Tanácsadás és a COVID-19 2020

Tanácsadás és a COVID-19 2020

Tanácsadás és a COVID-19 2020

Tanácsadás és a COVID-19 2020 2021/02/01
Tanácsadás és a COVID-19 2020 09:35

Hazánkban a tanácsadással kapcsolatban nagy kérdés, hogy a koronavírus megakasztja-e az ezen a területen a korábbi három évben kialakult dinamikus fejlődést. A Szent István Egyetem Menedzsment és HR Kutató Központja a Budapest Kereskedelmi és Iparkamara XX-as Tanácsadó osztályával l közösen egy gyorsfelmérést végzett 2020. november 10. és december 10. között. A kutatás folyamán vizsgáltuk, hogy a tanácsadási iparágra milyen jellegű hatást gyakorol a COVID-19 járvány.

TANÁCSADÁS ÉS A COVID-19 2020

Empirikus kutatás

A tanácsadási iparágat már eddig számos módon és jelentősen befolyásolta a globális világjárvány. Egy mértékadó nemzetközi szakirodalmi forrás (consultancy.org, 2020) szerint a tanácsadási iparág visszaesése leginkább Európában (–28%) és az USA-ban (–15%) lesz a legnagyobb. A közel 35 milliárd éves forgalmat 2019-ben realizáló német piacon a visszaesés főleg a kisméretű cégeknél a jelentősebb, a nagyok könnyebben tudnak váltani (Fröndhoff, 2020). A Német Tanácsadó Szövetség vizsgálatai szerint a helyzet az első lezárás után javult ezen a területen (BDU, 2020).

A mostani válság egy természeti katasztrófa eredménye, ilyen esetekben célszerű a múltban lezajlott hasonló jelenségekből is tanulni (McKinsey, 2020). A  2008–2009-es globális válsággal kapcsolatban a jövőkutatók és más társadalomtudósok hazai és nemzetközi képviselői akkor (Korten, 2009) is és most is újra megkongatták a vészharangot (Maynard-Szatmáry, 1995; Wallace-Wells, 2020). Azt jövendölték és jövendölik, ha nem változik az emberiség, akkor nagy baj lesz.

A világ tanácsadási szolgáltatásainak közel háromnegyede az észak-amerikai és az európai országokból származik. Az 1. ábra szerint 2020-ban a világ vezetési tanácsadó iparának árbevétele becslések szerint 30 milliárd dollárral csökkent. A jelzett vizsgálat alapján, ahogy már korábban jeleztük, feltételezhetően Európában fog bekövetkezni a legnagyobb csökkenés a pandémia hatására. Ez a vírushelyzet szempontjából nem a legjobb hír, mivel a legtöbb itteni országban a pandémia nem a legjobb képét mutatja. Ugyanakkor a védekezés egyre szakszerűbb módja és a hatékony vakcina(k) megjelenése bizalomra adhatnak okot.

A múlt év elején Czerniawska (2020) az ügyfelek 81 százalékánál állapította meg, hogy többet akarnak költeni a tanácsadásra, mint korábban. Ez az adat csak 10 százalékkal mérséklődött 2021 januárjára. Számos ügyféliparágban ellenkező a helyzet, így például 26 százalékkal több asztali számítógépet és laptopot adtak el a világon 2020 utolsó negyedévében, mint egy évvel korábban. A  300 millió eladott PC és notebook majdnem negyedét a Lenovo értékesítette. A kínai céget szorosan követi az amerikai HP, az első ötbe még a Dell, az Apple és az Acer fért be (Magyar, 2021). De hasonló növekedést lehet prognosztizálni a gyógyszeripar és a csúcstechnológiai iparok esetében vagy webshopok (PWC, 2020) esetében is. Új igényként jelenik meg a logisztika és a környezetvédelmi igények, valamint az egészségügyi szolgáltatásokkal szembeni igények kiszélesedése.

Hazánkban a tanácsadással kapcsolatban nagy kérdés, hogy a koronavírus megakasztja-e az ezen a területen a korábbi három évben kialakult dinamikus fejlődést.

A tanácsadás azon iparágak közé tartozik,

» amelyre kevésbé jellemző a teljes leállás,

» a projektek jórésze digitalizálható,

» jelentős részükben személyes jelenlét nélkül is alkalmazhatók.

A különböző vélemények szerint a tanácsadási piac középtávú kilátásai sokkal jobbak, mint a korábbi pénzügyi válság idején (McKinsey 2020, BDU, 2020).

A  jelenlegi válság során is előfordultak olyan jelek, amelyeket a 2008–2009-es válság során nagyon gyakran tapasztalhattunk, vagyis „elég a tanácsadókból, inkább belső munkatársakat alkalmazunk problémáink megoldására” (Morris-Noonan, 2020).

A Szent István Egyetem Menedzsment és HR Kutató Központja a Budapest Kereskedelmi és Iparkamara XX-as Tanácsadó osztályával l közösenegy gyorsfelmérést végzett 2020. november 10. és december 10. között A kutatás folyamán vizsgáltuk, hogy a tanácsadási iparágra milyen jellegű hatást gyakorol a COVID-19 járvány. Jelen kutatás, a hazánkban működő szakmai szövetségek (HSZOSZ, MÉT, OHE, PMSZ, SZMT, TANOSZT, TK, VOE és VTMSZ) támogatásával valósult meg.

A felmérésben való részvétel önkéntes és díjmentes volt, az adatokat bizalmasan kezeljük. A kérdőív kitöltése interneten történt. Ez egy egyválaszadós (one-respondent), – azaz egy szervezet egy kitöltő – lekérdezés volt.

Kutatásunkban 14 kérdést tartalmazó kérdőívünkkel a következőkre kerestük a választ:

» A kérdőívünket megválaszoló vállalkozások jellemzői (méret, ágazat, árbevétel, alapítás éve és a vállalkozás formája).

» A COVID-19 lehetséges és eddig észlelt gazdasági hatásai (árbevétel, létszám és szolgáltatás tevékenység).

» A COVID-19 lehetséges és eddig észlelt hatásai a tanácsadási munkára (a már szerződött projektek, az új projektek esetében, a tanácsadói munkában).

» Végül rákérdeztünk arra is, hogy milyen lehetőséget látnak a megkérdezettek a COVID-19 nyomán a tanácsadási munkában.

Kutatási jelentésünket a következőkben olvasható tanulmányban adjuk közre. A jelentésben foglalt megállapításainkat az általános statisztikai módszerek (átlag, gyakoriság, eloszlás) felhasználásával alapoztuk meg. Összesen 261 tanácsadó cég és egyéni tanácsadó válaszolta meg teljesen vagy részlegesen a kérdőívünket.

A továbbiakban kutatási jelentésünk olvasható.

Budapest, 2020. január 15.

Dr. Poór József DSc. CMC
egyetemi tanár
a kutatás vezetője

COVID tanácsadói kutatás