József Kajetán katonai gyógyszerész, Buda egyik leggazdagabb polgára építtetett Buda töröktől való felszabadulása után. Aztán a boltosok, gyógyszerészek utcáján haladunk paloták, polgárházak, boros pincék, tavernák, egykori boltok mentén. A kapualjakban látható ülőfülkék rendeltetéséről is hallhatunk. Elhaladunk a Tárnok utca egykor működő gyógyszertára mellett, melyben patikatörténetünk fejezeteit lehet nyomon követni. Sétánkon a XVII-XVIII. század pestisjárványai okán emelt fogadalmi szobrot, a Szentháromság szobrot figyeljük meg. Elmegyünk a nemrég felújított Régi Városháza mellett. Tisztelgünk Hadik András huszárgenerális szobrának. Végül az 1827-ben alapított, iparművészeti emlék Ruszwurm cukrászda empír berendezését tekintjük meg, híres látogatóit is megemlítjük.

Találkozás: 9.45-kor a Korona Cukrászda előtt. (Bp. I. Dísz tér) előtt 

Útvonal: A Dísz tértől a Tárnok utcán át a Szentháromság tér - Szentháromság utcáig

A séta időtartama: 2.5 óra
A sétát vezeti: Németh Emese idegenvezető
A séta és a  de la Motte-Beer palotában a tárlatvezetés: ingyenes

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából kedvezményes belépő díj a palotába:  750 Ft / fő
Regisztráció: https://delamotte.jegy.hu/program/varoselet-a-varkapukon-belul-seta-buda-polgarvarosaban-idegenvezetok-vilagnapja-114692                                                        

max. 30 fő

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő

 


 

10.30 Séta a budai polgárvárosban - tanuló vezetés - A séta megtelt!

Találkozó: 10.15-kor Szent István király szobránál (Bp. I. Szentháromság tér)

A séta útvonala: Halászbástya - Szentháromság tér - Tárnok utca - Dísz tér - De la Motte - Beer- palota

A séta befejezéseként meglátogatjuk a de La Motte-Beer palotát.

A sétát vezetik: Hegedűs Máté és Bodon Kristóf, a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium idegenvezető szakos tanulói szakoktatójuk, Szántó Ágnes kíséretében.

Időtartam: 2 óra

A séta és a de la Motte-Beer palotában a tárlatvezetés: ingyenes

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából palotába kedvezményes belépő jegy: egységesen  750 Ft/fő

Regisztráció: bodonkristof@gmail.com, max 30 fő

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő

 


 

14.00 De la Motte-Beer-palota – A PINCÉTŐL A PADLÁSIG

A PINCÉTŐL A PADLÁSIG- túra történelmi, építésztörténeti kalandozásra hívja a látogatót a Várnegyedben, a Dísz téren épült palota titkainak a felfedezésére. A kutatók - Bor Ferenc, művészettörténész és Holló Szilvia Andrea, történész - a restaurátorok, valamint Hajdi Márta építészmérnök gondos munkája nyomán megújult, Buda polgárvárosában épült páratlan értékű barokk ízlésben fogant épületegyüttest ismerhetik meg.

Különlegességét az adja, hogy az épületet – amelyben Buda másodikként alapított gyógyszertárát, az úgynevezett tábori patikát működtette Beer József Kajetán gyógyszerész – a tulajdonosa a pincétől a padlásig saját foglalkozása képére formálta.

A klasszikus patikusházban a földszinti üzletből nyílt az anyagraktár és a laboratórium, a pincében tartották a különböző gyógyvizeket, szeszeket, a gyógynövényeket a padláson szárították. Az üzletben mai értelemben vett kávéházi élet zajlott, ahol patikus és paciensei megvitatták a legmegfelelőbb gyógymódokkal kapcsolatos teendőket, tudnivalókat.

Találkozó: 16.45- kor a De la Motte - Beer-palotában (Bp. I. Dísz tér 15.)

