Több mint 100 pályamű érkezett a BKIK által támogatott Planet Z fenntarthatósági pályázatra

Több mint 100 pályamű érkezett a BKIK által támogatott Planet Z fenntarthatósági pályázatra

Több mint 100 pályamű érkezett a BKIK által támogatott Planet Z fenntarthatósági pályázatra

Több mint 100 pályamű érkezett a BKIK által támogatott Planet Z fenntarthatósági pályázatra 2022/05/17
Több mint 100 pályamű érkezett a BKIK által támogatott Planet Z fenntarthatósági pályázatra 16:13

A Zöld Követ Egyesület versenyén a hulladékcsökkentés és az újrahasznosítás témák mozgatták meg a leginkább a fiatalokat.

Lezárult a Zöld Követ Egyesület fiatalok számára meghirdetett Planet Z ötletpályázata. A BKIK támogatásával lezajló, 2.300.000 Ft összdíjazású országos fenntarthatósági versenyre összesen 117 pályamű érkezett, amelyek közül hat nyertest választott ki a zsűri. A közönségkedvenc különdíjast a BKIK egymillió forintos szakmai csomaggal támogatja.

A Zöld Követ Egyesület 2021 decemberében hirdette meg 18-25 éveseknek szóló Planet Z fenntarthatósági ötletpályázatát. A február 25-éig beérkezett 89 egyéni és 28 csapatban benyújtott ötlet jól mutatja, hogy a környezetvédelem kiemelt szerepet kap a Z-generáció gondolkodásában.

„Vámosszabaditól Zalaegerszegig, Miskolctól Piliscsabáig, az ország minden részéből érkeztek pályázatok. Őszintén örülünk ennek a lelkesedésnek, nem is gondoltuk, hogy ennyi fiatalt sikerül inspirálnunk. Azon dolgozunk, hogy minél több ötletnek találjunk pártfogót, mentort, és ezen felül egy olyan közösséget építsünk fel, ahol egymást is segítik és támogatják ötleteik megvalósításában” – mondta el Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke.

Az ötletbörzére benyújtott pályázatok jelentős része hulladékcsökkentés, a „zero waste” és újrahasznosítás kategóriákban érkezett, de a természeti környezet védelme, a biodiverzitás megőrzése, a vízhasználat megreformálása, valamint a vízminőség javítása is visszatérő témák voltak. Az egy nappal az éves Nemzetközi klímaváltozási akciónap után, május 16-án tartott döntőn a vállalati képviselőkből és nonprofit egyesületek szakértőiből álló zsűri összesen hat pályaművet díjazott.

1. helyezett:

Butter Kitti Rovar dóm projektje egy köztérre kihelyezhető installáció, ami egyszerre nyújt lakhelyet, ivóvizet és porozható virágokat a beporzó rovarok részére.

2. helyezettek:

Kertész-Kollár Márta Oktatótanya projektje egy minta-konyhakert létrehozása, amely bemutató térként a vegyszermentes háztáji növénytermesztést népszerűsíti.

Gaján Réka, Gerencsér Evelin és Hamar József ÖkoPlusz projektje a közösségi médiában népszerűsíti a környezettudatos életmódot. Az offline rendezvények irányába szeretnének nyitni, és tovább fejleszteni ismeretterjesztő tevékenységüket.

3. helyezettek:

Lengyel Nándor és Csomor Balázs Patrik decarbonise! koncepciója

Gál-Bárdos Dorottya Fesztiválkomposzt ötlete

Ádám Anna, Dengi Marcell, Czigány Balázs Menimo ötlete

A fenti pályaművek mellett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Fehérvári Dávid közönségkedvenc CsikkZero koncepcióját egymillió forint értékű szakmai konzultációs különdíjjal ismerte el. Ennek a projektnek az a célja, hogy egy olyan gépet fejlesszenek, amely képes a fűből, a kavicsok közül és a bokrok aljából is eltávolítani a cigarettacsikkeket, valamint az apró hulladékokat akkor is, ha azok már a talajba ragadtak. A különdíjat Zsabka Zsolt, a BKIK zsűrizésben is szerepet vállaló általános alelnöke adta át.

„Az volt a célunk a közönségszavazás kiírásakor, hogy a leendő nyertest segítsük a vállalkozási ötletének megvalósításában, annak piacra vitelében. A közösségi médiában zajló közönségszavazással azt is fel tudtuk mérni, melyik ötletnek lehet a legszélesebb körű támogatottságra, melyikre lehet a legnagyobb igény. Az egymillió forintos mentorálási csomagot pontosan a nyertes CsikkZero koncepcióra tudjuk szabni. Az első lépés valószínűleg egy üzleti modell kidolgozása lesz, amely kijelöli az utat az értékteremtéstől a potenciális vásárlókig. Ezt követheti majd a megvalósításhoz szükséges partnerek keresése és a kapcsolódó folyamatok kidolgozása” – nyilatkozta Zsabka Zsolt.

A Planet Z kezdeményezésről bővebb információt a www.planetz.hu weboldalon találnak az érdeklődők.