Új spanyolországi technológia a lakásépítéshez – webinárium a BKIK Nemzetközi és Külgazdasági Kollégium szervezésében

Új spanyolországi technológia a lakásépítéshez – webinárium a BKIK Nemzetközi és Külgazdasági Kollégium szervezésében

Új spanyolországi technológia a lakásépítéshez – webinárium a BKIK Nemzetközi és Külgazdasági Kollégium szervezésében

Új spanyolországi technológia a lakásépítéshez – webinárium a BKIK Nemzetközi és Külgazdasági Kollégium szervezésében 2021/12/21
Új spanyolországi technológia a lakásépítéshez – webinárium a BKIK Nemzetközi és Külgazdasági Kollégium szervezésében 13:23

2021. december 13-án a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetközi és Külgazdasági Kollégiuma a BHS barcelonai vállalat közreműködésében egy új, ökológiailag és gazdaságilag is fenntartható lakásépítési technológiát mutatott be, neves magyarországi építőipari szövetségek és cégek jelenlétében.

2021. december 13-án a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetközi és Külgazdasági Kollégiuma a BHS barcelonai vállalat közreműködésében egy új, ökológiailag és gazdaságilag is fenntartható lakásépítési technológiát mutatott be, neves magyarországi építőipari szövetségek és cégek jelenlétében. D. César Ramírez Martinell, a barcelonai vállalkozás vezetője építész és városfejlesztő is egyben. A cég törekvése, hogy elérhető áron új technológiát kínáljanak a lakásépítéshez. Megvizsgálnák a lehetőséget és üzleti potenciál esetén egy vagy két lakásgyártó üzemet is létre hoznának Magyarországon.

A webinárium alatt bemutatásra került a BHS által képviselt technológia (a prezentáció ITT tekinthető meg). Koji László az Építési Vállalkozók Szövetségének elnöke és BKIK alelnöke, valamint Kiss Gábor az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnöke pedig ismertette a magyarországi lakásrendszert. A rendezvény házigazdája Dr. Sztranyák József, BKIK GSZT elnöke, valamint spanyolországi és latin-amerika tanácsosa volt. A rendezvényen képviseltette magát Pintér Gabriella barcelonai külgazdasági attasé, valamint Babák Péter a BKIK Nemzetközi kapcsolatok Iroda vezetője.

Koji László és Kiss Gábor hozzászólásukban elmondták, hogy itthon elindult az építőiparban egy technológiai fejlődés, amiben Spanyolország előbbre jár, így teljesen nyitottak az együttműködésre. Elhangzott, hogy a magyar technológiai tudás alkalmazkodik a külföldiéhez és ennek tökrében már több ’LEGO’ technológiájú ház épült fel.

A bemutatón kívül a spanyol fél alábbi két kérdésére is választ kívántunk adni:

1. Fontolgatja-e Lakásterv készítését Magyarország európai alapok igénybevételével?
2. Kivel beszélhetünk, hogy megértsük ezt a piacot? /Erre a választ maguk a résztvevő szakemberek adták meg./

Válaszaikban Koji László és Kiss Gábor kifejtették, hogy évente 20 000 lakás épül ma Magyarországon, ennek cca. 50 százaléka családi, míg 50 százaléka társasház. Ebben az évben 25 000 új lakást építenek, és a következő 2-3 évben 25 000 és 30 000 között tervezik a számok alakulását. Az építkezések felében az emeletes lakásépítések a nagy ingatlanfejlesztők közreműködésével zajlanak. Magyarországon az államnak és az önkormányzatoknak nincs lakásgazdasági stratégiája, itt inkább a családi otthonteremtési program a jellemző. Másképp fogalmazva az állam támogatásokban gondolkodik és rábízza a vállalkozóra, hogy az ország melyik részén, milyen technológiával és árakon építik fel ezeket a lakásokat. Koji László szerint a BHS lefedi azokat a feltételeket (technológiai tudást, lakásméretet, energiatakarékosságot, körforgást stb.), ami a vissza nem térintendő támogatások feltételrendszerét alkotja. A kereskedelmi bankok szabályozzák a lakásépítés elvárásait.

Az eseményen résztvevő Horváth Gábor, a CÉH Zrt. vezető építésze az iránt érdeklődött tűzvédelem mennyire kidolgozott. A BHS vezetői készíttetnek erre vonatkozólag egy technikai prezentációt angolul, ami a műszaki vezetőket tájékoztatja a kívánt tartalomról.