A túra időtartama: 60 perc

Az épületismertetést tartja: Pölhös Ildikó idegenforgalmi menedzser, a De la Motte-Beer-palota létesítményvezetője

Belépődíj és tárlatvezetés kedvezményes díja egységesen: 1000 Ft/fő az Idegenvezetők Világnapja alkalmából.

Regisztráció:  https://delamotte.jegy.hu/program/a-pincetol-a-padlasig-a-de-la-motte-beer-palota-bemutatasa-idegenvezetok-vilagnapja-114686  

 


 

10.30 Arisztokraták a budai Várban - A séta megtelt!

Ősi arisztokrata családok nyomába eredünk a budai Várban, otthonaiknál meg-megállva felidézzük életüket, szokásaikat. Szerelmek, bálok, műgyűjtés, gyilkosság, 2. világháborús történetek.

Sándor palota – Habsburg József főherceg palotája – báró Hatvany Ferenc műgyűjtő – Batthyány palota a Dísz téren – hol született és nevelkedett Horthy Miklós későbbi menye, gróf Edelsheim-Gyulai Ilona grófnő -  herceg Czartorisky Mária – Széchenyi, Hatvany és Forgách paloták az

Úri utcában – báró Hatvany Lajos otthonának irodalmi eseményei – egy mesés szerelem története: herceg Esterházy Pál és Ottrubay Melinda – a Táncsics Mihály utca arisztokrata történetei: a Zichy palota botránya, Apponyi grófi ház rejtélye, báró Hatvany Irén páratlan porcelángyűjteménye.

Találkozó: 10.15-kor Huszár szobornál a Szent György utca és Palota út találkozásánál, a Korona cukrászdával szemben

A séta indul: 10.30-kor

Időtartama kb. 2,5 - 3 óra

A sétát vezeti: Selmeczi Andrea idegenvezető

Regisztráció: krisztinavaros.andrea@gmail.com

Csoport létszáma max. 30 fő

A TourGuide készülék használati díja 450 Ft/fő

 


 

10.00 Mátyás-templom kilátó tornya - A séta megtelt!

Azokat a vállalkozó kedvű látogatókat, akik vállalják a csigalépcsőzést, 197 lépcsőfok leküzdése után egyedülálló panoráma vár a Mátyás-templom gótikus csipketornyának kőerkélyén. A toronylátogatás tárlatvezetése során megismerkedhetnek a torony számos érdekességével (vízköpők, időkapszulák, Zsolnay cserepek) és a toronyban lakó harangokkal és különleges harangszerkezettel.

Találkozó: A program kezdete előtt 15 perccel a Mátyás-torony bejáratánál. (Bp., I. Szentháromság tér 2.)

A toronylátogatás időtartama 30-40 perc.

A jelentkezés a 10 órakor kezdődő templomi vezetésre regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: max. 20 fő

Kérnénk a program nevét, időpontját és a jelentkező nevét és telefonos elérhetőségét feltüntetni. Csak az e-mailben visszaigazolt jelentkezés érvényes. A regisztráció időrendi  jelentkezés alapján történik. A programról további részleteket a visszaigazoló e-mailben küldünk.

 


 

13.00 Nagyboldogasszony (Mátyás) - templom
Minden forrásom belőled fakad. (Zsolt 87,7) -  A séta megtelt!

A szeptemberben Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a Budavári Nagyboldogasszony-templomban kamarakiállítások láthatók. A tárlatok az Oltáriszentség ünneplésének hagyományait mutatják be: a Szent István-kápolnában az Úrnapja ünnepének, az emeleti termekben a szentmise és a szentségimádás valamint az 1938-as, budapesti kongresszus liturgikus eszközei, tárgyai láthatók. A termekben található digitális kijelzőkön további érdekességek is elérhetők.

Találkozó: A program kezdete előtt 15 perccel a templom oldalsó bejáratánál (Menyasszony kapu), a Szent István lovas szoborhoz legközelebbi kapunál. (Bp., I. Szentháromság tér 2.)

