Turizmus Világnapja 2020. szeptember 25-27.

Turizmus Világnapja 2020. szeptember 25-27.

Turizmus Világnapja 2020. szeptember 25-27.

Turizmus Világnapja 2020. szeptember 25-27. 2020/09/17
Turizmus Világnapja 2020. szeptember 25-27. 16:13


Turizmus Világnapja 2020. szeptember 25-26-27. 

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete 1980-ban hirdette meg a Turisztikai Világnapot, azzal a céllal, hogy ezen a napon a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepeljék a turizmust és felhívják a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékére. Magyarországon 2011-től, kezdetben a Magyar Turizmus Zrt., majd a BFTK hirdette meg és fogta össze a szervezést. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozata, ill. Turizmus, Vendéglátás Osztálya a kezdetektől csatlakozott a programhoz, tovább fejlesztve annak célját,  bemutatva a nagymúltú, a főváros fejlődésére hatással lévő cégek múltját és jelenét is.

Idén különös aktualitást ad a programnak az, hogy a BKIK 170 éves jubileumát ünnepeljük. A kamara szerepe vitathatatlan a főváros fejlődésében, szorgalmazta a tőzsde, a nemzeti bank, a takarékpénztárak és hitelintézetek felállítását, a közúti vízi közlekedés, a vasúti és a posta hálózat fejlesztését. Könyvtárat alapított és nevéhez fűződik az első felsőfokú kereskedelmi képzés megindítása. Az egykori Pest-Budai -, majd Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tevékenysége jelentős mértékben hozzájárult Budapest világvárosi rangjának, Világörökségi színhelyeink megteremtéséhez, az idegenforgalom (turizmus-vendéglátás) minőségi kereteinek a kialakításához.

Idegenvezetőink, Medzay Anikó tervezésében éppen ezért ritkaság számba menő programot állítottak össze, összekötve múltat és jelent, turizmust, kereskedelmet, ipart, szakképzést és műemlékeket, szórakozást és tanulást, hogy bemutathassák fővárosunk és az azt formáló budapesti gazdaság emlékeit, jelentős mozzanatait.

Budapest turizmusának újraindítása jegyében a séták alapvetően térítésmentesek, de múzeumi belépőre szükség lehet, a részleteket az egyes séta leírásban megtalálják. 

A sétán a maszk viselése kötelező mind az utcán, mind az intézmények belső tereiben. A fokozott elővigyázatosság érdekében kérjük, tartsák be a társadalmi távolságtartás (1,5 m) szabályát.

A városnéző programjainkon - járványegészségügyi megfontolásból is - kötelező a Tourguide készülék használata, melynek díját, 500 Ft-ot a helyszínen a szolgáltatónak, a TourguideSystem.hu munkatársának kérjük kifizetni. A készülékhez mindenki original csomagolású, eldobható fülhallgatót kap.
A készülék használatával nem zavarjuk meg a környezetünk nyugalmát, csökkentjük a város zaját. Az idegenvezető a városnézést normál emberi hangon tarthatja, Önök pedig jobban élvezhetik a sétát, mert a készülék segítségével nyomon tudják követni az útvonalat, ha lemaradnak a sétáról egy-egy fénykép készítése miatt és nem okoz gondot a távolságtartás sem.

2020. szeptember 25. péntek

15.00 óra 

Ipartanoda, kereskedő utca és egy kultikus tér Józsefváros Népszínház negyedében 

A Blaha Lujza térről indulunk a Teleki tér irányába. Visszaperdülünk az időbe, hogy megtudjuk, kik népesítették be ezt a környéket, mely a Pest határát jelző járvány-barakk-kórháztól indult a Kerepesi temető felé s tovább. Megfejtjük a Népszínház utca számozásának a titkát, Kiderítjük, hová tart a 28-as villamos az utca forgatagában. Mindeközben megtekintjük az utca két oldalán az I. világháború előtt és a két világháború között épült bérházakat, lakóházakat: Vidor Emil, Lajta Béla, Freund Dezső, a Löffler fivérek, Révész- Kollár, Málnai- Haász, Fejér-Dános építőpáros munkáit, a házak és egykori lakóik, a hírességek világán túl megfigyeljük az utca mai életét is. A kirakatportálokat nézegetve, meg-megállva figyeljük, melyik iparos, kereskedő, vállalkozó mit kínál, mi a portékája és kinek az áruiért kerekednek fel Budáról is a vásárlók. Így megtekintjük a Pázmányi kalapszalon és egy nem akármilyen horgászbolt kirakatát, megnézzük Jezsek Lajos Aranykoszorús cukrászmester cukrászdáját, a bútorszöveteket és kárpitos-kellékeket forgalmazó Dodi Kft. üzletportálját, a Kashmir Étterem és Bazár és a Troya Török Élelmiszerüzlet kínálatát. Útközben érintjük a Mellow Mood – csoporthoz tartozó Atlas City Hotelt, mely 2004 óta fogadja vendégeit a Népszínház utcában. Végül a Teleki téri piac mellett kialakított Közösségi Parkban pihenünk egy kicsit.

