Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 22. szombat PEST

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 22. szombat PEST

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 22. szombat PEST

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 22. szombat PEST 2020/02/12
Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 22. szombat PEST 15:29

Pest

Világörökségi rész 1987 óta

 

11.00 Országgyűlési Könyvtár - A séta megtelt!

A látogatás során megtekintjük az Országházban található – Steindl Imre által tervezett – könyvtár varázslatos, két emelet magas olvasótermét. Megismerhetjük az intézmény múltját és jelenét, gyűjteményeit, a régi könyvkötészeti gépeket és a mai modern könyvtár működését. A könyvtár ablakából megcsodálhatjuk a Várnegyed és a Duna-part látványát.

Találkozó: 10.45 - kor az Országház metró kijárathoz legközelebb eső sarkánál. (Bp. V., Kossuth Lajos tér 1-3. XXV. kapu)

Útvonal: az Országház árkádsora, az Országgyűlési Könyvtár termei

A könyvtárban a vezetést az Országgyűlési Könyvtár munkatársai tartják.

A látogatást követően lehetőség van megtekinteni, megvásárolni az Országház Kiadó kiadványait.    http://orszaghazkonyvkiado.parlament.hu/

A szakvezetés időtartama: 60 perc

A belépés: térítésmentes

Regisztráció: latogatas@ogyk.hu, csoportonként max. 25 fő

Kérjük, hogy a jelentkezéskor tüntessék fel, hogy a három időpont (csütörtök, péntek, szombat) közül melyik napon kívánnak részt venni az Országgyűlési könyvtár tárlatvezetésén.

Jelentkezési határidő legkésőbb: 2020. február19. kedd estig

A regisztráció alkalmával kérjük, adja meg a nevét (ahogy a személyazonosításra való okmányában szerepel) és születésének dátumát. Kérjük, hozza magával azt az igazolványt. A könyvtárba való belépéskor az előírások értelmében a repülőterekhez hasonló biztonsági átvilágítás történik, szúró-vágó eszközt ne hozzanak magukkal.

 


 

Pesti Vigadó

11.00 Épületlátogatás a Pesti Vigadóban - A séta megtelt!

A klasszicista Duna-sor palotái közepén, a hajóhíd környezetében épült fel 1833-ban Pollack Mihály legszebb alkotása, a Redout. 1849 májusában Hentzi tábornok ágyútüzének áldozata lett. Porig égett. Helyén 1865. január 15-én nyílt meg Feszl Frigyes mór elemeket vegyítő, romantikus épülete, a Marschalkó János, Alexy Károly, Strobl Alajos szobraival, Lotz Károly és Than Mór freskóival díszített mai Vigadó. A II. világháború után a legnagyobb méretű újjáépítést követően a Pest és az ország történelmében, zenei életében meghatározó szerepet játszó épület 2014 óta ismét látogatható kulturális színtér.

A Pesti Vigadó szeretettel várja a gyönyörű belső terei, történelme és páratlan panorámája iránt érdeklődőket, akik felkészült idegenvezetők segítségével járhatják be az épületet.

Az épületismertető séták időpontjáról az alábbi linken tájékozódhatnak:
https://vigado.hu/programok/-/event/ps802t0l0df0dt0d0/1/75

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából 2020. február 21. és 23 között a látogatók FÉLÁRON válthatnak jegyet a sétákra, azaz egységesen 750 Ft/fő áron.

A vezetés időtartama várhatóan 60 perc

A csoport létszáma: max. 35 fő   

Találkozó: a séta előtt 15 perccel a Pesti Vigadó (Bp. V. Vigadó tér 2.) előcsarnokában, a jegypénztárnál

A 11 órakor induló csoport vezetője: Dr. Konrád Ferencné Ilona, a Vigadó helyi idegenvezetője.

Belépőjegyét előre is megvásárolhatja: az idegenvezető neve melletti linkre kattintva

A 2020. február 22. szombat 11:00 – Dr. Konrád Ferencné Ilona - jegyvásárlás                                

Az Idegenvezetők Világnapja hétvégéjén kiállítások megtekintésére is van lehetőség

Az aktuális kiállítások az alábbi linken keresztül érhetőek el:
https://vigado.hu/programok/-/event/ps1t0l0df0dt0d1582369200000/1/75

 


 

Lipótváros

10.00-17.00 A Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítása (1054. Budapest, Honvéd u.3.)

Bedő Béla palotáját Vidor Emil az összművészet, az u.n. Gesamtkunstwerk jegyében tervezte 1903-ban, a belga Victor Horta első teljes art nouveau háza után hat évvel. Egyidőben a skót Mackintosh jeles összművészeti házával. 2003-ban a Magyar Szecesszió Háza Kft. vállalkozott arra, hogy az épület teljes körű felújításával visszaadja méltóságát az épületnek. Régi fényképek alapján sikerült rekonstruálni a pávafark-íves, fakeretes portált, kibontani a régi belső teret. Az egész ház homlokzata azóta olyan, mint Bedő úr idején volt - Benkovich Attila építésznek és Gerle János építészettörténésznek, a korszak első rangú szakértőjének köszönhetően.

A Magyar Szecesszió Háza korhű bútorok, dísztárgyak, festmények és használati eszközök gyűjteményével a XX. század eleji budapesti polgári élet hangulatát idézi. (szabad idézés a honlapról)

A Magyar Szecesszió Háza az Idegenvezetők Világnapja alkalmából 2020. február 20-21-22. napokon

10-17 óra között 1.000.- Ft-os kedvezményes  belépőjegyet kínál állandó kiállításának megtekintéséhez.  www.magyarszecessziohaza.hu   

A belépődíj tárlatvezetést nem tartalmaz.

