Törölje el a Parlament a Lex Parragh szabályt!

Törölje el a Parlament a Lex Parragh szabályt!

Törölje el a Parlament a Lex Parragh szabályt!

Törölje el a Parlament a Lex Parragh szabályt! 2020/10/15
Törölje el a Parlament a Lex Parragh szabályt! 09:25

Budapest, 2020. október 30.Még van esély a KATA megmentésére a Budapesti és Kereskedelmi Iparkamara (BKIK) szerint. A BKIK elnöke ezért levélben kérte a katásokat aránytalanul sújtó büntetőadót a kormányzatnál indítványozó Parragh Lászlót, hogy az általa vezetett Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) alapszabályának megfelelően elnökségi ülésen döntsenek a témában. A budapesti kamara és a hozzá csatlakozó vállalkozói érdekképviseletek ugyanakkor ismét arra kérik a törvényalkotót, hogy törölje el a Lex Parragh szabályt és helyette tárgyalja a széles körű szakmai vita során létrejött újraszabályozási javaslatot.

Nagy Elek, a BKIK elnöke levélben kérte Parragh László MKIK elnököt, járjon el az MKIK Alapszabályának megfelelően és hívja össze az MKIK elnökségét, hogy határozatot hozzanak a KATA szabályozásának ügyében. Az országos kamara alapszabálya ugyanis előírja, hogy „Elnökségi állásfoglalás szükséges, ha a kamara a gazdaság egészét, vagy a vállalkozók széles körét érintő jelentős ügyben alakít ki véleményt”. Parragh László MKIK elnök ezzel szemben nem kérte az Elnökség állásfoglalását, sem a tavasszal egyszemélyben tett, Lex Parragh néven is ismertté vált javaslata benyújtásakor, sem most, a BKIK és most már más területi kamarák kérésére sem. Ezzel pedig megsértette az alapszabályt, ami által súlyosan csorbítja a kamarai rendszer hitelességét.

A BKIK ugyanakkor az MKIK elnökségi döntésének hiányában is javasolja a KATA szabályok újragondolását és több más vállalkozói érdekképviselet támogatásával arra kéri a törvényalkotót, hogy az MKIK elnökének nem szabályszerű eljárása ellenére fontolja meg a BKIK 7+1 pontos javaslatát, amelyik mind a vállalkozók, mind a Kormány igényeit kielégíthetik.

A BKIK 7+1 pontos javaslatához számos vállalkozói érdekképviselet csatlakozott, többek között az MGYOSZ (Magyar Gyáriparosk Szövetsége), az OKISZ (Magyar Iparszövetség), az Adótanácsadók Egyesülete, a MOKLASZ (Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete) a VIMOSZ (Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége), az MSZÉSZ (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége), a Magyar Idegenvezetők Egyesülete, a MARESZ (Magyarországi Rendezvényszervezők és -Szolgáltatók Szövetsége), a MABEUSZ (Magyar Beutaztatók Szövetsége), valamint a Magyar Színházi Társaság.

 

Budapest, 2020. október 15. –Újabb vállalkozói érdekképviseletek álltak ki a Lex Parragh szabály ellen és biztosították támogatásukról a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a KATA újraszabályozását célzó 7+1 pontos kezdeményezését. A kamara a vállalkozói érdekképviseletek támogatásával, velük közösen kéri a törvényalkotót, hogy az Országgyűlés őszi ülésszakán töröljék el a büntetőadót és helyette tárgyalják a széles körű szakmai vita során létrejött újraszabályozási javaslatot.

Újabb online kerekasztal megbeszélésen tárgyalta a BKIK 7+1 pontos, a KATA újraszabályozását célzó szakmai javaslatát több vállalkozói szervezet Nagy Elek, a BKIK elnökének meghívására október 13-án. Az egyeztetésen a kamara szakértői mellett Gál Pál Zoltán alelnök (MGYOSZ), Vadász György elnök (OKISZ), Zara László elnök (Adótanácsadók Egyesülete), Dr. Herich György elnök (Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete – MOKLASZ) és megfigyelőként Kucsik Erika alelnök (Minősített Könyvelők Egyesülete – MINKE) vett részt. A javaslatcsomagot korábban több vendéglátóipari és turisztikai szervezet is támogatásáról biztosította.

