Társadalmilag hasznos vállalkozások felé nyitott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

Társadalmilag hasznos vállalkozások felé nyitott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

Társadalmilag hasznos vállalkozások felé nyitott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

Társadalmilag hasznos vállalkozások felé nyitott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2020/05/20
Társadalmilag hasznos vállalkozások felé nyitott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 11:23

Social(i) Makers - Társadalmi innovátorok közép-európai hálózatának létrehozása

A Social(i)Makers projektben 7 ország nemzetközi partnerségével jöhet létre az a közép-európai társadalmi innovációs hálózat, amelynek tagjai társadalmilag hasznos ötleteket valósítanak meg. Az Interreg Central Europe Program részeként megvalósuló projekt keretében az elmúlt kilenc hónapban minden országban local pilot programok kerültek megvalósításra.  Magyarországon ezek a programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának kihívásaira fókuszáltak.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara partnerségében, valamint az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával 3,6 millió euróból valósul meg az Interreg Central Europe Program keretében a Social(i)Makers projekt, amelynek célja, hogy gyakorlati tudás átadásával társadalmilag hasznos ötleteket karoljon fel. A projekt eredményeképpen átfogó, társadalmi innovációkat támogató stratégia készül és létrejön egy közép-európai társadalmi innovációs hálózat, melynek tagjai elkötelezettek a fenntartható társadalmi fejlődés iránt.

A 7 országot (Ausztria, Olaszország, Magyarország, Lengyelország, Németország, Szlovákia, Szlovénia) összefogó nemzetközi partnerség 2018 nyarán kezdte meg a közös munkát, Magyarországon a projekt a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának kihívásaira fókuszált.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi projekttevékenységének célja, hogy a projektek megvalósításán keresztül elősegítse a tagvállalkozások szakmai fejlődését és versenyképességük erősödését, ezzel hozzájárulva közfeladatainak mind magasabb szintű ellátásához.

Az elmúlt 9 hónapban az érintett országokban helyi pilot projekteket valósítottak meg, azaz társadalmi innovációs kezdeményezéseket teszteltek helyi szinten. A magyar local pilotban 15 hátrányos helyzetűek foglalkoztatását támogató szervezet társadalmi innovációs tevékenységének megerősítése volt a fókuszban. A szakemberek által kidolgozott módszertan alapján a szervezetek képessé váltak arra, hogy kidolgozzák foglalkoztatás-fókuszú társadalmi hatásmérési rendszerüket és azt a mindennapi működésük során is alkalmazzák.

A pilot keretében egy 1,5 hónapos mentoring folyamatban vehetett részt a civil szektor 15 kiemelkedő szervezete, amelyek látássérültek, illetve megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiacra való integrálásával, továbbá autisták és értelmi fogyatékosok számára lakhatás biztosításával foglalkoznak. A módszertan átadása és a mentoring biztosította számukra azt, hogy a társadalmilag hasznos vállalkozások adekvát támogatást kaphassanak, és adaptálhatóvá váljon számukra a módszer a mindennapi gyakorlatukban. A pilot projekten keresztül a kamara egy új célcsoport felé is nyitott, a fiatal korosztály felé, akik a jövő társadalmi innovátorai lehetnek. A 2019 szeptemberében megrendezett PIACTÉR Hackathonon egy egész napos kihívás keretében a jövő társadalmi vállalkozói - hallgatók, szakképzős diákok – az ún. Business Modell Canvas módszertan mentén, szakértők segítségével dolgozhatták ki és mutathatták be ötleteiket, projektjeiket egy szakértői zsűri részére.

A 2020 július végével záruló projektben jelenleg folyamatban van a közép-európai társadalmi innovátor hálózat hosszútávú fenntartását segítő stratégia alkotása, amelyet több nemzetközi szakértői online rendezvény előz meg. A projekt további eredményeiről a nemzetközi honlapján, illetve a Skyrocket Platformon tájékozódhat. Legyen részese a közép-európai társadalmi innovációs közösségnek.

Be Social, be Maker!
 

Projek adatok:
Vezető partner: Democenter- Sipe Alapítvány, Olaszország
Projekt teljes költségvetése:  3.589.169 EUR
Megvalósítási időszak: 2018.07-2021.06.

Hasznos linkek:
Projekt bemutatkozó video: https://youtu.be/63isLTVHtL0
Social(i) Makers Academy: https://youtu.be/THfulCnM67k
A projekt nemzetközi honlapja: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/Social(i)Makers.html
Piactér Hackathon: https://youtu.be/UcbLLA0-Hco

További információ:

BKIK Projektmenedzsment Iroda
projektiroda@bkik.hu