A látogatáshoz a jelszó: „Idegenvezetők világnapja’’ 

www.antik-modern.hu

●  Az Antik-Modern Art Shop (1054. Budapest, Honvéd u.3.)

2020. február 20-21-22. napokon 10.00 - 17.00 óra között kedvezményekkel várja a látogatókat: a könyvek árából 10 % kedvezményt nyújt, a 20%- ot  régiségből.

●   A Szecesszió Kávéház ( 1054 Budapest Honvéd utca 3. ) a Magyar Szecesszió Háza földszintjén, 2020. február 20-21-22. napokon 10.00 - 17.00 óra között az  Idegenvezetők világnapja alkalmából 20% kedvezményt nyújt a fogyasztásból.

Facebook:  https://www.facebook.com/secessio/

 


 

Belváros-Lipótváros - Terézváros- Városliget -  Zugló

Anno 1896 

11.00 óra Utazz velünk a Millenniumi Földalatti Vasúton!
Az európai kontinens első földalatti vasútján, a Világörökség részén

Anno 1896

Gizella tér - Deák Ferenc tér- Váczi körút- Opera- Oktogon- Vörösmarty utca- Körönd-Bajza utca- Aréna út - Állatkert - Artézi fürdő 

...1896. május 2-án megindult az európai kontinens első, villamos motorkocsikkal működő földalatti vasútja, Teljes hossza 3688,76 m, ebből alagút 3225,56 m, a felszíni szakasz 463,20 m, az állomások átlagos távolsága 375 m volt.

Az Ezredévi Kiállítás megnyitója alkalmával Budapesten tartózkodó Ferenc Józsefnek is bemutatták az új közlekedési eszközt. Az uralkodó átvette a díszalbumot, és megengedte, hogy a vasút felvegye a nevét. Majd beszállt a számára készült díszes 20- as pályaszámú kocsiba szállt, és az Állatkert állomásig utazott…

A földalatti vasút történetét bemutató állandó kiállítás mellett a látogatók megtekinthetik a BKV arcai című időszaki tárlatot is, amely  a fővárosi közlekedés forgalmi dolgozóinak – járművezetők, kalauzok, ellenőrök – munkájába enged betekintést.

 


 

Tárlatvezetések a Földalatti Vasúti Múzeumban

Találkozó: 11.00-kor a Földalatti Vasúti Múzeumban (Bp. V. Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül)

A tárlatvezetés időtartama: 30 perc

Belépőjegyek: felnőtt: 350 Ft, diák, nyugdíjas 280 Ft, ingyenes: 6 év alatt, 70 év felett, fotó-, videójegy: 500 Ft                        
Létszám: 25 fő/ csoport

Regisztráció és információ: muzeum@bkv.hutelefonon: (1) 461-6500/11271 (Győrfi Judit)

 


 

Terézváros

11.00 Mulatók, kabarék és revűk, kávéházak, vendéglők, filmszínházak, színházak- Pest történelmi mulatónegyede - A séta megtelt!

Sétánkon a Pesti Broadway területére látogatunk, Terézváros egykori mulatónegyedébe, amely az Andrássy út kiépülte után a Nagymező utca vonzáskörében formálódott és élte fénykorát a XIX. század végétől 1944-ig, a II. világháborúig. 

Felidézzük Somossy Károly alakját, aki ígéretéhez híven megtanította Pestet mulatni, és emlékezünk Nagy Endrére, aki a pesti kabaré műfaját teremtette meg. Megismerjük a híres mulatók: a Somossy Orfeum és téli kertje - a Moulin Rouge Mulató; Wabitsch Lujza Jardin d’Hiver Télikert mulatója - az Arizona Mulató; a Folies Caprice, a Parisiana Orfeum történetét.

A térség napjainkban is a főváros kulturális negyede. Ma is várják közönségüket a régi mulatók helyén alakult színházak: az Operettszínház és Kálmán Imre Teátruma, a Thália Színház és a Téli kert Színház tere www.thalia.hu, a Radnóti Színház, a Centrál színház, az Új Színház; fotóművészetünket bemutató Mai Manó Ház és az Ernst Lajos Múzeumba költözött Capa Központ. Hamarosan az Operaház is teljes szépségében fogadja az operarajongókat. Sétánkon tanúi leszünk korunk városrehabilitációs- fejlesztési munkáinak is: megszépült, eredeti állapotukban helyreállított vagy új funkciót nyert házak mellett haladunk.

Találkozó: 10.45-kor  az Operettszínház előtt (Bp. VI. Nagymező u. 17.)

Séta indulása: 11 órakor

Útvonal: Nagymező utca- Ó utca - Hajós utca- Révay utca - Andrássy út- Paulay Ede utca- Nagymező utca

A vezetés várható időtartama: cca 2 óra

A sétát vezeti: Boda Mónika idegenvezető

A regisztráció lezárult!

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő

 


 

11.00 és 14.00 A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - A séta megtelt!

A felsőfokú zenei oktatás, művészképzés számára alapított Zeneakadémia (1875) a Hal téri zeneiskola, majd a Sugár úti palota után 1907-ben költözhetett végső otthonába.  Korb Flóris és Giergl Kálmán építészeket kérték fel, hogy tervezzék meg az Országos Magyar Királyi Zeneakadémia épületét. Méretében, külső-belső díszítettségében, szerkezeti megoldásaiban új ’szentélyt emeltek a zeneművészet múzsájának’. A Zeneakadémia, mely tiszteletből felvette elnökének, professzorának, Liszt Ferencnek a nevét, a hazai hangversenyélet egyik legjelentősebb helyszíne, világszerte ismert Zeneművészeti Egyetem.