A jelentkezés a 13.00 kor induló templomi vezetésre regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: turizmus@matyas-templom.hu, max. 25 fő

Kérnénk a program nevét, időpontját és a jelentkező nevét és telefonos elérhetőségét feltüntetni.

Csak az e-mailben visszaigazolt jelentkezés érvényes. A regisztráció időrendi  jelentkezés alapján történik. 

 


 

Gellért-hegy

1987 óta Világörökség rész, 1997 óta természetvédelmi terület

„Érdekes, ékes kép! Mely a komoly őszhaju hajdant

S a víg arcu jelent vásznadon egybeszövöd,

Ott fejedelmi Budát, a polgár Pestet emitten;

Abban régi dicsőnk, ebben egy ifju világ.

S mégis testvérek? „vérek” visszhangzik az echó,

S a tetemes Gellért rá „Buda-Pestet”-et üvölt.„

                                       Garay János, Buda-Pest

 

14.00 Gellért-hegyi séta a Kilátókőhőz, az Olvasókőhöz, és a Filozófiai kertbe - A SÉTA BETEGSÉG MIATT ELMARAD!

A Gellérthegy északi lábától induló Sánc utcán (Stationengassen) járták végig egykor a rácvárosi, vízivárosi és vári polgárok nagypénteken a Keresztút stációit. A mai bazaltoszlopok helyén állt Kálvária három keresztjéig kapaszkodtak fel. Húsvéthétfőn a Pestről érkezők is megmászták a hegyet – vigadni a gellérthegyi búcsúban.

A környék a városrendezési munkák nyomán átformálódott. A Hegyalja út, Sánc és Orom utca térségében „földerődbe”bújtatva felépült a főváros legnagyobb víztározó-medencéje.

A tetejére Kilátókő címmel "Buda királyfi és Pest királykisasszony" kézfogója, a városegyesítést ábrázoló szobor került. A Budaváry Rotary klub pár éve Olvasókövet állított mellé, rajta Braille-írás mesél a látványról, amely a Kilátókő mellől nyílik a Duna jobb és bal partjára.

A közelben Ábrahám, Ekhnaton, Jézus Krisztus, Buddha, Lao-ce -  a nagy vallásalapítók körbe foglalt szobraival Wagner Nándor, a szobrász üzen: Egymás jobb megértéséért”.

Találkozó: 14.00 órakor a Bp. I. Hegyalja és Sánc utca sarkán  

Útvonal: a Sánc utca mellől induló (könnyen járható) lépcsősor- Víztározó köz: Kilátókő (1982,
Lesenyei Márta, Vadász György) -  Filozófiai kert (2001, Wagner Nándor szoborcsoportja)

Megközelítés: 27-es 112-es, 8E,178-as, 239-es autóbusszal

Időtartam: 90 perc  

A sétát vezeti: Galambos Gábor idegenvezető

Regisztráció: http://idegenvezetok.bkik.hu/turnus-kategoria/setak/gellert-hegyi-seta-a-kilatokohoz | max. 25 fő 

A Tourguide készülék használati díja  450 Ft/fő

 


 

Budapest II. kerülete

Országút városrész

 

11.00 Országút - Margit körút Mártírok útja Margit körút- emlékeimben

Sétánkon a Rózsadomb lábánál elterülő Országút városrészben haladunk, a 4-6-os villamos vonalán, mely összeköti a Széll Kálmán teret a Margit hídon át Pesttel. Sétánkon megismerjük, hogyan alakult ki e környék, milyen várost kerítő fal maradványaitól indulunk, hol volt az első Szent János kórház, mi az eredete a Kis Rókus utcának és hová tartott; micsoda értékeket rejt az Országúti Ferencesek temploma. Nem csak térkép-gyűjtemény, fénykép-album, helytörténeti írások alapján szembesülünk a térség különböző századaiban emelt, bontott, lerombolt épületeivel –, felidézzük a környék néhány nemzedék tudatában élő képét a „Kalef” környékétől a Margit hídig sétálva. Az időn át idegenvezetőnk kalauzol minket, aki e környéken élte meg élete meghatározó éveit.