Sétánk elején várhatóan egy pillantást vethetünk a híres Ford T- modellre az iparoktatásunkat meghatározó, Hauszmann Alajos tervezte „magyar iparügy palotájá”-ban, melyben ma az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara működik.

Találkozó: 14.45-kor a Bp. VIII. Blaha Lujza tér szökőkútjai előtt
Indulás: 15.00-kor
Útvonal: Blaha Lujza tér - a Népszínház utca - Teleki tér 
A vezetés időtartama:  2 óra
A sétát vezeti: Danka Attila idegenvezető

Regisztráció: max. 15/ fő, a szepesi.valeria@bkik.hu e-mail címen, a séta címének és a résztvevők létszámának feltüntetésével

A Tour Guide készülék használati díja: 500 Ft/fő 

 

2020. szeptember 26. szombat 

9.30 óra

Az ipar és a vendéglátás emlékei Óbudán 

Óbuda szeszélyes időutazásra csábít. Utcáit, tereit járva egyik percben évezredekre, majd pár századra vagy évtizedre távolodunk el a jelentől. 

Sétánkon Óbuda gazdag ipari múltjából a textilgyártás ikonikus épületeit látogatjuk meg: az 1785-től működő Selyemgombolyítót és az Óbudán letelepedett Goldberger Ferenc Lajos utcai kékfestő üzeméből kinőtt világhírű Goldberger-textilgyár emlékeit.  http://www.textilmuzeum.hu/ 

E két pontot összekötendő a Krúdy-negyed kulturális - gasztronómiai útvonalát járjuk be az Árpád hídra vezető útpálya két oldalán: Szindbád szobrától a Korona Kávéház (Óbudai Társaskör) és Kéhli vendéglőn át az író utolsó lakhelyéig, ahol a magyar kereskedelmet és vendéglátást bemutató múzeum   https://mkvm.hu/  állít emléket az író, hírlapíró Krúdy Gyula (1878- 1933) alakjának. A Múzeumban végigkövetjük az író életének budapesti színtereit. 

Míg a Selyemgombolyítótól megérkezünk a Goldberger Textilipari Gyűjteménybe, elidőzünk a Flórián téri aluljáróban feltárt Thermae Maiores – e romjaiban is pompás - legiotábor fürdőjénél. Megcsodáljuk a mérnöki teljesítményt - amelyet utunk során a középkori, újkori város alatti szinten felbukkanó római romok (a katonaváros építményei, közművei, vízvezetékrendszere, a közfürdő térkialakítása, fűtésrendszere) tanúsítanak. Mintha az öröklétnek tervezték, építették volna őket csúcstechnológiával koruk mérnökei, építői a helyi agyag- és kőbányák kiaknázásával nyert építőanyagokból. 

Találkozó: 9.15-kor a Vasarely Múzeum előtt (Bp. III. Szentlélek tér 6.)
A séta útvonala: Szent lélek tér - Fő tér - Laktanya utca - Miklós tér – Harrer Pál utca- Kórház utca - Flórián téri aluljáró – Kiskorona utca - Korona tér – Mókus utca - Lajos utca
A séta időtartama: max. 2 óra
A sétát vezeti: Sípos István idegenvezető
A séta: ingyenes 

A Turizmus Világnapja alkalmából a séta résztvevőinek a Krúdy-kiállításhoz a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Goldberger Textilipari Gyűjtemény rövid megtekintéséhez az Óbudai Múzeum - ingyenes belépést nyújtanak. 

