Tájékoztató - Játszótéri eszközök biztonságosságára vonatkozó felhívás

Tájékoztató - Játszótéri eszközök biztonságosságára vonatkozó felhívás

Tájékoztató - Játszótéri eszközök biztonságosságára vonatkozó felhívás

Tájékoztató - Játszótéri eszközök biztonságosságára vonatkozó felhívás 2019/11/20
Tájékoztató - Játszótéri eszközök biztonságosságára vonatkozó felhívás 13:15

Tisztelt Vállalkozás! Figyelmébe ajánljuk Budapest Főváros Kormányhivatala V. kerületi Hivatala Fogyasztóvédelmi Főosztálya Játszótéri eszközök biztonságosságára vonatkozó felhívását.

Tisztelt Játszótér Üzemeltető!

A fogyasztóvédelmi hatóság kiemelt figyelmet fordít a játszóterek ellenőrzésére a gyermekek biztonsága érdekében. A közelmúltban sajnos számos baleset történt nem megfelelő állapotú és még nem teljesen kész játszótereken. A fogyasztóvédelmi hatóság 2011 óta folyamatosan ellenőrzi a játszótéri eszközökkel kapcsolatos előírások betartását. A vizsgálatok az intézményi, azaz bölcsődei, óvodai, iskolai, a közterületi, valamint a szállodákban, éttermekben, található játszóterekre és játszóházakra irányulnak. A részletes előírásokat a játszótéri eszközök biztonságosságáról szóló 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet tartalmazza.

A játszóterek biztonságos üzemeltetési feltételeit az üzemeltetőknek kell biztosítani, folyamatosan. Ennek során, ha a játszótéri eszköz balesetveszélyessé válik, akkor az üzemeltetőnek haladéktalanul intézkednie kell az eszköz használatának megakadályozása és annak egyidejű kijavítása vagy lebontása érdekében.

Azt, hogy az eszközök ténylegesen biztonságosak, az ún. kijelölt szervezetek szakértői ellenőrzik, ők vizsgálják a játszótéri eszközök biztonsági előírásoknak való megfelelőségét, például ne kerüljön sor fej, nyak, ujjak beszorulására, valamint hogy leesés ellen védelmet nyújtanak-e. Amennyiben megfelelő, tanúsítványt állítanak ki róla. A játszótéri eszközöket ennek a tanúsítványnak birtokában lehet csak forgalmazni, és lehet őket telepíteni. A biztonságos játszótéri eszközök telepítését az üzemeltetőnek jelentenie kell a fogyasztóvédelmi hatóság részére. A játszótéren található eszközök első használatba vétele előtt az üzemeltetőnek kötelessége kijelölt szervezettel tanúsíttatni az eszközöket, amelyről az üzemeltető mellett a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzési jegyzőkönyvet kap. Ezt követően legalább négyévente kötelező a kijelölt szervezetekkel a játszóterek vizsgálatát elvégeztetni, amelyről szintén tájékoztatni kell a hatóságot. A játszóterek biztonsága érdekében az üzemeltetők felelőssége az előírások betartása, a rendszeres felülvizsgáltatás, és a játszóterek biztonságos üzemeltetése. A játszótéri eszközökről, azok állapotáról, valamint az időszakos ellenőrzésekről az üzemeltetőnek nyilvántartást kell vezetni, amelyet legalább 10 éven keresztül meg kell őrizni.

A fogyasztóvédelmi hatóság nemcsak az adatbázisában szereplő játszótereket ellenőrzi, hanem a helyszíni ellenőrzés során azokat az üzemeltetőket is, amelyek nem jelentik le, vagy nem végeztetik el a tanúsítást. A fogyasztóvédelmi ellenőrzés célzottan a dokumentumok, azaz a tanúsítványok, ellenőrzési jegyzőkönyvek meglétére irányul. Amennyiben a hatóság hiányosságot tapasztal, bírság kiszabása mellett kötelezi az üzemeltetőket a pótlásra. Az üzemeltetőnek kötelessége ilyenkor a szükséges ellenőrzéseket a kijelölt szervezettel elvégeztetni, a végrehajtott javításokat, valamint a megtett intézkedéseket dokumentálni. Ha a játszótéri eszköz nem megfelelő, akkor a fogyasztóvédelmi hatóság megtiltja az eszköz használatát.

A széleskörű hatósági jelenlétet, és a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket 2020-ban is folytatjuk.

Budapest, 2019. november 18.

dr. Nagy Júlia
V. kerületi hivatalvezető megbízásából

dr. Bobál Pál
főosztályvezető