Találkozó: Bp. II. Margit krt. 66.sz és a Bakfark Bálint utca sarkán

Útvonal: városfal- Széll Kálmán tér – Fény utca a piaccal - Lövőház (egykor Nagy Rókus) utca – Margit krt végig a Margit híd irányában 

Landstrasse városfal-emlék- Széll Kálmán tér - Fény u - Lövőház u 39. Ganz nagyszerelde

(Millenáris Park) - Lövőház utcai elemi iskola (Balázs Ernő): dr. Bárczy -iskolaprogramja -  Széna tér 5. / Margit krt. 68.: Régi Szt János-kórház – Széna tér: ’56 1956-os emlékkő és kopjafák - Margit krt. 82.: Schretter István "Négyszürke" sörözöje - 85-87. volt Margit körúti fogház.  Kohó és Gépipari Minisztérium és ma - 64. sz. főv. lakásépítő program (1912, Nagy Virgil) - 65. társasház, (1937, Preisich Gábor)- 55. sz. Átrium-ház (1936, Kozma)- 47-49. Szomjas-ház (Keleti K. u. 2.) helyén új ház/ (1955-80 Szomjas vendéglő) 43-45. bérház, Regent kávéház (Keleti K.u. 1.) helyén új ház - Margit körút / Keleti K u. 5–7. KSH (1897, Czigler) -, Mechwart András szobra- Margit krt. 29. sz. Bauhaus –ház a Czibulka-ház helyén- 23. Országúti Ferences templom- 15-17. és Zárda (Rómer Flóris) utca– Mecset utca tömbje: „Dugattyús ház” 1937, Weiss Manfréd Vállalatok Elismert Nyugdíjpénztárának luxusbérháza,  Hofstätter- Domány - 14. Budai Kispipa (Crisán és Nereáncz vendéglő), Paksi Halász csárda, Menta terasz- 8-10.sz. OTP-Ház – 7. sz. Politzer bérház (1907, Málnai) - 5.sz  Bem mozi, az Irgalmas rendiek bérháza ,1908 - 1894.Margit híd átadása után Margit körút - HÉV végállomás.

Időtartam: min.2,5 óra                                                                   

A sétát vezeti: Lengyel Vera idegenvezető 

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő             

A séta regisztrációja lezárult, azonban a létszám nem telt be, így várjuk Önöket a sétán, ha szeretnének csatlakozni.

 


 

Rózsadomb

 

10.00 Séta Rózsadomb legrégebbi kápolnája nyomában

Az Országúti ferencesek templomától évszázadokon át 14 stációs keresztút vezetett fel a Kálvária-hegyen álló kis kápolnához. Ma a Mansfeld Péter parkban egy emléktábla jelzi e 17.századi kápolnának a helyét. A legutolsó nevén Veronika-kápolna igazi szépségét az 1938. évi Eucharisztikus Kongresszusra nyerte el, ekkor kapta neobarokk berendezését, Medveczky Jenő nagyméretű freskóit. Budapest ostroma idején megrongálódott. Nem építették újjá, 1951-ben lebontották. A misézőhely nélkül maradt rózsadombi hívek és a ferences atyák végül a Tövis utca sarkán 1949-ben, a kommunista hatalomátvétel előtti utolsó pillanatban, még felépíthették templomukat és a kortárs egyházművészet legjelesebb alkotóival, a római iskola művészeivel feldíszíthették.