Útvonal: a Zeneakadémia közönségforgalmi területei.
A séta időtartama: 45 perc

Az első épületet bemutató sétához

Találkozó: 10.45-kor a Zeneakadémia előcsarnokában (Budapest, VI. Liszt Ferenc tér 8.)

A sétát Pancsik Károly, a Zeneakadémia helyi idegenvezetője tartja.

A regisztráció lezárult. 

A második épületbemutató sétához

Találkozó : 13.45-kor a Zeneakadémia előcsarnokában (Budapest, VI. Liszt Ferenc tér 8.)

A sétát Szita Klára, a Zeneakadémia helyi idegenvezetője tartja.

A regisztráció lezárult.                                                 

A Kedvezményes belépőjegy -  1 000 Ft / fő -  az Idegenvezetők Világnapja alkalmából

Fizetési mód: a helyszínen a jegypénztárban. Kérjük, készítse ki előre egy címletben a belépti díjat, hogy a vezetés indulása előtt fennakadások nélkül megválthassa a jegyét.

 


 

Terézváros – Erzsébetváros határán

11.00 Terézvárosi séta
A Liszt Ferenc tér és Jókai tér környékén - A séta megtelt!

Sétánkat a Király utca és Nagymező utca találkozásában álló Avilai Szent Teréz templomnál kezdjük. Tovább gyalogolunk a Liszt Ferenc Zeneakadémiáig. Innen a történelmi Gyár utca vonalán folytatjuk a sétánkat meg-megállva az emléktáblák, szobrok, vendéglátó teraszok  mentén a Jókai utca felé. Keresztezzük az Andrássy utat. A Kolibri színháztól visszafordulunk az Andrássy útra, ahol betérünk az Írók boltjába, és az egykori Terézvárosi kaszinó Lotz termében egy kávé mellett elidőzünk a terem mennyezeti díszein.

Mialatt bejárjuk az útvonalat, több mint kétszáz évnyi távolságra lépünk vissza az időben, amikor a pesti városfalain kívül Schopek Ferencné majorjának faépülete plébánia lett és körötte létre jött (a történelmi) Terézváros az első gyárakkal, majd világvárossá rendezett formában.

A séta útvonala: Király utca- Liszt Ferenc tér - Jókai tér - ( az egykori Gyár utca ) - Andrássy út

Találkozó: 10.45-kor Terézvárosi plébánia templommal szemben a Bp. VI. Nagymező utca és a Király utca sarkán

A séta várható időtartama: 2-2,5 óra

A sétát vezeti: Dr. Szabó Mária Idegenvezető

A regisztráció lezárult.  

A séta: ingyenes

A Café Párisi (Lotz teremben) a kávézás egyéni fogyasztással

A Tourguide készülék használata 450 Ft/fő

 


 

15.00 A Magyar Állami Operaház  - A séta megtelt!
Ybl Miklós, 1884
Épületlátogatás mini koncerttel 

A Magyar Állami Operaház épületében jelenleg felújítási munkálatok zajlanak. Az épületismertető séta így az épület elérhető terein keresztül vezet. Az épületlátogatást mini koncert zárja.

Gyülekező: 14.45 - kor az Operaház előcsarnokában (1061 Budapest, Andrássy út 22.sz.) Bejárat az épület bal oldaláról, a Dalszínház utca / Andrássy út sarka felől.

Indulás: 15.00-kor kordonoknál lévő táblától

Útvonal: az Operaház közönségforgalmi területei. (Az előcsarnok, a főlépcsőház, a Feszty Bár, a Vörös Szalon és a Királylépcső)

A séta időtartama: 30 perces

A sétát: az Operaház helyi idegenvezetője vezeti

Az Operalátogatás kedvezményes belépő jegye: 590 Ft, mellyel az épületben lévő csoportokkal együtt a Mini-koncertet is meg lehet hallgatni

A regisztráció lezárult!

Fizetési mód: a helyszínen kizárólag készpénzzel. Kérjük, készítse ki előre egy címletben a belépti díjat, hogy a vezetés indulása előtt fennakadások nélkül megválthassa a jegyét.

A résztvevők száma korlátozott. Kérjük, mielőbb jelezze részvételi szándékát.

Regisztrációja visszaigazolás után válik érvényessé.

 


 

Terézváros és Erzsébetváros határán 

11.00 A Király utca vonzásában – tanuló vezetés - A séta megtelt!

Sétánkon Terézváros első plébániatemplomát látogatjuk meg. Ezután a Kiskörútig sétálunk a Király utcán, amely az Andrássy út kiépítéséig Terézváros főutcája volt élénk kereskedelmi tevékenységet folytató üzletekkel, sok apró bolttal, iparos műhellyel, átjáróval, és sok szép klasszicista, romantikus lakóépülettel, bérházzal, a vallási élet tereivel. A Városligetbe vezetett ki. Környezetében alakult ki Pest történelmi zsidónegyede – több éve világörökségi védőzóna.

A ma Terézvároshoz és Erzsébetvároshoz tartozó utcán sétálunk. Híres építészek (Kasselik , Hild , Pollack, Czigler , Alpár , Fodor Gyula …) és építtetők  házai (a Pekáry-, Jálics-, a „Jó Pásztor”-, Szelényi-ház, Gozsdu- udvar , Gömöry-, Prandtner- ház , Három Rózsa ház, Anker-palota ) mentén haladva felidézzük a Király utca –  a pesti zsidónegyed - történetét az Orczy-háztól, a kezdetektől a vészterhes időkön át napjainkig. 

