Újabb építő eszmecsere a Kandó Klubban

Újabb építő eszmecsere a Kandó Klubban

Újabb építő eszmecsere a Kandó Klubban

Újabb építő eszmecsere a Kandó Klubban 2019/12/10
Újabb építő eszmecsere a Kandó Klubban 10:39

Vendégünk volt Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke. 

Rövid időn belül a 3. rendezvényét tartotta a Kandó Klub. A Klubot a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a Corvinus Egyetem és az Óbudai Egyetem hozta létre annak érdekében, hogy a különböző szakterületek hallgatói egymással és a fővárosi vállalkozókkal együtt gondolkodjak közös jövőjükről és a főváros gazdaságáról.

Szokatlan helyszínen, a Budapest Corvinus Egyetem alagsorában található Napköziben megtartott rendezvényre a vártnál is több hallgató érkezett. A rendezvényt a Kandó Klub elnöke, Zsabka Zsolt nyitotta meg. Elnöki köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy ilyen rövid időn belül ismét nagy létszámban gyűltünk össze, és egyre több ismerős arcot lát a nézők között. Felidézte, hogy a Corvinus Egyetem és a BKIK között már a Klub megalapítása előtt elindult az együttműködés, melynek keretében Trautmann László tanár úr vezetésével 14 hallgató kutathatott, úgy hogy azt a Kamara ösztöndíjakkal is támogatta. A kutatások során a hallgatók eredményeikről rendszeresen beszámoltak a Kamara tisztségviselőinek. A félév végére a kutatások szakdolgozatokká és tudományos diákköri dolgozatokká értek, és a hallgatók több helyezést is elértek. Ezen megkezdett együttműködés folytatása, mélyítése és egyben szélesítése is a Kandó Klub.

Ezután Pomázi Gyula elnök úr a szellemi termék fogalmát járta körül előadásában. Érdekes példákon (pl. okos fésűk, tehenek lépésszámlálója vagy a fröccsöntő üzemek érzékelői) keresztül hozta közel a hallgatóság számára a szellemi tulajdon jelentését és kitért arra, hogy ezek előállításában milyen szerepe van és lehet a felsőoktatási intézményeknek. A babzsákokon, foteleken, kanapékon helyet foglaló hallgatók és Pomázi úr között az előadás hamar interaktívvá vált. Ezen fejlesztésekről többen, beleérte magamat is most hallottunk először, s elsőre nem is gondoltuk, hogy mekkora jelentőségük lehet a gazdaság egészére vonatkozóan. Ide sorolható a tulajdon fogalmának átalakulása, a termelési rendszerek radikális megváltozása és a szakmák átalakulása is. Mit jelent a fodrász szakma az okos fésűk korszakában? Hogy alakulnak át a beszállító láncok, a kapcsolódó tulajdonviszonyok, ha a beszállító fröccsöntő üzemének működését a megrendelői oldalon folytonosan ellenőrizni lehet? Miben más Kína és az USA hozzáállása a szabadalmakhoz, mint Európáé? Hogyan lehetne növelni a szabadalmak számát, és hogyan lehetne annak pozitív hatásait kiaknázni a leghatékonyabban? Ilyen és ehhez hasonló érdekes kérdések mentén folytatódott a beszélgetés. Egy ponton azonban egyre több hallgató társam a mobiljára, laptopjára pillantott és ijedség szaladt át a termen. Kezdődik a következő óra! A hallgatók fokozatosan felegyenesedtek a babzsákokról és elindultak. Pomázi elnök úr válaszolt még a legutóbb feltett kérdésekre és ezzel lezárult a Kandó Klub 3. rendezvénye.

A cikk szerzője: Baranyi Dániel, a Kandó Klub titkára, a BCE hallgatója