Sétánkon először a Tövis utcai Kapisztrán Szent János templomot tekintjük meg, majd elhaladunk az Áldás utcai iskola előtt, aztán a Bolyai utcán át jutunk a Mansfeld Péter Parkba. Innen széttekintünk „  a teremtett világra ’’…

Találkozó: 9.45-kor a Rózsadombi Kapisztrán Szent János Templom előtt (1022 Budapest, Tövis u. 1/a.)

Útvonal: Tövis utca - Áldás u. 1: Áldás Utcai Általános Iskola - Bolyai utca - Mansfeld Péter park

Tovább a  Veronika utca - Apostolok utca - Margit utca- Margit körút útvonalon ereszkedhetünk le a dombról.

A séta időtartama:  kb. 2 óra

A sétát Borsányi Zsolt keresztény egyház- és művelődéstörténész, idegenvezető

A séta regisztrációja lezárult, azonban a létszám nem telt be, így várjuk Önöket a sétán, ha szeretnének csatlakozni.

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő

 


 

11:00 Rózsadomb és Felhévíz rejtett kincsei – tanuló séta - A séta megtelt!

Túránk során felkeressük az újonnan felújított Gül Baba türbéjét, ahol megismerjük Nagy Szulejmán szultán egyik bizalmasát és megcsodáljuk a gyönyörű panorámát, ami a kilátó teraszról elénk tárul. Ezután a Gül Baba utcán lesétálunk és meglátogatjuk a Molnár János barlangot, melynek különlegessége, hogy lakóövezetben helyezkedik el és cápafogat is találtak itt a kutatók.

Ezután a Szent Lukács Gyógyfürdőhöz megyünk, ahol gyógyvizet kóstolhatunk és megtekintjük a gyógyulók által kihelyezett emléktáblákat, és megismerkedünk a fürdő történetével.

Találkozó: 10.45 órakor a Rossmann drogéria előtt (4-6-ossal a Margit híd, budai hídfőnél kell leszállni, onnan kb. 3 perc séta)

Útvonal: Mecset utca - Gül Baba türbéje - Molnár János barlang - Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

Séta időtartama: 2 óra

A sétát vezeti: Dinócsik Viktória a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium idegenvezető-hallgatója

Regisztráció: dinocsikviktoria@gmail.commax. 25 fő

A Tourguide készülék használata 450 Ft/fő

 


 

Rózsadomb

 

11.00 Nagy Sándor üvegmozaikja a rózsadombi Krisztus király templomban

A rózsadombi kápolna volt Magyarországon az első Krisztus Királynak ajánlott templom. 1926. október 31-én szentelték fel, a legelső Krisztus Király-ünnepen, Árkay Aladár tervezte, a szentélyboltozat üvegmozaikja hazánk egyik legnagyobb szecessziós mozaik mûve. Nagy Sándor, a gödöllõi iskola mesterének alkotása. Kivitelezte a Muránói üveggyár.

Találkozó: 11 órakor a középkori városfalnál (Bp. II. Margit krt. Bakfark Bálint utca sarkán)                                      

Útvonal: Országút városrész: Margit körút -  a Keleti Károly utca szecessziós házai - Keleti Károly u. 39. Rákócziánum  (Érseki Katolikus Gimnázium és Konviktus), Rózsadombi Krisztus Király templom

 

12.00 A Rákóczianum Krisztus király templomában

I. Körösfői Kriesch Aladár, Nagy Sándor és Róth Miksa együttműködése

II. Freskótechnika és üvegablakművészet címmel vetített képes előadás          

A séta és előadás Időtartama: kb. 2 óra

A sétát vezeti, az előadást tartja, Nagy Sándor szentély- mozaikját bemutatja: Kriesch György idegenvezető , a Körösfői -Kriesch Aladár művészi  hagyaték gondozója, a művész unokája, Nagy Sándor feleségének, Kriesch Laurának unokaöccse

A Tourguide készülék használati díja: 450 Ft/fő

Regisztráció: katigyuri87@gmail.commax .60 fő

 


 

Budapest XII. kerülete

Hegyvidék

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye   

             

16.00 Bajor Gizi Színészmúzeum - A séta megtelt!
Villatörténeti séta

Bajor Gizi (1893 – 1951) színésznő egykori otthonának, a Beyer-villának a nagyközönség előtt eleddig rejtett, titkokkal teli tereit fedezzük föl: egykor menekülteket rejtő alagsorától a tetőteraszon megbúvó manzárd szobán át a kertig. 

