Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 23. vasárnap BUDA

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 23. vasárnap BUDA

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 23. vasárnap BUDA

Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 23. vasárnap BUDA 2020/02/13
Séták - Idegenvezetők Világnapja - 2020. február 23. vasárnap BUDA 11:57

BUDAPEST

Kirándulás a Budai-hegyekben

Budapest II. kerülete

Hárshegy városrész

11.00 Természetjárás a Budai-hegyekben - A séta megtelt!

Idén ünnepeljük a pálos rendet megszervező Boldog Özséb halálának a 750 éves évfordulóját. Sétánkon először rá emlékezünk: megtekintjük a János-hegy és a (Pál-) Hárs-hegy közötti nyeregben épült budaszentlőrinci pálos kolostor romjait és ismerkedünk a rend történetével. Majd a Nagy-Hárs-hegy (454 m ) és a Kis-Hárshegy ( 362 m) csúcsán épült kilátókhoz gyalogolunk. Az első Kaán Károly (1887–1940) erdőmérnök, földművelésügyi államtitkár, az 1935.évi erdőtörvény megalkotójának a nevét viseli. A másikat Makovecz Imre tervezte. Mindkét kilátóból páratlan látvány tárul a környező tájra és távolabbi régiók felé..

Találkozó: 10.45-kor Szépjuhászné, Gyermekvasút megállójában, a büfé előtt

Megközelítés: a 22es , 222-es autóbuszokkal

Indulás: 11 órakor

A körtúra útvonala: Szépjuhászné Pálos kolostorromok – Nagy-Hárshegy: Kaán Károly kilátó - Kis.Hárshegy: Makovecz kilátó - Szépjuhászné 

Bp. II. Budakeszi út 93.: a Budaszentlőrinci pálos kolostor és romjai (1310 ) -  Erdészeti Információs Központ, könyvtár (1851) – Nagy-Hárshegy Kaán Károly kilátó (1989) -  Makovecz - kilátó (60 m ; 1983, 2018)  a Kis-Hárs-hegyen – Szépjuhászné megálló

Táv: kb. 7 km,

Nehézségi fok: közepesen nehéz

Túravezető: Borza Magdolna idegenvezető, túravezető

A regisztráció lezárult.

Kérjük, hogy az időjárásnak és a természetjárásnak megfelelő, kényelmes öltözetben jelenjen meg a túrán!

 


 

Óbuda

Az Esernyős Óbuda Fő terén

Ajánló- egész évre

Óbuda Fő terén sétálva érdemes ellátogatni az Esernyősbe. A 2014 óta működő közösségi tér a kerületiek kedvenc szoborcsoportjáról kapta a nevét, Varga Imre Várakozók alkotását sokszor Esernyős lányoknak hívják, izgalmas története van, amit az információs pultban szívesen mesélnek el a betérő látogatóknak.

Az Esernyős nevéhez méltóan egyébként igazi ernyőszervezet, ahol több kerületi kiadvánnyal is lehet találkozni, digitális nomádként munkaállomást bérelni a közösségi irodában vagy estéről-estére élvezni a színes kulturális programkínálatot, koncertektől kezdve kiállításokon át a filmes és irodalmi rendezvényekig.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a hangulatos kávézó ajánlata közül érdemes megízlelni a különleges vegán desszerteket, házi készítésű finomságokat egy zamatos kávé mellett.

Lehet kicsit kalandozni is, felfedezni a belső tereket:

●  egész februárban ingyenesen látogatható az Esernyős Galériában Nádor Tibor festőművész látomásos színárnyalatokat felvonultató Képtáj című kiállítása, nyitva tartási időben, hétfőtől szombatig 10-20 óra és vasárnap 10-15 óra között   ●

Be lehet kukkantani az izgalmas belső udvarba is, ahová majd nyáron is muszáj lesz visszatérni, akár szabadtéri koncertekre, akár színházi előadásokra a varázslatos esti fények, árnyat adó fák alá, a mediterrán sajátos, óbudai hangulatába.