Sétánkon mesélünk arról is, hol mulattak egykor a pesti polgárok és a koronás fők. Hol várták vendégeiket a Fekete, Kék és Vörös Macska mulatók, a zengerájok, orfeumok, kocsmák, sörházak, kávéházak, tisztes és kétes hírű fogadók, fényírdák és mozik, a Király Színház. A Két szerecsen (Paulay Ede) utcával együtt a Király utca elválaszthatatlan része volt Pest mulatónegyedének.

Útvonal:  Nagymező utca - Király utca- Vasvári Pál utca - Király utca - Dob utca - Király utca – Anker köz- Király utca 9. sz.

Találkozó: 10.45-kor a Terézvárosi Avilai Szent Teréz templom főbejárata előtt (Bp. VI. Pethő Sándor u. 2. sz., Király utca és Nagymező utca találkozása)

A séta várható időtartama: 2,5 óra

A sétát vezetik: Acha Diana és Fias József Dávid, a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium hallgatói                           

Regisztráció: fiasjoci24@gmail.com / max 30 fő

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő

 


 

10.00 Az Andrássy úti villanegyed - Városligeti fasor - A séta megtelt!

A Városligeti fasor - egykori nevein Stadtwaldchen Alle, Vilma királynő majd, Gorkij fasor-  páros oldalán villák, bérvillák álltak, a páratlan oldalon már a 1880-as évek végétől megjelentek a középületek, szanatóriumok. A korábbi nyaralónegyed - az Andrássy út mintájára - fokozatosan átalakult. Állandó lakásul szolgáló villanegyed lett, melynek épületeit a korszak kimagasló építészei tervezték - többnyire a szecesszió jegyében. 

Sétánkon meglátogatjuk a Derkovits Iskolát, Az Árkay-féle református templomot, valamint az Evangélikus templomot és Gimnáziumot.

Indulás: 10.00 órakor a Lövölde tér 2. sz. elől

Útvonal: Lövölde tér - Városligeti fasor - Dózsa György út – Városliget

Városligeti fasor 4. sz. ex-Zay, Zselinszki-villa, Márk L műterme, Derkovits Iskola - 5-7. sz. Református templom és iskola (Árkay, 1913) ( belülről) - ex-szanatóriumok: Herzl-, Glück-; 9/11. sz. Fasor Szanatórium (Quittner,1887)-1945 BM-kórház- 13. sz. Grünwald-szanatórium - 12. sz. Ráth György-ház, Múzeum, (ex-Wechselmann-villa, Unger E.) 14. sz. Kramer-villa (Löffler testvérek, 1912) – 19-23. sz.Evangélikus templom (1905) ( belülről) és Gimnázium (1904) (Petz) – 20. Jungfer Gyula-villája (1891) - Vidor Emil villái: 23. szám Schwarcz–villa (1903) -24. sz. Egger-villa (1902) – 33. sz. Vidor-ház, 1905 - 38. sz. Rátkai Márton Klub (ex-Spitz-villa, Sebestyén A., 1911, art dèco) - Révész és Kollár villaépületei (40. 42. 44.)- 45. sz. Wodianer-ház (Könyvkereskedő és Kiadó Vállalat (Vidor Emil, 1907) - 47. sz. Körössy-villa (1899).  A fasor és a Dózsa György út sarki telek Batizfalvi Sámuel gyógyintézete (1872, Weber Antal) - Aréna úti Színház és Regnum Marianum templom helye…

Időtartam: 3 óra épületbejárásokkal

A sétát vezeti:  Rusai Ágnes  idegenvezető

A regisztráció lezárult.

A TourGuide készülék használati díja 450FT/fő

 


 

Józsefváros- Ferencváros

10.00 A Ludovikától a Közszolgálati Egyetemig, a klasszicizmustól a posztmodernig: a Nagyvárad tér - A séta megtelt!

A Nagyvárad tér két kerület határán, fontos útvonalak találkozásánál fekszik. Ezek egyike a főváros leghosszabb sugárútja, az Üllői út. Itteni szakaszán kórházak állnak és az orvosegyetem. Az oktatási intézmények mellé utóbb a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE, 2014.) sorakozott fel, amely jelenkori építészeti különlegesség, legkiválóbb kortárs építészeinktől.

A legrégibb intézmény mégis a Ludovika (1836), a környék és a magyar klasszicizmus emblematikus épülete; nevezetes műemlék, Történelmi Emlékhelyünk. Közel két évszázada áll itt. Édestestvére másik pesti történelmi középületünknek, a Nemzeti Múzeumnak, melyet szintén Pollack Mihály tervezett. 19. századi az István kórház (Hauszmann A.), és Pecz Samu jelképszerű-emblematikus lakóháza (Üllői út 121.), amely ”öröktől fogva” üdvözli a repülőtérről Budapestre érkezőket.  Gerlóczy G. és munkatársainak SOTE magasháza szintén jelképpé lett nevezetesség: még mindig a legmagasabb modern épület a fővárosban.  Ide tartozik még két park. Az Orczy-kert , mely a legrégibb (!) közpark a városban (1790) és a Ludovika tér, amely a Ludovikát és az orvosegyetem régebbi negyedét választja el (vagy köti össze).A közelben található a Füvészkert .

A történelmi és városépítészeti korszakokat átfogó, sajátos ”budapesti eklektika” e különösen érdekes helyszínét járjuk körbe, nézzük végig. Érdemes megismerni.

Sétánkon részt veszünk az Egyetem által szervezett campus-túrán, melynek fő állomásai a Ludovika főépülete és a Lovardája.