Találkozó: 15.45-kor a Bajor Gizi Színészmúzeumban (1124 Budapest, Stromfeld Aurél u. 16.)

A jegyváltást követően a séta 16 órakor indul.

Útvonal: a Beyer- villa teret a pincétől a padlásig

A túrát vezeti: Szebényi Ágnes múzeumvezető

A kedvezményes belépőjegy ára: egységesen 1000 Ft/fő – a Világnap alkalmából

Időtartam: kb. 2 óra

Kérjük, a jelentkezésnél vegyék figyelembe, hogy a séta során a villa négy szintjén a  kb. 1400 lépcső megjárása fizikai erőnlétet igényel és kényelmes lábbelit viselését ajánljuk.

A regisztráció lezárult.


              

BUDAPEST XI. kerülete ●  Újbuda

 

9.45 Albertfalva értékei  

Albert Kázmér Ágost szász-tescheni herceg alapította az újbudai városrészt, amelynek 200 éves történetét idézik fel a séta helyszínei emlékhelyek, emléktáblák, szobrok, gyűjteményes kiállításokon keresztül.

Találkozó: 9 órakor a Móricz Zsigmond körtéri Gombánál vagy 9.30-kor a 7-es busz Albertfalvai végállomásánál

Útvonal: Mahunka Imre tér- Albertfalva utca- Pentele utca- OTI-telep-  Építész utca- Gyékényes utca

A 7 es busz végállomása , temetői emlékhely: Albertfalva első temetője (1822) – a Fehérvári út egykori gyárainak emléktáblái  - Mahunka Imre tér (Sáfrány u): Mahunka Imre (1861, Albetfalva-1923)  cs. kir., udvari bútorgyáros,  nemzetgyűlési képviselő szobra (Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása, 1931), Albertfalva városrész névadójának, Albert hercegnek a mellszobra (2019, Trischler Ferenc)  -  Albertfalva utca : Szent Mihály r.k. templom (1941, Kismarty-Lechner Jenő) - Pentele utca 8.sz.:  Albertfalvi Hely- és Iskolatörténeti Gyűjtemény  -  az OTI-telep házai (1929- 1933, Barát Béla és Novák Ede) tisztviselőtelep a Fegyvernek - Építész - Karcag - Vegyész utca által határolt területen - Abádi téri park és emlékhely a Tisztviselőtelep közepén- a telep alkotói és híres lakói - Építész utca: az 1914 és 1926 között működő Első Magyar Repülőgépgyár, mely szárazföldi és vízi repülőtérrel is rendelkezett (emléktábla a hangár falán) -  Alberfalvi Közösségi Ház Gyékényes utca 45.: Helytörténeti Gyűjtemény: Újbuda 200 éves múltja, a Karinthy-család és a Csonka János tárgyai

A séta időtartama: kb. 3 óra

Belépőjegy: 400 Ft/fő

A túrát vezeti: Illavszky István, országjáró, lokálpatrióta

Albertfalva nevezetességeit bemutatják a lokálpatrióták: Madaras Gábor, dr. Máthé Róbert főorvos pszichiáter

Regisztráció: / max. 45 fő

A sétára Illavszky Istvánnál lehet a +36 70/ 325 4613 mobilszámon este 20 és 21.30 között   

 


 

Örsöd városrész

 