Az Esernyős egész évben – az Idegenvezetők Világnapja idején is – szeretettel várja a vendégeit. Mindenkori programjairól a www.esernyos.hu honlapon, valamint az Esernyős Facebook oldalán (www.facebook.com/esernyos) tájékozódhatnak, Óbuda látnivalóit, attrakcióit pedig a www.visitobuda.hu oldalon tekinthetik meg részlet

 


 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

10.15 Gerbeaud Emil (1854-1919) 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kamara kiállítással állít emléket a száz éve elhunyt híres cukrász, csokoládégyár-tulajdonos, Gerbeaud Emilnek, aki nemzetközi hírnevet és elismerést szerzett a magyar cukrászatnak és édesiparnak.

„Gerbeaud Emil meghonosította a konyakos meggyet, a macskanyelvet, nevét viseli a sokak által kedvelt zserbó sütemény és a Vörösmarty téren található gyönyörű cukrászda. Egykor számtalan bonbont, teasüteményt, párizsi krémmel töltött desszertet készítettek. Műhelyeiben, csokoládégyáraiban művészi igénnyel megalkotott termékei a világ távoli tájaira is eljutottak. 1909-ben Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestülete nagyszabású ünnepséget rendezett 25 éves magyarországi munkásságuk elismeréséül. Gerbeaud Emilt és feleségét Ramseyer Esztert életük során több rangos díjjal, kitüntetéssel is elismerték.”

A kamara kiállításon a múzeumban őrzött Gerbeaud emlékek tekinthetők meg: Stróbl Alajos szobrászművész által készített Gerbeaud Emil mellszobor; századfordulón készült, iparművészek által tervezett desszertes dobozok; a Gerbeaud család régi fotói, és további érdekes tárgyak, dokumentumok. https://mkvm.hu/gerbeaud-emil-1854-1919/

Találkozó: 10.00-kor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum előterében (Bp. III. Korona tér 1.)

A tárlatvezetés időtartama: 45 perc

A kiállítást bemutatja: Németh Ádám múzeumpedagógus

Belépőjegy: múzeumi belépővel

Regisztráció: max. 30 fő – mkvmuzeum@gmail.com, tel: 1/375-6249

 


 

Séta Krúdy nyomán- a Krúdy - negyedben

11.00 Krúdy nyomán a Krúdy negyedben - A séta megtelt!

Sétánkat a Vasarely Múzeum elől indítjuk. A Zichy kastély mentén érkezünk Óbuda Fő terére. A Laktanya utca és a Fő tér találkozásánál „jól megfér egymással ’’ Varga Imre  „ Várakozók ” szoborcsoportja és az egykori Vörös postakocsi étterem előtt felállított a Krúdy—hős, Szindbád szobra. Óbuda Fő terén elidőzünk az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pontnál, benézünk a házba, az Esernyős Galériába. A Szindbád-szobortól továbbindulva - több század, ezred évi időutazás után - meglátogatjuk a Krúdy Gyula (1878- 1933 ) író , publicista alakjáról elnevezett gasztro-kulturális negyedet, mely a Mókus Sörkert, az Óbudai Társaskör, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kéhli vendéglő összefogásában jött létre. Betérünk az író kedvenc törzshelyére, a Korona Kávéházba, a mai Óbudai Társaskörbe. Bepillantunk a Kéhli Vendéglőbe, hol Krúdy gyakorta megfordult. Bekopogtatunk az óbudai lakásba, utolsó otthonába - a mai Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba , melynek két szobájában végigkövetjük Krúdy budapesti életének színtereit.

Találkozó: 10.45-kor a Vasarely Múzeum előtt (Bp. III. Szentlélek tér 6.)(a HÉV .megálló, Szentlélek téri buszok megállója környezetében)

Útvonal: Szentlélek tér- Fő tér - Kórház utca- Flórián téri aluljáró- Serfőző utca -  Kálvin köz -  Kis Korona utca 7.: a 202 éves Óbudai Társas Kör - Korona tér 1. Krúdy-ház, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Mókus utca 22.: Kéhli vendéglő

Az Idegenvezetők Világnapjának alkalmából a séta résztvevőinek ingyenes a látogatás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. 