Regisztráció: max, 15 fő, a szepesi.valeria@bkik.hu e-mail címen, a séta címének és a résztvevők létszámának feltüntetésével 

Ajánló:

A BTM Aquincumi Múzeumának Zseniális találmányok – Innovatív ötletek c. időszaki kiállításán az ókor technikatörténet jelentős időszakába pillanthatunk be. Érdemes megtekinteni a Tegularium – Agyagból gyúrt történelem c. állandó kiállítást is. Az ókori mérnökök, építészek munkáin túl ajánljuk, tekintsék meg a Hajnóczi 100 kiállítást, mely az Aquincumi Múzeum műemléki helyreállítása vezetőjének, a régész, építész dr. Hajnóczi Gyula alakjának állít emléket. 

AQUINCUMI MÚZEUM ÉS RÉGÉSZETI PARK

Cím: 1031 Budapest, Szentendrei út 135. 

A belépőjegyekről és a kiállításokról az Aquincumi Múzeum honlapján  http://www.aquincum.hu/ lehet tájékozódni. 

2020. szeptember 26. szombat

13.30 óra

gr. Széchenyi István emlékére  

Pest, kereskedő város

A Duna bal partján kezdjük városnéző sétánkat, egy emblematikus téren, mely 2011 óta a polgári átalakulást, nemzeti függetlenséget, gazdasági fejlődést indító reformkor kiemelkedő alakjának a nevét viseli.

Gr. Széchenyi István emlékét őrzi az egykori Kirakodó tér vagy Rakpiac városképi együttesének néhány épülete. A tér egyik oldalán a Kereskedelmi Csarnok, későbbi Lloyd-palota- benne a Nemzeti Kaszinó, a Betting room, az első érték-majd gabonatőzsdénk. Átellenben a Magyar Tudós Társaság székháza, a Magyar Tudományos Akadémia neoreneszánsz palotája. A tér környezetében - a mai Margit híd és Erzsébet híd irányában húzódó - Feldunasor és Aldunasor gazdag kereskedők, polgárok építette klasszicista bérházak sorával. Ezek között a Diana fürdő, ahonnét a gróf figyelte Lánchídjának, első állandó hidunk építési munkáit.

Sétánkon mesélünk a Széchenyi tér egykori épületeiről, köztük a mai Budapesti és Kereskedelmi Iparkamara székházairól, tőzsdéink, hitelintézeteink, bankjaink térfoglalásáról a Lipótvárosban.

 

Pest városfalain túl kialakult városrészben sétálva felidézzük József nádor alakját,beszélünk a Hild-féle városrendezési tervről, a Szépítő Bizottmányról, a reformkor két jeles építészéről: Pollack Mihályról, Hild Józsefről, és Lipótváros „pénz” palotáit tervező Alpár Ignácról. Meglátogatjuk a Prestige Hotelt és a Váci1 épületegyüttesét.

Találkozó: 13.15-kor kor a Magyar Tudományos Akadémia főbejárata előtt  (Bp. V. Széchenyi István tér 9.)
Útvonal: Széchenyi István tér - Eötvös tér - Dorottya utca - József nádor tér. - Vörösmarty tér -  Deák Ferenc utca - Váci utca (Váci-kapu emléke)
A séta időtartama: max. 2 óra
A sétát vezeti: Lengyel Vera idegenvezető

Regisztráció: 15 fő, a szepesi.valeria@bkik.hu e-mail címen, a séta címének és a résztvevők létszámának feltüntetésével 

A Tourguide készülék használati díja: 500 Ft/fő 

 

2020. szeptember 27. vasárnap  

9.30  óra  

Újpest, Duna-parti városrész

1840-ben gr. Károlyi István alapítólevelet ad a Duna-menti községnek, amelyet Új-Pest–nek nevez el a térség első bírója, Lőwy Izsák tímármester. A földesúr bérlői gyárak sorát alapítják a folyam közelében. Újpestet az I.vh előtt már Magyarország 4. legnagyobb ipari központjaként tartják számon bőrgyárai, fafeldolgozó ipara okán. Itt telepedik meg a pamutipar, az izzólámpagyártás, a festék-és gyógyszeripar. Sétánkon felidézzük e gazdag iparközpont gyárait, gyárosait, kiemelkedő tudósait, kutatóit. Először a régi Duna-parti kisvendéglők hangulatát idéző Öreghalász éttermet keressük fel, majd megtekintjük Újpest zsinagógáját (kívülről), meglátogatjuk a Városházát, kívülről megnézzük Sándy Gyula alkotását, az Újpesti Főpostát, és a Foerk Ernő tervezte faipari iskola épületét. 

