Tárgyalás a BKIK és a KKM Kulturális Diplomáciáért felelős helyettes államtitkársága között

Tárgyalás a BKIK és a KKM Kulturális Diplomáciáért felelős helyettes államtitkársága között

Tárgyalás a BKIK és a KKM Kulturális Diplomáciáért felelős helyettes államtitkársága között

Tárgyalás a BKIK és a KKM Kulturális Diplomáciáért felelős helyettes államtitkársága között 2019/10/14
Tárgyalás a BKIK és a KKM Kulturális Diplomáciáért felelős helyettes államtitkársága között 07:30

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban munkamegbeszélést folytatott Dr. Kupcsok Lajos elnöki főtanácsadó és Bornemisza Miklós, a BKIK Nemzetközi és Külgazdasági Kollégiumának alelnöke Schőberl Mártonnal, a KKM Kulturális Diplomáciáért felelős helyettes államtitkárával és Somogyi Gyulával, a KKM Külföldi Magyar Intézetek Főosztályának főosztályvezetőjével.

A BKIK képviselői Schőberl Márton helyettes államtitkár úrnak bemutatták a BKIK által 2018. áprilisában a V4-es fővárosok kereskedelmi és iparkamaráival kötött együttműködési megállapodást, a BKIK szeptember 10-i elnökségi ülésének a V4, V4+-os relációt érintő szolgáltatási struktúráját, továbbá a BKIK és a PMKIK által kötött együttműködési megállapodás V4, V4+-os céljait.

Helyettes államtitkár úr elmondta, hogy a szaktárca stratégiai céljainak megfelelően egyik fő feladatuk a gazdaságot, a magyar vállalkozókat kulturális tevékenységgel segíteni. Ennek megfelelően a V4 országok mindegyikében, így Pozsonyban, Prágában és Varsóban egyaránt rendelkeznek intézményekkel, infrastruktúrával, ahol a munkatársak szervezési munkája a vállalkozók rendelkezésére áll, például az intézménnyel összehangolt vállalkozói programok előkészítése és lebonyolítása során. A Nyugat-Balkánon kulturális évadokat szerveztek és szerveznek, amelyek az országimázs építését célozzák. Fontos együttműködési terület lehet a tudománydiplomácia, amely az innováció mellett, az egyetemek és a főiskolák vállalkozói szektorral történő összekapcsolását is célozza.
 
Schőberl úr külön kiemelte a TéT attasékkal (Tudományos és Technikai attasék) történő együttműködést, akik jelenleg 11+1 fő számában látják el feladataikat, jellemzően a meghatározó fontosságú fővárosokban, így többek között Moszkvában, Bécsben, Berlinben, Párizsban és +1-ként Brüsszelben. A TéT attasék szolgálati helyei között találjuk Moszkvát, Bécset és Berlint is, melyek a V4+ fővárosok közé tartoznak.
 
Helyettes államtitkár úrral a BKIK képviselői megállapodtak abban, hogy a konkrét kapcsolódási pontok és a közös programelemek beazonosítását folytatják.
 
(Fotó – balról jobbra: Somogyi Gyula, a KKM Külföldi Magyar Intézetek Főosztályának főosztályvezetője, Schőberl Márton, a KKM Kulturális Diplomáciáért felelős helyettes államtitkára, Dr. Kupcsok Lajos, a BKIK elnöki főtanácsadója és Bornemisza Miklós, a BKIK Nemzetközi és Külgazdasági Kollégiumának alelnöke)