A séta időtartama: 2 óra

A sétát vezeti: Sípos István idegenvezető

A regisztráció lezárult.

A Tourguide készülék használati díja 450 Ft/fő

 


 

1987 óta a budai Várnegyed a Világörökség része

Budai Várhegy

10.15-kor és 12.15-kor Látogatás két csoportban a Sziklakórház Atombunker Múzeumban - A séta megtelt!

A Várhegy mélyén a mintegy 10 km hosszan nyúló barlang- és pincerendszer Úri utcai szakaszát 1939-től óvóhelynek alakítják ki. 1944-ben már kibővítve a Székesfőváros Sebészeti Szükségkórházaként szolgál a Szent János Kórház felügyelete alatt.

A 2002-ig „szigorúan titkos”-nak minősített objektum 2008. március 11-től folyamatosan látogatható. A kórház, a bunker terei, felszerelési tárgyai a sziklafalak közé szorult 80 évnyi történelmet idézik - Budapest ostromát, a hidegháború időszakát, az ’ 56 –os forradalmat- a közelmúltunkat - megdöbbentő valóságukban…                                                                                                        www.sziklakorhaz.eu

A LÁTOGATÁS FELTÉTELEI:

- ÉRKEZÉS: kérjük, érkezzenek meg legkésőbb 15 perccel a program előtt! 
- KÉSÉS
esetén nem garantáljuk a programot, illetve annak hosszát a késés időtartamával csökkentjük.
- KORHATÁR: a látogatás 6 éves kor alatt nem lehetséges, 6-12 éves kor között szülői/gondviselői beleegyezéssel és felügyelettel engedélyezett.
- BEFIZETÉS: a látogatás napján, egy összegben, készpénzzel vagy bankkártyával.  
- LEMONDÁS: legkésőbb 2 nappal a túra előtt kérjük e-mailben vagy telefonon jelezni.
- HŐMÉRSÉKLET: a múzeumban 15-18 °C van, meleg pulóver viselése ajánlott.  

Az első csoport látogatása a Sziklakórház Atombunker Múzeumban

Találkozó: 10 órakor a  Múzeum előtt vagy előcsarnokában (1012 Budapest, Lovas út 4/c.)

A Sziklakórház bejárata a várfal tövében található, a Szentháromság utca - Tóth Árpád sétány alatt a Lovas úton. A budavári Mátyás-templomtól a Gránit lépcsőn haladva a kórház Lovas úti bejárata 2 perc séta.

A tárlatvezetés  pontban  10.15- kor indul 

Időtartama: 90 perc

A szakvezetést a Sziklakórház helyi vezetője tartja

A kedvezményes részvételi díj: egységesen 1 800 Ft/fő - az Idegenvezetők Világnapjának alkalmából

A regisztráció lezárult.

A második csoport látogatása a Sziklakórház Atombunker Múzeumban

Találkozó: 12 órakor a  Múzeum előtt vagy  előcsarnokában (1012 Budapest, Lovas út 4/c.)

A tárlatvezetés pontban 12.15- kor indul

Időtartama: 90 perc

A szakvezetést a Sziklakórház helyi vezetője tartja

A kedvezményes részvételi díj: egységesen 1 800 Ft/fő - az Idegenvezetők Világnapjának alkalmából

A regisztráció lezárult.

 


 

Budapest XII. kerület

Farkasrét

10.00 Farkasréti temető II.

A Széchenyi-hegy lejtőjén, a Márton-hegy és a Sas-hegy között nyitották meg 1894-ben a Farkasréti temetőt. Jelentős bővítések után ma a Németvölgyi út - Bürök utca - Hóvirág utca - Márton Áron tér - Érdi út határolta területen fekszik. Az alsó (“régi”) és a felső (“új”) részt a Denevér utca választja el egymástól. 

A sírkertbe az egykori budai temetők - a Tabáni, Vízivárosi és a 60 -as években bezárt Németvölgyi temető - , valamint a Kerepesi és Rákoskeresztúri temető több sírja került át. 1903-ban a Vízivárosi katonai temető utódaként a sírkert délkeleti sarkában a Farkasréti katonai temetőt alakították ki. 1952-től a Farkasréti temető lett a régi politikai, egyházi, gazdasági és katonai elit, a tudós- és művészvilág temetkezési helye. Mai napig tudósok, egyházi személyek, sportolók, művészek: közéletünk kíválóságainak a végső nyughelye a sírkert.