Találkozó: 9.15-kor az M3-as Metró Újpest- Városkapu megállójában az Árpád út felőli  kijáratnál. 
Útvonal: Újpest–Városkapu – Bocskay u. – Árpád út – József Attila u. – Attila utca – Berzeviczy u. - Liszt Ferenc u. – Szent István tér – István út – Görgey A. út 
A séta időtartama: 120 perc
A sétát vezeti: dr. Lengyel János idegenvezető
Szükséges: 1 BKV jegy utazáshoz

Regisztráció: max, 15 fő, a szepesi.valeria@bkik.hu e-mail címen, a séta címének és a résztvevők létszámának feltüntetésével 

Újpest megismeréséhez ajánljuk a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény (Bp. IV., Berda József u. 48) valamint az Újpest- Rácz Gyöngyi Közösségi Központ (Bp. IV. Tél u.52.) Magyarország első cigány helytörténeti gyűjteményének megtekintését. 

A Tourguide készülék használati díja: 500 Ft/fő

 

2020. szeptember 27. vasárnap  

10.30 óra

Kőbánya: ipari övezet egykor 

Dreher Sörgyárak, Richter Gedeon alapította gyógyszergyár; Kalmopyrin, Hyperol, Herz, Globus, Lampart, Orion márkanevek; Lóversenypályánk, a Kincsem Park és a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont - mind Kőbányát juttatja eszünkbe. 2020-tól az Eiffel Műhelyház neve forr össze Kőbányával és reméljük, az egykori MÁV gőzmozdony-szerelő csarnoka és fűtőháza szomszédságában a Közlekedési Múzeum is felépül.

Első állomásunkon, a Kőbányai Helytörténeti Gyűjteményben kisfilmek, mozihíradók és tárgyi emlékeken keresztül ismerkedünk a település természeti adottságaira épülő iparágak ( kőbányászat, szőlő-, bortermelés, sörgyártás,sertéstenyésztés stb..) fejlődésével a 19. sz. első éveitől a XX. századi kőbányai nagyipar kialakulásáig. Felidézzük Kőbánya aranykorában tevékenykedő iparosok, gyárosok, művészek pl. a téglagyáros Lechner- család, Feszl Frigyes, Marchenke Vilmos, Wartha Vince alakját. Egy időszaki kiállításon bepillantunk a Drasche-gyár és a Kőbányai Porcelángyár történetébe.

A gyűjtemény megtekintése után a Szent László téren át Kőbánya hajdani központjába sétálunk, mely a Conti- kápolna körül alakult ki. Mielőtt a barokk fogadalmi kápolnához érünk, megnézzük a Dreher Sörgyár söröshordóit szállító lovainak egykori istállóját. 

Találkozó: 10.15–kor Budapest, X. Füzér utca 32. sz előtt a Kőbányai Helytörténeti Gyűjteményben 
A séta útvonala: Füzér utca 32. – Szent László tér - Halom utca- Csajkovszkij park – Kápolna utca- 
A séta időtartama: min 2 óra 
A sétát vezeti: Rusai Ágnes idegenvezető
A Kőbányai Helytörténeti Gyűjteményt vezetője, Verbai Lajos mutatja be. 
Szükséges: 1 BKV-jegy

A Kőbányai Helytörténeti Múzeumban a teljes árú belépőjegy 600 Ft/fő (a kedvezményes belépőjegyek díjáról a helyszínen tájékozódhatnak) és a csoportos tárlatvezetés díja: 5000 Ft/csoport 

Regisztráció: max, 15 fő, a szepesi.valeria@bkik.hu e-mail címen, a séta címének és a résztvevők létszámának feltüntetésével 

A Tourguide készülék használati díja: 500 Ft/fő

A 2020.év elején megújult Dreher Sörmúzeum, Látogatóközpont egyelőre nem látogatható. A nyitásról a Dreher Sörgyárak Zrt. honlapján értesülhetnek.

Figyelem: a Dreher Sörgyárak Zrt. címében változás történt: a sörgyár egykori tulajdonosát nem csak egy apró Kolodko-szobor ábrázolja egy sörös hordón állva, az épületegyüttes a Jászberényi út helyett Dreher Antal nevét viseli ezentúl.