Találkozás: 9.30  órakor a Bp. VIII. Nagyvárad téri aluljáró

A séta útvonala: Nagyvárad tér - Orczy-kert - Ludovika tér

Időtartam: 1,5-2 óra

A sétát vezeti: Szécsei József idegenvezető

A Közszolgálati Egyetem látogatható tereit szakvezetővel járjuk be  

A látogatás: ingyenes

A regisztráció lezárult.  

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő

 


 

Ferencváros - Józsefváros

10.00 A Pál utcai fiúk nyomán  
Pest várostörténete – Molnár Ferenc (1878-1952) Pestje

A Pál utcai fiúk a legjobban szívemhez nőtt könyvem, 1906-ban írtam folytatásokban egy ifjúsági lap számára, amelyet volt tanárom, Dr. Rupp Kornél szerkesztett. … a körúti művészkávéház karzatán írtam délutánonként az egyes folytatásokat. Erre a szedő személyesen ügyelt fel, és szinte kitépkedte kezemből az esedékes kéziratlapokat. Egyébként is szerettem a karzaton dolgozni a nagy csend miatt, mert a szokásos kávéházi zsibongáson és a szünet nélküli katonazenekaron kívül semmi sem zavart meg a munkában. Szóval ezen a nyugodt helyen álmodtam vissza a gyerekkoromat, mikor még a Lónyay utca református gimnáziumába jártam, és valóban megvolt a grund a Pál utcában. Bár a regény fantáziám szüleménye, a figurái azonban éltek. A diáktársaim voltak…” Molnár Ferenc

Találkozás : 10.00-kor a Kálvin téri Metro kijáratnál, a Kálvin szobornál, a Kálvin téri református templom előtt

Útvonal: a regény (1907) ferencvárosi - józsefvárosi színhelyei Molnár Ferenc korában és ma: a fiúk iskolája, Hőgyes Endre u. - Ferenc krt. - Pál utca - Práter utca - Corvin mozi - Corvin sétány – A Grund - Tömő utca - Illés u.

Látnivalók: Nemecsek lakása - Molnár Ferenc lakása - Az eredeti grund helye – ’56-os emlékfal - Corvin sétány - Az új grund – Füvészkert

A séta időtartama: min 3 óra

A sétát hagyományosan Kiss Ádám túravezető tartja

A séta: ingyenes

Fűvészkert belépti díj: http://www.fuveszkert.org/arak/

Teljes árú: 1 200 Ft/fő, diák 600 Ft/fő, nyugdíjas  900 Ft/fő

Regisztrálni a fte.kissadam@gmail.com / max. 30 fő        

A Tourguide készülék használati díja: 450 Ft/fő

 


 

Közép - Ferencváros

10.00 Séta Közép- Ferencvárosban - A séta megtelt!

Sétánkon először a SOTE – Elméleti Orvostudományi Központ épületét látogatjuk meg, mely az Üllői úti Klinikákhoz közel épült. A megjelenésében is modern vonalú öt egyetemi kart befogadó oktatási központ a ferencvárosi tömbrehabilitáció révén épült fel a Thaly Kálmán- Vendel- Tűzoltó utcák határolta telekre, régi oktatási intézmények környezetében. Ezután a szomszédos 360° Milestone Budapest Semmelweis magánkollégiumot keressük fel, amely a hajdani Tűzraktár átalakításával és bővítésével alakult ki. Tetőteraszáról pazar kilátás tárul a városra és távolabbi régiókra. Sétánk következő állomása a Gerstenberg - Arvé építészpáros tervezte egykori tranformátorház, mely 1909- től 1949-ig működött. A szecessziós ipari épület Trafó Kortárs Művészeti Ház néven 1998-tól képzőművészeti kiállításoknak, a kortárs balett és alternatív színházi előadásoknak ad otthont. Sétánk a Soroksári úti térség egykori malomi negyedében ér véget. Ellátogatunk ipari emlékünk, a Gizella malom tereit újragondolt Loft Apartment épületébe. Itt megtekintjük az aulában kialakított Átrium Galériát is, melynek művészeti vezetője Kállai Katalin, kiállítóművészei Péter Ágnes Munkácsy-díjas szobrászművész és Verebélyi Diána festőművész.

Találkozó: 9.45 - kor a SOTE – Elméleti Orvostudományi Központ (üveg homlokfalú) épülete előtt (Budapest IX. Tűzoltó utca 37-47. sz. előtt)

Indulás: 10.00-kor               

Útvonal: Tűzoltó utca- Liliom utca -  Páva utca- - Tinódi utca

Tűzoltó utca 37-47.: SOTE – Elméleti Orvostudományi Központ ( 2010, Noll Tamás, Madzin Attila, M-Teampannon Kft. )- Tűzoltó utca  50-56.:  Milestone magánkollégium ( volt Tűzraktár) – Páva utca  - Liliom utca 41.sz:  Trafó Kortás Művészeti Ház (Trafóház , Gerstenberg – Arvé, 1909) – Tinódi u.1.: Loft Apartment -  Gizella Malom ( 2009,)

A séta időtartama: 3 óra

A sétát vezeti: dr. Gönczi Ambrus helytörténész, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője

A Tinódi u.1.sz. alatti épületet a Loft Apartment közös képviselete részéről Gáts Bence mutatja be. A Ház művészeti tevékenységéről Kállai Katalin, az Átrium Galéria művészeti vezetője mesél.

Regisztráció:  ferencvarosiseta@gmail.com, max. 40 fő

A Tour Guide készülék használati díja: 450 Ft/fő

 


 

Kőbánya

14.00 Gróf Széchenyi István (1791 – 1860) emlékére
A lótenyésztés, lóverseny története - A séta megtelt!

A Kincsem Parkban felidézzük, mikor és hol indult el hazánkban a lóversenyzés, hol voltak a lóversenytereink, kik voltak világhírű versenylovaink. Megfigyeljük, hol teszik meg tétjeiket manapság a pesti gyep szerelmesei.