1895-ben a keresztény köztemető melletti domboldalon, erdős környezetben hozták létre a budai neológ zsidó hitközség temetőjét. A rabbik, kántorok, hitközségi vezetők sírja mellett többek között itt találjuk Vágó László, Jakab Dezső, Freund Dezső - szecessziós építészetünk nagy alakjainak - a sírját. Itt nyugszik a neves matematikus, fizikus Lánczos Kornél és Turán Pál, Ferenczi Sándor orvos, a freudizmus hazai, világhírre jutott képviselője, Frommer Rudolf feltaláló, G. Dénes György (“Zsüti”) szövegíró. Az első világháborús hősi parcellát a közelmúltban újították fel, Bauer Gyula tábornok síremlékével.

Sétánkat a Márton Áron térről kezdjük, megtekintjük a Művészparcellát (25) és környező, magasabban fekvő temetőrészek nevezetességeit, majd a szomszédos Farkasréti zsidó temetőt látogatjuk meg.

Találkozó: 10 órakor a XII. kerület, Márton Áron téren, az 59-es villamos végállomásán.                                    

Megközelítés: az 59-es villamossal a végállomásig utazva                              

A séta időtartama: kb. 2 óra.

A sétát vezeti: Szilágyi Rita, a Budapesti Temetkezési Intézet idegenvezetője.

Kérjük, hogy az urak – a zsidó temetők kegyeleti szokásainak megfelelően – fejfedőt hozzanak magukkal!

Kérjük, hogy az időjárásnak megfelelően öltözzenek, kényelmes lábbelit vegyenek fel a túrához.

 


 

Margit-sziget

13:00 Bringóhintóval a Margit-szigeten   
Jubileumi kiadás: Idén 35. éve jár bringóhintó a Margitszigeten - A séta megtelt!
 

Találkozó: 13.00-kor a Bringóvár előtt (1138  Bp., Margitsziget, Hajós Alfréd sétány 1. sz.)

Indulás: 13:15- kor

Útvonal: Bringóvár - Gyógyfürdő és Nagyszálló (1868-70, Ybl Miklós) - Szent Mihály kápolna - Árpád-házi Szent Margit (1242- 1270) szobra  (2018,Bakos Ildikó) -   Domokos kolostor romjai és Árpád-házi Szent Margit emléksírja (1252- 72-ig a sziget lakója, 1943. XII.Pius szentté avatta) – Szabadtéri Színpad (1938, Kaffka P.) - Víztorony (1921, Zielinszky Szilárd, műemlék)- Művészsétány szobrai és a sziget egykori lakói - Rózsakert és a sziget faritkaságai, kertészei (Petz Ármin,Tost Károly,Magyar György)- Vadaskert - Casino (1868-69, Ybl)- Centenárumi emlékmű (1972, Kiss István) és szökőkút (1962)- Nemzeti Sportuszoda (1930, Hajós Alfréd, olimpikonok) - Ferences kolostor romjai (XIII.sz.) József nádor egykori villája (1796), Alexandra Pavlovna nagyhercegnő emléke-Palatinus strandfürdő (1921, Janáky, Masirevics) - Bringóvár(1985 óta)

A túra időtartama: 2 óra

A Szent Mihály kápolnában és a Szent Margit szobornál dr. Beran Ferenc pápai káplán emlékezik meg

Árpád-házi Szent Margit alakjáról.

A túrát vezeti: Bodnár Lajos idegenvezető 

A Bringóhintó használata: a társaság www.bringohinto.hu honlapján található letétre szóló feltételek szerint. Erről a helyszínen tájékoztatjuk Önöket.

A Bringóhintó kedvezményes  használati díja egységesen: 1 250,-Ft /fő.

A díj a helyszínen fizetendő.

A túra előzetes regisztrációval vehető igénybe.

A regisztráció lezárult.