11.00 Látogatás a Budaörsi repülőtéren - A séta megtelt!

Amikor építették, a területe Budaőrshöz tartozott. Nevét innen kapta, formáját Bierbauer Virgil és Králik László tervei alapján. A polgári és sportrepülésben Budapest korábbi légikikötője, a mátyásföldi repülőtér szerepét vette át. A gazdasági világválság miatt elhúzódott az építése, végül 1937-ben adták át, de hamarosan kinőtte a méreteit. A megnövekedett légiforgalom, a rövid és füves kifutópályák új repülőtér építését tették szükségessé. Mivel a II. világháború végére a Budaörsi repülőtér maradt a legjobb állapotban, így a hazai repülés innen indult újra:  Magyarország nemzetközi repülőtereként szolgált. 1946. október 15-én a MASZOVLET (a MALÉV jogelődje) innen indította új Li–2 típusú gépeivel első járatát Debrecenbe, majd első nemzetközi járatát Pozsony érintésével Prágába. A Ferihegyi repülőtér 1950. májusi átadása után a Budaörsi repülőteret mezőgazdasági és sportrepülési célokra kezdték használni. 2000-ben ipari műemléknek minősítették régi, központi épületét. A hangáraiban számos érdekes, értékes gép pihen.

Sétánkon szakvezetővel megtekintjük a Repülőtér fogadóépületét, majd átsétálunk a hangárba és megismerjük, mivel foglalkozik a Goldtimer Alapítvány.

Találkozó: 10.45 -kor a Budaőrsi Repülőtér bejáratánál (1112 Budapest, Kőérberki út 36/A.)               

Megközelítés: a 41-es villamossal a Repülőtér megállóig, aztán rövid gyaloglással ; vagy az M4-es Metróval a Kelenföld végállomásig, innen a 87-es vagy a 187-es autóbusszal ; vagy a 478-as busszal a Kamaraerdő Ifjúsági Parkig , onnan gyaloglással.

A látogatás időtartama: min. 2 óra

A csoportot fogadja: Molnár Eszter és Németh-Szántó Martina - a Budaörsi repülőtér üzemeltetője részéről és Hajdu Károly, a  GoldTimer Alapítvány alapítója, elnöke.

A kedvezményes részvételi jegy: 1.000 Ft/ fő  - az Idegenvezetők Világnapja alkalmából

A regisztráció lezárult.                              

Ajánló: a közkedvelt "70 éves a budaörsi repülőtér" c. könyv, mely számos érdekes eredeti fotóval  és illusztrációval mesél a nemzetközi repülőtér II. világháború előtti és azt követő korszakáról – újra megvásárolható a Goldtimer Alapítvány irodájában: 1112 Budapest, Kőérberki út 36/A

Telefon: Tel.: +36 30 527 8017

http://www.goldtimer.hu/

 


 

Budapest XXII.kerülete

 

11.00  és 14.00 Séta a Memento Parkban (korábban: Szoborpark)

Budapest Főváros Közgyűlésének 1991. december 5-i határozatát követően a Tétényi - fennsíkon alakították ki a Szoborparkot. 1993. június 27-én nyitották meg. Idekerültek a politikai változások előtt köztereinket uraló szobrok, városképi elemek. Generációk tájékozódási pontjai voltak, kinek milyen tartalommal üzentek…

A park koncepciójának kidolgozója, Eleőd Ákos építész így fogalmazott a világon talán egyedülálló gyűjteményről …a park a diktatúráról szól, de abban a pillanatban, amikor ez kimondható, leírható, megépíthető, abban a pillanatban ez a park a demokráciáról szól. Csak a demokrácia képes megadni a lehetőségét, hogy szabadon gondolkozhassunk a diktatúráról- vagy éppen a demokráciáról, vagy bármiről.” 