A BKIK a vállalkozói szervezetek támogatásával kéri a törvényalkotót, hogy az Országgyűlés őszi ülésszakán törölje el a 2021-től hatályos büntetőadót, és tárgyalja a BKIK kezdeményezte 7+1 pontos újraszabályozási javaslatot. 

A vállalkozói szervezetek az alábbi közös állaspontot alakították ki:

1.  Állítsuk vissza a szabálykövető katások megbecsülését!

A KATA-t szabályosan használókat és szabálytalanul használókat szét kell választani, és a hatóságok csak az adónemet szabálytalanul használókkal szemben lépjenek fel! A rendelkezésre álló adatok alapján a szabályosan katázók vannak többségben, akik megbélyegzése és büntetése igazságtalan és gazdaságilag káros.

2.  Erősítsük meg az ellenőrzést!

A KATA szabályokkal való bújtatott foglalkoztatási visszaélés ellen fel kell lépni, és ehhez elsősorban fokozott ellenőrzés és a visszaélők szankcionálása szükséges.

3. Harmonizáljuk a KATA-t a munkajövedelmek rendszerével, hogy a rendszer fenntartható legyen!

A kerekasztal nagy részében ennek a megvalósítási módjáról szólt az egyeztetés.

4.  A Lex Parragh helyett 6 millió forint bevételig maradjon a jelenlegi adóteher, fölötte legyen a bevételre egy 15%-os új adómértéket, de minimum a havi átalány, azonban a    plusz befizetésért járjon arányosan magasabb TB jogviszony is!

A résztvevők a BKIK eredeti 5 milliós javaslata helyett 6 millió forintban javasolták megállapítani azt a küszöböt, ahol váltás történik a százalékos adózásra. Fontosnak tartották, hogy az eddigiekhez képest a magasabb befizetést az évi egyszeri bevallás során egy minimális adminisztrációval kelljen bevallani, de a befizetés ne egy összegben, hanem az összeg nagyságától függően több hónapra elosztva történjen, hogy ne jelentsen egy egyszeri jelentősebb kiadást a vállalkozóknak. E javaslat eredményeképpen gyakorlatilag 8 millió forint bevételig, ami a katás vállalkozások több mint 70 százalékát jelenti, nem terhelné magasabb adó őket, mint eddig. A résztvevők alternatívaként 6 millió forint bevétel felett egy magasabb átalányadót is el tudnak képzelni.

5.  Járjon családi adókedvezmény a főállású katásoknak is!

6.  Zéró tolerancia a bújtatott foglalkoztatásra!

Két éven keresztül terhelje 40%-os különadó bármely szerződéses összeg esetén azt az új katás jogviszonyt, ahol az egykori munkavállaló a volt munkáltatójával vagy annak kapcsolt vállalkozásával köt vállalkozói szerződést.

7.  Kettő helyett három vagy akár négy feltételhez legyen kötve a hétből a KATA választás, de csak abban az esetben, ha az adócsomagot egyben fogadják el.

+1. Vonják vissza a Lex Parragh néven ismert 3 millió forintos szabályt!

A résztvevők egyhangúlag egyetértettek abban, hogy vissza kell vonni a Lex Parragh büntetőadót. Gál Pál Zoltán (MGYOSZ) a kijátszhatóságát, Vadász György (OKISZ) az igazságtalanságát és kisvállalkozó ellenességét emelte ki az elfogadott szabálynak, mely az éven belül egy kifizetőtől származó 3 millió forint feletti összeget 40%-os büntetőadóval sújtja január 1-től, ha addig a Parlamentet nem sikerül meggyőzni a visszavonásról. Vadász György a büntetőszabály visszavonása melletti erős érvként hangsúlyozta a járvány miatti gazdasági visszaesést is, mely a katások jelentős részét sújtja.

Az egyeztetéshez csatlakozó szervezet:

  • Közvetlen Értékesítők Szövetsége
  • Magyar Színházi Társaság
  • Magyar Beutaztatók Szövetsége
  • Magyar Idegenvezetők Egyesülete
  • Magyar Iparszövetség
  • Magyarországi Rendezvényszervezők és - szolgáltatók Szövetsége
  • Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
  • Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége

További információ:
sajto@bkik.hu

KATA szabályozással kapcsolatos szakmai egyeztetéshez kapcsolatfelvétel:
kata@bkik.hu