 

Ajánlás: ráadás séta

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara turisztikai eseményein lehetőséget nyújt a szakiskolák részvételére a Turizmus Világnapján, a szakoktatás támogatásaként.

Ajánljuk a SZÁMALK - Szalézi Technikum és Szakgimnázium programját, melyet a szakiskola állított össze a Turizmus Világnapja alkalmából.

 

2020. szeptember 27, vasárnap

10 óra

Kirándulás a Komárom-Esztergom megyei Péliföldszentkereszten, a Gerecse Natúrpark területén a SZÁMALK - Szalézi Technikum és Szakgimnázium szervezésében

Nyugodt és békés környezetre vágyna, vagy éppen kikapcsolódna egy vidéki sétán, vagy érdekelné, hogy mitől különleges ez a hely? Jöjjön el, élje át velünk Péliföldszentkereszt varázsát! https://www.pelifoldszentkereszt.hu/

 

A Turizmus Világnapja alkalmából szeretettel meghívjuk egy péliföldszentkereszti kirándulásra.

A program 2020. szeptember 27-én vasárnap délelőtt 10 órakor indul a képen látható Gerecse Natúrpark Látogatóközpont bejárata elől.  

Péliföldszentkereszt történetének megismerése után megnézzük a Gerecse Látogatóközpont interaktív Teremtésvédelem kiállítását, majd elindulunk egy 1-1,5 órás sétára, érintve az Országos Kéktúra útvonalát, ami a világ 20 legszebb túraútvonalának egyike. A békés környezetben tett sétán a fák között felfedezünk egy II. világháborús katonasírt, mely 30 katona földimaradványát rejti, majd a Lourdes-i barlang bejáratát. Megízlelhetjük a nevezetes csodaforrás, a Szent-kút vizét, melyet különleges legenda övez. A sétánk végén egy 1735-ben épült barokk templomba, a kegytemplomba térünk be. Tarsolyunkban tartogatunk még érdekességeket, többek között megismerjük a Berényvár legendáját, a Péliföldszentkereszt székhelyű szalézi rend történetét és megtudjuk, hogy mi a kegytemplom helységnévadó ékessége.

Reméljük, csodálatos időt töltünk majd el együtt!

A séta kezdete: 10 óra
A kiállítás megtekintésének és a sétának az időtartama: kb. 2-2,5 óra
A Teremtésvédelem kiállításra a belépőjegy 400 Ft, szájmaszk viselése kötelező!
Kérjük, hogy zárt sportcipőben érkezzen!
A sétát vezetik: Béla Adrienn és Blazinovits Boglárka - a SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium idén végzett idegenvezetők

Regisztráció: adridudi18@gmail.com

 

Ajánljuk: 

2020. 09. 27. vasárnap 

A Pesti Vigadó  (1051 Bp, Vigadó tér 2.) tematikus sétával köszönti a Turizmus Világnapját. 

Az ország legszebb báljai c. épülettörténeti sétán a korabeli bálok kulisszatitkairól, megdöbbentő díszleteiről és mendemondáiról és még sok mindenről hallhatnak 

10:30 Ondrejné Novák Ildi
12:00 Aradi Péter - a Vigadó helyi vezetőinek a  kalauzolásában.
A kiscsoportos séták időtartama: 1-1,5 óra
A belépőjegy: 1500 Ft / fő

A séta részleteitől, a jelentkezésről, a járványügyi előírásokról ezen a linken tájékozódhatnak:

https://vigado.hu/fooldal/-/event/10184/az-orszag-legszebb-baljai/16844

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tájékoztatja a résztvevőket, hogy a rendezvényen kép- és/vagy hangfelvétel készülhet. A résztvevő a rendezvényen való regisztrációjával, részvételével előzetes és kifejezett hozzájárulását adja ahhoz, hogy a BKIK a megadott személyes adatait kezelje, így ahhoz is, hogy a rendezvényen róla kép- és/vagy hangfelvétel készüljön, s ezeket a BKIK a rendezvényről szóló tájékoztatásaiban, valamint egyéb kiadványaiban és online felületein felhasználja.

Az BKIK tájékoztatja a résztvevőket, hogy a rendezvényen való részvétel biztosítása céljából megadott személyes adataik (név, mobilszám, e-mail cím, képmás és/vagy hangfelvétel) kezelésére az BKIK adatvédelmi szabályzatában foglaltak az irányadók.