Találkozó: 14:00 órakor a Kincsem Park Főbejárata előtt (Bp. X. Albertirsai út 2-4.)

Megközelíthető: 2-es metró (Pillangó utca), vagy 100-as buszjárat.

Útvonal: a Kincsem Park területe, a korabeli műemlék lelátók

16.00 Ügetőverseny megtekintése (a felnőttek a séta során megtehetik a tétjeiket)

A séta időtartama: 2 óra

A sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető

A séta térítés mentes

Regisztráció: 2020kincsempark@gmail.com, max. 50 fő      

A Tourguide készülék használati díja: 450 Ft/fő

 


 

Unicum Ház

14.00 „ Das ist ein Unicum!” – 2015 óta Hungaricum 
Látogatás az Unicum Házba - A séta megtelt!

A Soroksári út és vonzáskörzetében az Osztrák- Magyar Monarchia idején alapított gyárak, ipartelepek helyét napjainkban fokozatosan lakóparkok, irodaházak, loftok foglalják el. Ebben az újraformálódó környezetben régi korok tanújaként Zwack J. és Társai gyára ott áll, ahová 1892-ben települt.

Az Unicum Ház látogatása során végigkísérjük a világhírű márka történetét a Zwack család históriáján keresztül. A filmvetítés, a múzeumi terek és a régi lepárló megtekintése után - kizárólag 18 év feletti vendégeink számára a pincében lévő hordók egyikéből csapolt termékkóstolóra is sor kerül.

Találkozó: 13.45-kor az Unicum Házban (Bp. IX. Dandár utca 1. sz. múzeum bejárata)

A program indul: 14 órakor
A látogatás időtartama: 60 perc
A tárlatvezetést a Látogatóközpont munkatársai tartják.

A belépődíj egységesen (majdnem) félárú jegy:  1 300 Ft / fő – az Idegenvezetők Világnapja alkalmából. A megváltott jegy a teljes múzeumi programot és a kóstolót is tartalmazza. 18 év alatti vendégeknek az ár változatlan, azonban a túra nem tartalmaz kóstolót!

Létszám: max. 30 fő jelentkezését várjuk a termek és a pince befogadóképessége miatt

Belépőjegyüket előre megvásárolhatják az alábbi linken: https://zwack.jegy.eu/

A helyszínen jegyet váltani a maradék jegyek függvényében lehetséges.

 


 

Budapest XIV. kerülete

A Városliget kapuja ● Hősök tere (1932)

  2001 óta Nemzeti Emlékhely

2002 óta a világörökség része az Andrássy út és történelmi környezete

13.30 Hősök tere- tanuló vezetés - A séta megtelt!

Az Andrássy út végén kialakult tér csak 1932-ben kapta a Hősök tere nevet. Mai arculata - a Schikedanz Albert, Herczog Fülöp, Zala György által megtervezett Millenniumi oszlop és szoborcsoportjával, a teret két oldalt lezáró múzeumokkal, valamint a Hősök Emlékkövével – az Andrássy út történelmi környezeteként 2002 óta a Világörökség része.

A sétán megismerkedünk a Műcsarnok, a Szépművészeti Múzeum, az ártézi kút és a Millenniumi szoborcsoport keletkezésének a történetével.

Találkozás: 13.15 - kor a Hősök terén, a Műcsarnok főbejárata előtt (Budapest, Dózsa György út 37.)

Indulás: 13.30-kor

Időtartam: kb. 1,5-2 óra

A séta állomásai: Műcsarnok - Szépművészeti Múzeum- Zsigmondy Vilmos ártézi kútja- az Ezredévi oszlop és szoborcsoport ( allegorikus szobrok).- Hősök Emlékköve

A sétát vezetik: Péter Tirza és Lukes Dóra, az emlékmű szoborgalériájának szobrait Kopin Krisztina és Todorov Klaudia mutatják be .

A Szalézi - SZÁMALK Szakgimnázium hallgatóit Szántó Ágnes idegenvezető, szaktanár készítette fel.

Regisztráció: kopin.krisztina@gmail.com, min. 20 fő            

A Tourguide-készülék használata 450 Ft/ fő 

 


 

Városliget

10.00 A Ligetben- tanuló vezetés                      

Sétánkon Zsigmondy Vilmos (1821-1888) magyar bányamérnökre emlékezünk, akinek köszönhetően úszni, gyógyulni, felfrissülni járunk a városligeti fürdőbe. A fürdő közelében  sétára hívogat a vizesárok övezte vár -  történelmi épületeink „díszlet”együttese.

Sétánk során megismerkedünk a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda épületegyüttesével és a Vajdahunyad várát sétáljuk körbe.