Találkozó: a Szoborpark bejáratánál (Budapest XXII. Balatoni út – Szabadkai utca sarkán)

10:50 perckor -  első túra gyerekekkel, gyerekeknek - múzeumpedagógia füzettel

13:50 perckor - második túra felnőtteknek

A séta útvonala: az 1993-ban megnyílt Szoborpark bejárata Lenin, Marx és Engels páros szobraival - az 1945-1989 közötti korszak emblematikus figurái, köztereink politikai emlékművei… a 2006-ban átadott Sztálin-dísztribűn másolata és annak kiállítóterei, valamint az Északi Barakk a moziteremmel

A séta időtartama:kb. 1 óra 

A sétát vezeti: Holp Judit idegenvezető

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Szoborpark elengedi az idegenvezetés díját és kedvezményes belépő jegyet kínál a sétára jelentkezőknek.

Belépő díj: 1 000 Ft/felnőtt, 300 Ft/gyermek, egyéb kedvezmények a park weboldalán elérhető információk szerint érvényesíthetők, http://www.mementopark.hu/?lang=hu

A múzeumpedagógia füzet ára 400 Ft, vagy letölthető innen: http://www.mementopark.hu/for-teachers/?lang=hu

Megközelítés: BKK MENETREND SZERINTI AUTÓBUSSZAL

101B, 101E vagy 150-es BKK autóbusszal a XI. kerületi “Kelenföld vasútállomás” Metro 4 végállomástól. A busz a Budatétényi vasútállomás (Campona) felé közlekedik, menetideje a Memento Park megállóig 10-15 perc. A 101B, 101E és 150-es busz munkanapokon, napközben 10 percenként közlekedik, szombaton és vasárnap a 150-es busz félóránként indul.

Bónusz túra tömegközlekedéssel érkezők számára: http://www.mementopark.hu/wp-content/uploads/2014/07/MementoParkBonuszTura.pdf

 


 

1987 óta világörökség a Duna és két partja

 

14.00 Buda- Pest- Óbuda 
Hajós városnézés a BUDAPEST rendezvényhajó fedélzetén

Útvonal a Világörökségi helyszínen innen és túl: a Duna budai és pesti rakpartja mentén a Margit hídon túl, a Margitsziget megkerülésével

Óbuda partjáig, és vissza a Rákóczi hídnál megfordulva a Nemzetközi hajóállomáson át a Vigadó téri hajóállomásig.

Beszállás: 13.30- tól a Vigadó téri hajóállomás 5. sz. MAHART- kikötőjénél
Indulás: 14 órakor
Érkezés: 15.30-kor

A sétahajózás időtartama: 90 perc

Az élő, magyar nyelvű hajós városnézést vezeti: Dr. Lengyel János idegenvezető

A kedvezményes hajójegy ára az Idegenvezetők Világnapja alkalmából: 1 200 Ft /fő egységesen (2 éves kor alatt ingyenes, de regisztrációs jegy váltása kötelező!)

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy a hajóút során büfészolgáltatás nem áll rendelkezésre. Szíves megértésüket köszönjük!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a hajós városnézésen részt venni a kedvezményes jegy előzetes megvásárlásával lehet két módon:

A jegyét megválthatja személyesen a Nemzetközi Hajóállomás jegypénztárában (1056 Budapest, Belgrád rakpart) , mely hétfőtől péntekig: 09: 00 - 17:00 között tart nyitva , február 21-én pénteken 17.45-ig, (szombat és vasárnap zárva),

vagy a MAHART PassNave Kft. webshopjában történt vásárlással 2020. február 20-ig

https://mahartpassnave.hu/hu/menetrend-2/fovarosi-seta-es-programhajok/idegenvezetok-vilagnapja-2020-februar/

Mivel a Vigadó téri hajóállomás MAHART-jegypénztára zárva tart a téli hajózási időszakban, a MAHART PassNave Kft. alkalmi pénztárt nyit a Budapest hajó fedélzetén. Itt az indulás előtt 30 perccel   korlátozott számban , az át nem vett jegyek függvényében –megválthatják a jegyüket azok is, akik az utolsó pillanatban választják ezt a különleges hajózási programunkat.

Kellemes szórakozást kívánunk!

Webshop: https://b2c.mahartpassnave.hu/mahartweb/