Találkozó: 9.45-kor az M1-es metró (kisföldalatti) Széchenyi fürdő megállójánál                 

A séta útvonala: Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda - Szent István Ivócsarnok - Zsigmondy Vilmos szobra – Alpár Ignác szobra - a Vajdahunyad vára

A séta időtartama:  1,5 óra

A sétát vezetik: Miklósi Flóra és Csenke Péter. a SZÁMALK- Szalézi szakgimnázium idegenvezető szakos hallgatói

Regisztráció: floramiklosi88@gmail.com, min. 20 fő              

A Tourguide-készülék használata 450 Ft/ fő 

                          


Városliget   

Állatkert

11.00 A Fővárosi Állat- és Növénykert épített öröksége és turisztikai látnivalói


Az Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország leglátogatottabb közművelődési intézménye: tavaly összesen 1,1 millió fő kereste fel. A világ egyik legrégebbi állatkertjeként gazdag építészeti öröksége olyan sajátos hangulatot teremt, amely más állatkertekkel összehasonlítva is különlegessé teszi. A Szkalnitzky Antal, ifj. Koch Henrik, Neuschloss Kornél, Kós Károly, és Zrumeczky Dezső által tervezett állatházak a "boldog békeidők" világát elevenítik fel, s közben mai szemmel is korszerű férőhelyet kínálnak az itt gondozott állat- és növényritkaságoknak. A séta során egyrészt a műemléki örökséggel, másrészt néhány különleges, ritka, más állatkertekben csak elvétve látható állattal ismerkedünk meg, és természetesen szó esik majd a kert fejlesztése nyomán az elkövetkező években várható új turisztikai lehetőségekről is.

Indulás:  az Elefántos Főkapun belüli főtérről (Budapest, XIV. Állatkerti krt. 6-12.) 

Vezeti: Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője

A vezetés térítésmentes

Időtartama: 1,5 óra

A belépőjegyekről itt tájékozódhatnak: https://zoobudapest.com/rolunk/jegyarak

Regisztráció: idvez.allatkert.2020@gmail.com  max.30    

A Tourguide - készülék használati díja: 450 Ft/fő

 


 

Istvánmező

10:00 Séta Istvánmező sportlétesítményei körül

Istvánmező délkeleti részén épült ki a magyar sportélet történelmi központja. 1896. május 14-én adták át a Millenáris Velodromot a kerékpársport pályájaként, de itt játszott először nemzetközi mérkőzést a magyar labdarúgó csapat is. 1928-ban pálya-kerékpáros világbajnokság színhelye volt, 1949-ben a Davis-kupa tenisz mérkőzésnek adott otthont. A jeles sporteseményeket megélt „Mili” - sportlétesítmény vagy műemlékként él tovább, vagy új helyszínen várja majd a kerékpársport szerelmeseit. Puskás Aréna néven megújult formában fogadja 2019. november 11-től a szurkolóit a Puskás Stadion, Népstadion egykori helyén. A nemzedékek számára ikonikus sportlétesítmény 1953 és 2016 között több száz sporteseménynek, kulturális rendezvénynek adott otthont.

Sétánk során megismerjük Istvánmező sportlétesítményeit. Nem csak az építéstörténetükről, tervezőikről, a magyar sportról, jeles sportolókról is megemlékezünk, akik e pályákon készültek fel hazai tornákra, világbajnokságokra. az olimpiákra.

A séta útvonala: Szabó József utca- Istvánmezei út 1-3; 3-5.- Dózsa György út- BOK csarnok- Millenáris Velodrom (1896, Bláthy , 1928,  Hajós Alfréd és Mattyók Aladár) -  Istvánmezei út 1 -3 .sz: Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok (1941) - Istvánmezei út 3 -5  Kisstadionok 1961 (Jégpályák) - Istvánmezei út 3-5. Dózsa György út 1. az új nevén BOK Sportcsarnok Budapest (egykori Syma Sport- és Rendezvényközpont)

Találkozó: 9:45 1146 Szabó József utca 3 Millenáris kapu

Megközelíthető: a 7-es, 5-ös buszok Cházár András utca megállónál kell leszállni                          

A sétát vezeti: Péter Szilvia, idegenvezető

A séta időtartama: 2 óra

Regisztráció: 2020sporttortenetiseta@gmail.com   max, 30 fő

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő
 


 

Budapest XV. kerület

Pestújhely városrész

10.00 Séta a 111 éves Pestújhelyen

A sétánkon először meglátogatjuk a Sándy Gyula tervezte Evangelikus templomot. Majd a Rákospalotai Múzeumban megtekintjük Pestújhely iparosai, kereskedői, vendéglősei világát bemutató boltbelsőket. A felekezetek templomai közül a Pestújhelyi téren álló katolikus templomba lépünk be, majd a Pestújhelyi Közösségi Házba látogatunk. Itt megtekintjük Pestújhely I. hangos filmjét. Megemlékezünk Pestújhely szülötteire: az FTC legendás játékosára, edzőjére, Dalnoki Jenőre, Antall Józsefre, Pomogáts Bélára… a művészekre, akik Pestújhelyen telepedtek le: Bátki Józsefre, Toporasevics Urosra, Zajti Ferencre és a ma is Pestújhelyen élő Gyulai Lívius Kossuth-díjas grafikus művészre, aki többek között Weöres Sándor Psyché c. művét illusztrálta. Sétánkon bemutatjuk, hogyan jött létre 111 évvel ezelőtt az egykor katonai gyakorlótérnek használt, zsombékos, hepe-hupás, nádastavas terület felparcellázásával egy önálló, jelentős kisiparra, iskolarendszerre épülő település három kiváló elme: dr.Bezsilla Nándor ügyvéd, Dr. Szűcs István, dr. Gerecze régész akaratából, kitartó településfejlesztő munkájából. - A városrész történetét Buza Péter dolgozta fel Pestújhely emlékkönyve c. munkájában. 1997.

Találkozó: 9.45-kor az Evangelikus templom előtt (Bp. XV. Templom tér)  

A séta útvonala: Templom tér:  Evang. templom, 1933, Sándy Gyula (1868-1953) - Pestújhelyi út - 81. sz.  Rákospalotai Múzeum -  Emlék tér (az egykori városháza, Ipartestületi székház) - Sztáray Mihály téri Ref,templom 1928, Van Beek „János” - Pestújhelyi tér és körzete : rk. Keresztelő Szent János templom 1927. Kismartoni Lechner Lóránd - Szűcs István utca 45. Pestújhelyi Közösségi Ház,könyvtár ; Szűcs I. 24./ Ady Endre utca 13.-15.: Dr. Bors Emil jogász villája - 31-33. r.kat. polgári leányiskola, 1912 , egykori mozaikképe: Bátki József –32. sz. szecessziós villa, dr. Wester Sándor a község első orvos a Nagy Előd műtermével, 1907.dr.   - 34. 36. neobarokk családi villák 1930, Báthory Tibor /vitéz Báthory Kornél- 41.sz szecessziós villa, 1910 k. - József A. u.17. Toporasevics Uros (1869-?) háza, műhelye- 4. Pille-villa, 1935- Bezsilla László a ’Lepke-király’ egykori háza- Ady Endre utca 44. Kovács István adóügyi főjegyző úr (Alexa Károly  felesége az unokája) - 47. Bauhaus jellegű villa, 1936. Pomogáts József, Építtető: Pomogáts Józsefné, sz. Bezsilla Erzsébet-  Bezsilla-kerti BM-telep tíz lakóháza - Őrjárat utca – a Kórház-tömb: Niedermann-idegszanatórium 1903-1904, Baumgarten-Herczeg,  OTI Dr. Vass József Munkáskórháza , 1936 nővérszálló, Molnár Farkas és Fischer József ; sebészeti tömb: 1980as évek , Varga Levente és Tomay Tamás- Csillagfürt utca- Kolozsvári utca – a 62-es villamos végállomása, Rákospalota-MÁV-telep -  Mézeskalács tér

A séta időtartama: 3 óra

A sétát vezeti: Rózsa András idegenvezető

A városrészben Pintér Zsuzsa, a Pestújhelyi Közösségi Ház (PeKH) vezetője,

A Rákospalotai Múzeumban szakvezetést tart: Werschitz Annamaria segédmúzeológus

a Bezsilla-család részéről Dr. Sebestény István szociológus fogadja a séta résztvevőit.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a csoportos kedvezményes belépőjegy a tárlatvezetéssel: 400 Ft/fő (200 FT belépőjegy + 200 Ft támogatójegy)

A sétát vezeti: Rózsa András idegenvezető

Regisztráció: setapestulyhelyen2020@gmail.com, max: 25 fő

A Tourguide - készülék használati díja: 450 Ft/fő

 


 

Budapest XVIII. kerülete

Pestszentlőrinc

10.30 Bókay-kert és a Herrich - Kiss villa

Pestszentlőrinc egyik legrégebbi épületét a háború előtti állapotának visszaállításával újították fel. Falai közé költözött immár állandó otthonába a kerület egyetlen muzeális közgyűjteménye, a Tomory Lajos Múzeum látványtára és a kerületi kötődésű festő, grafikus, költő emlékét őrző Kondor Béla (1931–1972) emlékszoba. A fővárosi védettségű Herrich-Kiss villa és közel 5000 négyzetméter területű kertje folyamatosan visszanyeri eredeti szépségét, formáját - ahogy azt egykori tulajdonai tervezték, gondozták. Sétánkon megismerjük, ki tervezte a villát, kik voltak a lakói és megismerkedünk a Tomory Lajos Múzeum új kiállító tereivel és egy kis sétára indulunk a kertben... http://muzeum18ker.hu/herrich-kiss/ http://muzeum18ker.hu/kondor-3/

Találkozó: 10.30-kor a Herrich-Kiss villa előterében (Budapest, XVIII. Margó Tivadar utca 116–118.)

Útvonal: Tomory Lajos Múzeum- Herrich-Kiss- villa -  a Bőkay-kert

Időtartam: 60 perc

A sétát vezeti: Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Múzeum intézményvezetője

Regisztráció: muzeum@muzeum18ker.hu, max: 30 fő  

                                    


 

Kispest –  XIX. kerület

11.00 Séta a Wekerlén, a kispesti állami munkás - és tisztviselőtelepen - A séta megtelt!

A 19. század végén a gyáripar fejlődése nyomán Budapest lakossága két és félszeresére nőtt. A vidékről a fővárosba áramló munkaerőnek szállást kellett biztosítani. Wekerle Sándor (1848-1921) miniszterelnök, pénzügyminiszter kezdeményezésére és felügyeletével 1908-ban megkezdődött egy állami munkástelep tervszerű építése a fővárostól hat km-re fekvő Kispesten, a Sárkány család birtokán. Sokemeletes bérházak helyett - az angol munkástelepek mintájára - fás-kertes környezetet, negyvennyolc típusépületet, közösségi tereket, közintézményeket terveztek a leendő lakóknak. 1909-től 1926-ig épült fel a „Wekerle” malom-játékra emlékeztető- átlós és merőleges, szabályosan futó, nyílegyenes utakra osztott területen. Az állami munkástelep központi tere, Kós Károly és építésztársainak (Tornallyay Zoltán, Schodits Lajos, Éberling Béla, Zrumeczky Dezső, Györgyi Dénes) műve. A mai Kós Károly tér népi építészeti hagyományokat őrző, a szecesszió jegyében fogant épületeit és a rk. templomot 2011-ben műemlékké nyilvánították.

Találkozó: 11.00 órakor a Határ úton, a 66-os busz végállomásán( Az M3 helyett metrópótló buszok járnak)                            

Útvonal: Pannónia út-Kós Károly tér - Hungária út- Corvin krt - Baross utca - Határ út

A sétát vezeti: Kocsy Zsuzsanna idegenvezető

A séta időtartama: 2 óra

A regisztráció lezárult.

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/ fő